Mátyás ​király tréfái 40 csillagozás

Szép Ernő: Mátyás király tréfái Szép Ernő: Mátyás király tréfái Szép Ernő: Mátyás király tréfái Szép Ernő: Mátyás király tréfái Szép Ernő: Mátyás király tréfái Szép Ernő: Mátyás király tréfái Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Hallottátok-e igazságos Mátyás király hírét? Persze, hogy hallottátok… de vajon azt is tudjátok-e, hogy szeretett tréfálkozni? Mindenről a saját szemével igyekezett meggyőződni, ezért gyakran járt álruhában a népe között. S miközben a tapasztalt csalásokat, igazságtalanságokat keményen megbüntette, gyakran keveredett mulatságos helyzetbe. A szórakoztató, csattanósan rövid anekdotákat Szép Ernő, a kedves szavú költő gyűjtötte egy kötetbe. Szerepelnek itt ismerős mesék, mint az Okos Katica vagy a Róka fogta csuka, de szó esik Kinizsi Pálról vagy Holubárról, a cseh vitézről is. S hogy miért és mire mondjuk azt, hogy „egyszer volt Budán kutyavásár” – hát ez is kiderül a vidám történetekből.

Eredeti megjelenés éve: 1940

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Róla szól: I. Mátyás

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Képes regénytár Szépirodalmi

>!
Móra, Budapest, 2014
ISBN: 9789631197358
>!
Móra, Budapest, 2011
ISBN: 9789631190083
>!
Anno, Debrecen, 2008
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633755365

15 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

eeszter>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Nemrég olvasott mesegyűjteményben találkoztam néhány történettel Mátyás királyról, és eszembe jutott, hogy van nekem egy ilyen könyvem is, így elő is vettem olvasásra gyerekeimmel. Nagyon jó kis válogatás, öröm olvasni a frappáns tanulságokat.

Dinah>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Remek, vicces, tanulságos mesékben bővelkedő kis könyvecske ez, könnyed, délutáni sziesztához ajánlott. Rövidsége miatt hamar kivégezhető. :)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1967
142 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Jurida Károly
olvasóbarát P>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Remek kis kötet Szép Ernő tolmácsolásában, Zórád Ernő rajzaival idézhetjük emlékezetünkbe a már sokszor hallott történeteket Mátyás király igazságosságáról, furfangos 3 kérdéseiről, álruhás útjairól.

Kisanna >!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Mindig nagyon szerettem a Mátyás királyról szóló meséket, most külön élmény volt hangoskönyvben hallgatni. Most is szórakoztatónak és tanulságosnak találtam a történeteket.

Gáborr_Nagy>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Nagyon ismert (talán unalomig ismert) történetek. Amelyik nem ilyen, az meg csak pár mondatos kis anekdota, egy szellemes (?) beszólásra építve. Néhány nem is Mátyásról szól, csak az ő környezetében történik. Felnőttnek szerintem semmitmondó könyv, gyereknek meg sok magyarázatot igényelne néhány sztori, hogy mitől is vicces. De legalább szépen megfogalmazott, gördülékeny írások.

Vörös_Édua IP>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Ahogy oly' sok könyvet, ezt is unokatesóktól örököltem, sajnos, nem a legjobb állapotban (hiányzott egy oldal a Solymári csókából, de nem baj, azt már amúgy is ismertem).
Remek szórakozás volt kisgyerekként, nem tudom, újraolvasva milyen élményt fog nyújtani. Sajnos, pont nem Zórád Ernő rajzaival volt meg.
Szerk.: Beszereztem Zórád Ernő illusztrálásában. :)

Vizsla>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

A főszereplő ezekben a mesékben (ki hitte volna) Mátyás király. Ezért aztán a mesék mind az igazságról, az éles eszűek, jó szívűek megjutalmazásáról, a hazugok és kapzsik megbüntetéséről szólnak.

Tíci>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

Egész jó volt, főleg a lapjait szerettem, mert olyan hideg, sima tapintásuk volt :) A mesék annyira nem fogtak meg.

erabig>!
Szép Ernő: Mátyás király tréfái

A tv-ből jól ismert tanulságos mesék megtalálhatók benne. Azonban ezek mellett vannak egyéb történetek, amiknek se eleje, se vége. Nem értem, miért kerültek bele a könyve.


Népszerű idézetek

Vizsla>!

Volt a Mátyás király seregében egy huszár, az olyan volt, hogy nem szerette a teli poharat, mindig kiitta a bort belőle, hogy üres legyen.

A részeges huszár

Vizsla>!

– Kolozsvár és Magyarország urai, tanuljátok meg ebből, hogy az igazsággal tartoztok a földönfutó népnek, elgondolván, hogy ti se vagytok egyebek, királyostul, mint az ország alázatos jobbágyai.

A kolozsvári bíró

olvasóbarát P>!

– Nem jól tanultad meg a leckét, effendi. A te jó urad, Mahomet szultán, nem óhajthatta, hogy győzhetetlennek nevezd őt előttem. Mert ez ellentmondana az ő Allah előtt való alázatosságának, valamint hogy ellene szólna a te urad figyelmességének is, amivel egy másik hatalmas ország uralkodójának tartozik. Adok neked, effendi, egy hosszú sóhajtásra való időt, azalatt gondold el még egyszer, mit üzent a szultán, és úgy kezdd el újra, illendőbben, mint először.

Mit üzent a szultán

38. oldal

Vizsla>!

Egyszer jött hazafele Moldvaországból Mátyás király. Úgy megverte a törököt, szinte maga is megsajnálta.

A kolozsvári bíró

1 hozzászólás
olvasóbarát P>!

Mátyás királyunk uralkodása alatt kapta a csizmamester a csizmadia nevet, akár a csizma a fejelést.

Miért híják a csizmadiát csizmadiának

12. oldal

Vizsla>!

Nem tudom már, hol volt, gyerekek, mondjuk, hogy Nekeresden volt, volt ott egy fiatal bíró, az vigyázott a községbéli népre.

Fiatal bíró meg öreg bíró


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Benedek Elek: Világszép nádszál kisasszony
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Hapci király
Kormos István: Vackor világot lát
Berg Judit: Micsoda idő!
Csukás István: Pom Pom újabb meséi
Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok
Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen