Születésnap 29 csillagozás

Szénási Krisztina: Születésnap

Egy ​parti, ahol minden megváltozik…
Kivételes alkalom, ám messze nem példátlan. Összejön egy család, a rokonság apraja-nagyja, hogy együtt köszöntsék fel a Nagypapát a nyolcvanötödik születésnapján. De mi történik akkor, ha egy asztalhoz ültetünk két kamaszt, egy tökéletességre görcsösen törekvő édesanyát, egy kissé bohém művészházaspárt meg egy sikeres szoftverfejlesztőt? És még sok más, egymáshoz a alig-alig passzoló rokont. Ilyen színes kavalkád e jubileumi vendégsereg. Csoda-e ha ez az egyszerű együttlétnek induló, születésnapi köszöntő sorsfordítóvá válik többük életében? Pedig igazából nem is történik semmi különös. Vagy mégis?

Utazásra hívjuk az Olvasót. Nem egzotikus tájakra, hanem legbelsőbb gondolatainkba, érzéseink mélyére vezet az út. Nem kevésbé rögös, és járatlan út ez, mint messzi kontinensekre kalandozni, és talán épp annyi meglepetést tartogat. A könyvben egybeér jelen, múlt és jövő, mialatt a valóságban a történet eleje és vége között csupán pár… (tovább)

>!
Erawan, Budapest, 2020
208 oldal · ISBN: 9786155652677
>!
Erawan, Budapest, 2020
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652660

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Nemes_Tímea>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Tegnap, amikor elkezdtem a könyvet iszonyatos napon voltam túl.
Vágytam valami könnyed, habos történetre, ami teljesen kiszakít a hétköznapokból, amiben csak úgy el lehet merülni és nem kell gondolni semmire. Na ez a borító ellenére nem az a könyv, szó sincs itt könnyedségről. Sok-sok emberi élet és sors bontakozik ki a lapokon.
Ellenben mégis célt ért és jókor talált meg. Hogy irányt mutasson, hogy mi a fontos az életben és mi az, ami egyáltalán nem. Mi az amin érdemes tipródni, és mi az, ami még csak említésre sem méltó.

Mariann_ P>!
Szénási Krisztina: Születésnap

A 85 éves nagypapa köszöntésére gyűlik össze a család.
Gyerekek, unokák , dédunokák.
Színes egyéniségek egytől egyig belelátunk a gondolataikba.
Tökéletes látelet a társadalomról, amiben élünk.
Meglepetések, meglepődések, egészen más gondolatokkal tér haza mindenki, mint amivel ment.

Habók P>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Szép nagy tanmese felnőtteknek. Születésnapra készül a család. (Szép ágas-bogas, szerencse, hogy van hozzá családfa.) Minden ünneplőnek épp darabokban az élete, vagy ha nem, hát készül szétesni, vagy ha mégsem, hát úgy érzi. És láss csodát, ezen a napon mindenki élete megoldódik, vagy ha nem, hát kiutat talál. Csak oda kell figyelnünk egymásra. Vagy ha mi nem figyelünk, hát valaki figyeljen ránk. Mert ez ilyen egyszerű ám! (Lehet, hogy azt a csillagos varázspálcát mégsem kellett volna beleírni…)

Juca P>!
Szénási Krisztina: Születésnap

„Az élet gyorsan elszalad. Ezt sose feledjétek.”

Tetszett, hogy a könyv tartalmaz egy családfát, mert így könnyebb volt nyomon követnem a rokoni szálakat. A nagyobb betűméretnek köszönhetően gyorsan el lehet olvasni.

Két részből áll a regény. Az első részében minden szereplőnek megvannak a maga problémái, amelyeket rövid monológok formájában fejtenek ki gondolatban. Persze az adott élethelyzetben mindenkinek a saját problémája a legnehezebb, mégis vannak köztük kiemelkedőek. A második részben kiderül, kiből mit váltott ki a papa beszéde. Többeket előrelendít, ráébreszt arra, mi az igazán fontos az életben.

Anna babát szeretne, de már több éve nem jön össze nekik. Úgy éreztem, ő az írónő egyik kedvenc karaktere.

„Már nem érdekel a fényes pozíció, sem a kinevezés, sem az, hogy mások sikeresnek tartanak-e. Én családot akarok! Nyugalmat akarok! Hétvégi kirándulásokat és minőségi szabadidőt akarok.”

Lídia olyan sznob, hogy már az első róla szóló fejezettől utáltam. És persze sajnáltam a gyerekeit. Nem is lepődtem meg, hogy az anyja, Klári is hasonló természet.

Hanna amolyan lázadó tinédzser, aki épp egy érzelmi hullámvasúton ül.

Izának sem könnyű az egyetemi zaklató prof mellett.

Zsuzsi történeténél viszont sírtam. Mert jöhet bármi, szembenézünk vele, megoldjuk, de egy betegség még a legbizakodóbb emberből is képes kifacsarni az utolsó csepp életerőt.

„Aki arra törekszik, hogy mindig erős maradjon, az valójában elveszíti önmagát.”

Chris>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Nos, a helyzet, hogy hasonlóan A jóemberhez, most is úgy érzem, hogy kicsit meg lettem vezetve a kiadó által, de jelen esetben abszolút kellemesen csalódtam. Habár a borító – és részben a fülszöveg is – egy igazi chick-lit regényt ígér, amely főként a női olvasókat célozza meg, Szénási Krisztina regénye jóval több annál. Nagyon erős debütálásról beszélhetünk – ha nem tudnám, hogy elsőkönyves szerzőről van szó, simán rávágnám, hogy az írónő tucatnyi köteten túl van már –, amely korra és nemre tekintet nélkül képes arra, hogy lekösse a figyelmünket.

Az alig 240 oldalas regény már felépítésében is különleges. A történet középpontjában a legidősebb családfő 85. születésnapja áll, és a cselekmény játékideje is erre az egy napra korlátozódik. Az első 14 fejezetben az ünnepi ebéd előtt járunk, a készülődés és az utazás pillanataiban ismerhetjük meg a népes családot, majd a vízválasztó, 15. fejezetben megtörténik Papa bejelentése. Azt ezt követő részben – szintén 14 fejezet – már a „buli” után láthatjuk viszont hőseinket, és azt, kire milyen hatással volt a nagy hír. A szereplők között a legkülönfélébb figurákkal találkozhatunk: vannak igazi nagcsaládosok, van, ahol viszont az első baba sem akar összejönni, van, aki a művészet terén nyújt kimagaslót, és van, aki szembe menve a „hagyományokkal” egészen más területen képzeli el az életét. Akad, aki külföldre vágyik, és olyan is, aki sehol nem találja igazán a helyét. Láthatjuk, ahogyan a fiatalabb generáció minden áron meg akar felelni az idősebbnek, de persze itt is akad kivétel, aki mer ellenszegülni a szülői akaratnak.

Szénási regényében épp ez az igazán különleges és egyedi: ugyan az egyes szereplők gondolatait kétszer 6-8 oldalon keresztül olvashatjuk, mégis, egy egész élettörténet bontakozik ki előttünk. A figurákban könnyedén magunkra, családtagjainkra, barátainkra ismerhetünk, hiszen mindannyiuk ábrázolása meglehetősen hiteles és emberi. Problémáik, gondjaik hétköznapiak, és bár a történetben ezek nem kerülnek feloldásra, jelen esetben nem is ez a cél. A szerző csak egyetlen gondolatot ültet el hősei fejébe, amely miatt megváltozik azok életfelfogása, vagy az adott helyzethez való hozzáállása, és aminek következtében többségük meglepő döntésre szánja el magát. Persze, ezek végkimenetelének már nem lehetünk tanúi, csupán a változás kiindulópontjánál vagyunk jelen, ezzel pedig az író a mi fantáziánkra bízza a jövő alakulását.

Tanulságos, helyenként megmosolyogtató, hol pedig torokszorító írás a Születésnap, amely rövidsége ellenére is roppant tartalmas és sokrétű olvasmány, amely – ahogyan fentebb utaltam rá – kortól és nemtől függetlenül élvezetes lehet mindenki számára.

minett>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Semmitmondó, unalmas, nem kellően kidolgozott karakterek, lezáratlan, épp csak elkezdett történetek.

Stefan_Stefansson>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Kölcsönkaptam, magamtól nem vettem volna meg. Majdnem félbehagytam, amikor a férfiak szemszögéből írt a szerző. De aztán belesüppedtem, hagytam magam, a túlzásoktól sem mentes mű nekem olyan, mintha egy HR-es írta volna. De ennek ellenére bejött, jól esett. Kiegészítés: aludtam rá egyet, a könyv hagyott bennem egy marék gondolatot, szóval csak azt akarom mondani, hogy jobb mint tegnap :)

Kovács_Ági_3>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Nem is tudom, hol kezdjem. Adott ez a történet, mely épp születésnapi köszöntőre készülnek. S az egész család jelen lesz és a történetben szinte mindenkinek a gondolatait, érzéseit megismerhetjük. Két nőt nem igazán tudtam megkedvelni számomra önzőek, és csak magukkal vannak elfoglalva. Nando lóg ki kicsit ebből a színes forgatagból, igazából ő az igazi üde folt ebben a családból, meg esetleg Iza.
Az embernek nem mindennap van születésnapja, és olyankor elmélázik, hogy vajon mindent megvalósított, amit szeretett? Sikerült elérni a kitűzött célt? Boldog-e?

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/05/szenasi-krisztina-s…

Csigalány>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Meglepett a könyv. Könnyed, de még is mély mondanivalója van. Volt hogy hangosan nevettem, de volt ahol a könnyeimmel küzdöttem. Bizonyos szereplőkben magamra ismertem… Nem is a cselekmény, hanem a szereplők belső monológjai, gondolatai az ami megfog, lebilincsel. Mindenkiről megtudunk valami, és ezzel egy kicsit átérezzük a problémáikat. Az első benyomás után más szemmel nézünk rájuk. A leírás alapján, egy nagyon könnyed egyszerű történetre számítottam, de ez több volt annál!
Ez az írónő első könyve, de nálam biztos hogy nem ez lesz az utolsó. Már várom a következőt!


Népszerű idézetek

Writergirl>!

Kereshettünk volna meghittebb helyet is, de vannak, akiknél a rongyrázásnak nincs határa. Mintha legalábbis tovább élne az ember attól, ha márkás porcelánon tálalják a születésnapi ebédjét.

Writergirl>!

Alig hiszem el, hogy édesapám nyolcvanöt éves lett. Valahogy sosem gondoltam bele abba, hogy az apám egyszer majd megöregszik. A gyerekeimen nap mint nap figyelemmel követhetem, milyen gyorsan szalad az idő. Az, akit egyik nap még járni tanítottál, másnap már vezet, és harmadnapra leköröz. Ha nem tűnne fel az idő múlása, a gyerekeim mindig ott vannak, hogy emlékeztessenek. Nem így az édesapám. Őt, amióta az eszemet tudom, ugyanolyannak látom. Nekem ő mindig Apa marad. De Apa már idős. A nyolcvanöt szál gyertya már nem fér rá a születésnapi tortára.

Writergirl>!

Rettenetesen idegesítő, amikor a képeimet másokéhoz hasonlítják: „Jaj, ez tiszta Monet!” vagy: „Milyen picassói ecsetvonás!” Én meg csak bámulok rájuk. Nem értem, miért kell mindig hasonlítanunk valakihez.

Writergirl>!

Anna Zsuzsi néni mellett ül, és úgy néz ki, mint aki most bőgött egy kiadósat. Miért bőgnek a nők folyton?

Writergirl>!

Pontosan ugyan nem tudom, mit csinál, de pénzügyi területen dolgozik. Az azért elég becsülendő szakma. Úgy látom, szépen futja belőle mindenre. Biztos jó apa lesz.

>!

Jaj, de izgulok a mai ebéd miatt! Mit fognak majd szólni a gyerekek, ha megtudják, milyen bolondságot csináltunk a papájukkal?

>!

Tanuljátok meg a boldogságot önmagatokban keresni. Az igazi erő az érzéseitek megélésében rejlik. Sem a legfényesebb pompa, sem a leggazdagabb vagyon nem fogja tudni Nektek azt megadni, amit olyan nagyon kerestek. Már mindenetek megvan, ami csak kellhet.

MSE71 >!

Nem, a beszéd sosem volt az én kenyerem, döntöm el magamban azonnal. Amióta az eszemet tudom, mindig bajban voltam, amikor az érzelmeimet vagy a gondolataimat kellett kifejeznem. Akárhányszor ezzel próbálkozom, valahogy összeakadnak bennem a szavak, és véletlenül sem az jön ki, amit akarok.


Népszerű triviák

Writergirl>!

A könyv harminc nap alatt íródott, egy 2019 novemberi NaNoWriMo kihívásra. Fejős Éva, a kihívás indítója olyan jónak találta a regényt, hogy azonnal felajánlotta, hogy megjelenteti azt saját kiadójában.

Kapcsolódó könyvek: Szénási Krisztina: Születésnap

Szénási Krisztina: Születésnap
Writergirl>!

Műfaja karakterdráma, amely egyedi módon, tizenöt szereplő szemszögéből kerül kivitelezésre.

[fodorzsana.cafeblog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Szénási Krisztina: Születésnap

Szénási Krisztina: Születésnap

Hasonló könyvek címkék alapján

Mérő Vera: Lúg
Bucsi Mariann: Ébredés
Szaszkó Gabriella: Engedj el
Bihary Péter: Migránsok
B. E. Belle: Vallomások
Hugyec Anikó: Túl hosszú út
Diana Hunt: Őrület határán
Ella Steel: Végtelen játszma
Csikász Lajos: Arany és vér
Ella Steel: Sors-Fordító