!

A ​királyné nyaklánca 143 csillagozás

Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca
1 2 3 4 5 6
Régikönyvek.hu 420 Ft-tól
Bookline · 2.990 Ft –15% 2.541 Ft
Könyvtár

„Ez a könyv Marie Antoinette királyné nyakláncának híres történetérõl szól, vagyis a francia forradalom elõzményeirõl. A szokott történelmi életrajzoktól egyrészt abban különbözik, hogy nem életrajz, másként és fõleg pedig abban, hogy nem elégszem meg az események elmondásával, hanem igyekszem elmagyarázni azokat, elõzményeikkel és következményeikkel együtt.
Így kísérlem meg egy rendkívül kalandos és mégis elejétõl végig igaz történet keretében bemutatni XVI. Lajos korának francia társadalmát, irodalmi és érzelmi életét, nevezetes figuráit, és az egészet egy eleven és szuggesztív tablóba állítani össze, amely képet ad arról, hogy miért kellett kitörnie a francia forradalomnak.” – Szerb Antal nyilatkozata (Bibliotheca, 1943)

Eredeti megjelenés éve: 1943

>!
140 oldal · ISBN: 9789633984529
>!
Magvető, Budapest, 2014
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425093
>!
Magvető, Budapest, 2008
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425093

8 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

prostituált · Marie Antoinette

Helyszínek népszerűség szerint

Bastille


Hirdetés

Kedvencelte 10

Most olvassa 11

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
tgorsy
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Azt írja valahol Szerb Antal, h. 6 éves kora óta szereti a történelmet. Ha íilyeneket tud, nem is csoda.
Vesz egy semmi kis sztorit és kerekít belőle egy olyan Forradalalom előtti korrajzot, h. tátott szájjal olvasom/hallgatom/nézem. Ha eddig nem szerettem volna, is megszerettettné velem. Többször megnéztem: mi is a könyv címe? De csak azért mert annyira belemerültem, h. már el is felejtettem milyen apropóból íródott is ez a könyv.
Történelem tanárok!! Így kell ezt csinálni!

3 hozzászólás
+
>!
volna
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

annyira jó humora van szerb antalnak! és olyan kedves, hogy egyenrangúként tekint az olvasóra. szeretnék partner lenni, pedig nem fogok én feléri hozzá műveltségben, tájékozottságban, valószínűleg semmiben, de e téren biztosan soha. az apropó a világ legdrágább (egyben legolcsóbb) nyakéke, a téma az ancien régime elmúlása, ettől függetlenül nem is ő lenne, ha nem említené meg a kedvenc témáit, a keltáknak és a rózsakereszteseknek mindenhez köze van. van itt csapongás, tobzódás, anekdotázás, persze lényeg a miliő, de jól jött volna egy igazi történet, ami végigvezet rajta, hogy a szokásos módon, csak a végén tűnjön fel, hogy hoppá, mennyi minden van ebben. jó, enélkül is megküzdöttem a könyvvel, és megérte a sok hátralapozgatás, szeretem ezeket az apró részleteket, szeretem a haszontalan tudást, és továbbra is minden elismerésem, szeretetem, tiszteletem, viszont ez a könyv most visszamegy a polcra, az utas és holdvilág pedig marad az ágy mellett, de annyira jó, hogy valaki így tud beszélni a történelemről, nem felejtem el.

4 hozzászólás
+
>!
Manni
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Tegnap este tizenegyig olvastam, majd egész éjjel szélhámoskodtam, udvariaskodtam, forrongtam és adósságokat halmoztam fel álmomban. Ugye, hogy nem kell mást mondanom?

( megjegyzés magamnak : sürgősen meg kell tanulnom franciául, legalább a kiejtést, kellemetlen, hogy minden francia szót blablával helyettesítettem fejben, mert még kiolvasni se tudtam. )

15 hozzászólás
+
>!
alaurent MP
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Szerb Antal könnyed stílusa, tele adatolt információval. A történet dióhéjnál is rövidebben elmesélhető, de a szerző alaposan körüljárja, elmeséli, megfejti, megmagyarázza, alátámasztja és megokolja. Ettől hosszú és lassan olvasható, de érdekes módon mégis olvasmányos.
Egy világ összeomlásáról és egy másik kevésbé avítt, de legalább annyira önelégült, elbizakodott és érdekközpontú világ kezdetben lassú, rejtett, majd gátszakadásszerűen áttörő felépüléséről szól. A gátszakadást sosem hatalmas erők okozzák, Szerb Antal szerint itt is egy látszólag lényegtelen, kisstílű csalással induló szélhámosság napfényre kerülése okozza a végzetes repedést.
Ezt nagyon érdekesen, talán néhol még izgalmasan is mutatja be. Egészen más, mint a Pendragon legenda könnyedsége, az Utas romantikus túlzásai, közelebb áll az irodalomtörténete stílusához. Tele van kultúrtörténeti és történelmi információkkal, és a gondolatmenete lenyűgöző. A humora pedig szokásosan váratlan és szórakoztató. Az élvezet, amivel a tárgyához nyúl, átragad az olvasóra. Nem is tudom, miért nem olvastam eddig.

+
>!
Tíci
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Nem szeretem a történelmet, sosem érdekelt túlzottan, és mindig is távol állt tőlem. Ezért kissé csalódott voltam az elején, mikor láttam, hogy ez bizony nem egy regény lesz, pedig a történelmi regények még úgy ahogy érdekelnek. De azért belevágtam, és kezdetben nehezen ment belerázódni, de aztán már örültem, hogy ezt választottam.
Azt hiszem, Szerb Antal az az író, aki ha szakácskönyvet írna, akkor is elolvasnám. Mert mindent jól ír. És itt nem csak a nyakláncról olvashattam, volt itt társadalomrajz, filozófia, Goethe, Schiller – imádtam, ahogyan nem tudta megállni, hogy ne meséljen róluk is többet – és minden más, ami valahogyan kapcsolódhat a témához.
Aki szereti a történelmet, biztosan kincsként fogja kezelni. Sajnálom, hogy velem nem tudták megszerettetni. Pedig ha Szerb Antal írta volna a töri könyvünket, akár több száz oldalt is olvastam volna egy-egy leckéhez.

2 hozzászólás
+
>!
Avraham
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Nálam ilyen a tökéletes könyv. Információáradat, de az egész könyvet végigkísérte az író – máshogy nem tudok fogalmazni – jófejsége, így az egész nagyon könnyed volt és… olyan, amilyennek lennie kell, na!

+
>!
Lovely
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Nehezen nyeltem le az első oldalakat. De aztán már rágni sem kellett, annyira belejöttem a történelembe. Jelentem, a műfaji kísérlet csillagos ötös. Bárcsak Szerb Antal írta volna a történelem tankönyveimet! Az író kiváló humora és sokrétű tudása is megmutatkozott ismét. Csodálom továbbra is.

+
>!
Izolda +SP
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Szórakoztatóan elmesélt részletes korrajz egy letűnőfélben lévő korról. Szerb Antal törióráira szívesen beültem volna bármikor.

+
>!
worsi ASP
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Amióta az egyetemen tanultuk, azóta a szívem csücske a 18. századi Franciaország. Az irodalma mindenhogyan, a történelméről meg nem tudtam sose eleget. A Forradalom meg maga a nagy sötét folt a tudásomban. Szóval csak annyit akartam mondani, hogy ez egy tökéletes történelemkönyv, mert részletes, de mégse szószátyár, sokat mesél, de mégse unalmas, és nem csak az eseményeket írja le, hanem a hátterüket is, a miérteket, mindemellett kultúrtörténet is van benne pont elég, és ha nem is támadt kedvem ott élni abban a korban, azért továbbra is rajongója maradok így messziről. Meg persze Szerb Antalnak is.

+
>!
csüpek
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Egyszerűen imádom Szerb Antal stílusát!
Középiskolában is szerettem a francia forradalmat, de ha ilyen formában tanultam volna (de úgy általában a történelmet), vagy pont Ő tanította volna, akkor mostanra már biztos történelemtanár lennék.


Népszerű idézetek

+
>!
Eszter01

Aki egy kor derűjét, szépségét, boldogságát akarja megismerni, annak a művészet emlékeihez kell fordulnia.

331. oldal

+
>!
Amadea

La Motte-ról nincs semmi különös mondanivalónk, nem szükséges részletesen bemutatni. Olyan jómodorú és rendkívül undorító, szemtelen és gyáva francia strici volt, amilyent mindenki százával ismer, aki járt Franciaországban. Ez a típus a gallok földjén, úgy látszik, örök. Utálta a munkát, szerette a nőket, nagyon csúnya volt, de olyan szépnek tartotta magát, hogy időnként a nők is elhitték neki.

22. oldal (Magvető, 1957)

+
>!
Frank_Spielmann IMP

Az Úr azzal bünteti az elvakult embereket, hogy teljesíti kívánságaikat…

106. oldal

+
>!
Frank_Spielmann IMP

…a Don Juanok titka az, hogy minden nő tetszik nekik…

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Don Juan
7 hozzászólás
+
>!
Doro

Csak a szabad népeknek van figyelemre méltó történelmük. Zsarnokság alá vetett népek történelme csak anekdotagyűjtemény.

190.

+
>!
Izolda +SP

[III. Gusztáv svéd király] Gyűlölte feleségét, a dán királylányt, nem is volt hajlandó együtt élni vele, és csak 11 év után, 1777-ben szánta rá magát, hogy mégis lépéseket fog tenni egy trónörökös érdekében, és ezt a nagy eseményt országszerte fényes ünnepségekkel ülték meg.

245. oldal (Magvető)

1 hozzászólás
+
>!
Aurore P

A Rohan-család az előkelőség századaiban is Franciaország legelőkelőbb családai közé tartozott. Mint „külföldi fejedelmek” rangban mindjárt a királyi család után következtek, a lotharingiai hercegekkel együtt. Büszke jelmondatuk így hangzott: Roi ne puis, prince ne désire, Rohan suis – király nem lehetek, herceg lenni nem kívánok, Rohan vagyok. Egy Rohan hercegnét, meséli Chamfort, megkérdezték, mikorra várható a családi esemény. – Hízelgek magamnak azzal, hogy két hét múlva lesz részem ebben a megtiszteltetésben – felelte a hercegné. Ti. abban a megtiszteltetésben, hogy egy Rohant hozhat a világra.
Sajátságos módon ennek a családnak nem volt egyetlenegy tagja sem, aki mint államférfi, hadvezér vagy más téren nagy ember megokolta volna a család hatalmas önérzetét. A Rohanok ebben is olyanok voltak, mint ahogy az ember az Ancien Régime nagyurait elképzeli: nem tettek semmi mást, csak származtak; nem röstellték a fáradságot megszületni, mint Figaro mondja.

33-34. oldal, A nagyúr (Magvető 2001)

2 hozzászólás
+
>!
ClockworkRobot

[…] az aranykorszakok szomorú szokása az, hogy nem jönnek el […]

207-208. oldal (Magvető, 1975)

+
>!
estimese24

A társadalom két nagy osztályból áll: azokból, akiknek több az ebédjük, mint az étvágyuk és azokból, akiknek több az étvágyuk, mint az ebédjük.

279. oldal

+
>!
Frank_Spielmann IMP

A magasabb civilizáció a családra épült és megszüntette a külön fiú-, illetve férfitársadalom intézményét. De nem irthatta ki azt a hajlamot, amely valamikor létrehozta: a férfi örök hajlamát, hogy lerázza magáról a nőt és a családot, visszameneküljön fiú-önmagához és független férfitársaihoz, és velük valami nagy, merész, szép és céltalan kalandra szövetkezzék. Ez az örök hajlam teremtette meg a lovagrendeket, amelyekben a lovaggá avatás szertartása is őrzi még a régi pubertási szertartás emlékét.

94. oldal

8 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nemere István: Szabadkőművesek
Sangeet Duchane: Szabadkőművesség
Michael Johnstone: Szabadkőművesek
Francz Magdolna – Rabi Éva – Ősz Gábor: Otthonunk, Magyarország
Sebők Ferenc: Piramisok – paloták – panelházak
Szántó Tibor: A könyv története
Géczi János: Allah rózsái
Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Illés György: Fel, fel, vitézek!