48. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Kárpát ​Walzer (Kárpát Walzer 1.) 112 csillagozás

Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Osztrák-Magyar ​Monarchia, Budapest, 1873 ősze.

Körmöczi Zsuzsanna, a nevelőnő enged egy baráti kérésnek, hogy egy rejtélyes metronómot eljuttasson Fiumébe. Távoli rokonait kísérve nekivág a veszélytelennek tűnő útnak az Adriai-tengerhez, azonban már a vasúti szerelvényen lecsap rá a földöntúli iszonyat, és a puszta életéért kénytelen küzdeni. A metronóm ingája gyorsulni kezd az elszabadult gőzvonaton, és lassan már nem is maga a tárgy, hanem a világ sorsa a tét.
A veszélyek során nem csak ellenségekre, barátokra is lel, például egy titokzatos magyar nemesre, a Garabonciásra. A férfi ott van mindenütt, hogy pokoli keringőbe küldje a szükség szülte hétköznapi hősöket, és egy ősi rend tagjait a Kárpátok lába alatt. A könyv lapjain megelevenednek többek között a magyar hiedelemvilág lakói, a tündérek birodalma, és más földöntúli teremtmények.
Utazunk térben és időben is, hőseink eljutnak a Monarchia jó néhány szegletébe. Látjuk a fővárost, a tengerparti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Kalliopé, Veszprém, 2018
652 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155378294 · Illusztrálta: Szép Zsolt

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Körmöczi Zsuzsanna · Drakvóch Kornél · Iwo Wieslaw · Kiss-Zombory Arnót · Rudner Edmond · Szadloncay-Szomolán Antónia


Kedvencelte 29

Most olvassa 8

Várólistára tette 208

Kívánságlistára tette 200

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Mágia, Fantasy, Kaland, Dráma, Feszültség: Ez a Kárpát Walzer

Egy történet, ami megérint. Egy történet, ami borzongat. Egy történet, amely függővé tesz.

Egy jó barátnőm (A Szofisztikált Macska) írt rám még anno: „Zsófi, a Kárpát Walzert el KELL olvasnod!” Hümmögtem párat, de győzködött, higgyem el, imádni fogom. Sokáig várt a polcomon, miután megvettem. Húztam-halasztottam a kezdést – nagy hiba volt. Most, hogy elfogytak a lapok egy érdekes, katatón állapot uralkodott el rajtam. Szeretnék ilyet olvasni még, a probléma viszont az, hogy ehhez hasonló nincs. Magamat ismerve újra elkezdem az elejétől! Akarom ezt a világot.

A könyvre ránézve egy kosztümös-romantikus-történelmi regénynek tűnt. Hatalmas tévedés. A cím alapján azt gondoltam, egy táncos-bálos történet. Fatális gikszer a részemről. A borító és a cím ne tévesszen meg, a történetben ne egy cuki-muki walzert táncoló párocskára gondoljatok, akik édesen táncolgatva összejönnek és minden szuper, amíg meg nem halnak.

Mekkora idióta voltam, amiért eddig nem olvastam el. Ott volt a polcomon és lövésem sem volt, hogy nap, mint nap egy ilyen mestermunka mellett sündörgők. Gondolom ilyennel már ti is találkoztatok.

A Kárpát Walzer egy teljesen egyedülálló történet, amellyel eddig még nem találkoztam. Akárhogyan próbálom bármelyik általam eddig olvasott könyvhöz hasonlítani, nem találnék ilyet. Viszont egy dologban szinte 100%-ig biztos vagyok. Ha a Kárpát Walzer külföldön íródott volna, akkor most a sikerlisták élén lenne, és a filmipar könyörögne a megfilmesítési jogokért.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/04/03/szep-zsolt-karpat-walzer/

36 hozzászólás
Réka0128 P>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

„Amíg ember él a Földön, addig mindig lesz olyan, hogy rossz vagy gonosz. Ezek a jellemvonások ott lapulnak bennünk, még önben is, ezektől nem szabadulhat ilyen könnyen a világ.”

Még tavaly ajánlotta nekem @ProKontra Szép Zsolt Kárpát Walzer sorozatát, és mivel bízom az ízlésében, egyből mind a két kötetet beszereztem. Nagyon örülök, hogy hallgattam rá, mert igazán kár lett volna kihagyni. ♥ Egy ideje halogattam már az olvasását, azonban mindenképp akkor szerettem volna sorra keríteni, amikor van időm és energiám elmerülni ebben a nem éppen rövid történetben. Ilyen szövevényes, és összetett regényt szerintem a Trónok harca óta nem olvastam, úgyhogy már csak ezért is megérte kézbe venni. A Kárpát Walzer elsősorban egy történelmi fikció, de helyet kap benne egy fantasy szál is, aminek az alapja ráadásul nem más, mint a magyar mondavilág. Amit még mindenképp kiemelnék az a könyv nyelvezete. Féltem tőle, hogy vajon a sok régi kifejezéssel hogyan boldogulok majd, ám nekem kifejezetten tetszett a korhű fogalmazás. Még az is eszembe jutott a könyvet olvasva, hogy manapság miért nem beszélünk már ilyen szépen, hiszen igazán választékos és különleges nyelv a mienk, amit vétek eltékozolni.
A történet mellett a karakterek is fantasztikusan vannak megalkotva. Eleinte kicsit nehezen tudtam követni ki kivel van, mert elég sok a szereplő, majd szépen lassan azért belerázódtam. Körmöczi Zsuzsanna és Kiss-Zombory Arnót voltak azok a karakterek, akik legközelebb kerültek a szívemhez, de a pozitív szereplők közül szinte mindenkit lehetett kedvelni valamiért. :)
Idén mindenképp szeretném sorra keríteni a Sárkányhantot, mert furdal a kíváncsiság, hogy vajon milyen kalandokba keverednek még hőseink a gonosz elleni küzdelemben. :)

14 hozzászólás
robinson P>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Szép Zsolt bemutatkozó regénye, a Kárpát Walzer nem a megszokott módon hozza a kalandos történelmi fordulatokat, nem panelekből építkezik. Az igényes szöveg szépirodalmi szintű, olvasmányos, átélhetővé teszi a regényt. A több szálon futó cselekmény lendülete végigviszi az olvasót, leköti és izgalomban tartja. Egy alapos és részletesen kidolgozott világba csöppenünk bele, ami rögtön megfogja a képzeletet.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/04/karpat-walzer.html

22 hozzászólás
mate55 >!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Varázslat a világunkban. spoiler Olyan, mint egy mocsár, ha nem kerülöd el pillanatok alatt elsüllyedsz benne. A krimi, a kaland, a romantika, és a horror finom egyensúlya, ami a különböző fejezetek által, egy picit folyamatosan félrevisz, hogy annál nagyobbat üssön a találkozásaik alkalmával. Mintha több kameraállásból vett, egyazon helyszíneken forgatott filmet néztem volna, úgy bontakoztak ki a történetek. Közege egy alaposan felépített világ, csakhogy fantasztikuma nem a jövőből, hanem a mesés magyar régmúltból táplálkozik. Ezt a világot azonban meg kellett tölteni szereplőkkel, olyan karakterekkel, akikért izgulni lehet, akik szeretetet, haragot és sajnálatot váltanak ki az olvasóból. Mert a „Kárpát Walzer” nem csak annyit tesz, hogy újramelegíti a történelmi alapanyagot, hanem pontosan tudja, hogyan kell a szálakat csak épp annyira összegubancolni, hogy azok széles tömegek számára legyenek izgalmasak. Van itt szerelem, árulás, bajtársiasság, hűség és természetesen Isten és a haza szeretete. És nemcsak érzéseket, érzelmeket, táplálnak, hanem felejthetetlen karakterekkel ismertetnek meg, akik közel kerülnek hozzánk, és akik egytől-egyig mind más-más szemléletmód képviselőiként állnak előttünk. Egy olyan művet köszönthetünk, amit minden valamire való könyvmolynak ismernie kell, mert manapság igen kevés regényt találunk a boltok polcain, amelyek ilyen mesteri módon vegyítik a történelmet a fikciókkal. Sokan persze biztosan megriadnak a könyv oldalszáma miatt, de higgyétek el, témájának különlegességénél, bemutatásánál és történelmi forrásértékénél fogva, mindenképpen gazdagabb lesztek egy kortárs klasszikussal.

3 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Ez a grandiózus mű egy irodalmi remek! Sajnos nem a megfelelő pillanatban talált engem meg, kicsit nehézkesen ment és most túl vastagnak éreztem, de ez semmit nem von le az értékéből. A stílusok igazi keveredése jellemző a Kárpát Walzerre, egy rendkívül igényes és változatos regény.
Biztos, hogy később újra el fogom olvasni.

3 hozzászólás
Amál P>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Bevallom őszintén, hogy egyszer már nekiálltam olvasni, de abbahagytam. És ez egyáltalán nem a könyv hibája volt, hanem nem volt időm és ezt a könyvet nem lehet csak úgy letenni és pár nap múlva újra folytatni, ezt olvasni kell, amikor csak tudja az ember. Először féltem tőle a kicsit régies szöveg és a terjedelem miatt, de beszippantott és olvastatta magát. Csak azt vettem észre, hogy röpülnek az órák. A történet több szálon fut, több helyszínt felkeresünk és több idősíkban is megfordulunk. Van itt minden, mágia, misztikum, történelem.Gyönyörű leírásokkal tarkított korhű, irodalmi szöveg, ízes népi nyelvezet. Egyetlen bajom volt a könyvvel, a pici betűméret. Tudom, ha normál betűkkel nyomtatták volna, akkor lényegesen vastagabb lenne, pedig így is egy igazi féltégla, de éjszaka lámpa mellett olvasni nagyon megerőltető volt. Mivel ez az én saját egyéni problémám, ezért nem is vontam le rá csillagot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el a Kárpát Walzert, mert egy zseniális egyedi történetet ismer meg általa. Viszont csak akkor álljon neki, ha tényleg van rá ideje, mert letehetetlen!

4 hozzászólás
Szösszenet P>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Kedvencet avattam, és ráadásul egy magyar szerző könyvével. Ez egy csoda! Őszintén szólva a borítója nem varázsolt el, de a tartalma annál inkább.
A történet a Monarchia idején játszódik, melybe a kor politikai és gazdasági, illetve tudományos életét is beleszövi a szerző. A főszereplők kalandos és misztikus útja -élete nagyon szépen kidolgozott a több idősík ellenére. A felvonultatott szereplők között megtalálhatóak a jók és a gonoszak egyaránt, akik kalandokba, életveszélyes helyzetekbe keverednek, illetve megismerkednek a mágia és a varázslat világával is. Ez a fantasy vonal történelmi és kalandos eseményekbe ötvözve nagyon elnyerte a tetszésem. Élvezetes és izgalmas, mint egy mesekönyv. Valóban az is, csak felnőtteknek íródva.
Nagyon szép, korhű a nyelvezete, a régi kifejezések igazi színfoltja a történetnek. A fejezetek nem íródtak túl hosszúra, éppen annyit ölelnek fel a történetből, ami élvezetessé, izgalmassá teszi a könyvet. A leírások is éppen annyira vannak jelen a könyvben, amitől még nem veszti el lendületét. Bővelkedik nevekben és eseményekben a könyv, ennek ellenére könnyen követhető és megjegyezhető.
Nagyon magával sodort ez a „ monstrum ”,és ne riasszon el senkit a terjedelme és mérete, mert mire észrevesszük, már elfogytak a lapok és az olvasás utáni vágy és a kíváncsiság ott matat a gondolatainkban továbbra is.
Mindenkinek ajánlom!

15 hozzászólás
Rákhely_Mónika P>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

2021 júniusának első hétvégéjét az Osztrák-Magyar Monarchiában (azon belül is a Magyar Királyságban) időnként a Habsburg Birodalomban töltöttem.
Kalandoztam izgulva Pest-Budán és Budapesten, utaztam egészen Fiuméig, kocsiztam Pécstől Duna-Varsányig, de jártam Pozsonyban is, követve szereplőimet (vagy inkább barátaimat).
Már a két héttel ezelőtti hétvégén elkezdtem, de akkor csak kb. 20%-ig jutottam. Hétköznap nincs agyam (és időm is alig) olyanokat olvasni, amikre eléggé oda kell koncentrálni, itt pedig igencsak kellett, köszönhetően az idősíkok, helyszínek, szereplők sűrű váltakozásának és mindezek szövevényes összefüggéseinek. A következő hétvége tele volt programokkal, elő sem tudtam venni, na, de most ! 2 nap alatt a végére értem, bármilyen apró betűs és sok oldal (a mérete és a súlya miatt tartani is kihívás volt az ágyban), 'sajnos'. :)
Minden szabad percem velük telt és amikor tegnap késő este becsuktam a könyvet, még jó ideig nem tudtam kilépni fejben ebből a mesebeli, lidérces-lúdvérces, tündéres, háborús, sokrétű világból. És nem is nagyon akarok eltávolodni tőle, várom a folytatást !
Volt itt minden: a jó és a gonosz harca, tanmese az emberi természetről, ármány és szerelem, misztikus, ősi hiedelmek, szellemvilág, tündér, boszorka, élőhalottak, politika, romantika, történelem, társadalom, hazaszeretet, bajtársiasság, árulás, ipar, technika, erős korrajz és humor is a komoly, időnként drámai sztori ellenére, mindez igényes stílusban, szépen (nomen est omen), rendkívül részletgazdagon, alaposan kidolgozott, saját hátterű, összetett karakterekkel tálalva. Mindenkiben volt valami egyedi. Imádtam így egyben, elvarázsolt ez a kis (?) magyar mágikus-realizmus (Tündér Ilona mellett számomra volt benne egy kis LoTR, egy kis GoT, egy kis Alice Csodaországban és egy kis SK érzet is (utóbbiak a más világokba vezető átjárók miatt).
És bár jobban szeretem a lassabb történeteket, kevesebb akcióval, most ez így kerek egész: sodor, magával ragad a történet, a vonat nem vár, a Kárpát Walzerből nincs 'kiszállás'.
Ajánlom mindenkinek.
Köszönöm ezt a mestermunkát és a számomra felejthetetlen élményt !

4 hozzászólás
rosemary_goth P>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Mivel mást nem tehetek, két részre bontom az értékelésemet.

1. Történet
Imádom az olyan történeteket, amikben a mágia és misztikum teljesen élethűen fonódik be a valóság szálai közé, amikor egyértelműen a hétköznapok részévé válik.
A Kárpát walzer sikeresen szövi a valóságot a misztikummal.

Lebilincselő és izgalmas, magával ragadó történet, az írói stílus nagyon szép, különleges és kiforrott.
A rengeteg szereplő és esemény ellenére sem bonyolódik bele a mesélésbe, bár olvasóként rendesen oda kell figyelni a folyamatos történésekre.
A regény méltó az őt övező sikerre. Ezért is vágok neki azonnal a következő résznek.:)

2. Kivitelezés
Ha a kivitelezést külön lehetne értékelni, akkor sajnos csak maximum 3*-ot adnék rá. Bár lehet, hogy még annyit se… Sajnos hatalmas a könyv off, és a vastag lapok miatt eléggé súlyos is, ami nagymértékben nehezítette az olvasást számomra. Többek között ezért is tartott ilyen sokáig elolvasni, pedig szívem szerint felfaltam volna az egészet azonnal. Akinek kis keze van, készüljön fel rá, hogy nehéz menet lesz.

A szöveggondozás is hagy sajnos kívánnivalót maga után.
Rengeteg helyen találkoztam olyan hibákkal, amik a szerkesztés során történt változtatások után maradtak. Valahogy nem akartak módosulni a toldalékok… És egy helyen volt egy olyan mondat is, aminek a fele hiányzott. Persze ez a teljes megértést nem bonyolította túlságosan, de megütköztem rajta, hogy egyszercsak vége lett a mondatnak, anélkül, hogy mondott volna valamit.

Szóval egyszerűen fogalmazva ezek után: Történet – kedvenc, kivitelezés – csalódás

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Szép Zsolt: Kárpát Walzer

A címe alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy ez egy táncos romantikus történet.
Tánc van benne, romantika alig.
Jelképes tánc is, hiszen azt vettem észre, hogy időnként visszatáncolunk ugyanarra a helyre, ugyanahhoz a szituációhoz, ahol már jártunk, és egy kicsi információt még kapunk a történtekről.
Ezért is ajánlom , hogy aki olvassa nagyon figyeljen a dátumokra, helyszínekre a fejezetek elején.
Jóval lassabban lehet haladni vele a szokásosnál, talán a betűméret miatt, de így is vaskos kötet. A történet a Monarchia idején játszódik .
A felvonultatott szereplők között megtalálhatóak a jók és gonoszok , akik kalandokba, életveszélyes helyzetekbe keverednek, illetve megismerkednek a mágia és a varázslat világával is. Ez a fantasy vonal ,a Lúdvérc nevű lidérc vagy démon megjelenése meseszerűvé tette (bevallom nem szoktam ilyen valóságtól elrugaszkodott dolgokról olvasni ) . Valóban az is, csak felnőtteknek íródva.
A metronóm , amelynek eljuttatása nagy kockázatok árán a célszemélyhez nekem egy rejtélyes valami volt, de utánanéztem.
Számomra nagyon érdekes volt, hogy ez a történet még a nagy Magyarországon játszódott, jó lenne most is egy kikötőváros.
Sajátos hangulata még most is velem van.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Rákhely_Mónika P>!

Aludj gyermek, csendesedj,
Oszlanak a fellegek,
Feljön a hold, aludjál,
Rémekről ne álmodjál,
Anyád karja elringat,
Farkas, lúdvérc nem ríkat.
Őrizzen az angyalod,
míg a nap majd felragyog.

68. oldal, a Hitvány

5 hozzászólás
mate55 >!

[…] a szerelem olyan megmagyarázhatatlan tettekre veszi rá az embert, amelyek feje tetejére állítják az egész addigi normális életét.

224. oldal

G_H_Andrea >!

– Ajándékokkal nem lehet megvenni egy gyerek lelkét.

70. oldal

3 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!

– Látod, fiam, becsüld a nőket, mert erősebbek ők még a férfiaknál is.

360. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drakvóch Kornél
1 hozzászólás
G_H_Andrea >!

– Mit szeretett volna mondani a kisasszony?
– Azt, hogy a rossz is ugyanolyan szerves részét képezi a mindennapi életünknek, mint a jó. Mindenkinek vannak vágyai, álmai, amelyeket jobb vagy rosszabb döntéseink árán kívánunk elérni. A telhetetlenség, az elégedetlenség hajt minket előre, és ezek nem kifejezetten pozitív érzések. Az emberek eredendően hajlamosak arra, hogy mohóvá váljanak.

362. oldal

G_H_Andrea >!

– Ezek az olaszok már csak ilyen heves népek, szeretik szívvel csinálni a dolgukat.

330. oldal

BarbyMalik0112 P>!

Az igazság olyan, amelyet mindenki másképpen lát és másképpen értelmez.

116. oldal

Amál P>!

A gonosz mindig is itt volt a világunkban, ahogy most is, és folyton figyel, megbújik, várja a kedvező pillanatot, amikor megerősödhet, és a színre léphet. Mi, emberek pedig akaratlanul segítjük, mert ilyenek vagyunk. Kísérletezünk, feszegetjük a határainkat, semmi nem elég jó, semmi nem elég tökéletes, akarjuk a változás, keressük az utat, hogy még hatalmasabbak és még erősebbek legyünk. Ő pedig tudja ezt, és amikor kell, közbelép, hogy álszent módon a segítségünkre legyen. Kihasználja az emberi gyarlóságot és hiszékenységet a saját céljai érdekében.

62-63. oldal

Kalmár_Melinda P>!

Az álmok elérésének első és egyben legfontosabb lépése, hogy legyenek, és ha már vannak, akkor vágyódjon utánuk.

303. oldal, a Vívőr

mate55 >!

Az öreg Ormándi megszaporázta lépteit, amikor az esti harangszó utolsó kondulásai is elhallgattak a távoli faluban.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Kárpát Walzer sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gregus Gábor: A gyilkos tündérek városa
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Stian Skald: A lelkek kútja
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Szántó Dániel: Dorian: Tündekard
J. Goldenlane: A jósnő hercege
Gaura Ágnes: Kard által
Claire Robins: Ősi utakon
Michael J. Sullivan: A Smaragdvihar
Lione Stanislav: Csillagom