Október 3 csillagozás

Szép Ernő: Október

(Budapest, ​Rózsavölgyi és Társa 1919.)

A Dunaparton történt. Álruhában járt akkor a költő. Mindnyájan álruhában jártunk akkoriban, csak a katonák nem. Háború volt. A költő tüzérnek volt öltözve. De hiába. Költőre ráismer az ember. Illatos front mögötti hölgyek suhantak el mellettünk. Az egyik hirtelen hátrafordult. „Maga az a Szép Ernő?” – csapott le rá, mintha bombát ejtett volna a lábunk elé. „Fájdalom” – felelte a költő, mélabúval, de én tudtam, hogy a költőt nem kell sajnálni, ő az a lény, akinek a szépségek is fájnak, meg az örömök is. Szomorúsága olyan, mint az ősznek a szomorúsága, amelynek „tavaszillatát” érezzük.

Az élet telehintve a szegények kincseivel. A dolgok szépsége kimeríthetetlen. Ahogy a fa levele himbál alá ünnepélyesen ("a fa leadja levelét, mint ahogy az ember elfelejt valamit életéből") …ahogy a rigó ül (nem, nem is ül) az ágon… ahogy a fák árnyékai elnyúlnak a napsütésben, – minden csupa jóság, illat, ábránd, gondolat. Emlék. A költő… (tovább)

>!
Rózsavölgyi és Társa, Budapest, 1919
176 oldal

Enciklopédia 2


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
sophie P
Szép Ernő: Október

Mondták nekem, hogy ezt a könyvet Kulka János felolvasta, nagyon szépen. És hogy valaki kapta ajándékba, októberben, születésnapra. Aztán észrevettem, hogy nem az egészet olvasta fel… és különben is jobban lehet figyelni, úgy sem hosszú. És szerencsére a mi könyvtárunkból ki lehet könyörögni pár napra az ilyesmit.

Harmincegy írás, október minden napjára egy. Egy az esőnek, egy a lehulló levélnek, egy a felhőknek, egy az ég kékjének, egy a padoknak, egy a kutyatejnek, egy az esernyős embernek, egy a virágoknak… Minden napra valami különleges dolog, ami csupán attól az, mert Szép Ernő egy pillanatra odanézett, gondolatban lefotografálta és bekeretezte, és mestersége minden fortélyát beleadva nem engedte, hogy ne azt lássam, amit ő. És nem engedte, hogy aki ajándékba kapta, ne értse meg az üzenetet.

>!
alaurent P
Szép Ernő: Október

Szép Ernő szépen ír. Nagyon szépen, lélekmelengetően, kedvesen, beszéljen akár az őszről, akár a virágokról, akár a nőkről, a madarakról, bármiről. Líra van benne, költőiség, gyönyörűség olvasni, hallgatni. Köszönöm, jókor került a kezembe.


Népszerű idézetek

>!
sophie P

Fűvön menni, valami ünnep az.

25. oldal - Október 5.

>!
sophie P

Sokszor így a felhők látása közben egyedül észrevettem magamon hogy ajkaim megnyílnak mintha szót akarnának ejteni.

9. oldal . Október 1.

>!
sophie P

Láttam egy esőcseppet egy lombon a levélről leszakadni, ez az esőcsepp úgy megnyúlt, nyaka volt néki!

17. oldal - Október 3.

Kapcsolódó szócikkek: eső
>!
sophie P

Mániám hogy mindent, de mindent ezen a világon le kell írni, minden adatot, minden száji szót, minden fénylést, minden repülő árnyékot, minden nyomot és minden lehellést.

55. oldal - Október 10.

>!
sophie P

Te jóságos jóság, mikor leszek már itt valamivel tisztában!

81. oldal - Október 16.

>!
sophie P

Mert vasárnap van, ma itt van a sétálás a szigeten. Úgy mint múlt vasárnap. A séta nyáron elfoglalja a szigetet és megszállva tartja. Hűvös őszön és hűvös tavaszon csak kémet küld a séta a szigetre, egy halk személyt. Csak vasárnapi nap ereszt annyi névtelent, hogy mint ritka lánc, s mint tépkedett szalag látszik a séta az alléen, meg a mezők közt a világos léniákon meg a kertészet virágos bokrai facsoportjai ágyásai körül. Hűvösben olyan halk a sétálás, olyan elfogódott, olyan mint a hűvös idő.

98. oldal - Október 19.

>!
sophie P

Későbben ma délután a napot úgy láttam egy platán közt, úgy mint egy beril követ, oly színű tündök üveg fénynyel szúródva, de az melegséges volt és szenvedélyt panaszolt csudálkozva, az olyan volt, mintha az a sárga beril szerelembe esett volna s az a tarthatatlan szerelem csorogna el a platán leveleken.

164. oldal - Október 29.

>!
sophie P

Hegedűre, ah az e húr elébe még egy húrt tennénk, olyant hogy azon a leggyengébb, a legesleghalkabb és eszményi húzást lehessen tenni: a sóhajt kötném ötödik húrnak a hegedűre.

51. oldal - Október 9.

Kapcsolódó szócikkek: hegedű
>!
sophie P

SZÉP ERNŐ OKTÓBER CÍMŰ KÖNYVÉT 1919. ÉVBEN SUGÁR JENŐ RENDEZTE SAJTÓ ALÁ. SZEDTÉK KORVIN TESTVÉREK LINOTYPE SZEDŐGÉPÉN BORGIS ROMÁNA BETŰVEL. NYOMTÁK AZ ELSŐ KIADÁST 5025 PÉLDÁNYBAN. 4000 PÉLDÁNYT PÉTERFALVI FAMENTES FEHÉR ANTIQUE PAPIRON, 1000 PÉLDÁNYT PÉTERFALVI GLÓRIA PAPIRON ÉS 25 PÉLDÁNYT KÉZZEL SZÁMOZVA FIUMEI MERÍTETT PAPIRON

>!
sophie P

Az eső hangja! cs és s hangzókkal próbálom hallani. Tudok beszélni míg csak az emberek nyelvét bírom? Az esőnek a szavát nem értem. Nem tudok beszélni.

15. oldal - Október 3.

Kapcsolódó szócikkek: eső

Hasonló könyvek címkék alapján

Szöllősi Mátyás: Váltóáram
Ady Endre: Tíz forint vőlegénye
Gelléri Andor Endre: Ezüstből gyúrt kenyér
Oravecz Imre: 1972. szeptember
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Babits Mihály: A gólyakalifa
Fekete István: 21 nap
Oravecz Imre: Egy földterület növénytakarójának változása
Ady Endre: Ady Endre összes prózai művei
Weöres Sándor: Bolond Istók