A ​tökéletes változat 48 csillagozás

Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

A regény antiutópia, amely nem távoli csillagrendszerekbe viszi el hőseit és olvasóit, hanem a nukleáris háborúban csaknem teljesen elpusztult Földre, amelynek lakói – a maroknyi túlélők törzse – a vadság állapotába visszasüllyedve vívják reménytelen harcukat az életért és az emlékezetért, hogy emlékezzenek arra a nyelvre, kultúrára és civilizációra, melynek már csak halvány nyomai maradtak. A száműzöttek kis csoportja azonban visszatér a Földre, hogy egykori vezetőjük, Gwandal világmodelljének tervei és utódai, a Kurátorok irányítása alatt megalapítsák Perfectopolist, a Tökéletes Várost. Kétezer esztendő telik el a nagy világkatasztrófa után, amikor a haldokló Kurátor egy fiatal vadembert nevez meg utódjául… Az érdekes, filzozófiai mondandót is rejtő regény mellé – főként magyar témájú – sci-fi elbeszélések, paródiák sorakoznak.

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1983
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632115600

Enciklopédia 1


Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

zamil>!
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

Kicsit érthetetlen számomra, hogy aki ilyen kis regényt ír, annak miért (számomra) gyengébbek a novellái, ezek nálam középszerűek.
Akkor a kisregényről, magával ragadott, egyedi történet volt számomra. Azt hiszem mióta megjelent a könyv (hála) messzebb kerültünk a nukleáris háborútól, de sajnos a jövőkép mindig ott lesz amit leírt az író. Talán szokványos világégés utáni könyv lenne, ha nem létezne Perfectopolis és a „száműzöttek” kolóniája. Olyan pluszt adott a könyvhöz, ami igazán érdekessé tette.
Ismét egy jó regényt olvashattam, egy magyar író tollából. Ajánlom a könyvet.

Habók P>!
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

Valamikor nagyon szerettem a műfajt, aztán elment tőle a kedvem. Nos, nem ez a válogatás lett az, ami visszahozná. A kisregény a sémát hozza (a Felsőbbrendű Ember, a Szinte Tökéletes figyeli a Vadakat, aztán lesz, ami lesz…) számomra zavaros. A novellák maró szatírák, de sajnos túl aktuálisak voltak keletkezésük idején, így aztán most már kicsit keserűen nevetek rajtuk, de hidegen hagynak.

B_Petra>!
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

Majdnem tökéltes kisregény.
Olvasás közben teljesen lekötött, alig birtam letenni, a mesélés fonala, stilusa, a visszaemlékezések, a kevés párbeszéd és mégkevesebb akció ellenére izgalmasnak mondhatom.
A pesszimizmus végig sugárzott belőle, az elkerülhetetlennek megjósolt atomháború, bekövetkezett, a kevés száműzött, új utópisztikus, mégis halálra itélt társadalmat épit, az éledező Földön.
Párhuzamosan megismerjük a Bunker törzset, a katasztrófát túlélt, emberi mivoltot alig megőrzött embereket.
A két vezető találkozása, meghozza az újrakezdés reményét, még ha áldozatot is hoznak egyaránt a régi és új rend lakói.

Uhtred>!
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

Általában jobban szeretem az olyan könyveket, amelyek kicsit jobban bepillantást engednek a részletekbe. Ám, ez egy kivétel. A néhol szinte vázlatos leírás mindig logikus, izgalmas. Ott, ahol részletesebb lehetne, elkezd dolgozni az ember fantáziája és hozzá rakja a maga „változatát”, ami egészen biztosan minden olvasónál más és más, de azt bármibe lefogadom, hogy egyik sem „tökéletes változat” :).

Bridge>!
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

mind a regény, mind a novellák parádésak, groteszkül humorosak

pwz I>!
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

Régen olvastam, úgyhogy most újra nekiültem. Jól illeszkedik a most „divatos” Cormac McCarthy-féle „Az út” által felvázolt emberi létformához. Egy kicsit más, egy kicsit a miénk, hiszen magyar író írta, de ez is az észak-amerikai földrészen játszódik. Viszont azt ne feledjük, hogy 1983-ban született a mű, így kell olvasni…


Népszerű idézetek

chhaya>!

…szeretném, ha létezne Isten, s valamennyiünknek úgy kellene élni, mintha lenne Isten. Szebb lenne a világ…

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten
MissWenut>!

A Hatos Bunker törzs tagjai már nem tudták, miért hívják önmagukat így.

(első mondat)

cassiesdream>!

Ő, Gwandal, az emberiség megmentője, sorsának letéteményese, Perfectopolis megálmodója és alkotója most szánalmasan magyarázkodik, megalázkodik egy tudatlan újszülött előtt, ő, akinek nevét majd együtt említik Krisztuséval, Buddháéval, Mohamedével, Marxéval, Leninével?

159. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Juhász István: Menekülés a Földről
Zsoldos Péter: Ellenpont
Bogáti Péter: Az utolsó ember
Bán Mór: Az ezeréves háború
Nemes István (szerk.): Aranypiramis
Csernai Zoltán: A boldogságcsináló
Raana Raas: Árulás
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy