Az ​ember teste 2 csillagozás

Filozófiai írások
Széplaky Gerda: Az ember teste

A ​testnek a szellemmel, az értéktelennek az örökkévalóval való szembeállítása a görög-keresztény filozófiai tradíció régóta ható, közismert koncepciója. Ez a szembeállítás része annak a metafizikai hagyománynak, amely az emberre olyan szellemi lényként tekint, akit a racionalitásra való képesség kiemel a létezők sorából. A metafizikai kitüntetettség eszméjéből azonban egy veszélyes ideológiai felfogás következik, mely az embert a többi (nem emberi) létező fölé emeli, s mely óhatatlanul egy áldozati struktúrát alapoz meg – ez az áldozati struktúra a nemek közötti hierarchia problémáját is érinti. A gondolkodásunkat egészen a 20. századig uraló patriarchális filozófiai tradíció ugyanis a nőiség eszméjéhez a testnek való kiszolgáltatottságot, az állatiasság és az alantasság attribútumait társította. E könyv egyik kiinduló kérdése, hogy mindezek okán vajon valóban „alacsonyabb rendűnek” kell-e tekintenünk a nőiséget. A férfi vajon nincs-e ugyanolyan mértékben kiszolgáltatva a saját… (tovább)

>!
Kalligram, Budapest, 2011
478 oldal · ISBN: 9788081011184

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
lotaria
Széplaky Gerda: Az ember teste

Széplaky Gerda: Az ember teste Filozófiai írások

Számomra nagyon hasznos és érdekes könyv volt, örülök, hogy rábukkantam. Érthetően ír és nagyon jól hivatkozik, így könnyű még mélyebbre ásni a témakörben.


Népszerű idézetek

>!
Szelén

A gondoskodás egy bizonyos értelemben áldozathozatal részemről, mert megteszem a Másikért mindazt, ami tőlem telik, odaajándékozom magamból mindazt, ami akkor, abban a pillanatban lehetséges – azt, amit ő tőlem és belőlem elfogad.

410. oldal - A másvilág hasadékában

Széplaky Gerda: Az ember teste Filozófiai írások


Hasonló könyvek címkék alapján

Szil Ágnes: Tangram
Virginia Woolf: Egy jó házból való angol úrilány
Hamvas Béla: Scientia sacra
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion
Hamvas Béla: Silentium / Titkos jegyzőkönyv / Unicornis
Hamvas Béla: Fák
Hamvas Béla: Eksztázis
Hamvas Béla: Tabula Smaragdina / Mágia szutra