Vadásznak ​vadásza (Legendák Földje 1.) 31 csillagozás

Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Két ​nemzetség vadászai feszülnek egymásnak egy lelőtt szarvas felett az edőben, és virtusból össze is verekednének, ha meg nem jelenne a közelükben egy sosem látott lény: egy tűzlidérc. Ezzel kezdetét veszi a puszták lovas harcosainak mágikus története, legendás kalandjaiknak sora. Világtól elrugaszkodott szörnyek támadják meg a jurtafalvakat. Egy ilyen küzdelemben sebesül meg az Ágos nembéli Erdőjáró, ám hiába kockáztatja életét a harcban, nem mentheti meg húgát, a Belénybéli Kondor feleségét. Kondor bosszút fogad a férfi ellen, de Erdőjárót is gyötri a lelkiismeret, ezért önkéntesen vállalja, amit rettegő társai sorsául szánnak: száműzetésbe megy. Merv sámán, aki Erdőjáróban a sámánok hatalmának jövőbeli lerombolóját sejti – nem is alaptalanul – a szellemek sugallatára két gyilkost küld nyomába. Erdőjáró vándorlásai során egy hatalmas fára bukkan, amely az egekbe nyúlik. Felkapaszkodik a fára – nyomában Kondorral –, s egy másik világot talál: a felsőbb eget, a mágia otthonát,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Kalandor, Budapest, 2002
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632023234

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Belénybéli Kondor


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

kte P>!
Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

Izgalmas és kissé szokatlan ez az ősmagyar (törzsi, sámános) környezetbe ágyazott fantasy. Az első részben egy alternatív múltat ismerünk meg, ahol a törzsek vadászatból élnek, ugyanakkor a sámánok hatalma, a különleges szörnyek valóságosak. Jó néhány szereplővel megismerkedünk, akiken keresztül bemutatja az akkori életmódot, a természethez és a többi emberhez való viszonyulást. Ez a rész határozottan tetszett. Figyelmetlen voltam az elején, mert arra számítottam, hogy Erdőjáró lesz a főszereplő, pedig a cím egyértelműen eligazít és jelzi, hogy itt Kondor, a vadásznak vadásza a lényeges.
A történet második fele egy sokban eltérő világban játszódik, ahol Kondornak ismeretlen környezetben kell boldogulnia.
Megjelenik benne néhány hőseinkhez kapcsolódó nő, de romantikára nem kell számítani.
Sok szereplős, filozofálgató, misztikus regény, utóbbiakból szerintem kicsit kevesebb jobb lett volna. Hősünket sokan segítik, még többen akadályozzák és sosem tudhatja biztosan, hogy mi a helyes lépés.
Összességében tetszett, de voltak részek, ahol lassabban haladtam, kevésbé kötött le.

Noro P>!
Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

Sword & sorcery a bronzkori Földön, magyar stílusban

Odin94>!
Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

Mai napig kedvencem a Vadásznak vadásza és a folytatásai is! Szélesi Sándor Fonyódi Tiborral rendkívül minőségi, szépen kidolgozott világot teremtett ami egyszerre fantasy és történelmi regény. Kár, hogy nem ismertebbek ezek a kötetek. (A Legendák földje trilógia is kaphatna egy újra kiadást). Ez volt az 50. értékelés, amit írtam a molyon! :D

hinodranzer>!
Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

Jól esett ez az ősmagyaros fantasy, egyszer mindenképpen megérte elolvasni!
Tetszett a történet, a szereplők, a kalandok, és az egész világ természetesen, de leginkább a nyelvezete fogott meg. A végére annyira sikerült átvennem a hangulatát, hogy amikor pörögtek a gondolataim, hasonló stílusban tették, mint a könyvben. :D
Amellett rájöttem, hogy mi Szélesi Sándorral nem leszünk túl közeli puszipajtások. Úgy érzem, a bevezetés mindig izgalmas nála, és egészen jól ki is tartja a végéig, de valahogy a lezárás, a csattanó sosem durran akkorát, amekkorát szólhatna. Ettől függetlenül persze nem zárkózom el tőle. Akarom mondani: érdemes lesz levadászni a folytatást is!: D ui.: nem tehetek róla, valószínűleg a borító hibája, de bennem Kondor valamiért a sorozatbeli Khal Drogo-ként létezik. :D

nyolcadikutas P>!
Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

A Hadak útja! Remek sorozat a Kalandor kiadótól, kár, hogy nem jutott el nagyobb olvasótáborhoz. Minőségi kiadás illusztrációkkal… sok-sok dicséret érte. Eme könyv elolvasását annak köszönhetem, hogy megakadt a szemem Fonyódi Isten ostorain, ami szintén „kalandoros hadi út”. Nosza tettem ezzel is egy próbát, amit nem bántam meg.Monda, mitológia, őstörténet és fantasy furcsa, de remekül működő egyvelege. Szerethető.

ppayter>!
Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

Végre egy olyan fantasy, aminek nem a germán, hanem a magyar és szkíta mitológia az alapja, és még jól is sikerült…
http://kultnaplo.blogspot.com/2008/12/szelesi-sandor-va…

Tia_Patkó>!
Szélesi Sándor: Vadásznak vadásza

Nagyon nehezen indult be számomra. A sok vándorlás nekem unalmas volt. Bár az is lehet, hogy mivel untam, sokszor letettem. Aztán az utolsó 150-200 oldalnál kezdett érdekessé válni számomra és ott már tetszett. Őszintén lehet, hogy el kellene még egyszer olvasnom, de mivel nagyon nehezen haladtam az elejével, valószínűleg erre nem fog sor kerülni. Lehet félbe is hagytam volna, ha nem ismerős ajánlotta és adta volna kölcsön.


Népszerű idézetek

>!

– Az egyszerű ember szereti a napot világos és sötét részre bontani, és teszi ezt akkor is, ha Holdanya arca bevilágítja az éjszakát, vagy ha Lélekúr szürke fellegekkel borítja be a déli eget. Akkor majd lesznek csak áldást hozó istenek és lesznek csak gonoszak, legalábbis az emberek elméjében és képzeteik szerént. Lehet majd választani vezérlőt, de ez legyen annak a kornak a gondja… és a világnak, amely ezt hiszi.
– Miért baja ez a világnak? Hiszen az istenek maguk változatlanok!
– Mert aki elfeledi, hogy egylényegű a világ, az hajlamosabb hibát véteni. A test orvosa, aki távol áll az isteni lényegtől, olyan gyógyfőzetet ad már a betegnek, ami egy baját gyógyítja, de számos másikat okoz. A kereskedő, aki nem figyel az örök időkre rendelt teljességre, az egyensúlyra, az utóbb szándékoltan gyenge árut ad tovább, és rábírja vásárlóját, hogy vigye el tőle azt is, mi nem kell neki.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Belénybéli Kondor
>!

– Az Aranybirodalom, vagy legalábbis amit ti így hívtok, hajdanán több népnek adott otthont. Az egyik nép a tiétek volt. Három évszázaddal ezelőtt kettéhasadt: a nemzetségek fele megelégelte a belviszályokat. Testvér testvértől szakadt el, amikor elindultak délnek, s ti negyvenkilenc tavasszal ezelőtt nem őket követtétek, hanem ellenkező irányba, északnak indultatok el. Évszázadok sodortak benneteket el egymástól,és most egy óriási hegység és tenger is köztetek van. Múltatok, ami közös, de talán a távoli jövőben ismét egymásra találtok. Ha nem, hát a felkelő nap felől érkező lovas törzsek sodornak el benneteket, hogy egy rövid időre lángoló csillag legyetek egy távoli világ egén. Félik-rettegik neveteket, de aztán semmibe hulltok a visszatérés reménye nélkül. Akkor a mag népe is elpusztul, vasakkal verik le őket a déli hódítók. Ha viszont a két nép hosszú hányattatások után ismét egyesül, országot foglalhat magának… de ez messze van még, nagyon messze! És ez a számtalan jövő közül csak az egyik…

312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Belénybéli Kondor
Tia_Patkó>!

-Ne azt keresd, mit akarsz! Azt keresd, ki vagy! Amíg azt nem tudod, képtelen leszel cselekedeteidet helyesen megválasztani. S elég volt rossz döntéseidből!

374. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Belénybéli Kondor
Tia_Patkó>!

– Ülj le, s igyál velünk bort! – hívta az első.
Vörös színű nedűt töltöttek neki. Kondor megszagolta. Kellemesen fanyar illatot érzett.
– A Nap, a Föld és a szellemek erejének köszönhetjük – mondta a harmadik öregasszony. – A szőlő a földből sarjad, a nap pirosra színezi, és a szellemek teszik a szőlő nedvét bódítóvá.

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Belénybéli Kondor

A sorozat következő kötete

Legendák Földje sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Lángmarta örökség
Alyona Crower: Árnyak és csillagok
Eszes Rita: Tükör a felhőkön túlra
Kleinheincz Csilla: Üveghegy
Stian Skald: A lelkek kútja
Aurora Lewis Turner: A megtörhetetlen átok
Lione Stanislav: Csillagom
Buótyik Dorina: Maahes Isten rejtélye
Paloma ReWhite: Sámánnő 2.
Gaura Ágnes: Túlontúl