Veszettül 27 csillagozás

Szelle Ákos: Veszettül

2019, ​Budapest
Egy férfi sétál a Margit hídon. Gondolatban elbúcsúzik a fiától, aki több mint két évtizeddel korábban tűnt el. Magában elszámol a bűneivel, és meggyászolja a halottjait. Azokat is, akik miatta haltak meg. Már csak egyetlen dolga maradt az életben.
Belép egy budai bevásárlóközpontba, felmegy a második emeletre, benyit egy üzletbe. Szó nélkül előveszi a fegyverét, és fejbe lő egy férfit. Az ember a gyerekéért mindent.

1996, Terecseny, a Zselic mélyén
Balogh Sanyikának nyoma vész. A rendőrség tehetetlen, a kisfiú barátai sem tudnak semmit. A tizenkét éves Major Tímea sem, aki anyja bosszantására csapódott a főleg cigányokból álló fiúcsapathoz. Amikor néhány nappal később a kislányt se találják, az apró falu élete fenekestül felfordul.
Szelle Ákos második, rejtélyekben gazdag bűnügyi regénye az előítéletről és az erőszakról szól a szegények és a gazdagok, a romák és a nem romák világában. Egy olyan világban, ahol a helyi maffia az úr.… (tovább)

>!
Animus, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248775
>!
Animus, Budapest, 2021
304 oldal · ISBN: 9789633348782

Kedvencelte 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Szelle Ákos: Veszettül

Nyers, kegyetlen, brutális, igazságtalan… Vérzik a szívem és mérges vagyok. :(

CsakHencsi P>!
Szelle Ákos: Veszettül

Szelle Ákos első könyvének sok hibája volt, amit betudtam az elsőkönyves írók hibáinak, de könyörtelenül lepontoztam. Nos, a Veszettül már sokkal jobban sikerült.
A történet in medias res (ejtsd: csapjunk bele a lecsóba) kezdete erős indítás, főszereplőnk bemegy a Mammutba és jól fejbelő valakit. Hogy miért? Erről szól ez a több szálon futó, izgalmas thriller. Tehát azonnal huszonöt évvel ezelőtt találjuk magunkat, 1996-ban, Terecsenyben, ahonnan elindultak a dolgok. Mindenféle dolgok. Durva dolgok. Nem mondom, Szelle úr megint kicsit elszállt, mikor a kínzásokról írt, mondhatnánk explicit (ejtsd: nem szégyenlősködött, mikor be kellett mutatni, hogy verik szét a csávót kalapáccsal, meg hogy hogy nézett ki a muki, mikor széttépték a kutyák) volt, csak hogy menőzzek egy kicsit, hogy milyen szavakat tudok.
Viszont teljesen jól felépített cselekmény volt, a több szál sem gabalyodott össze, anakronizmust (ejtsd: mondjuk nem volt okostelefonja senkinek ’96-ban, ah, nem bírok magammal) sem fedeztem fel benne, illetve egyszer egy kicsit, de az lényegtelen.
Szóval ezt a könyvet sokkal jobban ajánlom, mint az előzőt, bár most így belegondolva, lehet, újra kellene azt is olvasnom, lehet, nem is volt annyira rossz, mint amennyire lehúztam.
Persze itt is voltak problémáim, például a nő nevét miért kellett mindig teljesen kiírni, ha megjelent, hogy Majorné Vogl Erika így meg úgy? Mondjuk a többi szereplőé is ki volt írva, de a Balogh Sanyika meg a Kerekes Csaba nem idegesített ennyire, mint a Majorné Vogl Erika. spoiler
A rejtélyes eltűnések meg, eh, de felb@szták az agyamat, mikor kiderültek a dolgok, de persze ezt jó értelemben mondom, mert abszolút jól kidolgozottak voltak azok is.
Tehát olvasásra fel, veszettül jó órákat fog okozni a könyv a krimikedvelőknek.

8 hozzászólás
maya75 >!
Szelle Ákos: Veszettül

Veszettül tetszett nekem ez a könyv. Hogy stílusos legyek. :)
Nem könnyű téma, de olvastatja magát. Én nem tudtam eldönteni a végéig off, hogy igaz történetet dolgoz-e fel, de igazából mindegy is, mert abban biztos vagyok, hogy a korrajz tökéletes, és hogy történhetett minden így, sőt volt, ami történt is. Nem kicsit ijesztő belegondolni, hogy akkoriban ott éltem nem messze, de fogalmam sem volt, mi zajlik az én kis zárt egyetemi köreimen kívül…
off

U_Iza>!
Szelle Ákos: Veszettül

Az első gondolatom az utolsó sor olvasása után: Istenem… Aztán ahogy becsukom a könyvet és megpillantom a borítót: spoiler.
Gondolkodom, agyalok, emésztem. Ha a régi formámban vagyok, akkor ezt a könyvet egy hétvége alatt megeszem. Az embert viszik a sorok. Számomra az is dobott egy picit a hangulaton, hogy ismerős környéken is játszódik a cselekmény, pl ha bemegyek a kaposvári Tescoba, egy darabig eszembe fog jutni, hogy spoiler mi történt ott. 1996-tól indul a történet, abban az időben én is csak pár évvel voltam idősebb, mint a gyerekszereplők. Emlékszem a dél-szláv háborúra, az amerikai katonákra, akik ellepték Kaposvár utcáit, a taszári bázisra, ahonnan ha indult egy repülő, az ablakok is zörögtek még Kaposhomokon is. A könyv szépen bemutatja az akkori alvilági viszonyokat vidéken, a lehetőségeket a cigánytelepen. Balogh Tibi és Majorné Erika karaktere jól kidolgozott, érezni, ahogy az évek múltával a keserűség, a bizonytalanság megrágja és kiköpi őket. A cigánytelep, a nyomor, az egyenlőtlen esélyek, kilátástalanság, a remény ami újra és újra erőt ad, és az ember csak megy, törtet előre, mert az ember a gyerekéért mindent: kiválóan ábrázolja a szerző. Amiért a fejem tudnám a falba verni: az a végkifejlet. Egyrészről az utolsó lapok után spoiler másrészt pedig ez az esemény, ami elindította az azt követő események láncolatát mindössze egy elfajult, szerencsétlen spoiler. Ezért a sok áldozat, a szenvedés és bosszú…
Életszagú, tömény.

Edwest12>!
Szelle Ákos: Veszettül

Most végeztem a könyvvel, és még kavarognak bennem a gondolatok. Nagyon jó könyv! Letehetetlen könyv. Bevallom, érdekelne, hogy mennyire járt utána a szerző bizonyos dolgoknak, amik a történet hátterét voltak hivatottak hitelessé tenni. Ahogy az is érdekelne, vajon milyennek találja az ábrázolt személyeket egy cigány származású olvasó.
A kegyetlenségek ábrázolását én nem találtam öncélúnak, nem is olyan erőteljes ez jelen esetben, mint az első könyvében. A szerző sok esetben csak sejtet dolgokat, az olvasó képzeletére bíz dolgokat, mint pl. Major László sorsa. Van bennem is hiányérzet bizonyos elhallgatott információkkal kapcsolatban, de ezeket meg tudom bocsátani; megkockáztatom, a mű sokkal jobbá, elgondolkodtatóbbá vált ez által. Nem hagyja az olvasót belekényelmesedni a sorok olvasásába, hanem folyamatosan gondolkodásra kényszeríti. Teszi ezt nem csak a konkrét cselekménnyel kapcsolatban, hanem úgy általában is elgondolkodtat előítéletről, nyomorról, bosszúról, és hadd ne kelljen sorolnom, mi minden egyébről.
A szerző nem egy meseszerűen tiszta helyzetet akar felvázolni, ahol végül mindenki mindent tud, hanem egy sokkal életszagúbb történetet, történet darabokat. Valami olyasmit, amiről a Csellengők akart mesélni, egy-egy fényképpel, háttérben a Runaway Train című számmal: Balogh Sándor, 12 éves, eltűnt 1996.10.02.

Peter_Vass>!
Szelle Ákos: Veszettül

10/10
Az első oldaltól az utolsóig lebilincselő könyv, ami hihetetlen széles spektrumban mutat be több élettörténetet millió szemszögből. Balogh Tibi és Major Erika szemszögei egyszerűen zseniálisak, hihetetlen milyen változáson mennek a gyerekek eltűnésétől kezdve a végkifejletig. A terecsenyi cigányhelyzet részletessége a 90-es évek végétől annyira életszerű, hogy az oldalak olvasása közben olyan érzésem volt, mintha ott lettem volna. A könyv borzasztó pörgős, letehetetlen, csak kapkodja az ember a fejét…köszönöm a szerzőnek az élményt!

Klaudia_Venczel P>!
Szelle Ákos: Veszettül

Kicsit félve álltam neki a könyvnek, mert a magyar krimik eddig annyira nem jöttek be. A jó értékelés azonban meggyőzött és nem csalódtam. A nem szokványos szereplők, történet és szemszög igazi felüdülés volt a mostanában olvasott könyvekkel szemben. Olyanok, akik velem ellentétben nem rajonganak a krimikért, azok sem fogják letenni. Igazi keserű, magyar történet, aminek a lezárása még utoljára arcon csap.

Laci_Kiss>!
Szelle Ákos: Veszettül

Nem csak kiadói marketing az, hogy sokat fejlődött Ákos az első regényéhez képest… hanem tényleg így van! Első regénye is tetszett, de az nem volt ennyire összetett, ebben a könyvben egy jobban felépített, több szálon futó cselekményt kapunk és az idősíkok váltakozása is logikus volt. Egy két karakter jellemét ugyan lehetett volna mèg formálni, például a kis gyerekbanda tagjai nekem kicsit hasonló stílusúak voltak, miközben eltérő származásúak, de ez legyen a legnagyobb hiba. A vége nekem egy kicsit nyitott maradt, számomra még simán belefért volna mèg egy fejezet, még többet szerettem volna megtudni a történtekről. Az utolsó oldalakig tartogat izgalmakat, azt ahogy a nagyoktól megszoktuk, szóval az 5 csillagot nagyon megérdemli! Ha ezt a tendenciát folytatja, akkor jobbnál jobb regényeket kapunk és nem győzzük majd kapkodni a fejünket, hogy hú ez de jó könyv, hú ez is de jó lett!

csakmertolvas>!
Szelle Ákos: Veszettül

Szelle Ákos nevére már tavaly felfigyeltem, hiszen ritkaságszámba megy, hogy az egyébként remek skandináv krimiket megjelentető Animus kiadó egy magyar szerző könyvét jelentesse meg. De úgy alakult, hogy a „Sebek a falon”-t csak nem rendeltem elő, aztán megjelenés után a kritikák nem voltak igazán meggyőzőek, szóval végül annyiban hagytam. Aztán persze láttam a következő könyv hírét, de őszintén szólva hiába dicsérte a kiadó, hogy a „Veszettül” mennyire jó, és mennyi de mennyit fejlődött az író, mert kicsit úgy voltam vele, hogy persze a kiadónak ez a dolga. Aztán a minap szembejött velem egy beleolvasó, csak kíváncsi voltam, rákattintottam, és már ez az első tíz oldal is meggyőzött, rögtön másnap rohantam megvenni.
Nagyon erősen indul a könyv (nem nagy spoiler, a fülszövegben is benne van), egy férfi bemegy a Mammut plázába, és lelő valakit. A nyitójelenet után elkezd kibonatakozódni a múltbéli történet, egy kisfiú eltűnése a központi téma (ami egyébként még az első tíz oldaban nem derül ki, de a könyv leírásából lehet tudni). Hihetetlen erős hangulati leírásokkal operál a szerző, nagyon-nagyon érzékletesen jeleníti meg az emberi érzéseket apró cselekvéseken keresztül.
Azt persze még nem tudom milyen lesz a folytatás, és összeáll-e rendesen a cselekmény (amennyire olvastam mások véleményét az első könyvnek ez volt a legnagyobb hibája), de az eleje annyira megtetszett, hogy úgy gondoltam megér egy értékelést.
És a borító mellett sem tudok szó nélkül elmenni, gondolom sokat nem kell dicsérni, mert azt speciel bárki látja, de szerintem szuper lett!
Update :) elolvastam, és fenntartom az 5* értékelést! Végig nagyon jó ez a könyv, tényleg remek stílusban van megírva, rendesen olvastatja magát. Az egyetlen, ami picit zavaró volt, hogy voltak fejezetek, ahol az elején 1-2 bekezdés erejéig átváltott jelenidőbe és úgy írta le a történéseket, aztán megint visszaváltott múltidőbe, és úgy folytatta az elbeszélést. Illetve szerintem jobb lett volna a könyv az utolsó fejezet nélkül, így a vége kicsit csalódósra sikerült; nem azért ami benne volt, hanem mert az utolsó előtti fejezet végén az apa mondata az egy olyan tök jó nyitott befejezés lett volna, ami pont eleget sejtet, így viszont, hogy megtudjuk mi történt, már jó lett volna tényleg megtudni, nem így félbehagyni.

Faust>!
Szelle Ákos: Veszettül

A legnyomasztóbb hangulatú könyv, ami mostanság a kezembe került. Több alkalommal is olyan helyzetbe/hangulatba hozott, hogy nagyon szerettem volna vele haladni, leülni olvasni de épp nem kívántam a sötét, nyomasztó, a valóságot 100%-ban hozó hangulatát. Nem tudom mással volt-e már ilyen.

Mindenkinek ajánlom, aki krimi/thriller/psycho kötetekben utazik, számomra külön öröm, hogy az író magyar és a történet is hazánkban játszódik, több idősíkban. Én magam nagyon rá vagyok gyógyulva a kortárs magyar krimiírókra és különösen azon művekre, amik akár korunkban akár a múltban de haznákban v. a történelmi magyarország területén játszódnak.

Bődületesen kemény sztori a véletlenül félresiklott emberi sorsokról, a vidék elszigetelődéséről, a nyomorról és az önbíráskodásról, erős társadalomkritikát megfogalmazva.

Számomra kérdés nélkül 10/10! Egész biztos figyelni fogom a szerző munkásságát, mert ez bődületesen erős volt, köszönöm az élményt, csak így tovább!


Népszerű idézetek

CsakHencsi P>!

Mert az ember a gyerekéért mindent.

(első mondat)

CsakHencsi P>!

– Tűnt már el gyerek a telepről, Tibikém, ne aggódj! Ezek mindig megkerülnek.
Bólogatok, mert most mit mondjak erre. Azok nem az én gyerekeim voltak.

csakmertolvas>!

Mert az ember a gyerekéért mindent. És még annál is többet. A bűneimmel majd elszámolok odaát. Ha el kell egyáltalán, remélem, hogy nem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklós: Bori notesz
Zelk Zoltán: A három nyúl
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Marilyn Miller: Túl a maffián
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
József Attila: Altató
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Bálint Ágnes: Mazsola
Marilyn Miller: A királynő