A ​kétarcú hallgatás 12 csillagozás

Szerb Antal: A kétarcú hallgatás

A könyv legfőbb érdekessége (azon túl, hogy számos eddig nehezen hozzáférhető szöveget ad közre) hogy itt, a könnyedebb műfajú írásokban érvényesül igazán Szerb Antal briliáns stílusa.A Magvető Kiadó három kötetben adja közre Szerb Antal összegyűjtött irodalomtörténeti írásait. Az új kiadásban külön csoportosítottuk a világirodalmi, a magyar irodalommal foglalkozó, illetve a vegyes tárgyú tanulmányokat és nyilatkozatokat. Mindhárom kötet tartalmaz eddig kiadatlan cikkeket, lektori jelentéseket, valamint az eligazodást segítő jegyzeteket és névmutatót.A harmadik kötet a szerző vegyes tárgyú írásait, útirajzait, nyilatkozatait, interjúit és a Nagy írók kis mondatokban című kisantológiát tartalmazza. Szabadon kalandozva az irodalom és a művelődéstörténet legkülönfélébb területein még mélyebb betekintést enged gondolkodásmódjába, világszemléletébe. Ez a kötet valódi csemege minden olvasónak.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Összegyűjtött esszék, tanulmányok, kritikák Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2002
398 oldal · ISBN: 9631423069

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 19


Népszerű idézetek

kicsibak P>!

Napjának minden percét, testének minden mozdulatát, életének minden mozzanatát a királyiság magaslatára tudta emelni. Minden lépését önmaga által alkotott ünnepélyes és szép szabályok irányították; semmi sem történt körülötte véletlenül, minden csupa törvény és példaadás volt; amit tett, rögtön törvénnyé vált. A királyiság csodálatos mesterműve volt élete; egy egész évszázadot megtanított arra, hogy vannak fényes magasságok az élet fölött, hogy az ember több, mint amit hétköznapjai folyamán magából megmutat.

173. oldal - Esszék, könyvismertetések; A Napkirály (Magvető, 2002)

Szelén>!

A Lánchíd éktelenül hosszú. Próbálja meg egyszer, Uram, és nem bánja meg. Sétáljon át egy hölggyel Budára és azután jöjjön vissza, lehetőleg ugyanazzal a hölggyel. Meglátja, szerelmet fog vallani, mert a híd olyan hosszú. Budapest az igaz és mélységes szerelmek városa.

Budapesti kalauz

vicreed>!

Minden olvasmány egy magot hagy hátra, amely kicsírázik.

310. oldal (Jules Renard naplójából)

Szelén>!

Én a várossal akarom Önt megismertetni, azt hiszem, a házak az igazán lényegesek. De talán nem is a házak: az utcák egymásrahajló erotikája, melyben néha erő fejeződik ki és olykor grácia, a forgalmak hőfoka talán, a közterek és a szobrok éghajlati viszonyai, az autóbusz-számokkal kapcsolatos irodalmi asszociációk vagy valami ilyesmi. Hisz Ön ért engem.

Budapesti kalauz

vicreed>!

Lehet; a népek mitikus emlékezése sokszor igazabb, semmint a történelem. Lehet, hogy volt egy Magyarország, melyről még semmit sem tudunk, de érezzük néha megmagyarázhatatlan intuícióban. Mert jól ismerjük királyaink történetét, de a magyar lélek történetéről még oly keveset tudunk.

57. oldal (A magyarság mitikus arca)

vicreed>!

Egy regénybeli esemény nagyon sok megtörtént és csak álmodott és könyvben olvasott esemény összetalálkozása, az írói képzelet csodálatos szövőszék, amely rengeteg sokféle, sokszínű szálat sző össze, és az eljárással maga az író van legkevésbé tisztában.

133. oldal (Az író és életrajza)


Hasonló könyvek címkék alapján

Babits Mihály: Babits Mihály levelezése 1911–1912
Fejes Endre: Gondolta a fene
Kis János – Kőrössi P. József (szerk.): Időnk Eörsivel
Erdély Miklós: A filmről
Erdély Miklós: Művészeti írások
Hózsa Éva: Idevonzott irodalom
Elek Tibor: Magatartások és formák
Bence Erika: Könyvkereskedés
Bence Erika: Szemközt a művel
Sebők Melinda: Modern értékőrzők