Az ​anyag élő állapota 11 csillagozás

Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota

„Valószínűleg minden biológus eljut ahhoz a kérdésfeltevéshez, hogy -Mi is az élet?- Az is bizonyos, hogy senki nem adott kielégítő választ még erre a kérdésre. A tudomány arra a tapasztalatra épül, hogy a természet értelmes kérdésekre értelmes válaszokat ad, következésképpen amennyiben nincs válasz, minden bizonnyal a kérdéssel van baj.
A kérdés ugyanis hibás, minthogy -élet-, mint olyan, nem létezik – még soha senki nem látta. Amit láttunk, azok anyagi rendszerek, amelyek azzal a csodálatos tulajdonsággal rendelkeznek, hogy élők. Az -élet- – egyfajta minőség, és a kérdés e minőség mibenlétében áll.”

„A biológus négy mérettartományban érdekelt: a makroszkopikus, a mikroszkopikus, a molekuláris és a szubmolekuláris, vagyis elektrontartományban. A biológia az első három szinten gyorsan követte a fizikát, nem törődött azonban a negyedikkel…”

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gyorsuló idő Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1983
102 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632719832 · Fordította: Gervay Judit

Enciklopédia 7


Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota

„(… – ) Hasonló a helyzet az „élő állapottal” is. Valószínűleg minden biológus eljut ahhoz a kérdéshez, hogy „Mi is az élet?” Az is bizonyos, hogy senki nem adott kielégítő választ még erre a kérdésre. A tudomány arra a tapasztalatra épül, hogy a természet értelmes kérdésekre értelmes válaszokat ad, következésképpen amennyiben nincs válasz, minden bizonnyal a kérdéssel van a baj. A kérdés ugyanis hibás, minthogy „élet”, mint olyan, nem létezik – még soha senki nem látta. Amit láttunk, azok anyagi rendszerek, amelyek azzal a csodálatos tulajdonsággal rendelkeznek, hogy élők. Az „élet” – egyfajta minőség mibenlétében áll.”

Ez az apró kötet annyira megfogó volt a számomra.
Még most is mosolygok, ahogy róla írok.
Annyira csodálatos ez a sok folyamat, az élő világ.
És oly sok mindent nem értek és nem tudok még….egy egész élet kevés, hogy megismerjem, de nem adom fel.

Ez a kötet okos, szellemes és elképesztő. És bár nem egy mai darab majdnem a teljes könyv megállja a helyét a mai világunkban is.

Nagy kedvenc! ♥ *-*

nyolcadikutas P>!
Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota

Zsebkönyv.
Száz oldal alatt grafikonokkal, képletekkel.
Az utószóban Marx György azt írja, hiába mélyrétegű biokémiáról van itt szó, a szimpla gimnáziumi végzettség biológiai, kémiai és fizikai ismeretei elegendőek a leírtak megértéséhez.
Nos, ha valaki az elméjébe túr és rögtön elő tud vonni az emlékei mélyéről ismereteket a peptidekről, az elektronakceptorokról, a permittivitásról, vagy az adenozin-trifoszfátról, akkor igen.
Hogy „mi is az élet”, megválaszolhatatlan, mert önmagában megfoghatatlan. Az élet egyfajta minőség, sajátos lét, amely tudományos fogalmakkal leírható fizikai-kémiai állapotra vezethető vissza.
Olvasunk itt fehérjékről, elektronokról, különféle alfa és béta állapotokról, kémiai értelemben vett serkentésről és gátlásról, az anyag dielektromos viselkedéséről és a rákról.
A könyv arról ír, nem gyógyítani kell, hanem megelőzni.
Nem a rákos sejtet kell „megfejteni” hanem az egészségeset, a normálisat. A rákos sejt nem beteg, hanem más és sokszor erősebb, mint amiből lett.
Mint Szent-Györgyi soraiból látni, az aszkorbinsav – értsd: C vitamin – beépül a fehérjébe és annak telítetlenné válásában jelentős szerepe van. Gyakorlatilag a szervezetnek állandóan szüksége van aszkorbinsavra.
Az állatoknak is, de azok szervezete ezt megtermeli. Az emberé nem.
A majom átmegy a dzsungelen, de a dzsungel is átmegy a majmon. Abból táplálkozik. Mi viszont dzsungelt elhagyva elveszítettük az aszkorbinsavat.
Ahhoz, hogy egészségesen éljünk aszkorbinsavra van szükségünk, aminek kilós kiszerelésben kellene állni a spájzban a cukor és a liszt mellett.
C-vitamin, C-vitamin, C-vitamin!
Szedj belőle minél többet és korod teltével egyenesen emelkedő arányban.
Mert nélküle nincs emberi élet.

VirusSouljah>!
Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota

Hasonló, mint az élet jellege című kötet. Rövid, okos. Még mindig az Őrült Majom c. könyvét tartom a legjobbnak.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

    Az emberi faj trópusi őserdőkből származik, ahol az állandó táplálékbőség folyamatos aszkorbinsav-ellátást jelentett. Nem volt szükség arra, hogy a szervezet maga készítsen aszkorbinsavat, így szervezetünk nem rendelkezik ezzel a képességgel. Ne feledjük el ugyanis, hogy nemcsak a majom halad át a dzsungelen, hanem a dzsungel is áthalad a majmon táplálék, ital és levegő alakjában. Ezáltal a majom részévé, egy darabjává válik a dzsungelnek, s a dzsungel is része, darabja lesz a majomnak, így a majom szervezetének átlagos aszkorbinsav tartalma egyenlő kell legyen a dzsungel élő anyagának átlagos aszkorbinsav koncentrációjával.

72-73. oldal, 7. A C-vitamin (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · dzsungel · majom
Carmilla >!

    Csak találgatjuk, hogy a szervek között miért csak a máj és a vese barna színű. Mindkét szervben nagy energiaváltozások játszódnak le, mindkettő nagy áramlásoknak – a máj a megemésztett tápláléknak, a vese a vizeletnek – van kitéve.

55. oldal, 6. A máj színéről (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: vese (szerv)
Carmilla >!

Az aszkorbinsav az élet alapjainál fejti ki hatását azzal, hogy a fehérjét telítetlen, élő állapotba viszi.

69. oldal, 7. A C-vitamin (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin
Carmilla >!

Az aszkorbinsav-hiánynak nincsenek jellegzetes tünetei, egészen a skorbut néven ismert teljes összeomlásig. Részleges hiánya csak csökkenti az életkedvet, étvágytalanságot, szellemi fáradságot, általános rosszkedvet okoz, az ember nem igyekszik élvezni az életet.

70. oldal, 7. A C-vitamin (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · skorbut
Carmilla >!

Mély hálát érzek az amerikai nép iránt azért a nagyvonalú támogatásért, amely kutatásaimat lehetővé teszi s megóvja a pénzügyi nehézségektől.

87. oldal, Köszönetnyilvánítás (Magvető, 1983)

Nikolett0907 P>!

(… – ) Hasonló a helyzet az „élő állapottal” is. Valószínűleg minden biológus eljut ahhoz a kérdéshez, hogy „Mi is az élet?” Az is bizonyos, hogy senki nem adott kielégítő választ még erre a kérdésre. A tudomány arra a tapasztalatra épül, hogy a természet értelmes kérdésekre értelmes válaszokat ad, következésképpen amennyiben nincs válasz, minden bizonnyal a kérdéssel van a baj. A kérdés ugyanis hibás, minthogy „élet”, mint olyan, nem létezik – még soha senki nem látta. Amit láttunk, azok anyagi rendszerek, amelyek azzal a csodálatos tulajdonsággal rendelkeznek, hogy élők. Az „élet” – egyfajta minőség mibenlétében áll.

6. oldal

Carmilla >!

[…] A MG-lal kezelt kazein vagy szérum-albumin színe igen hasonlít a vértelen máj színéhez, ami azt sugallja, hogy a máj mindmáig felderíthetetlen eredetű színét éppen a fehérje-MG komplex hozza létre.

52. oldal, 6. A máj színéről (Magvető, 1983)

Carmilla >!

    Érzékszerveinket a természet alakította ki, mégpedig úgy, hogy mindennapok hosszú során át életben maradjunk, megszerezzük, amire szükségünk van, s meg tudjuk különböztetni a kutyát a medvétől, még mielőtt ez utóbbi felfalna bennünket.

9. oldal, 1. Bevezetés (Magvető, 1983)

Carmilla >!

Ha az életet építkezéshez hasonlítjuk, akkor az építési terveket a nukleinsavak tartalmazzák, a kivitelezésért pedig a fehérjék felelősek.

13. oldal, 2. Fehérjék (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: fehérje
Ágicaaa>!

Csecsemőnek lenni nem kóros, de 50 éves korig annak maradni már igen.

9. A rákbetegség


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér László: Különös növények
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia
Erdős Attila: Felvágós könyv
Csősz Sándor: A földi idegenek
Vida Gábor: Helyünk a bioszférában
Szathmáry Eörs – John Maynard Smith: A földi élet regénye
Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban
Csányi Vilmos – Kampis György – Mérő László – Pléh Csaba: Mindörökké evolúció
Mindent az emberi testről
Venetianer Pál: Génmódosított növények