Születésnap 13 csillagozás

Szénási Krisztina: Születésnap

Egy ​parti, ahol minden megváltozik…
Kivételes alkalom, ám messze nem példátlan. Összejön egy család, a rokonság apraja-nagyja, hogy együtt köszöntsék fel a Nagypapát a nyolcvanötödik születésnapján. De mi történik akkor, ha egy asztalhoz ültetünk két kamaszt, egy tökéletességre görcsösen törekvő édesanyát, egy kissé bohém művészházaspárt meg egy sikeres szoftverfejlesztőt? És még sok más, egymáshoz a alig-alig passzoló rokont. Ilyen színes kavalkád e jubileumi vendégsereg. Csoda-e ha ez az egyszerű együttlétnek induló, születésnapi köszöntő sorsfordítóvá válik többük életében? Pedig igazából nem is történik semmi különös. Vagy mégis?

Utazásra hívjuk az Olvasót. Nem egzotikus tájakra, hanem legbelsőbb gondolatainkba, érzéseink mélyére vezet az út. Nem kevésbé rögös, és járatlan út ez, mint messzi kontinensekre kalandozni, és talán épp annyi meglepetést tartogat. A könyvben egybeér jelen, múlt és jövő, mialatt a valóságban a történet eleje és vége között csupán pár… (tovább)

>!
Erawan, Budapest, 2020
208 oldal · ISBN: 9786155652677
>!
Erawan, Budapest, 2020
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652660

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Chris>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Nos, a helyzet, hogy hasonlóan A jóemberhez, most is úgy érzem, hogy kicsit meg lettem vezetve a kiadó által, de jelen esetben abszolút kellemesen csalódtam. Habár a borító – és részben a fülszöveg is – egy igazi chick-lit regényt ígér, amely főként a női olvasókat célozza meg, Szénási Krisztina regénye jóval több annál. Nagyon erős debütálásról beszélhetünk – ha nem tudnám, hogy elsőkönyves szerzőről van szó, simán rávágnám, hogy az írónő tucatnyi köteten túl van már –, amely korra és nemre tekintet nélkül képes arra, hogy lekösse a figyelmünket.

Az alig 240 oldalas regény már felépítésében is különleges. A történet középpontjában a legidősebb családfő 85. születésnapja áll, és a cselekmény játékideje is erre az egy napra korlátozódik. Az első 14 fejezetben az ünnepi ebéd előtt járunk, a készülődés és az utazás pillanataiban ismerhetjük meg a népes családot, majd a vízválasztó, 15. fejezetben megtörténik Papa bejelentése. Azt ezt követő részben – szintén 14 fejezet – már a „buli” után láthatjuk viszont hőseinket, és azt, kire milyen hatással volt a nagy hír. A szereplők között a legkülönfélébb figurákkal találkozhatunk: vannak igazi nagcsaládosok, van, ahol viszont az első baba sem akar összejönni, van, aki a művészet terén nyújt kimagaslót, és van, aki szembe menve a „hagyományokkal” egészen más területen képzeli el az életét. Akad, aki külföldre vágyik, és olyan is, aki sehol nem találja igazán a helyét. Láthatjuk, ahogyan a fiatalabb generáció minden áron meg akar felelni az idősebbnek, de persze itt is akad kivétel, aki mer ellenszegülni a szülői akaratnak.

Szénási regényében épp ez az igazán különleges és egyedi: ugyan az egyes szereplők gondolatait kétszer 6-8 oldalon keresztül olvashatjuk, mégis, egy egész élettörténet bontakozik ki előttünk. A figurákban könnyedén magunkra, családtagjainkra, barátainkra ismerhetünk, hiszen mindannyiuk ábrázolása meglehetősen hiteles és emberi. Problémáik, gondjaik hétköznapiak, és bár a történetben ezek nem kerülnek feloldásra, jelen esetben nem is ez a cél. A szerző csak egyetlen gondolatot ültet el hősei fejébe, amely miatt megváltozik azok életfelfogása, vagy az adott helyzethez való hozzáállása, és aminek következtében többségük meglepő döntésre szánja el magát. Persze, ezek végkimenetelének már nem lehetünk tanúi, csupán a változás kiindulópontjánál vagyunk jelen, ezzel pedig az író a mi fantáziánkra bízza a jövő alakulását.

Tanulságos, helyenként megmosolyogtató, hol pedig torokszorító írás a Születésnap, amely rövidsége ellenére is roppant tartalmas és sokrétű olvasmány, amely – ahogyan fentebb utaltam rá – kortól és nemtől függetlenül élvezetes lehet mindenki számára.

Kovács_Ági_3>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Nem is tudom, hol kezdjem. Adott ez a történet, mely épp születésnapi köszöntőre készülnek. S az egész család jelen lesz és a történetben szinte mindenkinek a gondolatait, érzéseit megismerhetjük. Két nőt nem igazán tudtam megkedvelni számomra önzőek, és csak magukkal vannak elfoglalva. Nando lóg ki kicsit ebből a színes forgatagból, igazából ő az igazi üde folt ebben a családból, meg esetleg Iza.
Az embernek nem mindennap van születésnapja, és olyankor elmélázik, hogy vajon mindent megvalósított, amit szeretett? Sikerült elérni a kitűzött célt? Boldog-e?

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/05/szenasi-krisztina-s…

Csigalány>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Meglepett a könyv. Könnyed, de még is mély mondanivalója van. Volt hogy hangosan nevettem, de volt ahol a könnyeimmel küzdöttem. Bizonyos szereplőkben magamra ismertem… Nem is a cselekmény, hanem a szereplők belső monológjai, gondolatai az ami megfog, lebilincsel. Mindenkiről megtudunk valami, és ezzel egy kicsit átérezzük a problémáikat. Az első benyomás után más szemmel nézünk rájuk. A leírás alapján, egy nagyon könnyed egyszerű történetre számítottam, de ez több volt annál!
Ez az írónő első könyve, de nálam biztos hogy nem ez lesz az utolsó. Már várom a következőt!

Garajszkiné>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Tetszett a sok karakter bemutatása, de ha nincs az elején a családfa, akkor nem biztos hogy értettem volna.

PálffyMagdi>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Magával ragadó a cselekmény, nem tudtam letenni, elgondolkodtató mégis egyszerű. Nem magyaráz be semmit, egyszerűen megmutatja az érem több oldalát és önkéntelenül is felhívja az ember figyelmét – ne ítéljünk a látszat alapján. Nagyszerű olvasmány!

flora81>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Hangulatos kis regény ilyenkor téli estéken. A karakter megformálások nagyon élethűek, valóságosak. Néha bosszantóak, máskor meg nagyon meghatóak. Az utolsó fejezet atmoszférája nagyon különleges, tökéletes lezárása a történetnek. Egyik kedvenc idézetem a könyvből: „Ahogy mindezt végiggondolom, egészen megsajnálom Anyust. Eltökélem, hogy amint hazaérünk, elkészítem neki a kedvenc kakaóját, úgy ahogy csak én tudom. Hátha sikerül őt jobb kedvre derítenem. ”

mági>!
Szénási Krisztina: Születésnap

Nagyon hamar elolvastam. :D Tetszett az ötlet, különböző emberek, különböző nézőpont és mégis mindegyikkel együtt lehet érezni. Ugyan csak pár óra telik el a könyvben, de mégis komplett életutat tudhatunk meg.
Ha magát olvastató, mégis elgondolkodtató olvasmányra vágysz, ami kikapcsolja az agyadat ajánlom ezt a regényt.


Népszerű idézetek

Writergirl>!

Kereshettünk volna meghittebb helyet is, de vannak, akiknél a rongyrázásnak nincs határa. Mintha legalábbis tovább élne az ember attól, ha márkás porcelánon tálalják a születésnapi ebédjét.

Writergirl>!

Alig hiszem el, hogy édesapám nyolcvanöt éves lett. Valahogy sosem gondoltam bele abba, hogy az apám egyszer majd megöregszik. A gyerekeimen nap mint nap figyelemmel követhetem, milyen gyorsan szalad az idő. Az, akit egyik nap még járni tanítottál, másnap már vezet, és harmadnapra leköröz. Ha nem tűnne fel az idő múlása, a gyerekeim mindig ott vannak, hogy emlékeztessenek. Nem így az édesapám. Őt, amióta az eszemet tudom, ugyanolyannak látom. Nekem ő mindig Apa marad. De Apa már idős. A nyolcvanöt szál gyertya már nem fér rá a születésnapi tortára.

Writergirl>!

Rettenetesen idegesítő, amikor a képeimet másokéhoz hasonlítják: „Jaj, ez tiszta Monet!” vagy: „Milyen picassói ecsetvonás!” Én meg csak bámulok rájuk. Nem értem, miért kell mindig hasonlítanunk valakihez.

Writergirl>!

Anna Zsuzsi néni mellett ül, és úgy néz ki, mint aki most bőgött egy kiadósat. Miért bőgnek a nők folyton?

Writergirl>!

Pontosan ugyan nem tudom, mit csinál, de pénzügyi területen dolgozik. Az azért elég becsülendő szakma. Úgy látom, szépen futja belőle mindenre. Biztos jó apa lesz.

>!

Jaj, de izgulok a mai ebéd miatt! Mit fognak majd szólni a gyerekek, ha megtudják, milyen bolondságot csináltunk a papájukkal?

>!

Tanuljátok meg a boldogságot önmagatokban keresni. Az igazi erő az érzéseitek megélésében rejlik. Sem a legfényesebb pompa, sem a leggazdagabb vagyon nem fogja tudni Nektek azt megadni, amit olyan nagyon kerestek. Már mindenetek megvan, ami csak kellhet.


Népszerű triviák

Writergirl>!

A könyv harminc nap alatt íródott, egy 2019 novemberi NaNoWriMo kihívásra. Fejős Éva, a kihívás indítója olyan jónak találta a regényt, hogy azonnal felajánlotta, hogy megjelenteti azt saját kiadójában.

Kapcsolódó könyvek: Szénási Krisztina: Születésnap

Szénási Krisztina: Születésnap
Writergirl>!

Műfaja karakterdráma, amely egyedi módon, tizenöt szereplő szemszögéből kerül kivitelezésre.

[fodorzsana.cafeblog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Szénási Krisztina: Születésnap

Szénási Krisztina: Születésnap

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Ella Steel: Az indíték
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
George R. R. Martin: Kardok vihara
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Marilyn Miller: A rabság gyönyöre