Sztálin 9 csillagozás

Aki egyszer megmentette a világot
Szélesi Sándor: Sztálin

A ​nagy nap estéjére készülő Gundel étterem konyhájában a sütőben már pirul a hírneves De Gaulle-pulyka. 1972. május 24-ét írjuk. Közeledik Kádár János hatvanadik születésnapja. Az ünnep örömére különleges vendégsereg érkezik Ferihegyre: Erich Honecker, Fidel Castro, Gustáv Husák, Todor Zsivkov, és persze Brezsnyev elvtárs sem maradhat ki a baráti csókokból és ölelésekből. Ünnepelni jöttek, és meglepetésajándékot hoztak, ám olyan események sodrába kerülnek, amelyek visszafordíthatatlan hatással bírnak a hidegháborús keleti blokk, sőt az egész világ sorsára. Mégis, mit keres ezen a sorsdöntő estén, a rendvédelmi erők és kémelhárítók által szigorúan őrzött étteremben Sztálin, alig tizenkilenc évvel állítólagos halála után? És mit keres ugyanitt Hans Dettmer, hajdani Wehrmacht-tizedes, Balikó Mária, a szépséges és érzéki „magyar Mata Hari", Matók Józsi bácsi, a Gellért Szálló fiatalos kinézetű, nyugdíjas londinere? Hogyan vezetett idáig, és hogyan folytatódik a modern világra… (tovább)

>!
SZS Kultúrális, Budapest, 2016
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631270761

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
M_Annie_99 
Szélesi Sándor: Sztálin

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Aztamindenségitneki! Ilyen történethez sincs minden nap szerencséje az embernek, az már egyszer biztos! Ha tavaly megkérdeztetek volna, hogy fogok-e arról olvasni, hogy egy közismert diktátor megmenti a világot, azt hiszem egyértelműen rávágtam volna, hogy NEM! Szerintetek most mennyire érzem magamat komplett idiótának? :D Na mindegy, folytassuk. :D

Na de akkor még nem volt szerencsém megismerni Szélesi Sándort és azt a remekművet, amit a 2017-es Könyvfesztiválon Erdős Lászlóval együtt népszerűsítettek. Amint meghallottam ezt a címet, egyből tudtam, hogy nekem ezt a könyvet minél előbb meg kell szereznem – igen, kell, mert köztudottan szeretem az orosz nyelvet, és mindent, ami vele kapcsolatos; másrészt: Mi a francos csudimudiról is beszélünk? Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy Sztálin mégis miért éli túl a halálát?

„- Biztos nem te vagy Mussolini? – kérdezte gyanakodva.
Kemenes felnyögött.
– Hogy lehetnék, ha ő már halott?
– Nono, a holtak néha visszatérnek – intett bölcsen Sztálin, majd ment Hans után.”

Azt hiszem mindenki épp eleget tanul, vagy fog tanulni arról a korszakról, ami ennek a regénynek is a háttere, és nyilvánvalóan nem a legrózsásabb történelemóráinak az egyike lesz ez a téma.

Mindenesetre nem éreztem úgy, hogy szükségeltetne olyan mérvű plusz tudás a történelmi hátteret illetően, hogy az olvasó részletekbe menően tudjon beszélni a II. Világháború utáni állapotokról, vagy éppen a Hidegháborús korszakról, esetleg a Sztálin halála után bekövetkező változásokról, mert a történetben szereplő nagyobb nevek gazdái és az események is szépen le vannak írva, s pont annyi van ezekből a könyvben, hogy gondtalanul élvezhessük az olvasást.

„Kádár nem akart nagy felhajtást, de ha muszáj volt, hát nem ellenkezett. (…) A neve is más volt még akkor, Czermanik Jánosként anyakönyvezték. Az anyja vezetéknevét kapta, mivel az apja nem vállalta fel a gyermeket. Ilyen indulás után nehéz ünnepelt kommunistának lenni.”

Ahogyan a fülszövegünk is emlegeti, Kádár János 60. születésnapját ünnepeljük, s ennek alkalmából érkezik Magyarországra pár kedves barátja is. Igen ám, de az egyikük rejteget számára egy jó kis meglepetést, amivel egy egész lavinát indít el… Na de a mi kedves íróink nem akarták utánozni a nemzeti eposzunkat igen, itt a Bánk bán-ra próbálok utalni, így hát nem in medias res vágunk bele a dolgok közepébe, hanem kapunk egy szép kis felvezetést, ami már alapjában véve felcsigázza az érdeklődést, s előrevetíti nekünk, hogy egy bizonyos személy fogja nekünk mindezt elmesélni. Tipikus mi lett volna, ha életérzést kölcsönzött számomra, habár ki tudja miért …

A főszereplőink Hans, a német tizedes, Sztálin, az ismert szovjet diktátor, Balikó Mária, akit csak a „magyar Mata Hariként” emlegetnek és Matók Józsi bácsi, a Gellért Szálló idős londinere. Na de mégis hogyan kerül össze ilyen sok különböző ember, és miért is foglalkoztatná őket ugyanaz a cél? Mit hajszolhatnak Budapesttől kezdve, Párizson át egészen Los Angeles-ig?

„Mária lopva rápillantott. Hans maga elé meredt, arcán fájdalmas emlékek nyomai tükröződtek.
A lány ekkor döbbent rá, hogy ő a történelemnek milyen kis szeletét látta eddig, és hogy ez – meglehet – nem is olyan nagy baj.”

A kulcs egy likőrösüveg – ugyan, mi lehet olyan fontos egy italban? Hát, kedves olvasóim, még én magam is rácsodálkoztam a válaszra, csakúgy, mint Sztálin a pörgős cselekmények közepette a modern világra.

A karaktereink mondhatni a lehető legabszurdabb módokon kerülnek egy fedél alá, s nem éppen a legkönnyebben formálódnak jól működő csapattá, ami csak úgy minden probléma nélkül átmegy a határokon túlra…
Mindegyikőjüknek megvan a maga jellegzetes személyisége, és az egyéni célkitűzése, amit nem mindig sikerül félretenniük a közös ügy érdekében.

„Valami nincs rendben. Vagy én, vagy a világ, de lehet, hogy csak az összerendeződésünkkel van a baj. A világ egy nagy montázs, milliónyi össze nem illő darabbal, de én még ebbe sem passzolok bele. Én vagyok az a felpöndörödő újságkivágás, amelyik nem illik a többi közé. És úgy érzem, előbb-utóbb elereszt a ragasztó, és lehullok az ismeretlenbe.”

Azonban ahogyan haladunk előre a mi kis hajszánkban, úgy fejlődik mindegyik karakterünk jelleme és bizony akadnak itt olyan nem várt fordulatok, amik aztán szépen leültetnek minket a cuki kis popsinkra. Na, ilyet se fogtok tőlem gyakran hallani, úgyhogy jegyezzétek ezt meg. :D Néhol én is csak kapkodtam a fejemet, esetleg a falba vertem a buksimat, vagy pedig kitéptem a maradék hajamat is, hogy nem, így nem lehet vége! – s miután sikeresen lenyugodtam, folytattam az olvasást, majd pedig olyan elégedett arccal csuktam be a könyvet, hogy azt öröm volt nézni. :D

Úgyhogy drága könyvmolyok, bátran merem ajánlani mindegyikőtöknek Sándor alkotását, mert garantáltan kiragad titeket a szürke hétköznapokból, és egy olyan alternatív történelmet mutat be nektek, ami egyszerre humoros és kalandos egyben.

A fantasztikus olvasási élmény mellett megismerhettem egy kiemelkedő magyar írót is, akit teljesen őszintén fogok ajánlani mindenkinek, aki egy jó történelmi, vagy science – fiction kötetet szeretne olvasni.

http://laplaputan.blogspot.com/2018/03/ertekeles-szeles…

>!
Tom_mester
Szélesi Sándor: Sztálin

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Jelentem ez a könyv maximálisan megérte a várakozást.
Könnyed, mégis pörgős, izgalmas és fordulatos kalandregény, szatíra, kis (najó) nagy adag történelemmel nyakon öntve.
Alapvetése roppant egyszerű mi lett volna ha Sztálin túléli a saját halálát. Na ehhez jön hozzá egy csodaszer, szereplők válogatott nációjú garmadája és meg is van a regény.
A történetet nem spoilerezném el, legyen elég annyi hogy a könyv letehetetlen. Szereplői egytől egyig szimpatikusak voltak számomra, Jól kidolgozott egyedi karakterek motivációkkal. Igazi hús-vér emberek. Ami néhány ember számára zavaró lehet hogy a poénok és utalások egy részét lehet nem érti, de számomra nem jelentett gondot, sőt ez még külön ízt adott neki (mint a sütési mechanizmus a De-Gaulle pulykának).
Élveztem. Pihentető, remekül szórakoztató könyv. Ajánlom a kalandregények, a misztikum és a történelem kedvelőinek egyaránt.
5/5

>!
Bukros_Zsolt
Szélesi Sándor: Sztálin

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Kellemesen szórakoztató szatíra, ami könnyen olvastatja magát. Egy dolgot nem értettem, mikor és hol mentette meg benne akár csak egyszer is Sztálin a világot, pedig nagyon figyeltem. Persze lehet, ez is csak egy poén. Akárhogy is, nekem tetszett, bár Sztálint akkor sem sikerült megkedvelnem :)

>!
Attila_Silman
Szélesi Sándor: Sztálin

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Nagyon olvastatja magát, könnyen emészthető :) két szóval jellemezve : Road-fantasy. Ha még nem volt ilyen műfaj, akkor ez műfajteremtő.

>!
nogaret
Szélesi Sándor: Sztálin

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Véletlenül akadtam rá – a szerző egy másik könyve kapcsán – olvastam már tőle mást, gondoltam ezt is kipróbálom – nme csalódtam – mintha nekem írták volna -a XX. század második felének zanzásított története – nagyon finom történelmi utalásokkal. Tökéletes volt -egy nap alatt kivégeztem – gyakorlatilag a 100. oldal után le se tudtam tenni. Nagyon tetszett, aki a történelmet és a finom humort szereti annak ajánlom.

>!
markoláb
Szélesi Sándor: Sztálin

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Rendkívül szórakoztató kötet, a történelem, a misztikum és az abszurd keveréke.

>!
Péter_Michaleczky I
Szélesi Sándor: Sztálin

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

Remek konyv! Nagyon tetszett!


Népszerű idézetek

>!
Tom_mester

Odanéztem és láttam, hogy hárman másznak felfelé az állványzaton. Elől Mussolini, őt követte Sztálin… Végül pedig harmadiknak Jézus.

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

>!
Tom_mester

A film alatt Hans agya végig azon járt, vajon mi történne James Bonddal, ha Magyarországon kellene megtalálnia egy elixírt, amely meghosszabbítja az emberi életet. Feltehetően egy nyugdíjas verné agyon a retiküljével, mert este tíz után a fegyverét előkapva hangoskodott a lépcsőházban.

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

>!
Tom_mester

– Nézzék csak! – emelte fel a kezét a magasba Józsi bácsi a jelenet tetőfokán. – Sztálingózik a hó.
Akkor nagyon közel állt hozzá, hogy ideológiai hovatartozástól függetlenül alaposan megverjék.

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

>!
Tom_mester

Leonyid Iljics Brezsnyev elvtárs intett egyet és a zene elhallgatott. Leonyid Iljics Brezsnyev elvtárs intett még egyet és kialudtak a fények, és tökéletes lett a sötétség. Senki sem látta, hogy Leonyid Iljics Brezsnyev elvtárs harmadszor is intett.

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

>!
Tom_mester

– Sztyepan Sztyepanovics Szuhoj? – nézett rá Sztálin Hansra érdeklődve.
Hasns bebotorkált a nappaliba és lerogyott az ágyra. Az ingujjával megtörölte izzadó homlokát.Nem akart visszakerülni a magyar börtönök egyikébe sem.
– Két név jutott eszembe – mondta. – Az egyik ez volt a másik a Kalasnyikov.
– Nem – zökkent le mellé Sztálin. – Kalasnyikov tényleg nem lett volna jó.

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

>!
Tom_mester

– Többet ne szólítson Kobának! – mondta Sztálin komoran Hansnak. – Sztálin vagyok.
– Én meg magának Hans Dettmer Obergefreiter!
– Jawohl! – csapta össze a csizmasarkát Sztálin.
– Joszif. – vágta rá Hans.
– Fritz. – felelte Sztálin.

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

>!
Tom_mester

– Kik ők? CIA?
– Bárkik lehetnek. Talán a KGB.
– Itt? Amerikában?
– A KGB mindenütt ott van. Szerintem még a Holdra szálláskor is ott voltak a szomszéd kráterben.

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot

>!
gabriellaeld IP

Viszont ha filmet készítenék Sztálinról, biztos hogy nem zombi lenne belőle.

8. oldal

Szélesi Sándor: Sztálin Aki egyszer megmentette a világot


Hasonló könyvek címkék alapján

Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Stephen Fry: Csináljunk történelmet
Bényei József: Rigmusköltészet az ötvenes években
Karen Chance: A hajnal átka
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Franziska Gehm: Egy harapásmentes kaland
Christopher Moore: Te szent kék!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia
Laura Restrepo: Mennyből az angyal