Merkúr ​a retrográdban 177 csillagozás

Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

A Merkúr a retrográdban nem szokványos szerelmi történet, hiszen ritka, hogy az ember éppen akkor találja meg a szerelmet, amikor éppen életének legnagyobb tragédiájával néz szembe.
Szentesi Éva új kötete a sokáig elveszettnek hitt, majd lehetetlen helyzetben megtalált szerelem, a mégiscsak véget érő barátságok és az útkeresés regénye. Látlelet arról, hogyan értelmezi magát egy nő a 2020-as években gyerek nélkül, mit gondol önmagáról, a testéről, az életéről, és hogyan funkcionál egy párkapcsolatban, ha még nem tudott megküzdeni az örökölt anyai mintákkal.
Ennek a történetnek a főszereplője bárki lehet: lehet az olvasó, és lehet az író is. Bár Szentesi Éva azt vallja, csak az olvasó hiszi azt, hogy egy regény a szerzőről szól, mert valójában az író mindig az olvasóról ír.

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Libri, Budapest, 2022
206 oldal · ISBN: 9789636040703
>!
Libri, Budapest, 2022
ISBN: 9789636041069 · Felolvasta: Szentesi Éva
>!
Libri, Budapest, 2022
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336105

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 20

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 137

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kovaxka P>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Nagy levegőt kell vennem az értékeléshez. Mert bírom a Szentesit, nagyon drukkolok neki és eszemben sincs bántani. Szinte minden írását elolvasom, szeretem a szókimondását, a stílusát, világlátását. Úgy érzem, a tárca az igazi műfaja, a Kardos Margitos kötete például nagyon is tetszett. Az előző regényét sokkal kevésbé kedveltem, ezt a könyvet meg nem is nagyon tudom értékelni. Terápiás írás, az biztos, őszinte is, olvasmányos is, de ettől még nem regény. Persze ezt nem az én tisztem eldönteni, de Péterfyék azért szólhattak volna.

19 hozzászólás
Edmond>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Nagyon betalált nálam most ez a regény, a legjobbkor vettem kézbe. Az elbeszélő élete nehéz szakaszába enged betekintést: az édesanyja elvesztése, egy barátság vége, a szingliség, párkeresés és az anyaság kérdéskörét járva végig, reagálva aktuális helyzetekre, a nőkre egy kemény társadalomkritika formájában. Sokszor volt Szex és New York hangulatom a regény olvasása során, akik szerették azt a sorozatot, a folytatását vagy akár a filmeket, szerintem ez a könyv is nagyon tetszhet, plusz akiket azok a témák érdekelnek, amiket a fentiekben soroltam fel.

Linszyy P>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Sokáig gondolkodtam, hogy akarom-e én ezt a könyvet, mert fura a címe és igazából a rák témájáról soha többet nem akarok már olvasni. De elolvastam a védőborító belső fülszövegét és azonnal betettem a kosárba, mert meggyőzött.

Nekem nagyon tetszett, de én bírom Szentesi Éva stílusát, őt is, mint embert és nem számítottam rá, hogy ennyi mindent belerak a saját életéből, de ennek is örültem. Azt mondta, hogy félig fiktív, félig valóságos a könyv, így is kell kezelni. Elhagyta a betegség témáját és ettől fellélegeztem, nagyon tetszett, hogy behozta a – remélhetőleg saját élményen alapuló – szerelem témáját, méghozzá összekötve a gyásszal, ez volt a legjobb ebben a regényben. Én élveztem, pedig látom a hibáit, mint regénynek, de akit érdekel az írónő, azoknak ajánlom.
https://youtu.be/ACX8Dy8qQvA

vighagika P>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Nehéz megfogalmazni, mit is gondolok erről a könyvről. Szentesi Éva írói stílusa hatott rám, az egész történet gördülékeny is volt, kicsi hiányérzetem van azonban.
A kötet elvileg arról szól elsősorban, hogyan találja meg a főszereplő a szerelmet élete egyik legnehezebb időszakában. Az első részben ehhez képest emlékeim szerint csak arról olvashattam, hogy a barátnőivel mennyire utálnak mindent és mindenkit (de néha még egymást is), engem pedig ez a ~100 oldal kicsit sem fogott meg, sőt.
Aztán jött a tragikus esemény, ami gyakorlatilag átírta az egész életét. Innentől már nem tudtam letenni a könyvet, hiszen sajnos pontosan tudom, mekkora ereje van a gyásznak. Szentesi pedig az ezzel kapcsolatos gondolatokat olyan erővel és nyíltsággal fejezi ki, amelyet talán mind éreztünk már, de megfogalmazni nem tudtuk/mertük/akartuk.
Ajánlom a Merkúr a retrogádban című kötetet mindenkinek, aki ment már át hasonlóan nehéz időszakon, nem retten vissza a vulgaritástól, és szeretné meglátni, hogy a sötétség sajnos nem szűnik meg, de igenis társul hozzá a fény – a legváratlanabb időszakokban is.

hofeherke11 P>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Szentesitől előzőleg a Kardos Margit disszidált olvastam, és már az sem tetszett túlzottan, szóval felmerül a kérdés, akkor ezt minek vettem meg? Miért nem lett volna elég könyvtárból olvasni vagy kölcsönkérni? Na ez az egymilliós kérdés… :D
Azt hittem jó lesz. Tényleg. De főleg a könyv első fele egy nagy agymenés volt. Az oké, hogy nem regény, de minden fejezet más témába kapott bele, mintha csak papírra hányta volna, ami épp eszébe jutott. Értem a fricskát a celeb világnak pl., de miért kellett ezt az egészet ilyen alpári köntösbe csomagolni? Teljesen indokolatlan volt szerintem ez a nyelvezet.
A második fele húzta fel számomra a csillagozást, mert az anyukája elvesztésének leírása nagyon megható volt, és ahogy rátalált a szerelem az is szépen volt megfogalmazva, viszont sajnos a barátnős részek végigkísérték a könyvet, és attól a hajamat téptem. Tőlem ez az életstílus nagyon távol áll, amiket ők toltak még 35 éves korukban is.
Nem sírtam volna, ha soha nem kerül kezembe a könyv, és eddig szerettem volna elolvasni a rákról szóló könyveit is, de nem vagyok már benne biztos, hogy nekem való Szentesi stílusa.

8 hozzászólás
Nessie1226 P>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Szentesi legújabb regényének a címébe azért beletört a nyelvem néhányszor, persze nagyon vártam már a megjelenését és dedikáltatnom is sikerült, tehát már most nagyon kellemes emlékek fűznek hozzá. Nem is halogattam sokáig, győzött a kíváncsiságom, ezúttal is hozta a szokásos szókimondó stílust, amit megszokhattunk tőle. Elsősorban az édesanyja hirtelen halála okozta fájdalmát, gyászát írta meg, aminek egy percét sem volt egyszerű olvasni, de emellett számos más témát beleszőtt, a barátságok váratlan felbomlását és átalakulását, a szerelem felbukkanását akkor, amikor életed egyik legnagyobb tragédiáját éled át, az útkeresést, a gyermekvállalás kérdését és a társadalmi elvárásokat. Mindezt kendőzetlen őszinteséggel teszi, és a témái miatt akár feltételezhetnénk, hogy elsősorban szomorú, fájdalmas pillanatokban lesz részünk, de ahogy az életben, úgy itt sem minden fekete és fehér, éppúgy nevetünk vele és vagyunk hálásak a boldogságért, az életért, mint amennyire sírunk és szenvedünk. Annak, aki szereti Szentesi írásait és stílusát mindenképpen ajánlom, várom, hogy olvashassak tőle a jövőben is.

keyprice P>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Először azt gondoltam, hogy vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, de aztán rájöttem, hogy frászt, ez rossz volt. Rossz volt, mert a könyv második felében már egyértelműen csak Szentesit tudtam elképzelni a főszereplő helyére, aki kioszt mindent és mindenkit. Komolyan, azt éreztem, hogy a könyv felében kiokádja magából azt, amit tartogatott eddig: szidja a celebeket, a kamu-zöldeket, a pics@kat spoiler, a nőket, a pasikat, a politikusokat és ami szerintem a legrosszabb: a barátnőit. Nem tudom, nekem ezt nagyon kellemetlen volt olvasni és szerintem gyerekes dolog volt ezt egy könyvbe beleírni, bármi is történt köztük. Ezek után pedig már csak ellenszenvesen tudtam ránézni és nem tudtam önfeledten élvezni a szerelmes részeket: egyrészről szép vallomás ez a szerelmének, látszik, hogy tényleg szerelmes. Viszont azt érzem, hogy a szerelem mellett, mintha sértett lenne, és ezzel a könyvvel akarja bizonyítani és valakinek (valakiknek?) az arcába tolni a boldogságát.

3 hozzászólás
Lázárné_Csernus_Anikó>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Mivel nyomon követem Szentesi munkásságát, amely bőven táplálkozik saját élményből, így biztos voltam benne, hogy az elmúlt időszakának összegzése lesz, akár teljes egészében, akár nyomokban. Mivel valósnak tűnő eseményekről is szólhat, így a szereplők döntését nem értékelném, csak az írásmódot. Azt pedig szerettem. Nálam az a mérő, hogy le tudom-e tenni vagy nem. És amikor leteszem, akkor pörögnek-e a fejemben gondolatok a könyvvel kapcsolatban. Itt pedig ez megtörtént. Azt hittem, bocsánat kérő könyv lesz spoiler. Kívánom a történet szereplőinkek, hogy a Merkúr retrográdba lépését éljék meg viszonylag nagyobb megbillenések nélkül, és találja meg mindenki saját boldogságát!

agnesho P>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Nagyon vártam ennek a könyvnek a megjelenését, szóval rögtön be is szereztem. És nem csalódtam! Hozta a szokásos Szentesi-stílust, de valahogy mégis sokkal szókimondóbb lett, mint az eddigiek. Rengeteg mai dologra reflektál (nem is annyira) burkoltan, aki jártasabb a mai bulváreseményekben, egy-kettő felismerheti a sorok között megbúvó mondanivalót. De persze előkerülnek társadalmi problémák, gyerek/nem gyerek kérdése, karrier, féktelen bulizások, feminizmus, nemi szerepek, politika, kormánypropaganda.
S bár a fülszöveg azt üzeni, hogy csak az olvasó hiszi azt, hogy a regény a szerzőről szól, Szentesi rengeteget merített a saját életéből, kezdve az édesanyja halálával, a szerelem megtalálásán át a nagy barátnős összeveszésig. És talán pont ez volt a regény egyetlen nagy negatívuma: nem szólt semmiről, inkább az író terápiás írásának mondanám, amelyben kiadja magából gondolatait, meglátásait, frusztrációit, hogy mi történt az utóbbi egy-másfél évében.
Szóval bármennyire is élveztem a regény olvasását, valahogy hiányérzetem maradt a végére, mert ha jól belegondolunk, nem volt kidolgozott történet, sem cselekvények, inkább csapongó elmélkedésnek mondanám, melyben beint jópár nagyon aktuális dolognak. De, ennek ellenére is ajánlom mindenkinek, aki szereti Szentesi Éva stílusát.

Marietta_Czibolya>!
Szentesi Éva: Merkúr a retrográdban

Szentesi Éva legújabb könyve igencsak szókimondó, nyers stílusú, és nagyon mai történet.
Rengeteg mondanivalója van ennek a kis könyvnek, rövidsége ellenére pedig hatalmasat üt.
Ezzel a regénnyel szinte bárki tud azonosulni, megtalálhatja benne magát egy szingli, gyermektelen nő is, ugyanis árnyaltan olvashatunk a meddőségről.
A könyv legfájdalmasabb része azonban a gyászfeldolgozás: egy édesanya halála bontakozik ki szomorúan a sorok között. Engem ez a rész érintett meg leginkább. Továbbá központi téma a regényben a barátság fontossága, melynek kapcsán megtudhatjuk azt is, hogy milyen apróságon is múlhat egy-egy barát elvesztése. Azonban a sok rossz után mindig jön valami jó is, ez ennél a regénynél is így volt, amikor is megérkezett a mindent elsöprő szerelem.
Megmondom őszintén a könyv olvasása közben különösen zavart a tömérdek mennyiségű káromkodás, ami az oldalakról visszaköszönt, de végül sikerült elvonatkoztatnom ezektől.
Én úgy gondolom, hogy a könyvben leírt történések nagy része valós eseményeket ábrázol némi fikcióval kiegészítve, de ez az én személyes véleményem csupán.


Népszerű idézetek

Táncoslány1030>!

Vajon azok között, akik egyszer az életben tényleg és igazán barátok voltak, szóval vajon köztük végleg meg tud szakadni a kapcsolat?
Végleg megszűnik az egymás iránt érzett szeretet vagy valami ott marad bennünk a másikból, amit életünk végéig hordozunk a kocsonyásra dermedt emlékeinkben?

200. oldal

Pandalány P>!

Nem lehet felfogni az életet. Hogy ezt most minek csináljuk, mi a lényege, minek vagyunk itt, ha úgyis meghalunk? Csak azért a kis szórakozásért meg a töméntelen vergődésért?

Pandalány P>!

Látod, már nem félek, anya.
Nem félek a haláltól.
Nem félek a szeretettől sem.
Pedig ez utóbbitól egész életemben jobban féltem, mint attól, hogy egyszer meghalok.

Pandalány P>!

(..)borzalmas érzés, amikor a valóság kitisztítja a tudatod(..)

Pandalány P>!

Erre a világra gyereket szülni? Mégis minek? Maholnap háborúk törnek ki a szomszédban, olvadnak a jégtáblák a sarkköröknél, pusztul a természeti bolygó, és ez az emberi fajnak nevezett hulladék teleszemetelte a földet.

Táncoslány1030>!

Csak hát, amikor az ember elért egy bizonyos kort, akkor már nem akar új barátokat, mert az új barátok veszélyesek.

47. oldal

Táncoslány1030>!

Azt tanultam az életről, hogy a jó dolgoknak hirtelen lesz vége, hogy az ember végső soron csak magára számíthat, hogy több a szenvedés, mint az öröm, és nincs ingyenebéd.

173. oldal

lettielena>!

Az idő is megijeszt, mert kurva gyorsan telik, de ahogy Csáth mondja, „nem az idő múlik, hanem mi”, és ez a rohadt nagy igazság.

13. oldal, Első rész, 1. fejezet (Libri, 2022)

Kapcsolódó szócikkek: Csáth Géza

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Ég veled
B. E. Belle: Társkeresők
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba
Papp Dóra: Tükörlelkek
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
B. E. Belle: Megtörtek