Értelmes ​szenvedés: a boldogság 17 csillagozás

Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Képzeljük el, hogy jóllakottan, napbarnítottan és egészségesen üldögélünk az úszómedencénk partján, a vízben boldog gyermekeink lubickolnak, mellettünk fekszik csodaszép feleségünk/jóképű férjünk, a garázsban állnak a drága autók, a kertész a háttérben éppen gereblyézi a füvet… Vajon ha e pillanatban megkérdezné tőlünk valaki, boldogok vagyunk-e, mit felelnénk rá?

SZENDI GÁBOR szerint a válasz nem egyértelmű. A valódi boldogság ugyanis szinte mindig küzdelemmel, verejtékkel, nyugtalansággal jár: az érzést a remény és a kétség közti hányódás, a kudarcok és a sikerek, a meg nem értettség és az elismertség, a kitaszítottság és az elfogadottság váltakozása jellemzi.

Szendi új kötetéből kiderül, hogy milyen technikákkal, módszerekkel lehet előidézni és fenntartani ezt a boldog állapotot, fokozni a boldogságszintet, vagyis elsajátítani azt a szemléletmódot, amely révén boldogabbak lehetünk. A szerző tehát állítja: a boldogság tanulható!

>!
Jaffa, Budapest, 2018
290 oldal · ISBN: 9789634750215
>!
Jaffa, Budapest, 2014
290 oldal · ISBN: 9786155418518
>!
Jaffa, Budapest, 2014
290 oldal · ISBN: 9786155492303

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

fogyasztó · maják


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Az a gond, hogy ezt a könyvet is sokkal nagyobb százalékban olvassák el a „boldogok”, akik egyébként is tudják, hogyan kell önmagukból fakadóan boldognak lenni. Szendi Gábor tudja is ezt. Tisztában van vele, hogy a technikákig, módszerekig éppen a pozitívan gondolkodók és élők jutnak el. Nem mondom, hogy „de ők meg minek”, mert én is nagy örömmel olvastam fantasztikus dolgokat a könyv végén.
Tehát a depresszióra hajlamos, külső tényezőket kárhoztató, mindennel és mindenkivel harcban álló olvasóknak üzenem: minél rosszabbul esik, és minél jobban utálod, annál inkább olvasd végig, légy szíves!

>!
csucsorka
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Meglepődve látom, hogy sokan dicsérik és emelik ki az utolsó fejezetet, a “Hogyan legyünk boldogok?” címűt, ami engem a végére már alig érdekelt, annyira tele volt a fejem információval, új ismerettel.
Persze, ilyenkor jön, hogy a megszerzett tudást átültetjük gyakorlatba, de engem ez a könyv az elméletiségével szippantott magába, Szendi a gazdag tudásával vett le a lábamról.

A kb. egy hónapig tartó olvasás minden perce élvezetes volt, az utat most sokkal jobban élveztem, mint a megérkezést.

>!
Sisyll
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Végre egy olyan pozitív gondolkodásra sarkalló könyv, amitől nem sokalltam meg annyira.
Nagyon szerettem olvasni, rengeteget jegyzeteltem belőle. Tetszett, hogy Szendi Gábor saját példáján keresztül is próbálta elmondani, mi is a lényeg, illetve teletűzdelte különböző érdekes történetekkel, kutatási eredményekkel.
Kivételesen úgy éreztem érdemes lassan, részletekben olvasni, mert mindig volt valami gondolat, amit érdemes volt megemészteni.
És persze a végén ott a gondolat: a boldogság nem jön magától. Nekünk kell tennünk érte. Persze ezt mindenki tudja… vagy mégsem.
Úgy érzem, hogy ebben az elkeseredett világban sokaknak nem olyan könnyű tenni érte. hiányzik a kellő motiváltság, ha nem elég könnyű, hamar feladják.
Természetesen, akinek nem inge ne vegye magára, de a környezetemben sajnos lenne kinek bőven osztogatnom ezt a könyvet, mert igen is, egy olvasást és némi morfondírozást mindenkinek megérne.

>!
nikmo
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Az egyik kedvenc könyvem… :) nagyon sokat lehet belőle tanulni, leginkább az utolsó fejezetekre érdemes odafigyelni.
Imádtam! :)

>!
kávésbögre P
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Igazán tetszett, hogy a szerző a tudományos kutatásokat, eredményeket megpróbálja átültetni a köznapi beszéd kereteibe, emészthetővé és érthetővé téve így annak is, akik nem tudományos körökben mozog, de többet szeretne tudni a körülötte lévő világról. Számomra érdekes és értékes olvasmány volt, mert egyrészt több lexikális tudásom lett, másrészt elkezdtem tudatosabban odafigyelni arra, hogyan is lehetnék boldogabb.

>!
Annamarie P
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Nekem ez túl sok, túl részletes. Ennyire azért nem érdekel!


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

A bátyámmal az olvasás volt a szenvedélyünk, esténként éjszakába nyúlóan olvastunk, olyasmiket is, amiket mai fejjel nem ajánlanék gyerekeknek. Shakespeare, Racine, Dosztojevszkij, Victor Hugo. Amit nem értettem, azt átlapoztam. De úgy éreztem, ezzel az olvasással különleges és értékes leszek. Vágytam ezek után a könyvek után, mert ők voltak az én előkelő társaságom. Mások számára titok volt az életünk, és a könyvek révén én is titkok tudójává váltam.

Előszó, 14.o.

>!
Chöpp 

    A boldog és a boldogtalan emberek közt valószínűleg az a legnagyobb különbség, hogy az előbbiek a belső erőikben bíznak, ezért úgy gondolják, mindenhol megállnák a helyüket; az utóbbiak pedig túlságosan környezetfüggők, a boldogulásukat inkább külső körülményekhez kötik, ezért nem jó nekik semmi.

230. oldal

>!
Chöpp

A gyorsaság a mániánkká vált. Az idő emberi találmány, ennek kóros mutációja a határidő.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyorsaság · idő
>!
Chöpp 

    A külső motiváció olyan, mint a szájkosár és a póráz: alkalmas arra, hogy az emberek kétszer is meggondolják minden tettüket. A belső motiváció autonómiát, önálló gondolkodást jelent, és ettől a nagy szervezetek rettegnek,mert sosem lehet tudni, mi lesz a vége.

46. oldal

>!
Chöpp 

    Szerintem életünk nehéz helyzeteiben a „szerencse” receptje a következő:

    a) Ha törik, ha szakad, meg akarom oldani.
    b) Biztos vagyok benne, hogy meg tudom csinálni.
    c) Lesz bennem elég kitartás, hogy végigcsináljam.

    Suzanne Kobasa, aki a „keménység” személyiségvonását vizsgálta, a stressznek ellenálló emberekben három jellemzőt ismert fel: az elköteleződést, a kontrollérzést és a szembenézést.

200. oldal

>!
Chöpp 

    Ami érdekes, hogy sosem tettem fel azt a kérdést, boldog vagyok-e, ezért válaszom se született erre. Szerintem erre a kérdésre a felnőttek tanítják meg a gyerekeket. Hiszen a gyerekek mindig a pillanat, az aktuális érdeklődés rabjai, még távol áll tőlük a haszonelvűség, s egész nap képesek étlen-szomjan rajzolni, farigcsálni valamit, vagy elmerülni egy izgalmas regényben. Hányszor ébredtem reggel úgy, hogy kezemben a könyvvel aludtam el, a gyertya meg szerencsére csak leégett, de nem gyújtotta fel a lakást… Azt hiszem, a gyerekektől nehéz elvenni a boldogságot, mert még nem tudják, hogy van ilyen.

Előszó, 15-16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · regény
>!
Chöpp 

… bármit csinálunk, gondolunk, bármilyen hatás éri az agyunkat, az az agyműködés tartós változásához és szerkezeti átalakulásához vezet.

253. oldal

3 hozzászólás
>!
Chöpp 

De az autonóm élet hiánya, az értelmetlen munkába temetkezés, az érzelmi sivárság, a szociális kapcsolatok lebecsülése és a boldogság kerülése azoknak az embereknek a jellemzője, akik hagyták, hogy mások mondják meg nekik, hogyan kell élniük, írja Ware. Ennek szélsőséges esete a rabszolgaság, modern változata a fogaskerékként funkcionáló kisember. Félreértés ne essék, nem az a probléma, ha valaki kénytelen olyan munkából megélni, amit nem szeret – hanem az, ha hagyja, hogy ennyiből álljon az élete.

85. oldal

10 hozzászólás
>!
Chöpp 

A boldogság tulajdonképpen melléktermék, a tevékenység kísérője.

194. oldal

>!
Chöpp 

    A boldogságot sok természeti nép csupán körülírja, nincs rá szavuk, mert az maga az élet. A boldogságfogalomnak onnantól lett külön értelme, hogy megszületett a boldogtalan élet.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság

Hasonló könyvek címkék alapján

Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Molnár Dorka: Esküszöm, hogy rosszban sántikálok
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Csíkszentmihályi Mihály: És addig éltek, amíg meg nem haltak
Susan Jeffers: Alakítsd át a félelmet erővé!
Szondy Máté: A boldogság tudománya
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Polcz Alaine: Rend és rendetlenség