A ​nő élete 21 csillagozás

Mit hoz a jövő?
Szendi Gábor: A nő élete

Ki ne tapasztalná, mennyire nehéz ma eligazodni nő és férfi kapcsolatában? Az elmúlt 60-100 év alapvetően megváltoztatta a nemek kapcsolatát, a család szerepét és a nő helyét a világban. Szendi Gábor a nagysikerű Nő felemelkedése és tündöklése című könyvében még arról írt, mi rejlik a génekben, milyen programok dolgoznak a nőben és a férfiben. Legújabb kötetében azt elemzi, milyen erők és fordulatok összhatására született meg az „új nő”, és milyen nehézségekkel kell megküzdenie a jelenben és a jövőben. A szerző szerint a 19-20. század során „belepiszkáltunk” saját evolúciónkba, amitől nő és férfi kapcsolatában alapvető fordulat állt be. De nem egyszerűen a viszonyok rendeződtek át: a két nem biológiai értelemben is változik. Változik a nő teste, változik egész lénye. Szendi állítja: manapság különösen fontos az evolúciós önismeret, mert csak ebből érthetjük meg igazán vágyainkat, kudarcainkat, helyünket az új világban.

>!
Jaffa, Budapest, 2014
368 oldal · ISBN: 9786155418419
>!
Jaffa, Budapest, 2012
368 oldal · ISBN: 9786155235252

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

_Andrea_ P>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Elgondolkoztató, remek kötet – nem szeretem az ilyen frázisokat, de – szerintem minden nőnek el kellene olvasnia. Ez valószínűleg nem fog megtörténni – már csak azért sem, mert az első Lolitás fejezetnél az olvasók többségét elriasztja. A szerkesztésnél oda lehetett volna figyelni arra, hogy emészthetőbb tartalom kerüljön az első fejezetbe – valószínűleg a hatásvadászat volt a fő motiváció.
A fő mondanivaló: Szendi bemutatja, hogyan formálta át a világunkat, életünket a fogamzásgátlók használata és a meggondolatlan hormon és vegyszerhasználat (az állattenyésztésben, földművelésben) néhány évtized / szűk egy évszázad alatt. Hogyan hat ez a társadalmi szerepekre, házasodási és gyermekvállalási hajlandóságra.
Tény, hogy a 20. század második felében és a 21. században rendkívüli módon megváltozott a világunk – de ezeket a változásokat általában szociológiai-pszichológiai-gazdasági eredő okoknak tudjuk be. Szendi és más kutatók, akiktől rengeteg kísérletet és vizsgálatot hoz – biológiai oldalról is hoznak érveket – méghozzá súlyos érveket.
Sok dolgot helyre tett a fejemben magammal kapcsolatban is, és az élettel, emberi viselkedéssel általában. Itt megkaptam azokat az információkat, amiket az előző olvasmányomban hiányoltam – Tari Annamária: Y generáció kötetében. A kötődési zavarok gyakoriságának lehetséges okait, a feminizálódó férfiak és maszkulinizálódó nők jelenségének egy egészen korrekt teóriáját, a kapcsolati zűrök okait.

Chöpp P>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Nagyon megörültem, amikor a könyvtárban rábukkantam erre a kincsre. Első olvasásra megkedveltem Szendi Gábort. Számomra kedves, ahogy ír: mind a stílus, mind a mondanivaló megfogalmazása igen tetszetős. Egyszóval mindent szívesen olvasnék a tollából, nemcsak egy rólam (rólunk, nőkről) szóló könyvet.
Mindent megírt, úgy, ahogy van. Nem szépített semmit, bár többször is elnézést kért éppen emiatt. Ezeket a húsba vágó dolgokat nem is lehet másként, csakis kendőzetlenül, tényszerűen, hogy még véletlenül se maradjon hely kételynek, vagy félreértésnek. Sajnálatos módon új irányt vett a – fejlődésnek ő sem írta, én sem mondom – az utunk. Szépen elkanyarodva egy olyan kanyarban, amerre nem is akartunk menni és ahol körülnézve úgy érezzük, akár szívesen vissza is fordulnánk, ha lehetne.
@olvasóbarát kérésére mint fiatal anya írom le a reflexiómat:
Borzasztó a számomra a Lolita-effektus. Borzasztó és félelmetes. Lányaink gyorsan érnek, hamar kerülnek praefelnőtt fogyasztóként a média és az ipar célkeresztjébe, ráadásul szexuális tárggyá válhatnak bármely lelkiismeretlen Humbert Humbert számára. A korán éretté váló test és gyermeki lélek sérülékenysége mint szülőt, elborzaszt (nem is tudok ennél jobb kifejezést rá). A szabályaink, rendünk, elveink folyamatosan változnak. A szülői „rend” és szokás ezért mindig túl „szűknek” bizonyul az utódok számára. Óvni akaró karjaid mindig fullasztóan szorítják a számodra legfontosabbat az életedben. Ehhez jön hozzá ez a „Szép Új Világ”, aminek embertelensége és csapdái még számodra is ismeretlenek és egyre inkább érthetetlenné válnak.

És most az ajánlás következik (áradozással egybekötve – bocsi érte):
Nem szűnő kíváncsisággal olvastam és nem unatkoztam egy pillanatra sem. Miután túljutottam a lolitás keresztvízen, vadonatúj értelmezésben olvashattam a fogamzásgátlásról, és következményeiről, a maszkulinizálódó nőről, a feminizálódó férfiról, a gyermektelen szingliről, a szépség evolúciótól elrugaszkodott értelmezéseiről, a változó, és mégis annyira elképesztően ugyanolyan apákról, a női-férfi barátságról és rengeteget a szexualitásról. Formás és élvezetes olvasmány. Nőknek, férfiaknak egyaránt információkban gazdag, elgondolkodtató olvasmány.

Jó hüvelykujj és mutatóujj méricskélést kívánok!

2 hozzászólás
Kimmuriel>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Nagyon jó könyv, de borzasztóan fájt az olvasása, mert nagyon jól érzékelteti, hogy valami nagyon nincs rendben azzal, ahogy a mai társadalom formálódik. Anélkül, hogy a részletekbe mennék, bennem csak erősítette a magány kínzó érzését, és keserűen szembesített azzal a tudattal, hogy túlságosan álomvilágban élek, és jobb lesz sürgősen változtatni a hozzáállásomon, hogy még időben elejét vegyem a boldogtalan jövőnek.

kávésbögre P>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Az biztos, hogy Szendi Gábor egy bicskanyitogató könyvet írt – azt azonban be kell látnia az olvasónak is, hogy most éppen azért nyílik ki a bicska a zsebünkben, mert fáj az igazság. Szeretjük magunkat a legjobb fényben feltüntetni, hogy mennyire jó dolog a XXI. század civilizált emberének lenni, milyen jó dolog, hogy van fogamzásgátlás, mennyire szuper, hogy vannak élettársi kapcsolatok, és el lehet válni, ha nem jön be a házasság a másikkal. No igen, ezek jó dolgok. Legalábbis azt gondoljuk.
Aztán szembesülünk azzal, amiről nagyon élethű leírást ad a szerző. Hogy mennyi magányos ember van, hogy mennyire kihasználjuk egymást, hogy egyre több a férfias nő, és még sorolhatnám – de inkább mindenki nézzen szét maga körül a világban, vagy ha ezt nem látja, akkor olvasson bele ebbe a könyvbe; feltéve, ha mer. Engem személy szerint egy-két helyen arcon vágott a rideg valóság, amit szeretünk szépen becsomagolni, de attól még ugyanaz marad. Hát no, minden tiszteletem a szerzőé.

Enikő_Kiss_3>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Hosszu, hosszu, hosszu honapokig ragtam at magam a szamok es tenyek, kiserletek es feltetelezesek tengeren. Nagyon nehezen ment, sokszor letettem, meguntam. Tobb fejezetet atugrottam. Szamomra a stilus nem volt rossz, a mondani valoval nem talat meg, nem igy gyozott meg igazan.

imrekati>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Illúzióromboló, de nagyon jó könyv. Sokan haragudhatnak Szendi Gáborra. Mondják őt áltudományosnak meg hasonló, de hát akkor Darwin és Schopenhauer is áltudományos volt? Hát igen. Sokáig azt hitték Angliában, hogy a kultúrájuk miatt ők különbek másoknál. Aztán jött Darwin és mindent felforgatott a hülye megfigyeléseivel. Nehéz elfogadni, de az nem jelent egyet azzal, hogy nem érdemes elgondolkodni ezen a fránya evolúción.

Emmus>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Nem tudom miért, de nagyon sokat vártam ettől a könyvtől és nagyon csalódtam.
Folyamatosan ismételgeti magát, megjelennek benne táblázatok (nagyon zavart), nem értettem, hogy honnan hová tart.
Egy nagyon jó, hangzatos címet választott a szerző, de a tartalom közel sem olyan jó.
Elindul a gyermeklány kortól és egy jó időre beragad ebbe mindenféle párhuzamot állít. Gondolok itt a Lolita filmre, menstruáció megjelenése, korai szülővé válás stb.
Kár volt elolvasni, sajnálom a ráfordított időt.

Piedra>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Fú, respect Szendi Gábornak, de én nem tudtam szeretni ezt a könyvet. Mikor kivettem a könyvtárból, Csernus- Müller Péter-stb.-féle könyvre számítottam, aztán koppantam. Önmagában jó könyv, de nekem kissé túl tudományos, meg ábrák, táblázatok, sokkal hétköznapibb, emberközelibb könyvre számítottam. Hát ez van. De ettől függetlenül nem volt olyan rossz.

Naneth>!
Szendi Gábor: A nő élete

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Nagoyn ismétli magát a nő felemelkedése és tündöklésében leírtakkal, sajnálom, h ez nem lett egy eredeti munka, az előző nagyon ott volt, ez így elég gyenge

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Aki házasodik, az képes legyőzni a függetlenség feladásától való félelmét, mert erősebb benne a másik iránti ragaszkodás.

108. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Chöpp P>!

Ha holnaptól a szex puszta örömforrás, akkor az olyan, mintha a színházat a zsinórpadlás felől néznénk: elvész minden illúzió, ami nem egy mellékes része a darabnak, hanem a lényege. Az emberek nagyot csalódnának, ha holnaptól a Louvre-ban egy üres vásznat és egy doboz festéket állítanának ki a Mona Lisa helyén. „Tessék, ez ugyanaz” – mondanák. Vagy, amint Woody Allen gyorsolvasás után összefoglalta a Háború és békét: „Az oroszokról szól”.

293. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Chöpp P>!

Mindenki ismeri Siv Widerberg Bélyeg című versikéjét, amely így szól: „Bélyeget gyűjtöttem. / Papa hozott egyszer egy kilót. / Azóta nem gyűjtök bélyeget”. A szex is ilyen. Ha lehántjuk róla mindazt, ami nő és férfi évmilliós kapcsolata során köré épült, ha túltesszük magunkat a nagy érzelmeken, álmodozásokon, udvarlás megannyi izgalmas fordulatán, akkor igazából az egész megoldható egy agyba épített elektródával is…
Ha a gyönyör közvetlenül kiváltható, értelmetlenné válik minden hozzá vezető út. Holott éppen ezt a szexhez vezető utat nevezzük Életnek. Minden a szaporodásért történik, azért tanulunk, hogy sikeres felnőttek legyünk, és majdan sikeresen szaporodjunk. Azért teremtette az ember a kultúrát és a társadalmat, mert ezek mind a szexuális kiválasztódás kifinomult eszközeiként működtek. De ha a szexről előbb leválasztjuk a szaporodást, majd leválasztjuk a szerelmet, a kötődést, sőt, végül a másik embert is, akkor hirtelen ott állunk üres kézzel.

295. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Chöpp P>!

A jó hír, hogy a nők szaglásuk révén képesek kiválasztani azokat a férfiakat, akik elég szimmetrikusak és immunológiailag optimálisan különböznek tőlük. A rossz hír, hogy a fogamzásgátló hatására a nők az immunológiailag rokon férfiakat találják szimpatikusnak, Ha létezne evolúciós önismeret, akkor egy fogamzásgátló nő joggal mondhatná egy férfinak, hogy: „Ne haragudj, nem illünk össze, gyanúsan tetszik az illatod.”

97. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

4 hozzászólás
Chöpp P>!

A mai szépség funkcióját vesztett, öncélú esztétikai élvezetet jelent, olyan, mint az elegáns bunda Afrikában, vagy a szexis bikini az Északi-sarkon.

264. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Kapcsolódó szócikkek: szépség
Chöpp P>!

Az első probléma ott kezdődik, hogy az embert megváltoztatja, amit csinál és gondol.

291. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Kimmuriel>!

Az ember lelke már csak olyan, hogy ha valami belefészkeli magát, az onnantól elfeledett gyalogsági aknaként bármikor felrobbanhat.

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Chöpp P>!

Normálisan egy nő akkor termékeny, ha teste legalább 20-25% zsírt tartalmaz…

265. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

2 hozzászólás
Chöpp P>!

A szépség összemosódik a hatalommal és a befolyással. De mindennek már nincs sok köze a termékenységhez. A mai szépség nagyobb hatalom és több pénz. Az evolúció kicsúszott a lábunk alól.

278. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

Kapcsolódó szócikkek: szépség
Chöpp P>!

A 250 ezer forintos átlagkereset úgy jön ki, hogy a közmunkás negyvenezer forintja átlagolódik az ötszázezret kereső közhivatalnokéval.

130. oldal

Szendi Gábor: A nő élete Mit hoz a jövő?

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Sienna Cole: Elmejáték
Ludányi Bettina: Nyomodban
Hosszú Katinka: Az átalakulás
Kapitány-Fövény Máté: Függőben
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van
Kertész Erzsi: NEM mese
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady
Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról