Értelmes ​szenvedés: a boldogság 22 csillagozás

Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Képzeljük el, hogy jóllakottan, napbarnítottan és egészségesen üldögélünk az úszómedencénk partján, a vízben boldog gyermekeink lubickolnak, mellettünk fekszik csodaszép feleségünk/jóképű férjünk, a garázsban állnak a drága autók, a kertész a háttérben éppen gereblyézi a füvet… Vajon ha e pillanatban megkérdezné tőlünk valaki, boldogok vagyunk-e, mit felelnénk rá?

SZENDI GÁBOR szerint a válasz nem egyértelmű. A valódi boldogság ugyanis szinte mindig küzdelemmel, verejtékkel, nyugtalansággal jár: az érzést a remény és a kétség közti hányódás, a kudarcok és a sikerek, a meg nem értettség és az elismertség, a kitaszítottság és az elfogadottság váltakozása jellemzi.

Szendi új kötetéből kiderül, hogy milyen technikákkal, módszerekkel lehet előidézni és fenntartani ezt a boldog állapotot, fokozni a boldogságszintet, vagyis elsajátítani azt a szemléletmódot, amely révén boldogabbak lehetünk. A szerző tehát állítja: a boldogság tanulható!

>!
Jaffa, Budapest, 2018
290 oldal · ISBN: 9789634750215
>!
Jaffa, Budapest, 2014
290 oldal · ISBN: 9786155418518
>!
Jaffa, Budapest, 2014
290 oldal · ISBN: 9786155492303

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

fogyasztó · maják


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Az a gond, hogy ezt a könyvet is sokkal nagyobb százalékban olvassák el a „boldogok”, akik egyébként is tudják, hogyan kell önmagukból fakadóan boldognak lenni. Szendi Gábor tudja is ezt. Tisztában van vele, hogy a technikákig, módszerekig éppen a pozitívan gondolkodók és élők jutnak el. Nem mondom, hogy „de ők meg minek”, mert én is nagy örömmel olvastam fantasztikus dolgokat a könyv végén.
Tehát a depresszióra hajlamos, külső tényezőket kárhoztató, mindennel és mindenkivel harcban álló olvasóknak üzenem: minél rosszabbul esik, és minél jobban utálod, annál inkább olvasd végig, légy szíves!

>!
Flora_The_Sweaterist P
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Szerzőnk egy klinikai szakpszichológus, így mondandója és stílusa tudományosabb (bár ezt anekdotákkal és viccekkel fűszerezi). Sokat hivatkozik, mind korábban megjelent saját munkáira, mind más tudósok munkájára.

Nem mindegy, hogy miképpen fogalmazzuk meg a boldogságot: ez az egy szó, nem csupán egy dolgot takar. A hedonista élvezetek spoiler nem vezethetnek tartós boldogsághoz. Ezek azok az ingerek, amikre idővel immunissá válunk; ezek azok az élvezetek, amikkel csak az életünkben jelenlévő űrről próbáljuk elvonni a figyelmet. Ezzel szembeállítható az értelmes életet meghatározó eudaimonikus boldogság.

A boldogság értelmezése mellett a boldogtalanság és depresszió okai és kialakulása is részletes bemutatásra került. A boldogtalanság nem csak egy adott kellemetlen helyzet függvénye: genetikai örökségünk, táplálkozásunk és életmódunk legalább olyan szinten hozzájárul, mint a környezeti tényezők. A depresszió is szintén visszavezethető az evolúciós beállításainkkal össze nem illő modern életvitellel, a stresszel, ami gyulladást okoz a testben, és végső soron ez a fizikai elváltozás és biokémiai folyamatok vezetnek a depresszióhoz.

Két dolog volt azonban, ami engem eléggé zavart a könyvben. Az egyik az angol könyvcímek helytelen írásmódja volt: ilyen esetekben nem csak az első szót írjuk nagy kezdőbetűvel. A másik az az elejtett megjegyzés, hogy az eudaimonikus élet tömegesen nem megvalósítható, a boldogság nem válhat tömegcikké, de ez jól is van így, mindenki törekedjen a maga boldogságának az elérésére. Persze, tudjuk, hogy az élet sokunk számára egy siralomvölgy, és egyértelmű, hogy nem mindenkinek adottak a körülmények arra, hogy azzal foglalkozzon, amiben ténylegesen kibontakozhat a tehetsége. De talán ilyen nyíltan kimondani, hogy sosem lesz mindenkinek lehetősége arra, hogy értelmes életet éljen, sértette a az értelmes élet fogalmáról alkotott meggyőződésemet. Mert mit is nevezünk értelmes életnek? Én ezen a téren Jordan Petersonnal értek egyet: ha szépen felvesszük és cipeljük a ránk kiszabott terheket és felelősséget, az már egyfajta értelmes élet.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/05/12/ert…

>!
csucsorka P
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Meglepődve látom, hogy sokan dicsérik és emelik ki az utolsó fejezetet, a “Hogyan legyünk boldogok?” címűt, ami engem a végére már alig érdekelt, annyira tele volt a fejem információval, új ismerettel.
Persze, ilyenkor jön, hogy a megszerzett tudást átültetjük gyakorlatba, de engem ez a könyv az elméletiségével szippantott magába, Szendi a gazdag tudásával vett le a lábamról.

A kb. egy hónapig tartó olvasás minden perce élvezetes volt, az utat most sokkal jobban élveztem, mint a megérkezést.

>!
Sisyll
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Végre egy olyan pozitív gondolkodásra sarkalló könyv, amitől nem sokalltam meg annyira.
Nagyon szerettem olvasni, rengeteget jegyzeteltem belőle. Tetszett, hogy Szendi Gábor saját példáján keresztül is próbálta elmondani, mi is a lényeg, illetve teletűzdelte különböző érdekes történetekkel, kutatási eredményekkel.
Kivételesen úgy éreztem érdemes lassan, részletekben olvasni, mert mindig volt valami gondolat, amit érdemes volt megemészteni.
És persze a végén ott a gondolat: a boldogság nem jön magától. Nekünk kell tennünk érte. Persze ezt mindenki tudja… vagy mégsem.
Úgy érzem, hogy ebben az elkeseredett világban sokaknak nem olyan könnyű tenni érte. hiányzik a kellő motiváltság, ha nem elég könnyű, hamar feladják.
Természetesen, akinek nem inge ne vegye magára, de a környezetemben sajnos lenne kinek bőven osztogatnom ezt a könyvet, mert igen is, egy olvasást és némi morfondírozást mindenkinek megérne.

>!
nikmo
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Az egyik kedvenc könyvem… :) nagyon sokat lehet belőle tanulni, leginkább az utolsó fejezetekre érdemes odafigyelni.
Imádtam! :)

>!
kávésbögre P
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Igazán tetszett, hogy a szerző a tudományos kutatásokat, eredményeket megpróbálja átültetni a köznapi beszéd kereteibe, emészthetővé és érthetővé téve így annak is, akik nem tudományos körökben mozog, de többet szeretne tudni a körülötte lévő világról. Számomra érdekes és értékes olvasmány volt, mert egyrészt több lexikális tudásom lett, másrészt elkezdtem tudatosabban odafigyelni arra, hogyan is lehetnék boldogabb.

>!
Annamarie P
Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: a boldogság

Nekem ez túl sok, túl részletes. Ennyire azért nem érdekel!


Népszerű idézetek

>!
Chöpp

A bátyámmal az olvasás volt a szenvedélyünk, esténként éjszakába nyúlóan olvastunk, olyasmiket is, amiket mai fejjel nem ajánlanék gyerekeknek. Shakespeare, Racine, Dosztojevszkij, Victor Hugo. Amit nem értettem, azt átlapoztam. De úgy éreztem, ezzel az olvasással különleges és értékes leszek. Vágytam ezek után a könyvek után, mert ők voltak az én előkelő társaságom. Mások számára titok volt az életünk, és a könyvek révén én is titkok tudójává váltam.

Előszó, 14.o.

>!
Chöpp

    A boldog és a boldogtalan emberek közt valószínűleg az a legnagyobb különbség, hogy az előbbiek a belső erőikben bíznak, ezért úgy gondolják, mindenhol megállnák a helyüket; az utóbbiak pedig túlságosan környezetfüggők, a boldogulásukat inkább külső körülményekhez kötik, ezért nem jó nekik semmi.

230. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · boldogtalanság
>!
Chöpp

A gyorsaság a mániánkká vált. Az idő emberi találmány, ennek kóros mutációja a határidő.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyorsaság · idő
>!
Chöpp

    A külső motiváció olyan, mint a szájkosár és a póráz: alkalmas arra, hogy az emberek kétszer is meggondolják minden tettüket. A belső motiváció autonómiát, önálló gondolkodást jelent, és ettől a nagy szervezetek rettegnek, mert sosem lehet tudni, mi lesz a vége.

46. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp

… bármit csinálunk, gondolunk, bármilyen hatás éri az agyunkat, az az agyműködés tartós változásához és szerkezeti átalakulásához vezet.

253. oldal

3 hozzászólás
>!
Chöpp

    Szerintem életünk nehéz helyzeteiben a „szerencse” receptje a következő:

    a) Ha törik, ha szakad, meg akarom oldani.
    b) Biztos vagyok benne, hogy meg tudom csinálni.
    c) Lesz bennem elég kitartás, hogy végigcsináljam.

    Suzanne Kobasa, aki a „keménység” személyiségvonását vizsgálta, a stressznek ellenálló emberekben három jellemzőt ismert fel: az elköteleződést, a kontrollérzést és a szembenézést.

200. oldal

>!
Chöpp

    Ami érdekes, hogy sosem tettem fel azt a kérdést, boldog vagyok-e, ezért válaszom se született erre. Szerintem erre a kérdésre a felnőttek tanítják meg a gyerekeket. Hiszen a gyerekek mindig a pillanat, az aktuális érdeklődés rabjai, még távol áll tőlük a haszonelvűség, s egész nap képesek étlen-szomjan rajzolni, farigcsálni valamit, vagy elmerülni egy izgalmas regényben. Hányszor ébredtem reggel úgy, hogy kezemben a könyvvel aludtam el, a gyertya meg szerencsére csak leégett, de nem gyújtotta fel a lakást… Azt hiszem, a gyerekektől nehéz elvenni a boldogságot, mert még nem tudják, hogy van ilyen.

Előszó, 15-16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · regény
>!
Chöpp

De az autonóm élet hiánya, az értelmetlen munkába temetkezés, az érzelmi sivárság, a szociális kapcsolatok lebecsülése és a boldogság kerülése azoknak az embereknek a jellemzője, akik hagyták, hogy mások mondják meg nekik, hogyan kell élniük, írja Ware. Ennek szélsőséges esete a rabszolgaság, modern változata a fogaskerékként funkcionáló kisember. Félreértés ne essék, nem az a probléma, ha valaki kénytelen olyan munkából megélni, amit nem szeret – hanem az, ha hagyja, hogy ennyiből álljon az élete.

85. oldal

10 hozzászólás
>!
Chöpp

A boldogság tulajdonképpen melléktermék, a tevékenység kísérője.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Chöpp

    A boldogságot sok természeti nép csupán körülírja, nincs rá szavuk, mert az maga az élet. A boldogságfogalomnak onnantól lett külön értelme, hogy megszületett a boldogtalan élet.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság

Hasonló könyvek címkék alapján

Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Popper Péter: Az önmagába térő ösvény
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Popper Péter: A belső utak könyve
Boldizsár Ildikó: A tizenhárom hattyú
Csíkszentmihályi Mihály: És addig éltek, amíg meg nem haltak
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat
Soma Mamagésa: Nemek igenje
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Mohás Lívia: Ismerd meg önmagad!