A ​Pendragon legenda 1319 csillagozás

Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda Szerb Antal: A Pendragon legenda

Egy ​fiatal magyar tudós XVII. századi misztikusok után kutat a British Museum könyvtárában. Earl of Gwynedd, a Pendragon család feje meghívja várába, és Mrs. Eileen St. Claire, egy csodálatos fiatal nő, titokzatos gyűrűt küld az Earlnek az ifjú tudóssal.
Így kezdődik Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerű szatirikus detektívregénye, amely a legendákkal teli, varázsos walesi tájra viszi el az olvasót, ahol a képzelet szülte kísértetvilág a kor valóságos kísérteteivel ütközik össze egy hatalmas örökségért folyó izgalmas hajsza keretében.
A Pendragon legenda Szerb Antal sokoldalú tehetségének sajátos kifejezője. A homo ludens, a játékos ember, aki kirándul saját szférájából a tudománytól legtávolabbra eső könnyű, szórakoztató irodalom műfajába, és megtölti azt szellemének fényével, bebizonyítja, hogy fantasztikus és bűnügyi regényt is tud írni, sőt jobbat, mint ennek a műfajnak az iparosai. Mert ő közben magas színvonalú irodalmat is közöl, és bírálja, kinevetteti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1934

>!
Kossuth, Budapest, 2017
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630987141
>!
Kossuth, Budapest, 2017
278 oldal · ISBN: 9789630988285
>!
ISBN: 9786155572029

27 további kiadás


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Bátky János · Lene Kretzsch · George Maloney · Earl of Gwynedd · James Morvin · Miss Jane Jones · Osborne Pendragon · rózsakeresztesek

Helyszínek népszerűség szerint

British Museum


Kedvencelte 288

Most olvassa 72

Várólistára tette 431

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Briliáns, oldalról-oldalra sziporkázó stílusú munka, egy magyar detektívregénynek álcázott krimiparódia sok-sok humorral,. Szerintem korát megelőző zseniális írás!

12 hozzászólás
>!
gabiica P
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Wow. Ez aztán tényleg különleges történet volt. Tartottam tőle, mert annyi jót hallottam tőle, hogy nagyok voltak az elvárásaim.
Nagyon érdekes volt, különleges, meglepően jó. Szerencsére felülmúlta a várakozásaimat, és tényleg azt kaptam, amit vártam. A stílus is kiemelkedően jó volt, nagyon tetszett a fogalmazásmód. Érthető volt, jól kifejtett. Bátran ajánlom mindenkinek! Kalandos, izgalmas, nem is számítottam rá, hogy ennyire érdekelni fog.

>!
sophie P
Szerb Antal: A Pendragon legenda

    Dokumentált, hogy cca négy hónapon keresztül volt a tömegközlekedési útitársam ez a kötet. (Hetente csak kétszer kell, viszonylag rövid most már az út, úgyhogy lassan ment, kivéve, ha jó volt az idő, mert akkor ott volt a kispad is, amit Novák bácsi állított a kerítés mellé, be is csempésztem egy csomag kávét a postaládájába hálából). Nemcsak hogy különösen alkalmas volt az ilyen fajta bánásmódra a Pendragon legenda, véleményem szerint egyenesen megkövetelte a komótosságot.
    Lényegében egy karikatúra, paródia az egész, rendkívül nagy gondossággal, vagy még inkább csak a zsenialitásból levezethető laza szellemességgel elővezetve. Kalandregény különben, bűnügyi történet, nem is akármilyen, és bölcselet is, de mindeközben hibátlan szatíra. Nagyon sokat lehet rajta nevetni, de tényleg. Minden jelenet egy kész vicc, de nem a blődség, hanem a mondatok közé elbújtatott humor miatt kell folyton megmosolyogni. Hiányozni fog, na!

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1964
422 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Szántó Piroska
4 hozzászólás
>!
Navi
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Folyamatosan az motoszkált a fejemben, hogy Leslie L Lawrence innen merített. Ugyanaz a rendszer. Tudós férfi kalandjai a világban, meghívások, nők, gyilkosságok.
Nagyon élveztem Szerb Antal nyelvi világát, gyönyörűen fogalmaz. Volt, hogy kétszer kellett elolvasnom részeket, mert először csak a nyelvi játékkal voltam elfoglalva és nem jutott el a tudatomig a történés.
Bátky doktor, a fölösleges tudományok tudora meghívást kap Pendragon urától, hogy foglalkozzon a családi könyvtárral, mert érdekes iratok vannak benne a Rózsakeresztesekről, Fluddról, s Bátkynak pont ez a korszak van az érdeklődése középpontjában. Még az elutazás előtt ismeretséget köt néhány későbbi fontosabb szereplővel. Majd jönnek a gyilkossági kísérletek, a próféciák, a régi történetek az örök életről, a test feltámadásáról, tudományos kísérletekről. S közben folyik a hajsza egy hatalmas örökségért. A szellemek és a vagyon sorsa összefonódik, s nem kapunk mindenre racionális választ. De ez pont így volt jó. Kellő mennyiségű krimi, misztikum, egy kevéske erotika.

5 hozzászólás
>!
Zsuzsi_Marta P
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Szerb Antal ezzel a művével nemcsak történelemórára, hanem egy kalandos utazásra is invitálta olvasóját, éspedig a ködös Angliába. Remekbe szabott bűnügyi történet kísértethistóriával, misztikummal fűszerezve, amiből nem hiányzik a humor, de a borzongató izgalom sem. Egy percig sem unatkoztam, remek szórakozást nyújtott ez a regény, amit 1934-ben jelentettek meg.
Az írótól megszokott kiváló stílussal, fordulatos, lendületes és kitűnő jellem- és helyszínábrázolással végigvitt cselekmény folyamatosan lekötötte figyelmemet, szinte együtt kutattam Bátkay János-sal, a budapesti angol szakos könyvtárosbogarásszal, mi is húzódik a háttérben, ami egyszeriben azt a sok furcsaságot hozza Earl of Gwynedd életébe, Llanvygan-ban lévő palotájába.
Legizgalmasabb momentumok az egykori Pendragon kastély romjai között tett felfedező útjukat övezték, igazi borzongató jeleneteket vonultatott fel az író, valamint a megoldás kulcsához közeledve Bátky önálló, erdőkön-hegyeken vezető, többnapos útja során is. Az Earl-ön és Bátkay János-on kívül Lena volt kimondottan szimpatikus szereplő, bátor, őszinte, belevaló, szókimondó (néha pimasz is:), legkevésbé Cynthia hisztijeit, nyafogását, valamint a számító, gonosz Eileen St Claire-t kedveltem.
Nagyon jól felépített, izgalmas, érdekes, szórakoztató művet alkotott Szerb, ismét jó volt Tőle olvasni, egyik kedvenc íróm volt és marad ő mindig.

8 hozzászólás
>!
csillagka P
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Hol volt még a Da Vinci kód vagy a Vörös oroszán mikor Szerb Antal megírta ez a misztikus kémhistóriát. Arany Walesi bárdok sokat jelenthetett az írónak, aki végtelen könnyedséggel kísér végig a csodálatos walszi hegyvidéken és ódon várkastélyokon. Elhiszem neki hogy léteznek rózsakeresztesek, kísértetek és egyszer valaki addig kísérletezik míg sikerül létrehoznia a bölcsek kövét, bár az máshonnan tudhatjuk volt akinek sikerült.
Nagyon megszerettem Szerb Antal könnyed stílusát, és borzasztóan sajnálom azokat a regényeket amiket nem tudott megírni Hitler örült eszméi miatt.

5 hozzászólás
>!
Riszperidon P
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Egy újabb ajánlás @J_Goldenlane -től, ami nagyon elnyerte a tetszésem.
Már az elején magával ragadott a történet, és jókat röhögtem rajta. De, hogy szegény bölcsészeket már a 30-as években is azzal bizgerálták, hogy a szakmájuk semmit sem ér, nem gondoltam volna. :D Hozzáteszem, mielőtt valaki megkövez, nekem semmi bajom velük. Nagyon jó volt tehát a történet humora, és amikor bejött a misztikus-nyomozós szál, ez csak fokozódott. Nekem Agatha Christie hangulata volt kicsit, azzal a különbséggel, hogy az eddigi egyetlen AC könyv nekem nagyon nem tetszett.
Az a fajta misztikum szövi át, ami miatt még felnőtt fejjel is nagyon tudok izgulni, együtt a szereplőkkel, mikor pl. felfedező körúton jártak a régi várban.
Ez az első Szerb Antal könyvem, de ha minden könyve ilyen magával ragadó, akkor róla is vallom, sok kortárs és már elhunyt írónőinkkel és írónkkal egyetemben, hogy ha külföldre születnek, sokkal szélesebb körben lennének ismertek és elismertek.

>!
Helikon, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277219
16 hozzászólás
>!
Lynn
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Szerettem olvasni, szerettem a humorát. Tetszett az a sok félreértés, ami végül oda vezetett ahova. Érdekesen jelent meg a kísértet, én aki nem bírom a „szellemes” sztorikat, nem sem rezdültem az éjjeli lovason. Picit krimi, picit nyomozás, picit fantasy elemekbe hajló mű, ami könnyedén olvasható, szép tájon játszódik. És ráadásul még a karakterek is érdekesek.

>!
AeS P
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Szerb Antal okos és vicces! Ezt gondoltam már róla korábban is, csak nem tudtam, de most bebizonyosodott. Az Utas és holdvilágtól ismerőseim tucatjai hanyatlanak aléltan a fotelbe, mert azt csodálatos, én meg azt pont ezért nem kezdtem el még (tudjuk, hogy mennyire nem szeretem azokat a dolgokat, amiket mindenki szeret, ugye?) (egyébként kénytelen leszek, mert jön 2016-ban Helikon zsebkönyvként).
A lényeg, hogy ebben volt nagyon sok kulturális célzás, utalás, magyarázat, következtetés, rengeteg humor, és egy szerintem egészen jó krimiszál – csak az új kiadás borítóját tudnám feledni, mert ez a hullámszerű izé borzalmas.

3 hozzászólás
>!
lilla_csanyi
Szerb Antal: A Pendragon legenda

Hát hogy lehetne nem imádni egy könyvet, aminek a főhőse egy percig sem tagadja, hogy amit ő csinál, annak az égvilágon semmi értelme, mert hogy bölcsészdoktor? XD A karakterek ölelgetnivalóan szerencsétlenek – ki ki a saját egyedi módján – a történet vicces és fordulatos.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
kulturmosoly

– És hol laknak azok a magyarok?
– Magyarországban. Ausztria, Románia, Csehszlovákia és Jugoszlávia közt.
– Ugyan kérem… Ezeket az országokat Shakespeare találta ki.

11 hozzászólás
>!
mandarina

Bölcsészdoktor vagyok, a fölösleges tudományok tudora, és mindennel foglalkozom, ami rendes embernek nem jut az eszébe.

7. oldal

>!
mandarina

– (…) Vannak dolgok, amik igazak valahol itt bent, és őrültséggé válnak kimondva.

399. oldal

7 hozzászólás
>!
Miestas

– Mi az, hogy rózsakeresztesek?
– Rózsakeresztesek? Hm. Hallott már a szabadkőművesekről?
– Igen. Azok olyan alakok, akik titokban jöttek össze, és nem tudom, mit csináltak.
– Ez az. A rózsakeresztesek abban különböztek a szabadkőművesektől, hogy még nagyobb titokban jöttek össze, és még kevesebbé lehetett tudni, hogy mit csinálnak.

30. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: rózsakeresztesek · szabadkőművesek
2 hozzászólás
>!
cz_z

Kérem, vacsorázzék velem. Ha engem némileg hülyének talál, az nem tesz semmit. Idővel meg fogja szokni, más is úgy volt vele.

25. oldal (Magvető)

3 hozzászólás
>!
Borika

Elöntött a semmihez sem hasonlítható melegség, amit mindig érzek, ha sok könyvet látok együtt. Legjobb szeretnék ilyenkor henteregni, fürödni a könyvekben, szagolni a régi könyvek csodálatos porszagát, minden pórusommal könyvet érezni.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Frank_Spielmann I

– Gondoljon a clavellinára.
– Nem gondolok.
– Miért nem?
– Mert nem tudom, mi az.

94. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: Bátky János
1 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A mohamedánok kizárták a nőket a paradicsomból. Én a könyvtárból zárnám ki őket, különösen a csinosakat. Puszta jelenlétük által zavarnak az olvasásban.

65. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
14 hozzászólás
>!
cz_z

– Na jó, hát szóval magyar… Nem rossz nemzet. És milyen nyelven beszélnek a magyarok?
– Magyarul.
– Mondjon valamit magyarul.

"Mikor az ég furcsa, lila-kék
S találkákra mennek a lyányok,
Óh, be titkosak, különösek.
Ezek a nyári délutánok"

szavaltam Adyt, kissé megrendülve. Évek óta alig szóltam egy-két szót magyarul.
– Szép nyelv. De engem nem csap be. Ez hindusztániul volt, és azt jelenti, hogy „nemes idegen, az összes istenek papucsban táncoljanak minél előbb sírod fölött”. Mondták már nekem…

25. oldal (Magvető)

>!
Frank_Spielmann I

Mi, ha egy nő egy kicsit szimpatikus, azt mondjuk: „Imádlak.” Az angol, ha halálosan szerelmes, azt mondja: „I rather like you. Meglehetősen kedvelem Önt.”

32. oldal (Magvető)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Vavyan Fable: Mesemaraton
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Steve Berry: Az elveszett parancs
Rejtő Jenő (P. Howard): Csontbrigád
Dan Brown: Angyalok és démonok
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa
Ken Follett: A katedrális
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai