Vörösterror ​Szolnokon 5 csillagozás

1919. május 3-4.
Szentesi Zöldi László: Vörösterror Szolnokon

A marxista történetírás máig ható bűne, hogy rendkívül féloldalasan mutatta be a Tanácsköztársaság időszakát: a fehérterrorról bőséggel találunk adatokat, tanulmányokat, de a közvetlen kiváltó okot, a vörösterrort, vagyis a Lenin-fiúk gyilkosságait teljesen elhallgatták. Kun Béla, Szamuely Tibor és a többi kommunista politikus az esztelen erőszakot addig nem ismert módszerekkel szabadította a háború következményeitől egyébként is szenvedő Magyarországra. Szentesi Zöldi László a vörösterror egyik kevéssé feltárt, de annál jellemzőbb epizódját, az 1919. május 3-4-i szolnoki mészárlás részleteit mutatja be az olvasóknak. A Tisza-parti város fekete krónikáját saját nagyapjának naplórészleteivel egészítette ki: Bíró Dezső tizennégy éves korában maga is átélte a szolnoki borzalmakat. A Vörösterror Szolnokon a történeti monográfia és a családi krónika különös egyvelegeként hűen számol be a magyar történelem sokáig eltitkolt fejezetéről.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Magyarország könyvek Kárpátia Stúdió

>!
Kárpátia Stúdió, Budapest, 2011
126 oldal · ISBN: 9789638929112

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

melvin>!
Szentesi Zöldi László: Vörösterror Szolnokon

Jól összeszedte Szentesi a forrásokat, a konkrét szolnoki események bemutatása mellett korrekt és tárgyilagos a korszak értékelése is. Nem sok könyv jelent meg eddig Szamuelyék ámokfutásáról, s sajnos azok egy része is komolytalan. Szerencse, hogy egy ilyen kötettel bővült a kínálat.

Hanging_Moss_9102>!
Szentesi Zöldi László: Vörösterror Szolnokon

Egy kicsit indulatos, dühös szerző által írt könyvecske egy teljesen a homályban „felejtett” történelemről. A könyv bemutatja a szolnoki, kommunista ámokfutást, néven nevezve a bűnösöket, áldozatokat, felületesen rekonstruálva az eseményeket. Lehetett volna egy átfogóbb könyvet írni a témáról, a vörös terror országos kiterjedését figyelembe véve, mindenesetre hiánypótló, provizórikus beszámoló, tehát ne nagyon várjunk tőle túl sokat.
Mindenesetre elgondolkodtató, milyen elvakult, fanatikus vérgőzösök voltak Szamuely Tibor és társai, Kohn, Klein, Schön és a többiek…


Hasonló könyvek címkék alapján

Nánay István: Profán szentély
Szűcs Sándor: Régi magyar vízivilág
Schmidt Mária – Kerényi György (szerk.): Bátran és szabadon
Fekete Pál: Cseppek a tengerből
Farkas György: Így éltünk a vas és acél országában
Blaskovits János – Vagyóczkyné Kékes Viktória: Képek a felszabadult Magyarország 40 évéből
Szabó Ferenc (szerk.): Két forradalom fényei
Bálint László: A Kommunista Párt öklei
Szász Béla: Minden kényszer nélkül
Rózsás János: Keserű ifjúság / Éltető reménység