Isten ​az agyban 30 csillagozás

Szendi Gábor: Isten az agyban Szendi Gábor: Isten az agyban

Hgyan tért meg Saul a damaszkuszi úton, s lett belőle Pál? Miféle isteni hangok indították el Jeanne d'Arcot Franciaország felszabadítására? Miért oly gyakori a szentek, vallásalapítók, hirtelen megtértek közt a halántéklebeny-epilepszia? Mi történik az agyban az istenélmény alatt és a meditatív állapotokban? Van-e ateista hitélmény?…

Csodák mindig voltak és mindig lesznek. Ám ezek a csodák olykor magában az emberben rejlenek.

>!
Jaffa, Budapest, 2008
284 oldal · ISBN: 9789639604681

Kedvencelte 1

Most olvassa 7

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Szendi Gábor: Isten az agyban

Jól indult, majd leült. Többet vártam tőle. Vagy a témában már olvastam jobbakat.

>!
mohapapa I
Szendi Gábor: Isten az agyban

No, most akkor döntse el ki-ki, hogy az esetleges Isten-élménye valóban egy Istentől kapott élmény, vagy csak a temporális lebenye szórakozik vele? Hívőként nagyon érdekes kérdés ez! Szendi tökéletesen a lebeny szórakozása mellé teszi a voksát minden esetben, Páltól, E. G. White-on át a katolikus misztikusokig.
Jómagam hajlok arra, hogy a kettő együtt műxik: a lebeny eszköz lehet Isten kezében.
S közben van, amikor Isten nélkül szórakozik.
Nem megnyugtató gondolat.

Érdekes olvasmány! Keresztényeknek is.

>!
silex
Szendi Gábor: Isten az agyban

Egyátalán nem rossz könyv. A hit neurológiai irányú megközelítésével kapcsolatosan meg az első, amit olvastam. Igazából a hozzáállása nagyon tetszik, végig hangsúlyozza, hogy a megtérés/csoda/stb biológiai folyamatairól beszél csak, nem akar ítéletet mondani afölött, hogy isteni eredetűek-e ezek a dolgok, vagy nem – hiszen nem ez a téma, természettudományos alapokon eldönthetetlennek tartja a kérdést.
Az egyedüli problémám a könyvvel, hogy a vége felé kicsit összecsapottság-érzésem lett, talán mert túlságosan elment a példák felsorolásába, kevesebbet beszélt a következtetésekről.

2 hozzászólás
>!
katicabona
Szendi Gábor: Isten az agyban

„Egy többtonnás pozitron emissziós tomográffal (PET) mégsem lehet templomok körül ólálkodni, és lecsapni arra, aki éppen üdvözül.” :))))))
„Úgy látszik, az Úr igazságos, és kinek jelenlétérzést, kinek meg PET-et ad.” :))))))

>!
Sceurpien I
Szendi Gábor: Isten az agyban

Nem tudom mihez hasonlítani, ezért veszem másik két pszichopata… szóval tudjátok az a doktorféleség aki az agyunkban turkál… jah az. Szóval két olyan könyvét alapul. Nemrég olvastam Csernust, A férfit, és ahhoz képest sokkal konkrétabb, kevésbé önismétlő, és nem csak írni akar, hogy eladhassa, hanem írni akar, hogy mondjon is valamit. Viszont még Freudnál is kevesebb benne a saját tapasztalat, ezeket rengeteg lábjegyzettel pótolja, amik élvezteesek, de annyi mindent utána kéne olvasni, hogy inkább csak elkeserítő :). Így önmagában inkább csak egy érdekes gyűjtemény, semmiről nem ír egy-két oldalnál többet, ami pont elég annak akit nem érdekli a téma mélyebben. Akit meg jobban érdekli, vegyen egy PET-et a lottóötöséből.

1 hozzászólás
>!
Sonnenschein
Szendi Gábor: Isten az agyban

Tudományos igényű munka.
De miért is született?
Aki hisz istenben, nem valószínű, hogy érdekli ennek a tudományos háttere. Aki meg nem, nem valószínű, hogy most fogja elkezdeni.
Persze tudjuk (emgtudtuk), hogy az istenben (vagy bámi másban való jelentős) hit leginkább egy kattanás kérdése.

>!
cashews
Szendi Gábor: Isten az agyban

az első szendi-könyvem a nő felemelkedése és tündöklése volt és az akkorát ütött, hogy megvettem ezt a kötetet is, ez már nem szólt olyan nagyon…ez szerintem nem azért van mert nem dicsőít hanem mert nincs olyan jól összeszedve-felépítve, meg talán kicsit unalmas is

>!
vvera
Szendi Gábor: Isten az agyban

Nem volt rossz, de a témák kibontásába egy idő után unalom kúszott. Lehet az én hibám. Vagy sok volt az ismétlés, és most nem volt olyan sziporkázó a stílus, mint általában.


Népszerű idézetek

>!
silex

Egy többtonnás pozitron emissziós tomográffal (PET) mégsem lehet templomok körül ólálkodni, és lecsapni arra, aki éppen üdvözül.

110. oldal

2 hozzászólás
>!
bary

Ha hiszünk valamiben, és ezt el tudjuk hitetni másokkal is, próféták vagy politikusok leszünk. Ha csak mi hiszünk rendhagyó gondolatainkban, jó esetben, egész életünkben csak különcként fognak kezelni. Rossz esetben zárt osztályon végezzük.

210. oldal

>!
dragonfly

Ha hiszünk valamiben, és ezt el tudjuk hitetni másokkal is, proféták vagy politikusok leszünk. Ha csak mi hiszünk rendhagyó gondolatainkban, jó esetben egész életünkben csak különcként fognak kezelni. Rossz esetben zárt osztályon végezzük.

210. oldal

>!
L_Nagy_Balázs

Az ember kitalálta az Időt és boldogtalan miatta. De nem a fizikai idő szenvedéseink igazi forrása, hanem a megélt idő jelentése.

>!
dragonfly

Nem az a pszichotikus, akinek „pszichotikus” tünetei vannak, hanem az, akinek olyan sok van, hogy már nem képes élni a reális életet. És persze olyan társadalomba születik, amely nem tolerálja tüneteit.

207. oldal

>!
Sceurpien I

Úgy látszik, az Úr igazságos, és kinek jelenlétérzést, kinek meg PET-et ad.

110. oldal

1 hozzászólás
>!
zöldszemesostoros

Hit sokféle lehet. Az emberi értékek felől nézve nem biztos, hogy jogos
az a felosztás, miszerint vannak istenhitek és nem-istenhitek. Sokkal fontosabbnak érzem azt a kérdést hogy mennyire öncélú vagy közösségi célú a hit.

11. oldal

>!
zöldszemesostoros

A hit igazi lényege mindig az értelem keresése az élet folyamatában. Hinni valami előrevivőben, valami másnak is hasznára levőben – értelmet ad az életnek.

>!
Sceurpien I

Az érzelmekről sem úgy ír Homérosz, hogy mit érez valaki, hanem, hogy mi látszik rajta.

137. oldal

6 hozzászólás
>!
Sceurpien I

Tegye fel a kezét, aki párhuzamos vonalakat lát!

178. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz
Blaise Pascal: Gondolatok
Jim Hohnberger: Menekülés Istenhez
James Dobson: Élet a szakadék szélén
Gyökössy Endre: Magunkról magunknak
Nemes Ödön – Perczel Forintos Dóra: A lelkivezetés művészete
Lester Sumrall: Kitörés a függőségekből
Osho: A fű nő magától
Hézser Gábor: A pásztori pszichológia gyakorlati kézikönyve
Popper Péter: Az élet sója