Szent ​Konstantin-Cirill és Szent Metód élete 1 csillagozás

Szent Konstantin-Cirill és Szent Metód élete

Szent ​Konstantin-Cirill és Szent Metód élete, a 9. századból fennmaradt ószláv legenda két görög hittérítő, Konstantin, a Filozófus (szerzetesnevén Cirill) és bátyja, Metód életútját, főként a Nagymorva Fejedelemségben végzett missziós tevékenységét örökíti meg, s egyben a korabeli Róma, Bizánc, illetve Közép-Európa vallási, hatalmi és társadalmi viszonyainak hiteles rajza, sőt azt is megtudjuk belőle, hogy a két fivér 861-ben és 882 táján a kazárok földjén találkozott az etelközi magyarokkal is. Konstantin elévülhetetlen érdeme, hogy megalkotta a szlávok első, glagolikának nevezett írását (ennek későbbi változata a tiszteletére cirillikának, ma azbukának nevezett ábécé), és mindkettőjüké, hogy az evangéliumok lefordításával létrehozták az első ószláv irodalmi nyelvet, amely valamennyi ma beszélt szláv nyelv írásbeliségének alapja.
Az 1150 éve, 863-ban Pannónia területére érkezett „szláv apostolok" mindvégig Európa vallási és kulturális egységének hirdetői voltak,… (tovább)

>!
Kalligram, Pozsony, 2013
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788081016288 · Fordította: F. Kováts Piroska

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Tamás_Zoltán_Tóth>!
Szent Konstantin-Cirill és Szent Metód élete

Egy különleges, a hagyományos, „körmönfont” theológiai exegézis helyett modern, tudomány- és kritikaszagú, mégis orthodox érvelés: ez Szent Kirill-Kónstantin, Szent Metód öccse sajátja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Chiara Augusta Lainati: Assisi Szent Klára
Frenyó Zoltán: Prohászka Ottokár és a keresztény nemzeti újjászületés
Gergely Jenő: Főpapok, főpásztorok, főrabbik
Prímás-album
Gergely Jenő: Prohászka Ottokár
Priya Hemenway: Szentek
Michael Hesemann: A názáreti Mária
Helmut S. Ruppert: XVI. Benedek
Christian Feldmann: Élet az árral szemben
Michael Hesemann: A pápa, aki szembeszállt Hitlerrel