A ​Pendragon legenda 2374 csillagozás

Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda

Egy ​fiatal magyar tudós XVII. századi misztikusok után kutat a British Museum könyvtárában. Earl of Gwynedd, a Pendragon család feje meghívja várába, és Mrs. Eileen St. Claire, egy csodálatos fiatal nő, titokzatos gyűrűt küld az Earlnek az ifjú tudóssal.
Így kezdődik Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerű szatirikus detektívregénye, amely a legendákkal teli, varázsos walesi tájra viszi el az olvasót, ahol a képzelet szülte kísértetvilág a kor valóságos kísérteteivel ütközik össze egy hatalmas örökségért folyó izgalmas hajsza keretében.
A Pendragon legenda Szerb Antal sokoldalú tehetségének sajátos kifejezője. A homo ludens, a játékos ember, aki kirándul saját szférájából a tudománytól legtávolabbra eső könnyű, szórakoztató irodalom műfajába, és megtölti azt szellemének fényével, bebizonyítja, hogy fantasztikus és bűnügyi regényt is tud írni, sőt jobbat, mint ennek a műfajnak az iparosai. Mert ő közben magas színvonalú irodalmat is közöl, és bírálja, kinevetteti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1934

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon · Fehér Holló Könyvek Magvető · Millenniumi Könyvtár Osiris · Lektúra könyvek Kriterion · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Életreszóló olvasmányok Kossuth · Trubadúr Zsebkönyvek Trubadúr · Aranylétrás Könyvek Libertine

>!
Lazi, Szeged, 2022
234 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632675657
>!
Trubadúr, 2022
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156490254
>!
Libertine, Budapest, 2022
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158189569

40 további kiadás


Enciklopédia 64

Szereplők népszerűség szerint

Bátky János · Lene Kretzsch · Earl of Gwynedd · Osborne Pendragon · George Maloney · Miss Jane Jones · rózsakeresztesek · James Morvin

Helyszínek népszerűség szerint

London · Skócia · Anglia · British Museum · Wales


Kedvencelte 422

Most olvassa 121

Várólistára tette 799

Kívánságlistára tette 460

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Szerintem ez egy képzeletbeli események mögé rejtett, szépen megírt kaladregény.
Örömet jelenthet az olvasása azoknak, akik egy kis humorra vágynak, de azoknak is, akik a krimit keresik vagy éppen az ismereteiket szeretnék bővíteni ezzel a maradandó élményt nyújtó regénnyel. Ugyanakkor örömmel olvashatják azok is akik a kalandregényeket helyezik előtérbe.De szerintem mindegy is, hogy milyen elvárásokkal kezdünk bele Szerb Antal művébe, mert arat a könyv. Tényleg jó és szórakoztató.Kár lenne kihagyni!

6 hozzászólás
Málnika P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

”Vannak dolgok, amik igazak valahol itt bent és őrültséggé válnak, kimondva. Nem szabad magyarázni… Egyszerre két világban élünk és mindennek két értelme van: az egyiket mindenki megérti, de a másik túl van a szavakon és rettenetes.”

A Pendragon legenda egy kivételes kalandregény és egyben annak paródiája is. Különleges érzékkel vegyíti a kalandot, a krimit, a misztikumot, a történelmet, a tudományt és a romantikát. Ahogy Szerb Antal fogalmaz egy “émelyítő giccs”, miközben mégis különleges irodalmi értékkel bír. Ez a furcsa kettősség mindvégig erősen jelen van a mű olvasása közben, melynek nehezen körülhatárolható műfaját írója filológiai detektívregényként definiálta.

Bátky János walesi históriája nem mindennapi kaland. A XVII. századi angol misztikusokkal foglalkozó bölcsész egy összejövetelen találkozik a Pendragon család fejével, aki meghívja magához, hogy tanulmányozza könyvtárát. A kecsegtető lehetőséget nem lehet visszautasítani, ám hamarosan különös dolgok történnek, kezdve egy telefonos fenyegetéssel. A llanvygani kastély misztikus atmoszférája jól megalapozza a cselekményt, ahol többek között egy éjféli lovas borzolja a vendégek kedélyét. A fordulatokban bővelkedő regényben akciódús jelenetek sora követi egymást, melyek többször abszurd jelleget öltenek. Bármennyire is szórakoztató írás, nálam az Utas és holdvilág a mindenség, annak a nyomába most nem tudott lépni.

6 hozzászólás
Bla IP>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Briliáns, oldalról-oldalra sziporkázó stílusú munka, egy magyar detektívregénynek álcázott krimiparódia sok-sok humorral,. Szerintem korát megelőző zseniális írás!„Oly gyakran találkozunk ma irodalmi mezbe öltözött ponyvával, hogy üdülést jelent számunkra a ponyva mezébe öltözött Irodalom”. (Sz.A.)

12 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Kellemes olvasás volt. Fordulatos, krimi-misztikus történet az 1930-as évekből. Tetszett a műben felcsillanó humor, az incselkedő szójátékok, a szereplők. A misztikus szál teljesen elvarázsolt, és adott a könyvnek egy különös hangulatot. A főhős tudásával párhuzamos naivság pedig egészen egyedi karaktert adott. A történetben szereplő könyvtár, a könyvek és a tudás szeretete pedig még közelebb hozta hozzám a regényt.

Nymeria96>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog ez a könyv.
A cselekmény meglepően izgalmas volt, az elejétől a végéig olvastatta magát. Különleges helyszíneken játszódott, egyszerűen imádtam Wales és Anglia tájait.
A szereplők sokfélék, ezáltal mind igazi egyéniségek voltak.
Tetszett a humora, és a könyvet átszövő titokzatosság is, de a vége számomra kicsit túl misztikusra sikerült.

>!
Kossuth, Budapest, 2017
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630987141
ppeva P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Hát ez zseniális volt!
Nagyon régen olvastam az Utas és holdvilág-ot, és azzal nem találtunk egymásra. Ezért aztán nehezen szántam rá magam erre a könyvre. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó, és hogy Szerb Antalnak ilyen humora van.

11 hozzászólás
Navi P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Folyamatosan az motoszkált a fejemben, hogy Leslie L Lawrence innen merített. Ugyanaz a rendszer. Tudós férfi kalandjai a világban, meghívások, nők, gyilkosságok.
Nagyon élveztem Szerb Antal nyelvi világát, gyönyörűen fogalmaz. Volt, hogy kétszer kellett elolvasnom részeket, mert először csak a nyelvi játékkal voltam elfoglalva és nem jutott el a tudatomig a történés.
Bátky doktor, a fölösleges tudományok tudora meghívást kap Pendragon urától, hogy foglalkozzon a családi könyvtárral, mert érdekes iratok vannak benne a Rózsakeresztesekről, Fluddról, s Bátkynak pont ez a korszak van az érdeklődése középpontjában. Még az elutazás előtt ismeretséget köt néhány későbbi fontosabb szereplővel. Majd jönnek a gyilkossági kísérletek, a próféciák, a régi történetek az örök életről, a test feltámadásáról, tudományos kísérletekről. S közben folyik a hajsza egy hatalmas örökségért. A szellemek és a vagyon sorsa összefonódik, s nem kapunk mindenre racionális választ. De ez pont így volt jó. Kellő mennyiségű krimi, misztikum, egy kevéske erotika.

7 hozzászólás
csgabi P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Volt ebben a regényben minden, amire csak vágyhat egy olvasó: lelkes, magyar kutató; kalandos családtörténet, borzongató kastély, kísértetlovas, titkos társaság, bűnügy, barátság, egy kis szerelem, de éppen elviselhetően; egyszóval kellemes és izgalmas elegy. Olvastatta magát a könyv, ebben nemcsak a szépirodalom kedvelő találják meg a számításukat. A stílus abszolút Szerb Antalé, még akkor is, ha ez a regény teljesen más, mint az Utas és holdvilág. Láthatjuk, milyen sokrétű, mennyire tehetséges volt Szerb Antal – és milyen hatalmas veszteség volt korai halála.

10 hozzászólás
gabiica P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Wow. Ez aztán tényleg különleges történet volt. Tartottam tőle, mert annyi jót hallottam tőle, hogy nagyok voltak az elvárásaim.
Nagyon érdekes volt, különleges, meglepően jó. Szerencsére felülmúlta a várakozásaimat, és tényleg azt kaptam, amit vártam. A stílus is kiemelkedően jó volt, nagyon tetszett a fogalmazásmód. Érthető volt, jól kifejtett. Bátran ajánlom mindenkinek! Kalandos, izgalmas, nem is számítottam rá, hogy ennyire érdekelni fog.

robinson P>!
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Nagy kíváncsisággal vettem kézbe Szerb Antal klasszikussá nemesedett történetét, ami az író első hosszabb prózai munkája. A kötet eredetileg 1934-ben látott napvilágot, a mai napig számtalan kiadás megért.

https://gaboolvas.blogspot.com/2022/05/a-pendragon-lege…


Népszerű idézetek

kulturmosoly>!

– És hol laknak azok a magyarok?
– Magyarországban. Ausztria, Románia, Csehszlovákia és Jugoszlávia közt.
– Ugyan kérem… Ezeket az országokat Shakespeare találta ki.

24. oldal

11 hozzászólás
mandarina>!

Bölcsészdoktor vagyok, a fölösleges tudományok tudora, és mindennel foglalkozom, ami rendes embernek nem jut az eszébe.

7. oldal

mandarina>!

– […] Vannak dolgok, amik igazak valahol itt bent, és őrültséggé válnak kimondva.

399. oldal

9 hozzászólás
Miestas>!

– Mi az, hogy rózsakeresztesek?
– Rózsakeresztesek? Hm. Hallott már a szabadkőművesekről?
– Igen. Azok olyan alakok, akik titokban jöttek össze, és nem tudom, mit csináltak.
– Ez az. A rózsakeresztesek abban különböztek a szabadkőművesektől, hogy még nagyobb titokban jöttek össze, és még kevesebbé lehetett tudni, hogy mit csinálnak.

30. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: rózsakeresztesek · szabadkőművesek
2 hozzászólás
Borika>!

Elöntött a semmihez sem hasonlítható melegség, amit mindig érzek, ha sok könyvet látok együtt. Legjobb szeretnék ilyenkor henteregni, fürödni a könyvekben, szagolni a régi könyvek csodálatos porszagát, minden pórusommal könyvet érezni.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
2 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Kérem, vacsorázzék velem. Ha engem némileg hülyének talál, az nem tesz semmit. Idővel meg fogja szokni, más is úgy volt vele.

25. oldal (Magvető)

4 hozzászólás
Frank_Waters I>!

– Gondoljon a clavellinára.
– Nem gondolok.
– Miért nem?
– Mert nem tudom, mi az.

94. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: Bátky János
1 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

– Na jó, hát szóval magyar… Nem rossz nemzet. És milyen nyelven beszélnek a magyarok?
– Magyarul.
– Mondjon valamit magyarul.

„Mikor az ég furcsa, lila-kék
S találkákra mennek a lyányok,
Óh, be titkosak, különösek.
Ezek a nyári délutánok”

szavaltam Adyt, kissé megrendülve. Évek óta alig szóltam egy-két szót magyarul.
– Szép nyelv. De engem nem csap be. Ez hindusztániul volt, és azt jelenti, hogy „nemes idegen, az összes istenek papucsban táncoljanak minél előbb sírod fölött”. Mondták már nekem…

25. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre
1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A mohamedánok kizárták a nőket a paradicsomból. Én a könyvtárból zárnám ki őket, különösen a csinosakat. Puszta jelenlétük által zavarnak az olvasásban.

65. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
14 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Mi, ha egy nő egy kicsit szimpatikus, azt mondjuk: „Imádlak.” Az angol, ha halálosan szerelmes, azt mondja: „I rather like you. Meglehetősen kedvelem Önt.”

32. oldal (Magvető)

1 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó / Piszkos Fred, a kapitány
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
R. Kelényi Angelika: Édes Flores
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Anthony Grey: Smaragdhajsza
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Chris Land: Lélekvesztő I-II.
Kerstin Gier: Fellegszálló
Vavyan Fable: Mesemaraton