Merre ​tartasz, ember? 2 csillagozás

Összegyűjtött írások
Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Szepes Mária: Merre tartasz, ember?

E ​cikkgyűjtemény olyan kérdéseket vet föl, amelyek égetően sürgőssé váltak a harmadik évezred válságai között. Földünk beteg. Életformája vészhelyzetbe került. Diagnózisát kiváló szaktekintélyek juttatják a köztudatba, különféle médiumokon át. Azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy technikai civilizációnk legzseniálisabb felfedezései sem tudják orvosolni ökológiai, szociológiai, lélektani kórságainak egyre növekvő ártalmait. Szerencsére áldozatkész tudósaink nem adják fel küzdelmüket a bolygónkon kivirágzott élet megmentéséért. Bizonyosak benne, hogy egyedül a tetté lett eszmék válhatnak sikeres valósággá. És nincs olyan egyéni, közösségi elfajulás, ártalom, amelyből ne lenne kivonható annak ellenszere. De az ilyen esszencia létrehozásához fáradhatatlan kutatómunka, szívós kitartás, empátia és érti türelem szükséges. A kötet tanulmányai e problémákon való közös továbbtűnődést kínálják saját és Földünk krízisein töprengi humanistáknak. Ezek az írások a XX. század millenniumának… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Édesvíz, Budapest, 2018
236 oldal · ISBN: 9789635297351
>!
Édesvíz, Budapest, 2000
236 oldal · ISBN: 9635284241

Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

H. G. Wells · Schopenhauer · tömeg · Czeizel Endre · tudós

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
VioletHill

Korunk tulajdonképpen a tömegmozgalmak nagy kísérletének műhelye: és körülbelül már azt is láthatjuk, hogy ez a kísérlet is fiaskóval végződik éppen úgy, mint a többi társadalmi kísérlet eddig. Nem is lehet másképp, amíg vak vezet világtalant: erkölcsileg alacsonyrendű vezetők, értelmileg alacsonyrendű tömeget. (…)
A tömeglelkesedés kiváltója mindig valami brutális, kirívó dolog, elnagyolt és túlfokozott – hogyne hatna hát mindegyik között a legbrutálisabb és legkirívóbb erő: a gyűlölet. A jelentéktelen kis ember csak gyűlöletében érzi nagynak, különbnek magát. Rettenetesen mélyre, piszokba kell rángatnia egy-egy felebarátját, hogy bemocskolt, leterített testére ráállhasson és legalább annyival megnövelje törpe alakját.

50. oldal, I. rész - Szupersztár Internet (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · politika · tömeg · tömegkommunikáció
>!
VioletHill

Gyakori félelem táplálta fóbia, stresszbetegségekhez tartoznak például a gyomor-, szív-, mirigyrendellenességek, allergiák. Ha egy ember állandóan a pulzusát figyeli, az előbb-utóbb meglódul, rendellenesen, tachycardiás kihagyásokkal lüktet. S ez nagyon is érthető. Próbáljuk kitartóan dörzsölni kézfejünkön a bőrt. Az a rész először fokozatosan kipirosodik, majd fájdalmasan gyulladttá válik. A gondolatok „sugárnyomása” ugyanígy hat azokra a szervekre, amelyekre állandó aggodalmunk igányul.

88. oldal, II. rész - Káprázatok úrnője (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: pszichoszomatika
>!
VioletHill

Noha a nemek vetületjátékáról a mi Karinthy Frigyesünk megmondta, reménytelen ügy: mindegyik mást akar, „a férfi a nőt, a nő a férfit”. S amint kialszanak az erogén zónák színpadának reflektorai, a két szereplő egymásra mered a kulisszák között: a duzzadó szépségű, ezerszínű királynő-Vénusz kócos, festetlen pórleánnyá változott, akinek idomai túlbuggyantak határaikon, szeme árkosan fáradt, édesen csengő hangjából kések éle, tőrök hasba szúródó hegye bukkan elő. Az izgatóan zaklató, szüntelen becéző, ölelésre kész, szellemes, okos, gyöngéd, elegáns, erogén zónákat borzoló illatú, izmos Hérosz szürke, mogorva, fáradt ember, akinek szájából dohány- és borszag árad. Az ágyban rögtön elalszik és rémítően horkol. A zoknija lyukas. Gombjait elveszti. Csúnyán zabál, piszkálja az orrát, pocakja rálóg az övére.

92. oldal, II. rész - Erogén zónák útvesztői (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: házasság · illúzió · párkapcsolat · szerelem
>!
VioletHill

A nők – anyák, asszonyok – szívóssága rejtélyes genetikai alkatuk következtében óriási. Kivéve persze a mindig egyéni sorsukat, a testükben, pszichikai immunrendszerükben rejlő öröklött betegséghajlamukat. De náluk a korai halált okozó kórok: rák, önpusztító narkó, szerelmi csalódás, öngyilkosságba kergető depresszió, elmebajok fellobbanását rendszerint súlyos érzelmi válságok, csalódások előzik meg, mert emocionális „immunrendszerük” sebezhetősége elődeik által beléjük oltott terheltség. (…) Ha azonban megnézzük hazánk statisztikáját, látni fogjuk, hogy „egyenjogúságuk” ellenére az egészséges nők tovább élnek mint a férfiak. Pedig az úgynevezett egyenlőség sokkal nagyobb megterhelést jelent számukra, hiszen állásuk, „férfimunkájuk” mellett el kell látniuk otthoni kötelességeiket akkor is, ha férfipartnerük valamelyest „besegít” a háztartás őrlő, hatalmas energiát felemésztő munkájába. Sőt olyankor is, ha férfi nélkül nevelik gyermekeiket, felelős állást töltenek be, s gondoskodnak családjuk szükségleteiről. A tények kemény dolgok. Az ellenőrizhető statisztikák szerint az özvegyasszonyok száma megdöbbentően nagy és egyre növekszik. Hogy miért? Ki tudja, a természet miért gazdálkodik így a nemek közötti vonzó-taszító energiákkal?

107-108. oldal, II. rész - Néhány reflexió a "férfiak félelméről" szóló kitűnő cikkhez (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: nők
>!
VioletHill

Karinthy humora ellenállhatatlan, sokszor keserű és filozofikus. Életműve egy zsenié. Élete azonban lángoló képzeletű, sorsát előre érző, szenvedő, nagyon korán elhalt prófétáé. Nagy szerelme, első felesége Judik Etel, a színésznő volt. Romantikus küzdelmek árán vehette csak feleségül. Ő szülte első fiát, Gábort. Judik Etel az 1918-ban dühöngő „spanyol járványba” belepusztult. Halála éjszakáján Karinthy felhívta legjobb barátját, Kosztolányi Dezsőt: „Boga meghalt” – így becézte az imádott asszonyt. – „Úgy érzem, mintha egy daganat támadt volna a fejemben.” Ezt a naplójába is beleírta, 1918-ban. Híres, 1936-ban történt agyoperációja után két évnyi haladékot kapott a sorsától két legnagyobb műve megírásához (Utazás a koponyám körül, Mennyei riport). 1938-ban halt meg.

110-111. oldal, II. rész - Néhány reflexió a "férfiak félelméről" szóló kitűnő cikkhez (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: Karinthy Frigyes
>!
VioletHill

A csoda lélektanának elemzéséhez hozzátartozik az úgynevezett „véletlen” szerepe. Feleki László, nagyon kedves barátom szerint a véletlen nem más, mint fel nem derített szükségszerűség. A filozófus, Arthur Schopenhauer megállapítja, hogy életünk eseményein utólag végigtekintve, lehetetlen tagadnunk döntő változások sorsszerű logikáját. Mintha egy láthatatlan dramaturg bonyolította volna a sikeres, tragikus, veszélyes, oldások és kötések konfliktusaiból formálódó megrendítő és felemelő sztorit. Kezdet és vég nélküli létünk egy-egy tragikomédiáját bölcső és sír között.

188. oldal, III. rész - Iható arany (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: Schopenhauer · sors · véletlen
>!
VioletHill

„A determináció ott végződik, ahol a mágia kezdődik” – fogalmazza meg korunk egyik merész magatartástana, amely a sors individuális kialakításának lehetőségét kínálja.

189. oldal, III. rész - Iható arany (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: sors · szabad akarat
>!
VioletHill

Véletlen volt-e vajon, amit H. G. Wells ír le önéletrajzában?! „Csak a sport érdekelt. Futballista akartam lenni. Egy meccs alkalmával olyan súlyos sérülés ért, hogy vesevérzést kaptam. Eltiltottak a sporttól. Így lettem író.” Még egy hasonló esetet jegyzek ide napjainkból. Kiváló, híres kutatóorvos mondta egy interjúban. Ő is futballista akart lenni. Kitűnő feje volt, nagyszerű eredménnyel tette le valamennyi vizsgáját, de nem is gondolhatott értelmiségi pályára, mert „rossz káder” volt. Ez akkor legyőzhetetlen akadályt jelentett. A labdát is ügyesen rúgta. Csapatának sok sikeres góllal szerzett jó helyezést. Egyszerre azonban rendetlenkedni kezdett a szíve. S amit a fejével nem érhetett el, az a „lábával” élsportolóként sikerült neki. Klubja és a sportvezetőség segítségével bejutott az orvosegyetemre. Így lett világhírű genetikus. Óriási a statisztikája az ilyen „gellereknek”, amelyek éles ívben fordították az embereket a képességeik szerinti leghelyesebb irányba. De mindenki maga döntse el, „véletlen” volt-e az a látszólag aggasztó „kényszerpálya”, vagy a fel nem derített szükségszerűség?

190-191. oldal, III. rész - Iható arany (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: Czeizel Endre · H. G. Wells · karrier · sors
>!
VioletHill

Sokan és sokszor tapasztaljuk, hogy a látszólag negatív, csalódást okozó akadály, tilalom, valójában fontos érdekünket, esetleg életünket mentő irányjelző, amely nélkül lekésnénk valódi célunkat, hivatásunkat, társunkat, de vele elkerülünk egy szerencsétlenséget. Nagyapám így maradt életben. Leugrott a már mozgásban lévő, bécsi gyorsról, mert karjáról leesett féltett, aranyfogantyús sétabotja. A vonat, hibás váltóállítás miatt belerohant a szembejövő másik expresszbe, s éppen azok a kupék roncsolódtak össze, amelyek egyikére neki a jegye szólt.

191. oldal, III. rész - Iható arany (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: sors · véletlen
>!
VioletHill

Nem mindegy, milyen színű tárgyak között élünk például. Az sem, milyen árnyalatú ruhát, díszítéseket használunk akár otthon, az utcán vagy társaságban való megjelenésünkkor. A csorba, csúf, elszíneződött étkészlet sem tesz jót étvágyunknak. A tapéta, szőnyeg, függönyök, drapériák, sálak, arcunk színe vagy színtelensége, nyakkendők, ékszerek, cipők, fehérneműk, ételek tálalása, gusztusos díszítése vagy egymásra hányt állaga is kiválthat ingerültséget, rossz közérzetet, váratlan konfliktusokat a családban, anélkül hogy tudnánk valódi okát.

196-197. oldal, III. rész - Színorgona (Édesvíz, 2000)

Szepes Mária: Merre tartasz, ember? Összegyűjtött írások

Kapcsolódó szócikkek: hangulat · ingerültség · konfliktus · otthon · rossz közérzet · színek · tárgy

Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabeth Haich: Beavatás
Varga Lóránt: El Camino – Kis Titkok Könyve
Susan Kren: Kendra életei
Hamvas Béla: A világválság
Andrea Weaver: Angyalom
Müller Péter: Életművészet
Kőrös Edit: Lenormand tarot
Baranyi Tibor Imre: Fejlődő létrontás és örök hagyomány
Balogh Margit: Akik sokszor élnek – Évszázadokon átívelő reinkarnációs történet
Kiss Zoltán Zéro: A sorsunk a számokban