A ​nő felemelkedése és tündöklése 108 csillagozás

Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

A ​mű az evolúciós pszichológia nézőpontjából elemzi Nő és Férfi kapcsolatát. Bizonyítja, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató. A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik. Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, miközben vesztesnek tűnik, mindig ő az igazi győztes. A könyv fejezetei Nő és Férfi választásainak és kapcsolatának rejtett mechanizmusait írja le. Olyan kérdésekre keresi a választ: Miért vannak nemek, miért hal ki 10 millió év múlva a férfi? Mi a női szépség és mit vár a nő a férfitől? Mi a nő „A és B terve”, miért van annyi „kakukkfióka” a családokban? Mire jó az orgazmus, mi a szerepe az emberi szimmetriának? Miről árulkodik a mutató és gyűrűsujj arányunk, honnan sejthető, hogy Michelangelo Dávidja homoszexuális? És miért küzd annyi nő a meddőséggel, s hogyan csapja be a nőt a meddőségipar? A könyv zárófejezete a freudi életmű súlyos kérdéseit feszegeti, s… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Jaffa, Budapest, 2016
600 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609411
>!
Jaffa, Budapest, 2016
450 oldal · ISBN: 9789634753520
>!
Jaffa, Budapest, 2009
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639971073

2 további kiadás


Enciklopédia 18


Kedvencelte 17

Most olvassa 12

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

szöszmösz I>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

ez most egy olyan könyv megint, amit úgy nyomtak a kezembe – ez esetben a matektanárom –, hogy olvassam el és mondjak róla véleményt. és ez így volt jó, mert nem hiszem, hogy amúgy a kezembe vettem volna valaha is, és tudom nem ítélünk borító-giccsesség alapján –, bár fülszöveg alapján már lehetne… – és azért a mai napig hiszem, hogy rossz könyv nincs, csak kevésbé jó, de! ez egy olyan könyv, amit, ha meglátok egy könyvesboltban a polcon, akkor még én is észreveszem, hogy vannak elég durva irodalmi előítéleteim.

na aztán mégis kiderült, hogy hiába hittem, hogy nem vagyok célközönség, nem nekem szól –, bár igaz nem teljesen az én nyelvemen, de értem a konyhanyelv miértjét –, és valahogy mégis. az elején elképzeltem, ahogy egy nem túl boldog párkapcsolatban élő nő olvassa a vonaton, aztán hazatér és közli a barátjával, hogy tulajdonképpen miért is őt választotta társának és ez evolúciós szempontból hogyan is vezethető le és a szaporodásuk miért fontos-miért nem, melyikük selejtes ujjlenyomat, ujjarány, here- vagy petefészek asszimetria alapján, melyikük génállományát érdemes továbbörökíteni –, valaki mással. de nem, aztán rájöttem, hogy nem tudom ki lehet a célközönség, és milyen réteget próbál Szendi megszólítani, pedig tényleg sok érdekes és hasznos információt ír le, és mindezt sokszor a jelenlegi kutatásokkal szemben teszi, a „megélhetési tudósok/kutatók” ellen, ahogy ő nevezi, mi számomra nagyon szimpatikus.

nos igaz engem sokan tartanak feministának, köztük gondoltam a matektanárom is, hogy a kezembe nyom egy ilyen könyvet, sőt én magamat is annak tartom részben, bár azért próbálok nem átesni a ló túloldalára, és az egyenlőséget hangsúlyozni nem a női felsőbbrendűséget. szerencsére Szendi is megmarad bizonyos határok között és levezeti a két nem szerepét, szintén az evolúció segítségével. emellett viszont kitér a különböző pszichés betegségekre, autizmusra, depresszióra, a kapcsolatokra, a függőségre és egyéb olyan dolgokra, amik azért többé teszik a könyvet, mint ami(t a fülszöveg ígér az olvasónak).
valószínűleg fogok még tőle olvasni, mert sok feltevése nagyon tetszik és elgondolkoztat, de azt hiszem őt is csak kis adagokban szabad, mert az írói stílusa hosszútávon eléggé zavaróvá tud válni…

3 hozzászólás
szeptember99>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4,5
Stílus (írói): 4,5
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 4
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4
Érzelmek (ábrázolása): –
Izgalom: –

Nehezen lehetett letenni a könyvet, a téma is érdekes és a szerző stílusa, humora sem engedi, hogy lankadjon az olvasó figyelme.
Nagyon érdekes, hogy Szendi könyveinek címe és a könyv tartalma nem mindig áll szoros összefüggésben :D A nő felemelkedés és tündöklése című könyv sok fontos női témát érint, pl. flört, termékenység és meddőség, női-férfi agy, de szó esik a nő kapcsán a férfiról is. Az evolúciós pszichológián alapuló érvelések, a meddőség, a féltékenység evolúciós magyarázata mindenképpen elgondolkodtató. A mai ember testi-lelki reakciói, megnyilvánulásai mind okkal vannak jelen.
A szerző sok tanulmányra hivatkozik, mindeközben a könyv nyelvezete egyszerű, így könnyen érthető az eszmefuttatás.

Pers_Gabor>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Jó volt nagyon, remek bevezető a evolúciós pszihológia.
Ajánlom mindenkinek aki naturalizmus felé hajlik.

HA86>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Mindig gyanús az, aki már minden volt, csak akasztott ember nem :) , de én hiszek a polihisztorokban (úgy általában). Szendi Gábor könyve mind témáját, mind felépítését tekintve izgalmas olvasmány – és egyben persze kiábrándító is, mert a leírtak alapján nagyon úgy tűnik, hogy az ember nem más, mint gondolkodó állat, akinél/aminél a szaporodás áll az első helyen és mindent ennek rendel alá.
Mint laikus és a biológiában nem túl járatos egyén, nem tudom felülbírálni a könyv tartalmát, „gyakorlott olvasóként” viszont elmondhatom: a könyv stílusa könnyed, gördülékeny; a mondanivaló bárki számára befogadható; és ha valakit mélyebben érdekel a párválasztás, szaporodás, meddőség biológiai háttere, annak szerintem jó választás ez a könyv – ugródeszkának.

4 hozzászólás
Zazka>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Elég sokára rágtam át magam rajta, pedig volt, mikor le sem tudtam tenni. Alapvetően teljesen egyetértek azokkal, akik az evolúció szemszögéből közelítenek meg mindent, sőt én magam is ebben hiszek leginkább, de ahogy sok mindent már tudunk, úgy tudunk egyre kevesebbet is magunkról, és valahol érzem, hogy ez még nem a teljes igazság.
Azért csak négy csillagra értékeltem a könyvet, mert Szendi néhol tudományos tényként kezel olyan dolgokat, amik valójában csak teóriák. Nem tudtam elmenni amellett, hogy nyíltan Freud-ellenes – még ha igaza is van, – de olyan visszatetsző volt, hogy ennyit ócsárolja, sőt, egy külön fejezetet is szentel ennek. Szerintem amúgy a cím is megtévesztő, nem a nőkről van itt szó, hanem evolúciós pszichológiáról közérthető módon. (Bár gondolom így jobban eladható a nép számára.)
Ezeket leszámítva tetszett és hasznos olvasmánynak bizonyult, bár sok mindennel már tisztában voltam a leírtak közül, így katartikusnak nem mondanám. A stílusa és a humora viszont nagyon szórakoztató volt!

Lisie87>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Tulajdonképpen érdekes könyv volt, igaz sokáig tartott az olvasása. Úgy kaptam kölcsön és féltem, hogy nagyon száraz lesz, de az író élvezhetően írta le a tényszerű dolgokat. Sok fontos és meglepő információ volt benne! :)

serengeti P>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 3
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4
Izgalom: 3

Szendi Gábor megosztó egyéniség, a pszichológia „fenegyereke”, aki szeret szembemenni az aktuális tudományos trendekkel. Szakmailag néhol ugyan megkérdőjelezhető ez a könyv – és akkor még finoman fogalmaztam –, mégsem lehet figyelmen kívül hagyni a benne tárgyalt metaanalízisek eredményeit. Minimum elgondolkodtató, amilyen következtetésekre a szerző jut a tárgyalt témák vonatkozásában. Ugyanakkor a könyv sajnos egyrészt nem jól szerkesztett, másrészt helyenként sajnos unalmas a rengeteg száraz anyag miatt. A kötetnek nincs íve, nem jut el egy adott kezdőpontból egy meghatározott végpontba, inkább csak lazán egymás mellé dobált témák egyvelege. Mindamellett érdekes, izgalmas összegzése Szendi nézeteinek.

Erika9797>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Szendit sokan támadják azzal, hogy feminista lenne. Én csupán ezt a könyvét olvastam, így véleményt erről az oldaláról nem tudok mondani. A könyvről viszont annyit, hogy rendkívül élveztem olvasni és az említett feminizmust nem érzékeltem, ha mégis találtam volna benne ilyet, akkor nem is emlékszem rá, tehát akkor nem volt zavaró tényező. A könyvet azért is nagyszerűnek tartom, mert kapásból két-három szakterület találkozik. Egy kis biológia, társadalomtudomány és persze pszichológia. Szuper együttes! Már, aki ezt szereti!

Naneth>!
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Nagyon érdekes volt és tanulságos. Mindenkinek ajánlani tudom. A címe viszont félrecsengő.


Népszerű idézetek

Natasha>!

Az emberi történelemből egy fontos elv leszűrhető: mindig a többség hiszi, hogy ő a „normális”.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: többség
7 hozzászólás
Natasha>!

Azért jobbak a nők a verbalitásban, és gyengébbek a téri tájékozódásban, mert elbeszélgették az időt.

14. oldal

5 hozzászólás
Natasha>!

Freud saját „péniszbüszkeségéből” vezette le a nők péniszirigységét, majd rá jellemző elszaladt fantáziával kisütötte, hogy a nők azért akarnak házasodni, hogy legalább egy közös kukijuk legyen a férjükkel. Ezzel a logikával nyilván ezért akarnak majd fiút szülni, mert akkor még több kukijuk lesz.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sigmund Freud
7 hozzászólás
Natasha>!

Valójában minden férfi két nőt vesz el, amikor megnősül: egy menstruáló és egy termékeny fázisban levő nőt. Nem könnyű mind a kettőt szeretni, mert elég más személyiségek. Sok férfi naiv elképzelése, hogy „elviselem a hisztist, hogy megkapjam a szexist”. De a nők ezt másként gondolják: „becsüld meg a hisztist, a szexis nem rólad álmodozik”.

225. oldal

Natasha>!

A szerelem az a gyógyíthatatlan elmebetegség, amelynek egyetlen gyógyszere a kiválasztott Másik.

161. oldal

Natasha>!

A férfivá válás leginkább Indiana Jones legkalandosabb üldözési jelenetére emlékeztet, ami alatt ötször majdnem lelövik, háromszor majdnem átmegy rajta a teherautó, kétszer leütik, és egyszer majdnem nincs nála az ellenméreg. Persze neki mindig sikerül, de sok millió fiúkezdeménynek nincs ilyen szerencséje.

12. oldal

Gitta_Bry I>!

Ha egy fiú valahogy túléli a megszületést, később négyszer akkora valószínűséggel lesz autista vagy dadogós vagy diszlexiás, két és félszer gyakrabban alakul ki nála beszédzavar, kétszer gyakoribb a tanulási zavar és a Down-kór, másfélszer gyakrabban lesz epilepsziás […]. A fiúk fiatal felnőttkorukig mind testileg, mind szellemileg két évvel vannak lemaradva a lányokhoz képest. Mondhatni mínusz kétévesen születnek.
Nézzék el hát férjeiknek, hogy olykor idiótán viselkednek, bámulják a focit, isszák a hülye söreiket és disznó vicceket mesélnek. Becsüljék meg őket, olyan ritka a működőképes darab.

14. oldal

2 hozzászólás
Natasha>!

[…] a férfiak durván két csoportra oszthatók: az egyik a spermáját, a másik a szívét adja a kapcsolatba.

117. oldal

Kimmuriel>!

A siker az, ha valaki megtalálja a boldogulás útját. […] Nincs sehol megírva, hogy mi a standard boldogság. A boldogság sorsunk beteljesítése. A sorsunk meghatároz minket, és ha ezt nem fogadjuk el és nem értjük meg, idegenként élünk saját életünkben.

275. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · siker
Natasha>!

[…] az aligátortojásból 30 fokon 100 százalék nőstény lesz, 33 fokon már 100 százalék hím. 180 fokon pedig tojásrántotta, már akinek van gusztusa az aligátortojásból készült rántottához.

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lydia Denworth: Barátság
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Máté Gábor: A test lázadása
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Mary Aiken: Cybercsapda
Ritter Andrea: El(ő)bújás
Darida Veronika: Hisztériák
Mérő László: Maga itt a tánctanár?
Popper Péter: Ne menj a romok közé!
Feldmár András: Szabadság, szerelem