Sárkányhant (Kárpát Walzer 2.) 27 csillagozás

Szép Zsolt: Sárkányhant

A ​Lúdvérc legyőzése csak a kezdete volt egy még nagyobb harcnak a sötét és a fény erői között, miközben mindkét táborra egy sokkalta nagyobb hatalom készül lesújtani az ismeretlenből. A Kárpát Walzerben megismert főhősök folytatják a harcot a gonosszal, amelyre valójában egyikük sem vágyott, és amit soha nem akartak megvívni. Rá kell azonban döbbenniük, hogy bármekkora veszteség érte őket a múltban, bőven maradt még veszítenivalójuk ebben a véget nem érő háborúban.

Varázslattal, fájdalommal, tündökléssel és éjfekete rettegéssel teli ékszerdoboz a Kárpát Walzer világa. A történet ismét a magyar mese- és mondavilág ismert vagy kevésbé ismert elemeit vegyíti egy sajátos, misztikus kalandregény fordulataival, mindezt egy egyedien romantikus családtörténetbe csomagolva. A regényben feltárul előttünk az 1870-es évek Monarchiája, amely illő és korhű hátteret nyújt a történet fény és árnyék mentén kibontakozó cselekményéhez.

A Sárkányhant egy akciódús, feszes kaland, és… (tovább)

>!
Szeléné, Dunavarsány, 2021
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150112718

Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Folytatódik hát a Kárpát Walzer, a keringő, a véget nem érő kaland, és mi olvasók együtt járjuk ezt a csodás táncot a szereplőkkel. Úgy siklik, mint a Walzer lépései: kecsesen, lágyan, mégis drámaian. Akár a zene üteme: lendületes és heves, gyors és izgalmas.
Nehéz megfogalmazni az érzéseket, amelyeket kivált belőlünk a történet; oly sok tragédia és küzdelem, megannyi rémség és iszonyat. De a felszín alatt már éled a romantika, mint a föld alatt megbújó mag, amely erőtől duzzadva tör utat magának a felszín felé, hogy végre levegőhöz és napfényhez jusson: megannyi meghittség és szeretet lakozik benne, oly sok remény, mégis, sokszor káprázatnak véljük, mert a gonosz jelen van, és soha nem lehetünk biztosak benne, hogy kit ragad el.

Az első részben megismert szereplők viszontagságai koránt sem értek véget. Sőt! A Sárkányhant komorabb, feszesebb tempót diktál, az események fél percre sem ülepednek le; Pandora szelencéje kinyílt, és félő, hogy már soha nem lehet visszazárni, ami a világra szabadult. Hőseink kemény küzdelmek elé néznek, holott még egyikük sem épült fel az őket ért megpróbáltatásokból és veszteségekből. Óriási súlyként nehezedik rájuk mindaz, ami velük történt, és most újabb gyötrelmeket mér rájuk a sors. Legyengültek, már-már félő, hogy elveszítették képességeiket, pedig most mindennél nagyobb szükség lenne rá, hogy erejük teljében legyenek, mert valami sokkal hatalmasabbal, valami sokkal gonoszabbal kell szembenézniük.

Csodálatos, amit Zsolt a karaktereivel művelt. Gyökeresen változtatta meg őket, és tette szerethetővé azokat, akik az első rész folyamán számomra inkább karót nyelt és elkényeztetett voltak. A szereplők fejlődése zseniális összhangban van a cselekménnyel, a szemünk előtt vedlik le bőrüknek elhasznált rétegeit, hogy egy erősebb, keményebb páncélt növesszenek. Az író nem bánt kíméletesen egyik hősével sem, ahogy velünk, olvasókkal sem. Nem lehet tudni, mikor veszítjük el azt, akit leginkább megszerettünk; a szikla szélén táncoltatja őket, és mi gyomorgörccsel várjuk, mikor következik be egy apró botlás, egy lépés a rossz irányba, hogy aztán végignézzük, ahogyan a mélybe zuhannak.

Gyönyörűen keverednek a zsánerek a történet során. Ahogy az első részben már megszokhattuk, megvan benne a misztikum, fantasy, kaland, horror és romantika. Mindez egy olyan történelmi világban, amelyet az olvasók legtöbbje imád. Ó, azok az 1800-as évek! Azonban a Sárkányhant nem a báli szezonokról szól, nem az a legnagyobb probléma, hogy az uraságok hogyan szerezzék meg földi javaikat, és házasítsák ki legjobban lányaikat, és lányaik nem táncolnak fűzős, abroncsos szoknyában. Legalábbis nem úgy, ahogy mi mindig elképzeljük azt. Ez a tánc más. Ezt a keringőt a halállal járjuk el.

Szerintem minden író legnagyobb félelme az, ha letesz EGY zseniális könyvet az asztalra, hogy a folytatása milyen fogadtatást vált ki. Vajon képes-e elérni azt a szintet, amit az első könyvénél elért? Zsolt nemhogy megütötte ezt a szintet, hanem egy még izgalmasabb, még erősebb folytatással szolgált, ami miatt felmerül bennem a kérdés: Ha két ilyen igényes munkát kiadott a kezéből, amitől az ember agya elszáll, akkor a következőtől már robbanni fog? Valószínű, igen. Ez tényleg az, amikor valaki az írásra születik. Nem tanulja, nincs szüksége arra, hogy iskolák padjait koptassa, egyszerűen a vérében van. A Sárkányhant egy olyan történet, amelynek a filmvásznon a helye.

32 hozzászólás
mate55 P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

„Örömkönyv.” Ám csak bizonyos értelemben az. Mert nem valamilyen örömmámort, örömködést, kisujjból kirázott történetet jelent, hanem egy alaposan átgondolt, tűpontosan felépített érezhetően sok munkával létrehozott folytatást. Mindent, amire előzetesen számítottam: kalandot, szenvedélyt, misztikumot, humort, és nem utolsó sorban az otthonosság (nemzeti önérzet) érzését. Több műfaj találkozik a mágia varázslatában, amely kiváló karaktereket, büszkeségérzetet, és kellemesen kiegyensúlyozott humort (ami nem nyomja el a karakterek fejlődésének drámai vonalát) vonultat fel. Amitől mégis igazán szép, ahogyan a fejezetekben különböző helyszínek több idősíkon kerülnek egymás mellé, a tegnap kifinomultságával, harmóniájával. A történelmi háttér és a letűnt világ pedig nem túlzásokat, hanem az életszerűt a képzelet iránytűjévé formálja, a mondák logikája szerint működteti, de a valóságtól sohasem tudja teljesen elszakítani. Mert minden mese kiindulópontja a legvaskosabb valóság. Véleményem szerint legnagyobb ereje abban rejlik, ahogy elegánsan, bölcsességgel telve ülteti át a magyar történelmet a fantázia világába. És ez utóbbi szinte csak a mondák, és baljós árnyak formájában érzékelteti jelenlétét, ennek köszönhetően pedig a történelmi szál nem csupán nagyon erősnek, de hitelesnek is hat. Belengi egy olyan felszabadult, cinkosan kikacsintó játékosság, ami miatt természetes egyszerűséggel léphetünk át a fantázia, a népmesei tradíciók világába, a jó és a rossz örök harcának misztikus tartományaiba. E mesebeli tartományban megelevenednek a szereplők, életre kel az élettelen környezet, él a lehetetlenbe hajló „mutatványok” rugalmassága – él, aminek éltetni kell. A már jól ismert szereplők, tökéletesen illeszkednek az 1870-es évek Monarchiájába, amely illő és korhű hátteret nyújt a történet fény és árnyék mentén kibontakozó cselekményéhez. Amennyire könnyen érthető Szép Zsolt csodákkal teli világa, olyan nehéz elhagyni spoiler ezt a mese mögé rejtett gondolatok „álarcos valóságát”.

8 hozzászólás
Amál P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Nagyon vártam, hogy végre olvashassam a könyvet, mert Szép Zsolt a Kárpát Walzerrel magasra tette a lécet és kíváncsi voltam, hogy sikerül-e megugrania. És nemcsak hogy sikerült, de még túl is szárnyalta. Annyira jól keveri a misztikumot, a népiességet, a romantikát, a horrort, hogy ez zseniális. A szereplők számomra még szerethetőbbek lettek, azok is, akikért az előző részben még nem rajongtam. Szerintem; ha Zsolt Amerikában élne a könyvek megfilmesítési jogaiért már sorban állnának a nagy Stúdiók és a könyvei a bestseller listákat vezetnék. Nagyon várom a folytatásokat és biztos, hogy előtte újraolvasom ezeket a csodálatos történeteket, mert ebből a táncból sosem elég.

14 hozzászólás
robinson P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Szeretem az olyan szerzőket, történeteket, amik meg tudnak lepni. Szép Zsoltnak ez másodszor is sikerült.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/07/sarkanyhant.html

1 hozzászólás
rosemary_goth P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Azt hiszem, azzal mindent elmondok, hogy még be sem fejeztem, de már azonnal újra akartam kezdeni az első résztől.
Már csak a következő adag hiányzik.

1 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Ez a magyarosch fantasy-sorozat egyre jobb lesz. Már az első rész is óriási kedvencem volt, ezért nagyon kíváncsian vártam, hogyan folytatódnak a Monarchia-beli kalandok. Ez a rész nagyon más, mint az előző, egyrészt azért, mert sajnos sokkal rövidebb, és ezért nyilván kevesebb történés fért bele, másrészt pedig jóval sötétebb a tónus, mint korábban. A Lúdvérc csak az első felvonás volt, a jó és a rossz végső párbaja egyre jobban közelít, és sajnos nem hőseink állnak nyerésre. Ráadásul a karakterek is óriási változásokon mentek keresztül, főhőseink már egyáltalán nem egysíkúak, sok mindent megtudunk róluk, amelyek finoman szólva is árnyalják a róluk kialakított képünket. Az összhatás jóval drámaibb, mint korábban, azonban a finom humor és az akció most sem hiánycikk, ugyanakkor jóval filozofikusabb magasságokba emelkedünk. Ugyanis a természet harmóniájának megbontása miatt nyer egyre nagyobb teret a gonoszság, ezért a vigilisták azon nem könnyű problémával néznek szembe, hogy el kell-e engedni a rosszat azért, hogy a még rosszabbat meggátoljuk? Mindkét fél meghallgattatik, van min gondolkodni, de ettől ez még egy kalandregény, amelyben elmerülhetünk a magyar mitológiában, és külön zamatot ad a történetnek, hogy a békebeli Monarchia éveiben játszódik ez a hihetetlenül kalandos és akciódús történet. A lovagias úriemberek, a delnők és a titokzatos vigilisták arisztokratikus világa mellett megismerjük az alvilágot és a köznép életét is, miközben egyetlen pillanatra sem unatkozunk. Mindezt olyan líraisággal és szépirodalmi igényű szöveggel vezeti fel nekünk a szerző, hogy öröm olvasni minden sorát. Az egyetlen hiba talán az, hogy kicsit lassú a bevezetés, de aztán olyan viharos gyorsasággal zajlanak az események, hogy pislogni sem mer az olvasó, mert fél attól, hogy lemarad valamiről. Nagyon jó könyv, követelem a folytatást!
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/07/07/szep_zsolt_sa…

4 hozzászólás
Kitabu_hu P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Két évet vártam erre a könyvre.⁣
Két évig agyaltam rajta, hogy hova lehet ezt még fokozni?⁣
Két évig izgultam, hogy legyen jó a folytatás, mert annyira szeretném szeretni!⁣
Két év után végre itt van, a kezembe foghattam, és végre-végre elolvashattam!♥⁣

Nem is csupán elolvastam: beléptem a történetbe, a szereplőkkel együtt léteztem, éreztem a fájdalmukat, a veszteségeiket, a reményeiket! Visszarepültem a múltba, ahol még félve tisztelték és szerették az emberek a természetet, mert ő az úr. Ahol a jó és a rossz harcában csak kapkodtam a fejem, mert gyakran fordult át egyik a másikba, hiszen nem létezhetnek egymás nélkül. A népi hiedelmek, mese-és mondabeli lènyek korába, akikben ma már nem hisz senki, pedig régen részei voltak az egyensúlynak.⁣

Zsolt nem csak folytatott egy történetet, magasabb szintre emelte azt, és új, sötétebb színekkel árnyalva még izgalmasabbá, még fordulatosabbá és letehetetlenebbé varázsolta. A régi hősök mellé újak érkeztek, a régi ellenségek új szövetségesekre találtak, s ismét bebizonyosodott, hogy soha semmi nem csak fekete vagy fehér.⁣

Köszönöm szépen, hogy elolvashattam, imádtam minden sorát!❣️

https://www.kitabu.hu/menu/hungarikum/285-szep-zsolt-sa…

1 hozzászólás
mtanna P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Páratlan a Kárpát Walzer könyvsorozat, minőségi fantasyként abszolút értéket képvisel a magyar piacon. Nagyon szépen, választékos szókinccsel megírt könyv a Sárkányhant, ami végig leköti az olvasót. Az első kötetnél is mélyebb bugyrokba kalauzol minket az író, aki egy pillanatra sem kíméli főheseit. Szerencsétleneket mind hatalmas szenvedés sújtja. Két apró dolgot hiányoltam, ami miatt nem tudok öt csillagot adni. Elsőként, bár ez a könyv élvezeti értékéből nem von le semmit, a második kötet sem visz közelebb a megoldáshoz, nem éreztem, hogy sokat hozzátett volna a történések megértéséhez (lehet ez megcáfolódik a következő kötetben). Másodszor hatalmas segítség lett volna, ha az Enciklopédia tartalmazza a szereplők 1-2 mondatos életútját: másfél – két év, és nagyon sok könyv elteltével nem emlékeztem az összes mozzanatra, valami nem vagy csak nagyon későn jött elő. :)

1 hozzászólás
Kimletti P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

A Kárpát Walzer magasra tette a lécet, amit a Sárkányhant sem vert le, sőt…bár kissé úgy érzem, hogy még mindig repülés közben vagyunk, és remélem, messze még a földre érkezés.
A KW szereplői sokat változtak az előző kötet óta, ki így, ki úgy, de mindenkin nyomott hagytak a Lúdvérccel folytatott küzdelmek. A veszteségek még mindig fájnak, a babonák, mesék valósággá válása nem tud nyom nélkül elfelejtődni, bár van, aki szívesen befejezné a küzdelmeket.
A világ kibillent az egyensúlyából, semmi sem az, aminek látszik, meglepő erőkkel rendelkeznek meglepő karakterek, és képességet veszítenek a nagyok.
Ahogy az előző részben, itt is van egy eldugott kis település, ahol megint hátborzongató dolgok történnek, továbbra is szerethetjük a kedvenceinket, és sirathatjuk a veszteségeinket. Mert mindenből jut megint bőven….
Csepegtetett információk, pattanásig feszülő idegek, újabb kérdések, újabb elvarratlan szálak…minden tökéletes tehát, hogy egy remek folytatást olvassunk!

off

1 hozzászólás
Athensia70 P>!
Szép Zsolt: Sárkányhant

Kiváncsi voltam hogy milyen lesz a folytatas, hogy ez is tetszeni fog e? És igen nagyon is tetszett. Ugyan azt a mínőséget kaptam most is. Képes volt hozni a magasabb szintet hozni mint az első részeben . Soha nem unatkoztam mindig volt izgalom cselekmény. A kaland mindig élénken tartja a kivancsiságodat , soha nem enged el. Ez egy olyan tánc amit örökké táncolunk majd. ⚘

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Nincs veszélyesebb ember a világon egy visszautasított asszonynál.

51. oldal

2 hozzászólás
mate55 P>!

– Ahol fegyver van, ott csak idő kérdése, hogy használják – […].

176. oldal

mate55 P>!

– A viszontagságok és a próbatételek mindig megmutatják, hogy igazából mik vagyunk – […].

188. oldal

mate55 P>!

Eddig sem volt minden rendben, de ma valami végérvényesen megváltozott, és nem csak azért, mert szüleivel szembeni engedetlenségében átlépett egy olyan határt, ahonnan nem volt visszaút.

(első mondat)

mate55 P>!

– Aki a múltját tagadja, annak jelene sincs. Jövője meg pláne!

69. oldal

robinson P>!

A változás jó, az élet természetes és szükséges velejárója.

67. oldal

robinson P>!

– Hová igyekszel, te kis kacér? Engem keresel, zsenge húsom?

31. oldal

robinson P>!

Őri bácsi tébolyító meséje megelevenedett rémálomként kaffogott a sarkában.

31. oldal

Kitabu_hu P>!

[…] tudatlanság és babona, a világ legpusztítóbb fegyverei.

328. oldal

Kitabu_hu P>!

Békében és jólétben könnyedén játszhatjuk a hőst, de a baj és a vész ideje az, ami megmutatja az igaz embert.

188. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája
S. A. Chakraborty: Bronzváros
George R. R. Martin: Királyok csatája
Gail Carriger: Szívtelen
Cassandra Clare: Az angyal
Robin LaFevers: Sötét diadal
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom