A ​királyné nyaklánca 169 csillagozás

Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca Szerb Antal: A királyné nyaklánca

„Ez a könyv Marie Antoinette királyné nyakláncának híres történetérõl szól, vagyis a francia forradalom elõzményeirõl. A szokott történelmi életrajzoktól egyrészt abban különbözik, hogy nem életrajz, másként és fõleg pedig abban, hogy nem elégszem meg az események elmondásával, hanem igyekszem elmagyarázni azokat, elõzményeikkel és következményeikkel együtt.
Így kísérlem meg egy rendkívül kalandos és mégis elejétõl végig igaz történet keretében bemutatni XVI. Lajos korának francia társadalmát, irodalmi és érzelmi életét, nevezetes figuráit, és az egészet egy eleven és szuggesztív tablóba állítani össze, amely képet ad arról, hogy miért kellett kitörnie a francia forradalomnak.” – Szerb Antal nyilatkozata (Bibliotheca, 1943)

Eredeti megjelenés éve: 1943

>!
140 oldal · ISBN: 9789633984529
>!
Magvető, Budapest, 2014
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425093
>!
Magvető, Budapest, 2008
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425093

8 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Georg Wilhelm Friedrich Hegel · Marie Antoinette · prostituált · Oswald Spengler · XVI. Lajos

Helyszínek népszerűség szerint

Bastille


Kedvencelte 12

Most olvassa 9

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Azt írja valahol Szerb Antal, h. 6 éves kora óta szereti a történelmet. Ha íilyeneket tud, nem is csoda.
Vesz egy semmi kis sztorit és kerekít belőle egy olyan Forradalalom előtti korrajzot, h. tátott szájjal olvasom/hallgatom/nézem. Ha eddig nem szerettem volna, is megszerettettné velem. Többször megnéztem: mi is a könyv címe? De csak azért mert annyira belemerültem, h. már el is felejtettem milyen apropóból íródott is ez a könyv.
Történelem tanárok!! Így kell ezt csinálni!

3 hozzászólás
>!
Zsuzsi_Marta P
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Egy kellemesen szórakoztató, vidám történelmi utazáson vettem részt, melyen Szerb Antal volt az idegenvezető; aprólékosan, humorosan, könnyed, olvasmányos stílusban ismertetve a Franciaország XVIII. századi, pontosabban közvetlenül az 1789-es forradalmat megelőző évek eseményeit, fellibbentve az arisztokrácia, az uralkodó osztály olykor megmosolyogtató, többnyire megbotránkoztató szokásait.
Mindezt az ún. Nyaklánc-per kapcsán tette, mintegy gyöngyszemenként ismertetve meg minket, olvasókat ennek, a szinte detektívregénybe illő ügy hátterével, szereplőivel és kimenetelével.
Szerb remek, közvetlen stílusa és az aprólékosan kidolgozott részletek, ismeretanyag teszi élvezetessé ezt a regényt. Őszintén megvallva, korábban nem igazán érdeklődtem sem a francia forradalmat megelőző, majd az azt kirobbantó politikai tényezők iránt, sem az arisztokrácia, és XVI. Lajos, valamint hites felesége Marie Antoinette viselt dolgai iránt. Elsősorban az író miatt vettem kézbe a regényt, nagyon szeretem Szerb Antal műveit. Ebben sem csalódtam, sőt! Ismét egy remekművét sikerült olvasnom, miközben még bepillantást is nyertem egy érdekes és érdeklődésre méltó történelmi korba.
Néha picit túl sok szereplőt vonultatott ugyan fel, töménynek tűnt a sok információ, kapcsolati összefüggések, ám mégis sikerült – magyarázatainak és humoros stílusának köszönhetően – eligazodni közöttük.
A könyv előszavát 11 fejezet követi, melyet egy hosszabb epilógussal zárt az író. Legjobban Marie Antoinette-ről írtak ragadtak magukkal; udvartartását, különc, rendhagyó szokásait megismerve – többek között felelőtlen pénzköltését, valamint ahogy szembement az etikettel pl öltözködés terén, és a szerelmet sem vetette meg, nagykanállal fogyasztotta a „finom és kevésbé finom” falatokat…. :-)
A „Nyaklánc-per” tulajdonképpen egy mókás, agyafúrt csalássorozat volt, ami rétestésztaként nyúlt; kapzsiság, hiszékenység táplálta, ám mindenki hoppon maradt, aki bármi hasznot is várt tőle, tenyerét dörzsölve a busás haszon reményében.
Nagyon szórakoztató, sok információt nyújtó, kedves kis olvasmány ez a regény, jól éreztem magam ezen a Szerb Antal – vezette utazáson.

"Marie Antoinette nem volt démon, mint ahogy a forradalom, és nem volt angyal, mint ahogy az ellenforradalom látta. Talán igaza van Stefan Zweignek, éppen az volt a baj, hogy annyira középszerű volt. Mártíromsága megindító; de életében nincs semmi olyan vonás, amelyért különös tisztelettel vagy meghatottsággal kellene rá gondolnunk. Búcsúzva tőle idézzük, szépségükért eredetiben, Lamartine szavait, amelyekkel a királynét jellemezte:
„Inkább egy elöregedett monarchia kedvence lévén, semmint egy új monarchia királynéja, nem kísérte sem a régi királyság presztízse, a tisztelet, sem az új uralom presztízse, a népszerűség. Nem tudott mást, mint elbájolni, tévútra vezetni és meghalni.”
(328.oldal)

>!
Trixi_Adzoa P
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Nehéz értékelni a többi Szerb Antalom után, mert ez megint nagyon más volt, mint a Pendragon legenda vagy az Utas és holdvilág. Ez a könyv sokkalta kevesebb cselekményt tartalmaz, mint a két említett regény, inkább leíró jellegű történelem-szerű könyv némi pletykával átszőve. Jellemrajzokkal tarkított leírás arról, hogy mi váltotta ki a francia forradalmat közvetett módon.
Annak ellenére, hogy lassan haladtam vele, és néhol unalmasnak találtam a jellemrajzokat, leírásokat, mert nagyon eltávolodtak a mögöttes cselekménytől, mégis jónak tartom ezt a könyvet. A sok megemlített ember viselkedéséből, jelleméből szépen apránként egy teljes korrajz bontakozik ki, ami viszont már sokkalta közelebb áll a szívemhez, mint az egy-egy – nem annyira érdekfeszítő – ember megismerése.
Az egész Ancien Régime annyira más, mint amiben élünk, és mégis ugyanolyan, mert az emberek viselkedése mit sem változott azóta. Az áskálódás, a pletykákra való éhség, a csalás és a mások életében való vájkálás most sem áll távol az emberektől, mindössze annyi a különbség, hogy manapság sokkal nehezebb lenne összehozni egy olyan gaztettet, amire Jeanne de la Motte vetemedett. Talán nem is nehezebb, inkább nagyon más eszközökkel kellene nekiállni :-)
Stílusában még mindig hamisíthatatlan Szerb Antal. Az, ami miatt annyira szeretem, ami miatt annyira jó őt olvasni. Tökéletesen egyet értek @Tíci-vel abban, hogy egy Szerb Antal által írt szakácskönyv is érdekes lenne :-)
Egyébként nagyon ügyesen építette fel a regény struktúráját. Azt a miniatűr valós nyaklánc történetet 10-15 oldalban elmesélte, de előtte annyi információval látott el, hogy cselekmény már szinte mellékes is lett a könyv utolsó fejezeteiben.
Örülök, hogy megvettem a könyvfesztiválon!

>!
volna
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

annyira jó humora van szerb antalnak! és olyan kedves, hogy egyenrangúként tekint az olvasóra. szeretnék partner lenni, pedig nem fogok én feléri hozzá műveltségben, tájékozottságban, valószínűleg semmiben, de e téren biztosan soha. az apropó a világ legdrágább (egyben legolcsóbb) nyakéke, a téma az ancien régime elmúlása, ettől függetlenül nem is ő lenne, ha nem említené meg a kedvenc témáit, a keltáknak és a rózsakereszteseknek mindenhez köze van. van itt csapongás, tobzódás, anekdotázás, persze lényeg a miliő, de jól jött volna egy igazi történet, ami végigvezet rajta, hogy a szokásos módon, csak a végén tűnjön fel, hogy hoppá, mennyi minden van ebben. jó, enélkül is megküzdöttem a könyvvel, és megérte a sok hátralapozgatás, szeretem ezeket az apró részleteket, szeretem a haszontalan tudást, és továbbra is minden elismerésem, szeretetem, tiszteletem, viszont ez a könyv most visszamegy a polcra, az utas és holdvilág pedig marad az ágy mellett, de annyira jó, hogy valaki így tud beszélni a történelemről, nem felejtem el.

4 hozzászólás
>!
Manni P
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Tegnap este tizenegyig olvastam, majd egész éjjel szélhámoskodtam, udvariaskodtam, forrongtam és adósságokat halmoztam fel álmomban. Ugye, hogy nem kell mást mondanom?

( megjegyzés magamnak : sürgősen meg kell tanulnom franciául, legalább a kiejtést, kellemetlen, hogy minden francia szót blablával helyettesítettem fejben, mert még kiolvasni se tudtam. )

15 hozzászólás
>!
alaurent P
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Szerb Antal könnyed stílusa, tele adatolt információval. A történet dióhéjnál is rövidebben elmesélhető, de a szerző alaposan körüljárja, elmeséli, megfejti, megmagyarázza, alátámasztja és megokolja. Ettől hosszú és lassan olvasható, de érdekes módon mégis olvasmányos.
Egy világ összeomlásáról és egy másik kevésbé avítt, de legalább annyira önelégült, elbizakodott és érdekközpontú világ kezdetben lassú, rejtett, majd gátszakadásszerűen áttörő felépüléséről szól. A gátszakadást sosem hatalmas erők okozzák, Szerb Antal szerint itt is egy látszólag lényegtelen, kisstílű csalással induló szélhámosság napfényre kerülése okozza a végzetes repedést.
Ezt nagyon érdekesen, talán néhol még izgalmasan is mutatja be. Egészen más, mint a Pendragon legenda könnyedsége, az Utas romantikus túlzásai, közelebb áll az irodalomtörténete stílusához. Tele van kultúrtörténeti és történelmi információkkal, és a gondolatmenete lenyűgöző. A humora pedig szokásosan váratlan és szórakoztató. Az élvezet, amivel a tárgyához nyúl, átragad az olvasóra. Nem is tudom, miért nem olvastam eddig.

>!
Tíci
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Nem szeretem a történelmet, sosem érdekelt túlzottan, és mindig is távol állt tőlem. Ezért kissé csalódott voltam az elején, mikor láttam, hogy ez bizony nem egy regény lesz, pedig a történelmi regények még úgy ahogy érdekelnek. De azért belevágtam, és kezdetben nehezen ment belerázódni, de aztán már örültem, hogy ezt választottam.
Azt hiszem, Szerb Antal az az író, aki ha szakácskönyvet írna, akkor is elolvasnám. Mert mindent jól ír. És itt nem csak a nyakláncról olvashattam, volt itt társadalomrajz, filozófia, Goethe, Schiller – imádtam, ahogyan nem tudta megállni, hogy ne meséljen róluk is többet – és minden más, ami valahogyan kapcsolódhat a témához.
Aki szereti a történelmet, biztosan kincsként fogja kezelni. Sajnálom, hogy velem nem tudták megszerettetni. Pedig ha Szerb Antal írta volna a töri könyvünket, akár több száz oldalt is olvastam volna egy-egy leckéhez.

2 hozzászólás
>!
Avraham
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Nálam ilyen a tökéletes könyv. Információáradat, de az egész könyvet végigkísérte az író – máshogy nem tudok fogalmazni – jófejsége, így az egész nagyon könnyed volt és… olyan, amilyennek lennie kell, na!

>!
ábelarengetegben
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Szerb Antal nem árul zsákbamacskát, már az előszóban leszögezi, hogy művének műfaja saját definíciója szerint „igaz történet”. (Ehhez képest mennyi pletyka, szóbeszéd is bekerült!) A pár oldalban összefoglalható cselekményhez úgy nyúl, mint egy sakkjátékos, aki előpakolja a táblát: először felvázolja a kort, felhelyezi a játékosokat, azaz bemutatja a szereplőket, majd viszonylag gyorsan lezavarja a meccset. A hosszas előkészület és a kikacsintások csak helyenként unalmasak, szuggesztív írói vénájával ebben a nehéz műfajban is szórakoztató tudott lenni Szerb Antal történelmi munkája.

>!
Izolda +SP
Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Szórakoztatóan elmesélt részletes korrajz egy letűnőfélben lévő korról. Szerb Antal törióráira szívesen beültem volna bármikor.


Népszerű idézetek

>!
Amadea

La Motte-ról nincs semmi különös mondanivalónk, nem szükséges részletesen bemutatni. Olyan jómodorú és rendkívül undorító, szemtelen és gyáva francia strici volt, amilyent mindenki százával ismer, aki járt Franciaországban. Ez a típus a gallok földjén, úgy látszik, örök. Utálta a munkát, szerette a nőket, nagyon csúnya volt, de olyan szépnek tartotta magát, hogy időnként a nők is elhitték neki.

22. oldal (Magvető, 1957)

5 hozzászólás
>!
Eszter01

Aki egy kor derűjét, szépségét, boldogságát akarja megismerni, annak a művészet emlékeihez kell fordulnia.

331. oldal

>!
estimese24

A társadalom két nagy osztályból áll: azokból, akiknek több az ebédjük, mint az étvágyuk és azokból, akiknek több az étvágyuk, mint az ebédjük.

279. oldal

>!
Frank_Spielmann I

Az Úr azzal bünteti az elvakult embereket, hogy teljesíti kívánságaikat…

106. oldal

>!
Frank_Spielmann I

…a Don Juanok titka az, hogy minden nő tetszik nekik…

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Don Juan
7 hozzászólás
>!
Izolda +SP

[III. Gusztáv svéd király] Gyűlölte feleségét, a dán királylányt, nem is volt hajlandó együtt élni vele, és csak 11 év után, 1777-ben szánta rá magát, hogy mégis lépéseket fog tenni egy trónörökös érdekében, és ezt a nagy eseményt országszerte fényes ünnepségekkel ülték meg.

245. oldal (Magvető)

1 hozzászólás
>!
Doro

Csak a szabad népeknek van figyelemre méltó történelmük. Zsarnokság alá vetett népek történelme csak anekdotagyűjtemény.

190.

>!
Aurore

A Rohan-család az előkelőség századaiban is Franciaország legelőkelőbb családai közé tartozott. Mint „külföldi fejedelmek” rangban mindjárt a királyi család után következtek, a lotharingiai hercegekkel együtt. Büszke jelmondatuk így hangzott: Roi ne puis, prince ne désire, Rohan suis – király nem lehetek, herceg lenni nem kívánok, Rohan vagyok. Egy Rohan hercegnét, meséli Chamfort, megkérdezték, mikorra várható a családi esemény. – Hízelgek magamnak azzal, hogy két hét múlva lesz részem ebben a megtiszteltetésben – felelte a hercegné. Ti. abban a megtiszteltetésben, hogy egy Rohant hozhat a világra.
Sajátságos módon ennek a családnak nem volt egyetlenegy tagja sem, aki mint államférfi, hadvezér vagy más téren nagy ember megokolta volna a család hatalmas önérzetét. A Rohanok ebben is olyanok voltak, mint ahogy az ember az Ancien Régime nagyurait elképzeli: nem tettek semmi mást, csak származtak; nem röstellték a fáradságot megszületni, mint Figaro mondja.

33-34. oldal, A nagyúr (Magvető 2001)

2 hozzászólás
>!
Kozmikus_Tahó

A közönséget úgy kormányozzák, mint ahogy gondolkozik. Jogában áll butaságokat mondani, mint ahogy a minisztereknek jogukban áll butaságokat tenni.

>!
Girdranger

[…] az aranykorszakok szomorú szokása az, hogy nem jönnek el […]

207-208. oldal (Magvető, 1975)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nemere István: Szabadkőművesek
Sangeet Duchane: Szabadkőművesség
Michael Johnstone: Szabadkőművesek
Francz Magdolna – Rabi Éva – Ősz Gábor: Otthonunk, Magyarország
Sebők Ferenc: Piramisok – paloták – panelházak
Szántó Tibor: A könyv története
Géczi János: Allah rózsái
Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Illés György: Fel, fel, vitézek!