Sebek ​a falon 40 csillagozás

Szelle Ákos: Sebek a falon

Kroszner Barnabás élete látszólag sínen van. Szép családi házban él feleségével, aki gyermeket vár. A férfi egykori zűrös, drogokkal és nélkülözéssel teli életét is maga mögött hagyta. Egy nap azonban hívást kap a rendőrségtől. Édesanyját, akivel évek óta nem találkozott, brutálisan megkínozták és megölték. Kroszner a szülőfalujába, Verkénybe megy, hogy elrendezze az ügyeket. Nem is sejti, hogy ez egy pokoli utazás kezdete.
A faluban mindenki furcsának tűnik. Rigó őrmester képtelen ellátni a feladatát. Fazekas atya folyamatosan vérbosszút kiált a misén. És Kroszner maga is különösen viselkedik: szinte hidegen hagyja saját édesanyja halála.
Verkény mintha meg lenne átkozva. Egyre kegyetlenebb gyilkosságok követik egymást. Vajon a mészárlások között van összefüggés? Mi lehet az a láthatatlan szál, ami összeköti az áldozatokat? És mit üzen a múlt?
Szelle Ákos pszichothrillere a skandináv krimik hátborzongató hangulatát idézi.

>!
Animus, Budapest, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246870
>!
Animus, Budapest, 2019
312 oldal · ISBN: 9789633246887

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

A műfajra jellemzően komor atmoszférájú, de kifejezetten intelligens alkotás, aminek a drámaiságának összetettsége, a lelki megrázkódtatásokban rejlik. A történet amellett, hogy a pokol legmélyebb bugyraiba visz el, kíméletlen nyíltsággal tárja elénk a gonosz mélységeit, és köntörfalazás nélkül rávilágít arra, hogyha nem nézünk szembe a múltunk bűneivel, akkor nem élhetünk tisztességes életet a jelenben sem. A főszereplő lelkivilágát sikerül izgalmasan ábrázolnia, finoman érzékeltetni a belső kiüresedettségét, a szürrealistába hajló momentumokkal érzékeltetni a kisvárosi ridegséget, amelybe néha-néha, Kroszner háborgó lelkiismerete könyörtelen röntgensugárként világít be. Hiába érezni rajta a skandináv hatásokat, mégis egy teljesen más kultúráról van szó, ami figyelmet kér és érdemel magának. Emellett azért tény, hogy a nagy-átlagot tekintve nem nagyon fog újdonságot mutatni sem a történetvezetés, sem a krimikre jellemző depresszív hangulat, de a „magyarsága” elviszi a hátán, és vigye is, mert mindenképp megérdemli. Csak a dekoráció változik, de az ember soha, mert semmi nem tud úgy lealjasulni, mint az ember, aki képes átörökíteni a nyomorát a következő nemzedékre.

4 hozzászólás
robinson P>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Tulajdonképpen csalódás, minden erénye ellenére is. Undorító, beteg történet, amihez hasonlót sem olvastam soha egy skandináv krimiben sem. Amúgy menet közben nem is izgalmas, inkább csak érdekes….vagy elképzelhetetlenül lehetetlen. Túl tolta kissé a szerző.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/10/sebek-falon.html

7 hozzászólás
Kovaxka P>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Biztos bottal sem piszkálom meg, ha magánkiadásban látom, de szerencsére vagyok annyira sznob, hogy az Animus megvetette velem. Nem tudom, hol rejtőzött eddig a szerző, de abba ne hagyja! Csak tátom a szám az első oldalaktól kezdve, annyira rendben van a sztori, a karakterek, a zsáner, a stílus, a történetvezetés, a feszültség, minden. Pedig nagyon nincs rendben semmi a történetben, jól beleverte az orromat a magyar rögvalóságba. Szörnyű érzés, hogy mindez nálunk is megtörténhet.
Mivel szembesül Kroszner Barnabás visszatérve a lepusztult kisvárosba, ahonnan gyerekként elkerült? Vannak válaszok a ki nem mondott kérdésekre? Érdemes bolygatni a múltat? Van esély normális életre, újrakezdésre?
Rég érdekelt ennyire krimi, nagyon megérintett, csak gratulálni tudok a szerzőnek és a kiadónak.

6 hozzászólás
smetalin>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Fúúúúú………….mély levegő, kifúj………
Sose olvastam még ennyire nyomasztó, önsajnálatban tocsogó, keserű könyvet. Nem éreztem a skandináv krimik légkörét, hisz azok borongósak, hidegek, itt meg a pokol tüze égett!
Barnabás életét olvasni kínzó volt, nem is értem hogy tudott összeszedni egy feleséget magának, normális családi életet, ha a mindennapjait ennyire belengte gyermekkora mély sebei. A szerző tett róla, hogy ezt ne felejtsük, hisz minden lapon ez jött velünk szembe, hogy nem tudta feldolgozni, hogy mennyire szenved és senyved és ez kérem nagyon sok volt, még annál is több.
Majd megérkezünk Verkénybe, bár ne mentünk volna, mert ott minden jobban felerősödik, majd jött egy pont, amire utalás sincs, így mi olvasók nem is tudnánk kitalálni. Ez a pont a gyilkos motivációja, jajj. Ott már csak csóváltam a fejem és azon voltam csak legyen már vége, sok abszurditás következik, majdnem csak az, mert ilyen nincs a valóságban, és itt gondolok arra, hogy valaki a tévéből tudjon meg bizonyos dolgokat, sőt, nem csak bizonyos dolgokat, de mindent. Hát nem írok többet, mert ha kifejteném jobban akkor az már spoiler lenne.
Na, hát ezt is elolvastam, de azt sok jó élménnyel nem lettem gazdagabb.

18 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Amikor az Animus Kiadó oldalán megláttam ezt a könyvet, kicsit gondolkodóba estem. Talán azért, mert a Skandi krimiknek van egy jellegzetessége, amit nehéz elképzelni egy Magyar író tollából. Azonban győzött a kíváncsiságom, de leginkább az, hogy a Kiadó által képviselt könyvek eddig szinte soha nem okoztak csalódást. Most sem volt ez másképp.
Mindenképpen figyelemreméltó alkotás Szelle Ákos: Sebek a falon című könyve. A hátoldalon feltüntetett „skandináv krimik hátborzongató hangulatát idézi” szöveg tökéletes, mivel a történet nem teljesen a skandi krimik csoportjába tartozik, mégis van egy hasonló, sötét atmoszférája.
Az író nem félt olyan témához nyúlni, amivel megoszthatja az olvasókat. Természetesen lehetne struccpolitikát is játszani, mert mennyivel könnyebb a homokba dugni a fejünket, mint észrevenni a világ folyamatos torzulását, elfajzását. Igen, Szelle Ákos erősen megkérdőjelezi az emberi jóságba vetett hitünket, és egy olyan úton vezet bennünket végig, ami letaglózó és kíméletlen.
Ha csak a saját érzéseim nézem, nem is igazán tudok napirendre térni felette – persze az is közrejátszik, hogy a történet Magyarországon játszódik, és valamiért mindig az van a fejembe, hogy ezek az esetek csak máshol, más országokban történhetnek meg. Sajnos én is képes vagyok homokba dugni a fejem, de ideje szembenézni azzal a ténnyel, hogy a fertő mindenhol jelen van.
Teljes ajánló:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/10/04/szelle_ako…

EssentialHencsi P>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Túl sokat vártam, kevesebbet kaptam.
Először is köszönet az Animusnak, hogy felkarolja az ifjú tehetségeket, hiszen itthon is van számos jó író, akik megérdemlik a nagyobb nyilvánosságot. Szelle Ákos pont ilyen, akiben van potenciál. De sajnos az én szőrös szívem a könyvet értékeli, ami első könyvnek tökéletes, de tele van az első könyvek hibáival is.
Én egyáltalán nem éreztem a skandináv hangulatot. Viszont nyomasztó volt, ez tény, de inkább a nyolcvanas években megjelent Gyilkosság itt meg ott meg amott sorozat nyomasztó hangulatát véltem felfedezni. Az egész könyv korban behatárolhatatlannak tűnt, ha nincsenek olyan utalások, hogy napjainkban játszódik, simán elhittem volna, hogy az 1980-as években járunk. Sőt, az elején olyan volt, mintha egy weird regényt olvasnék, néha azt hittem, valahogy átfordul az egész egy misztikus-filozófikus horrorba, mint Gulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása könyvénél. Nem így lett, maradtunk a földön, de mégis elszálltunk kicsit. Pontosabban szólva egy-két rész kicsit hihetetlen lett, mert például ahogy azzal a szerencsétlen Rigójancsival bántak, az enyhén szólva túlzás volt. Csórikám kapott rendesen az egész könyvben, de a végén azért már nevetnem kellett spoiler.
Egyébként ezen bukott a könyv, a sok túlzáson. Nem zavar a csúnya beszéd, de túl sok indokolatlan káromkodás, skandikrimihez illő gyilkosságok, itt mégis túl nem ide illő volt, meglepő, de túl erőltetett befejezés.
És pont ezek miatt éreztem kevesebbnek, mint amit vártam, de biztos vagyok benne, hogy hallunk még Szelle Ákosról, és abban ia biztos vagyok, hogy jó könyveket fog még írni.

11 hozzászólás
Cipőfűző>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Ötletes volt. Beteg, de ötletes. És a vége felé, amikor is a legbetegebb lett nyilván, elkapott, érdekelt (a gyilkos kiléte és a végkifejlet, nem az egyre undorítóbb kegyetlenségek), úgyhogy nem maradt rossz szájíz utána. Értem is, hogy a kiadó miért harapott rá, hiszen meghökkentő dolgok vannak a regényben. És örülök is neki, hogy az Animus, amely kiadó igencsak megválogatja, hogy mit ad ki, bele mert vágni, marketinget tett alá. Ez örömteli.
De nem lehet elmenni bizonyos dolgok mellett. Sajnos (vagy nem sajnos) meg lehet állapítani kezdő írós tüneteket. Ez abból is fakad, hogy a szerző marketingszöveg-író, és ezt érzésem szerint nem sikerült kellően levetkőzni, márpedig ez egy regény, amit persze szintúgy el kell adni, de mindjárt rátérek. Hadd mondjak talán ehhez kapcsolódó pozitívumot is; Szelle Ákos tud bánni a szavakkal, érzi a hasonlatokat, még a dialógusok is egész jók, kár, hogy azokból jóval kevesebb volt. Azt hiszem, a jó krimi egyik komoly sajátossága, hogy láttat, nem pedig leír, legalábbis amikor csak lehet. Ez esetben utóbbi ellepi a szöveget, de ez sem akkora baj, és simán lehet a forgatókönyvből való megszületés számlájára írni. Ahogy azt is, hogy sok mindent megmagyaráz (feleslegesen), sok képet maga értelmez, egy-egy frappáns félmondatot kissé szabadkozó módon elmagyaráz. Ez valamilyen írói félelem lehet, hogy megértik-e a „metaforáit”, az ábrázolását. Aztán pusztulat pusztulat hátán, nem kell, érti az olvasó, hogy mennyire keserves a helyzet. Pedig egész jó atmoszféra-teremtés van, csak hát picit túltolva. Tehát bízni kell az olvasóban.
Minden harmadik-negyedik mondat meg akar hökkenteni. Egyszerűen túl pulzáló a szöveg, a nagyot mondó mondatok tömkelegével hamar megteltem, és inkább zavart, minthogy további olvasásra ösztönzött volna. Szerintem azért a krimiben is kell a nyugalom, a tárgyilagosság. Itt jön a képbe a marketing-író vonal. Rengeteg háromnál több szóból álló mondat figyelemfelkeltésre van pozícionálva. Innen nézve érthető, hogy az elbeszélői hangvétel gyakorta ugyanolyan lezser, nemtörődöm-vagánykodó, mint a főhősé.
Megemlítenék még egy hibát, ami szerintem részben szerkesztői mulasztás lehet. A főhősnek Torma Lajossal való találkozása során testileg nem történt bántódása. spoiler (119. oldal). Mégis később mindig úgy hivatkoznak az eseményre, hogy beverték az orrát. Először azt gondoltam, hogy egy írói fogás, a falu kollektív emlékezetében úgy maradt meg, ahogyan emlékezni szeretnének rá, de aztán maga főhős is így emlegeti a dolgot. spoiler (250. oldal)

Van potenciál a szerzőben, lesz olvasóközönsége a következő könyvének is, de ezzel a könyvvel még nem vált íróvá.

hcs23>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Nagyon tiszteletreméltó a kiadótól, h próbálja felkarolni a tehetséges magyar írókat, és nem is mondom azt, h Szelle Ákos ne tartozna közéjük, sőt. Eleinte kiváló felütést kapunk, bár kissé túlzásba víve a főszereplő nyomorát, mégis kellőképpen megalapozva kiindulópontunkat, megismertetve főszereplőnket, és sejtetve, miféle hangulatra is számíthatunk. Nem skandináv krimisre. A skandinávok valóban brutálisak, de egyben hidegek, távolságtartóak, tárgyilagosak, az itt kapott magyar valóság pedig néhol esendő, túlteng benne a búskomorság, ahogyan az erőltetett trágár beszéd sem teszi emberközelibbé (tragikomikusabbá inkább). Persze igazából nem is azzá kellene lennie, ha már skandináv hangulat ugyebár, de így se ez, se az nem sikerült. A történetet szintén túltolta az író, ahogyan sokan mások is említik: meghökkentőnek meghökkentő, de nem a brutalitás, sokkal inkább az undor szóval írható le, amit kapunk. Ez egyetlen skandi krimire sem jellemző, de más krimire sem. Nem tudom mi mást írhatnék még, csalódtam abban, amit kaptam, de ez a félresikerült promónak is köszönhető, ami teljesen megtévesztő. A borító viszont kiváló.

Rákhely_Mónika>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

Betegesen jó, egyben betegesen brutál történet, végig izgalmas, olvasatta magát, annak ellenére, hogy kiszámítható volt kb. a fele utántól, sejteni lehetett, ki a tettes, ki az áldozat, és hová tartanak az események. A tipikus falusi, világvége atmoszféra és az 'otthonos' nyelvezet tett róla, hogy nehéz legyen letenni :) Filmszerűen pergő események, feszes tempó (semmi túlírtság) mégis, a lelki sík is kellőképpen 'átjött'.
Jó, hogy nem hagytam ki a 'Magyar 'skandináv' thriller, wtf? Biztos valami gagyi !' előítéleteim miatt.

Kabódi_Ella P>!
Szelle Ákos: Sebek a falon

„Mit lehet tudni a sorozatgyilkosokról? – próbál emlékezni. Leginkább azt, hogy amerikaiak. Magyarországon nem őshonosak, szinte soha nem lehet találkozni élő példánnyal, erre most felbukkan egy itt, a semmi kellős közepén.”

Ott ül előtted ez a nagyon megnyerő, halk szavú, szelíd, intelligens fiatalember. Igazából olyannak tűnik, mint aki kettőt se szól szívesen. Korántsem sztáralkat, bár kell-e egy jó írónak feltétlen annak lennie? Egyszerű, hétköznapi fiatal férfi. A szerkesztője simán „ledumálja”, bár a szerkesztőjét ismerve, ez talán mégsem akkora csoda. Mégis felfigyelsz rá. Van benne valami. Első könyves magyar író. Szelle Ákos. Minden jó szónak, minden érdeklődésnek örül, de mintha kicsit megszeppent lenne. Forgatod a könyvet, nézed jobbról, nézed balról, és nem érted. Azt mondják, akik már olvasták, hogy ez a regény brutális, nagyon beteg, gyomorforgató. Újra ránézel Szelle Ákosra, és nem hiszed el. Most már te is tudni akarod, ezért megveszed a könyvet.

Ez történt velem tavaly októberben, a Margó Irodalmi Fesztiválon. Abszolút impulzus vásárlás volt. Hónapokkal ezelőtt olvastam, de csak most jutottam odáig, hogy össze is tudjam foglalni mindazt, amit érzelmileg kiváltott belőlem. Az Animus Kiadó bátor húzása volt ez a könyv 2019. őszén, mert egy első könyves magyar írót nem könnyű eladni, különösen nem akkor, ha nyíltan vállalja, hogy magyar. Nincs jól csengő írói álnév, nincs porhintés, felesleges titokzatoskodás.

Szelle Ákos: Sebek a falon c. regényét leginkább thrillernek aposztrofálnám, mi több: pszichothrillernek. A skandináv krimikre annyiban hasonlít, hogy nagyon súlyos témát dolgoz fel, egészen szókimondó módon. A stílusa depresszív és komor, a borongós, pesszimista, önsajnáló magyar habitus erős vezérvonalként húzódik végig rajta. A történet maga, és a megdöbbentő végkifejlet valóban nagy mélyütést visz be. Nem csupán borzongsz, de megbotránkozol, sőt: viszolyogsz tőle. Igazából a lehúzó vádakat még most sem értem, mert ez a kötet semmivel sem visszataszítóbb témáját tekintve, mint sok más hasonló könyv a mai piacon. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha leírom, a családon belüli erőszak, és a vérfertőzés kap hangsúlyos szerepet ebben az alkotásban. Rengeteg skandináv krimi szól ugyanerről, nem kevésbé szabadszájú hangnemben.

A főszereplő, Koszner Barnabás több feldolgozatlan traumát hordoz, sötét gondolatokkal terhelt, kissé agresszív, és búskomor. Egy napon arról tájékoztatják telefonon – egy rendőr – , hogy a hosszú évek óta nem látott édesanyját, akit engesztelhetetlenül gyűlöl valamilyen okból, valaki brutális kegyetlenséggel megkínozta, és meggyilkolta. A fiatalember kelletlenül bár, de hazamegy hát szülőfalujába, Verkénybe, hogy a temetés körüli ügyeket elintézze. Mindeközben Rigó felügyelő, aki életében nem látott még gyilkosságot, minden erejét latba vetve megpróbálja felderíteni a csendes, szürke, poros faluban egymást követő, egyre kegyetlenebb mészárlásokat.

Szelle Ákos helyenként nagyon eltalálja, helyenként nagyon nem, de az kétségtelen, hogy a Sebek a falon c. regény felett nem lehet egyszerűen elsiklani. Így, vagy úgy, de nyomot hagy. Maradandót. Trágár szavak, lassan feltáruló, borzalmasabbnál borzalmasabb családi titkok, a nagy magyar kilátástalanság. Egy mélyről induló, és még mélyebbre süllyedő, torokszorító történet, mely kétségkívül betűről betűre a képzelet szüleménye. A könyv bizonyos aspektusokból nézve nem feltétlen marad a realitás talaján, ám a lényeg, az érdemi lényeg az, hogy akár valóság is lehetne ez a hátborzongató, hajmeresztő fikció. Kövezzetek meg érte: én szerettem. Sokkoló tabudöntögető. Céltalan ámokfutás. Riasztó, szürreális fantázia. Olyan ez a könyv, mintha egy régi, hullámos, kopott, szürke, koszos tükörbe néznél bele: a kép életlen, homályos, eltorzult. Idomtalan, amorf szörnyeteg benne az ember.

Az eredeti bejegyés a blogomban:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2020/04/szel…


Népszerű idézetek

mate55 P>!

(…), amelyik asszony szarul főz, az olyan, mint a törött lábú versenyló: szép, szép, de le kell lőni.

7. oldal

15 hozzászólás
mate55 P>!

Nem úgy fest, mintegy sorozatgyilkos, de persze egy falusi kisrendőr honnan is tudhatná. Végül is Kevin Spacey se nézett ki úgy, amikor levágta a szöszi fejét.

106, oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hetedik
1 hozzászólás
mate55 P>!

Nem minden gond okozója a nő, de amit nem ők okoznak, az valójában nem is gond.

144. oldal

7 hozzászólás
mate55 P>!

Nem ez az első eset, hogy bevette a leszarom tablettát a feje fölött átcsapó hullámok tagadására. Eddig minden esetben bejött.

144. oldal

mate55 P>!

(…), ha a nőnek igaza van, akkor általában téved, és a férfi szívja meg.

14. oldal

smetalin>!

Mit lehet tudni a sorozatgyilkosokról? – próbál emlékezni. Leginkább azt, hogy amerikaiak.
Magyarországon nem őshonosak, szinte soha nem lehet találkozni élő példánnyal….()

1 hozzászólás
mate55 P>!

A démonok elillannak, ha megpillantod őket.

33. oldal

mate55 P>!

Végül is, ha minden nap egyforma, mi különbözteti meg a jelent a múlttól?

65. oldal

mate55 P>!

Egy üvegszilánk felhasította a lábát, amiből szivárogni kezdett a vér, de nem érdekelte: futott, ahogy tudott, amennyire kevés ereje engedte.

(első mondat)

mate55 P>!

– Az ember levezetheti a feszültséget másokon is, de akkor mi a fasznak tartja a családját?! – na nem!

75. oldal

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Réti László: Budapest Boulevard
Réti László: Kaméleon
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Helena Silence: Ezüsthíd
Ludányi Bettina: Nyomodban
Ittzés Laura: Nyolc perc
Réti László: Vérvonal
Lakatos Levente: Aktus
Vavyan Fable: Sárkánykönny
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet