Rés ​a valóság szürke szövetén 16 csillagozás

Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Mennyire vehetjük valóságosnak a minket körülvevő világot? Egy magunknak teremtett illúzióban élünk, vagy ha nem is abban, akkor az érzékelésünk nem elégséges a mindenség valódi természetének felderítéséhez? Esetleg nem is ismerhetjük meg a tér és anyag titkait, mert valaki vagy valakik szándékosan becsapnak bennünket mindezek káprázatával?

Tizenkét sci-fi novellát tartalmaz a Főnix Astra Rés a valóság szürke szövetén című válogatása. Ezek az írások kalandosak vagy éppen elgondolkodtatóak, romantikusak vagy filozofikusak – egy a közös bennük: a tudományos háttér. Időben nem visznek messzire, a térben viszont némelyik a valóság határain túlra tekint, és arra keresi a választ, kik is vagyunk és mit is keresünk a világban.

Eredeti megjelenés éve: 2018

A művek szerzői: Bukros Zsolt, Jobbágy Tibor, Toochee, Szilágyi Zoltán, Somogyi György, Hegedűs András, Czinkóczi Krisztina, Márki István, Antal József, Fedina Lídia, Demjén Zsófia, Valyon Tamás

Tartalomjegyzék

>!
Főnix Astra, Hajdúböszörmény, 2018
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632716

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pat P>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Nem is tudom, mennyire ragozzam még ezt. Az egyes novellákról röviden már írtam ( https://moly.hu/olvasasok/6273494 lásd a kommenteket). Korábban már írtam sokat arról is, hogy szerintem mitől lesz jó vagy nem jó egy novella, miért (lenne) fontos írástechnikát is tanulni, meg az eredetiség, ötletek, tudományos komolyan vehetőség fontosságáról is. Meg vagy ötezerszer arról, hogy én ilyen hülye igényes vagyok, és nekem nem könnyű jót írni.
Csak összefoglalom: ebből a kötetből most leginkább az írásechnikát és a tudományos komolyan vehetőséget hiányoltam. Voltak persze jobb novellák is: Szilágyi Zoltánt és Hegedűs Andrást emelném ki, továbbá megemlíteném Demjén Zsófiát is, aki egy frappáns ötlettel emlékezetessé tudott varázsolni egy máskülönben kissé középszerűre sikeredett novellát.

Tudom, nem kéne ugyanazzal a mércével mérnem a kötetet, mint mondjuk a Strahan antológiákat, hisz kisebb a merítés, nem 5000, hanem 50(?) novellából kell válogatni. (Egyébként a Strahannal sokkal szigorúbb is voltam, bizony. :) De pech, mert olvastam mostanában két egészen jó magyar novelláskötetet is (2050, Éjféli iskolák – jó, ez nem sci-fi, tudom), és látom, hogy de, lehet jó magyar novellákat írni – érdekeset, scifiset, fiatalosat, színvonalasat. És akkor a magyar ízvilág és stílus csak előny, tényleg.

5 hozzászólás
gyuszi64>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

2021/10. könyvtár, 9/15 korábbi értékelés

Jó volt, de nem tetszett annyira, mint pl. a Távoli kolóniák vagy a Falak mögött a világ. pedig az írások színvonalasak és szellemesek. Talán a fő téma kissé rátelepedett az írásokra, esetleg (számomra) rossz ütemben következtek a novellák. Az is lehet, hogy rosszkor olvastam, vagy hogy eleve elfogultan viszonyítottam az elődökhöz, nem tudom.
Viszont itt az ideje, hogy kiemeljük Szélesi Sándor szerkesztői munkáját. Bámulatos a tevékenysége, a munkabírása.

A sci-fi magyar útja c. írásában szépen méltatja Kuczka Péter és Nemes István szerkesztői tevékenységét, de most már, úgy érzem, őt is „a nagyok” közé kell sorolni. Azok közé tartozik, akik a magyar sci-fit érdemben formálni tudták.

A 12 novella közül legjobban tetszettek:
Valyon Tamás: És tényleg léteznek (elsősorban a friss hangja miatt)
Demjén Zsófia (őszintén szólva félre akartam söpörni ezt a „biológiai sci-fit”, de az utolsó bekezdés nagyot ütött)
Jobbágy Tibor: Űrlift (kedves bűnügyi történet)
Hegedűs András: Gaia (összetett elbeszélés, egy alapkérdést boncolgat, nevezzük a robotika nulladik törvényének)

3 hozzászólás
Razor P>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Bukros Zsolt: Lány a dobozban: Kezdésnek nem is rossz. Egy túrázó csoport rátalál az erdő mélyén egy fura lányra – innen a cím –, aztán rövidesen jönnek a párhuzamos univerzumok elméletei és Schrödinger macskája is. A végén a csattanó tetszett, szépen csavart az addigi sztorin. Ami szerintem nem volt túl jól levezetve, az a csoport tagjai közti dinamika alakulása, túl élesek voltak a változások.
Valyon Tamás: És tényleg léteznek: Randevú a Rámával lightosabb és humorosabb formában. Ezúttal a Hold helyén egy kocka alakú műhold jelenik meg, azt kutathatják a népek. Az eredeti Rámához hasonlóan a vége egyszerre zárt és marad egy kicsit nyitott is. A főszereplőnő stílusa és humora jópofa, bár a sok rövidítés magyarázat nekem kicsit kilógott a szövegből – egy lábjegyzetes megoldás helyenként elegánsabb lett volna.
Demjén Zsófia: Utazó helyőrség: A szerző leírása alapján (na meg a Tchaikovsky-hatás) én abban a hitben voltam, hogy ez valami millitary sci-fi bogarakkal. Úgy egynek elment, de a vége aztán javított az összképen, nagyon frappáns megoldás volt.
Fedina Lídia: A teljesség felé: Az írónő maradt a gyógyszerészeti témánál, a középpontban ezúttal egy tudattágító gyógyszerrel, amit az idősebb kutató csupán egy potenciálisan veszélyes drognak lát. A fiatal kutató persze bizonyítani akar… A mondanivalója jól átjött, értem, mire akart kifutni, de úgy összességében nem tett rám nagyobb hatást.
Antal József: A lélek mérnöke: Az ötlet maga tetszett – spoiler klónozása –, a felvezetés is jó volt, de a befejezés túl gyorsan le lett tudva, a négy klón életútját jobban is kibonthatta volna, hogyan és miért alakult az életük úgy ahogy, jobban össze lehetett volna őket hasonlítani. A vers pedig egy kicsit beleerőltetettnek tűnt.
Márki István: A mindenség elmélete: A tudományt és a vallást kapcsolatát boncolgatja ez a novella. Annyira nem kedvencem ez a téma, de a tálalás elég érdekes és elgondolkodtató volt.
Szilágyi Zoltán: A lándzsa hegye: Szilágyi úrban ezúttal sem csalódtam. A közeli jövőbe helyezett történet főszereplője egy frissen lebénult katona, akin egy kísérleti módszert próbálnak ki, melynek segítségével idővel újra képes lesz mozgatni a testét. A bonyodalom ott kezdődik, amikor a testét irányító gép felett egy MI átveszi az irányítást. A továbbiakban befigyel némi Káoszszív és Mátrix hibrid világkép, ami elsőre furának tűnhet, de jól működik. Mondjuk egy konkrétabb befejezést személy szerint nem bántam volna, de ez az egyéni véleményem, attól ez még jó történet.
Toochee: Síkaland: Ejj, pedig jól indult. Szépen bemutatja a kiterjesztett valóságokban lévő lehetőségeket, illetve a végén rámutat a veszélyekre is, viszont a miértre, a motivációra nem ad semmilyen magyarázatot. Ráadásul a befejezés nagyon hamar előre sejthető volt.
Jobbágy Tibor: Űrlift: A cím eléggé egyértelművé teszi, miről is szól ez a novella. Ahogy az lenni szokott, természetesen a lifttel történik a probléma, hogy az utasok aztán élet-halál helyzetbe kerüljenek. A probléma és a megoldása elég szépen le volt vezetve, de az utasok szerintem túl nyugodtan tűrtek, kissé feszültebb viselkedést elbírtak volna. Viszont a végére benyomott fordulat szerintem feleslege volt.
Czinkóczi Krisztina: Alkotógép: MI-k kapcsán gyakran felmerül, hogy nem képesek olyan kreatív gondolkodásra, mint az emberek. Ez a novella is ezt a témát járja körbe, ezúttal az írás szempontjából. A gép csupán ismert panelokból tud gondolkodni, ezért egy írónő segítségével kicsit „feltuningolják” és máris jobb történetek születnek. Az írónőt viszont elkezdi érdekelni az MI-k világa, miként lehetne igazi alkotó elmét létrehozni? Hát egynek jó volt ez a novella is, bár a magát pikk-pakk, egyetemi képzések hallgatásával MI szakértővé képező írónő túlzásnak tűnik.
Hegedűs András: Gaia: Újabb MI-központú novella. A főszereplő lány feladata egy tárgy ellopása volt, mely valójában egy MI-t tartalmaz, ami aztán egy eddig zárt bázisra vezeti őt el, ahol kedvére tanulhat, majd idővel megismerkedik az emberiség múltjával is, mi vezetett egykor az emberi civilizáció összeomlásához. Alapvetően tetszett, a végén az egész magyarázata is jól sikerült.
Somogyi György: Rés a valóság szürke szövetén: Hinnye, a címadó novellának illene nagyot szólnia, de ez már első ránézésre elriasztott a tagolatlan szövegfalakkal. A sztori nagyjából összeáll a végére, de a tálalás miatt nem igazán nyerte el a tetszésem.

>!
Főnix Astra, Hajdúböszörmény, 2018
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632716
Molymacska P>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Borító
Én a könyv olvasása után se tudom, hogy ez a borító tetszik nekem, vagy nem. Mint a könyvre való kifejezőeszköz nagyon kevés, nem olyan látványos, mint amit én borítóként elképzelnék, ellenben ahogy megoldották, azzal a részletességgel nem rossz. Nagyon tetszik benne a dombornyomás (ami nem is az, hanem fényes valamis dolog. Jaj annyira nem vagyok jó ebben valaki segítsen ki)

A kötetről
Egy jó év után mindig kell egy rossz, úgy látom, ez a Főnix elve a novelláskötetekkel. Ez most nem nagyon jött be több okból is.
Szeretem, ha a novelláskötet változatos. Nagyon megdöbbentem, mikor kijött, hogy sci-fi és nem fantasy antológia lesz (nem azért, mert rossz lenne a sci-fi, de kevesebb embert érdekelhet) így már volt egy szűrés. A novelláskötetbe belelapozva pedig látni lehet, hogy a nemek aránya eltolódott (három hölgy írt csak bele) míg korosztályilag is ha jól néztem, harmincas, vagy alatti személy kevéssé képviseltette magát. Ez addig nem lett volna probléma, míg nem az a „téma” hogy tudományos problémák. Mert bár lehet zseniális író nyugdíjas is, sőt, lehet nagyon jó kutató is, ellenben a modern technológiához a fiatalok, ha mondhatom így, jobban (vagy inkább másként) értenek.
Ezzel kapcsolatban megint egy olyan antológiát kapunk, ami egyhangú lesz spoiler miközben a téma rengeteg mást is megengedne spoiler
Emellett kicsit sajnáltam, hogy számomra rengeteg ismeretlen névvel találkoztam (tudom, mindenki publikált már csak…) ellenben kevés (számszerint kettő) Főnixes író volt benne az antológiában. Ez azért furcsa volt számomra.
Ami pedig a kiadói munkát illeti: sok novellában voltak szóköz problémák, és a szóköz problémákat itt úgy értem, hogy egy novellán belül úgy egy tucat is. Ami valljuk be, azért elég sok… Vagyis hát nekem úgy elég sok.
Ennyi negatív után pedig egy kis pozitívum is: azok a novellák, amelyek tetszettek, nagyon tetszettek. Ötletes írások is születtek, amelyek nagyot robbantak, és utána elgondolkodtatnak. Talán nem meglepő, hogy egyik kedvenc novellám A lándzsa hegye lett, És tényleg léteznek is különleges a számomra, mert ilyet még sose olvastam és iszonyú menő, A lélek mérnöke pedig egyszerűen a hangulatával is magával ragadott.

A novellákról

Bukros Zsolt: Lány a dobozban
Talán nem lesz meglepő, hogy ezt a novellát én már vagy ezerféleképpen is olvastam. Nem volt rossz így a befejezése, sőt, valami újat is adott hozzá, így nagyon örültem, hogy végül is ez került be a kötetbe.

Valyon Tamás: És tényleg léteznek
Hát k*rva menő volt! (elnézést a formáért, de így lehet tényleg leírni)
Nagyon ötletes volt, ilyen sci-fit ÉN még nem olvastam, de kellett a lelkemnek egy ilyen, ami újító és más, és különleges. Valami ami megbabonáz és amiben annyi minden van egyszerre, és mind a sci-fire jellemző. Imádtam! (ami miatt furcsa volt, hogy női főszereplő volt benne. Nem volt rossz, de kizökkentett picit, és ezzel csak színesebb lett a novella, de nem indokolt annyira.)

Demjén Zsófia: Utazó helyőrség
Mire elértem a novella végére, egy apró mosoly született, mert rájöttem, mit akart az író. Ellenben a novella többi része dögunalmas volt számomra. Nem is azért, mert military sci-fi, hanem egyszerűen a leírások voltak unalmasak. Biztosan lehetett volna valahogy izgalmasabbá is tenni (nem tudom, hogyan, de az ötlet iszonyatosan jó, nem lehet, hogy ennek csak ilyen uncsi „vége” legyen)

Fedina Lídia: A teljesség felé
Vártam a novellát, mert az írónő mindenhol ott van, és kíváncsi voltam, mit tud. És elszomorodtam, hogy csak ennyit…
Nagy spoilert nem árulok el, ha azt mondom, az alapja a novellának a kutatás. Ellenben engem borzasztóan bosszantott, hogy ez a kutatás és a valós kutatás között szakadék van. Például: spoiler spoiler spoiler Alapvetően a gondolat itt se volt rossz. Láttam benne fantáziát, főleg a végében, de valahogy sokkal inkább kizökkentett hogy logikátlan a kutatás, mint hogy gyönyörködjek a fantázia szép részében.
(Emellett probléma volt, míg az eddigi novellákkal nem, hogy szóköz problémák voltak. Viszonylag sok egy novellához képest :( )

Antal József: A lélek mérnöke
Elég erős novella volt. A koncepció nagyon jó volt, tetszett az egész, ahogy felépítette, de hiányoltam a végén az életutak jobb (hosszabb) kifejtését, hogy lássuk miből lett az egész. Ha ezt az apróságot nem nézzük, nagyon tetszett.

Márki István: A mindenség elmélete
Avagy Sheldon Cooper egy párhuzamos univerzumban (biztos vagyok benne, hogy az író legalább egy Agymenők részt látott már!)
Az ötlet zseniális, főleg mert egy nagyon komoly téma köré épül az egész: a hit és a tudomány kérdését sokan boncolgatják, és érdekes vele még mindig foglalkozni. A novella emiatt nagyon ütős (na meg a vége miatt is) de a témában olvastam már jobbat is (ettől még ez a novella is nagyon erős)

Szilágyi Zoltán: A lándzsa hegye
Akármennyire is imádom Szilágyi Zoltán munkáját, azért az a novella elején egy elég erős ellenérzéssel indulunk spoiler ellenben ezt fel tudta húzni az MI szállal (ami a lényege a történetnek) Mondjuk kicsit furcsa volt, hogy az elképzelést mintha olvastam volna a könyveiben is (nagyon hasonló a világ, de itt inkább sci-fisebb ott meg inkább fantasysebb) és viszonylagos hasonlóság volt a A teljesség felé című novellához is (de ez jobban volt megírva) Tetszett a viszonylagos pozitív vég (vagy nem pozitív? de, én azt hiszem pozitív… :D )

Toochee: Síkaland
Ez a novella jó is lehetett volna… A kiterjesztett valóság, a síelés, a sztori fordulatai nem voltak rosszak, sőt, egész élvezetes is lehett volna a novella. Ellenben nem volt az, sőt, számomra unalmas is volt. Rengeteg részletet ki lehetne húzni a novellából, amikor meg érdekes lesz, akkor alig van valami (hiszen a tényleges történés, ami izgalmas, alig tesz ki két oldalt) Így viszont számomra inkább szenvedés volt…

Jobbágy Tibor: Űrlift
Ha a Síkaland lehetett volna jó, akkor az Űrlift lehetett volna még annyira is jó. Érdekes felvetés (nem túl kreatív címmel) sőt, egy egész jó problémát (problémákat) is felvetett. A kidolgozás viszont annyira unalmas, annyira szakmai, és annyira nem szépirodalmi volt, hogy majdnem félbehagytam a novellát. Oldalról oldalrra csak untam az egészet, miközben a téma nem lenne rossz… Főleg ha az alap történésbe egy picit jobban belefolyt volna a pszichológia (összezárt emberek, pánik, stb stb) *sóhaj* Szerintem a kötet legrosszabb novellája lett emiatt :(

Czinkóczi Krisztina: Alkotógép
Az ötlet jó, bár (erről az írónő nem tehet) de megint egy MI téma, és a sokadik MI novella már nem lesz az olvasónak annyira szimpi, mint az első. Ettől függetlenül a gondolatok amiket megfogalmazott, az MI fejlődése nagyon jó volt, erős téma, de sikerült belőle valami jót kihozni.
Negatívum viszont még több volt sajnos: egyrészt nagyon sokat hallhatunk a kreativitásról, és az írásról, ami nagyon lelkes, nagyon cuki, de ez nekem túlzás volt. Lehet, az írónő így érez (érezzen is így!) de engem ezzel nem tudott elbűvölni, inkább lett a főszereplő egy idő után unszimpatikus spoiler Másrészt az is probléma volt (mint oly sok könyvben mostanság) hogy a szereplőnk túl tökéletes spoiler
Ettől függetlenül úgy volt megírva, hogy ne unatkozzak (ez asszem már jó dolog) és a technikai része is elég érdekes volt.

Hegedűs András: Gaia
Hjaj… szóval megint egy MI sztori. Ettől függetlenül, ha nem a végén lett volna, sokkal jobban élveztem is volna, mert egészen jó látásmóddal rendelkezett (bár lehet, hogy ez a novella párhuzamos elbeszélésben érdekesebb lett volna, mint így) Egészen jó kérdéseket vetett fel, és az erkölcsi dilemma is jó volt… csak a végén már nagyon túlbeszélték az egészet és minden túl didaktikus volt, ami nekem sok is lett így a végére. (amúgy a kötet második legjobb MI története :D )

Somogyi György: Rés a valóság szürke szövetén
Így utolsó novellának elég sok volt. Nem volt rossz, de valahogy ezek a hosszú gondolatfolyamok nekem nem tetszettek. Nehezebben érthető volt a szöveg, nem is feltétlen jött át elsőre, miről szólt az oldalas mondatok, és végig vissza-visszalapoztam, hogy ez most mi is, meg miért is. Itt is kicsit éreztem, hogy megpróbál a jelenre hatni, ami nem baj csak valahogy nem úgy sült el, mint kellett volna.

1 hozzászólás
WerWolf>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Már régóta vártam, hogy Szélesi újra munkába lendüljön és találjon is kiadót az antológiájához. A téma érdekes, és valljuk be, nem is olyan egyszerű reflektálni rá. Megvan az a veszélye, hogy mindenki ugyanonnan közelíti meg és akkor unalomba fullad az egész novellagyűjtemény.
Szerencsére, mind a 12 szerző másként állt a dologhoz, így igen változatos és érdekes művek születtek. Talán csak Jobbágy Tibor novellájában nem találtam meg azt a pontot, ami a témához kapcsolná. (ha valaki felfedezi, szóljon)
Az eleje kicsit döcögősen indult, de utána egyre jobb novellák jöttek sorba.
Nekem legjobban Szilágyi Zoltán: A Lándzsa hegye című elbeszélése jött be, de a többi sem sokkal maradt le mögötte.
A bejegyzésemben minden novelláról írtam pár sort, és ott pontoztam is.

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/07/szelesi-sandor-szerk-res-va…

12 hozzászólás
Dyta_Kostova IP>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Kiemelkedő írás Szilágyi Zoltántól A lándzsa hegye. Ha tanítani kellene a novellaírást, akkor „esettanulmányként” nyugodt szívvel bemutatható anyag, ugyanis remekül bemutatja, hogyan érdemes lépcsőzetesen, ütemesen építkeznie a szövegnek a tetőpontként szolgáló végkifejlet felé. Ezen kívül nemcsak egy tudományos problémára, valamint világok (szimuláció vs. valóság) közötti átjárhatóságra figyel, hanem a közeljövő, illetve a novella ideje szerinti közelmúlt eseményeire is reagál. A vázolt technológiai fejlődés hihető, Putyin és Trump említése behatárolja a szituáció idejét, a szöveg stílusa pedig arról árulkodik, hogy szerzője otthonosan mozog az általa teremtett katonai-cyberpunk környezetben. Ez azért rendkívül fontos, mert sok más novella legfőbb hibája az „erőlködés”, a kikényszerített cselekmények és a sablonos, sőt, akár felesleges szereplők is.

Hibák kapcsán meg kell említenem Antal Józseftől A Lélek mérnökét, már csak azért is mert a szerző civil szakmáját tekintve biokémikus, így tőle mindenképp várhattunk volna egy erős, valóban tudományos alapokon nyugvó írást is. Ehelyett a klónozásba beleerőltetett József Attila 2.0-t kaptunk, mellé pedig egy kifejezetten rosszul sikerült, mesterkélt rímektől szenvedő, rossz ritmusú verset arról, milyen szerencsétlen egy depressziós rab élete. Szintén kellemetlen volt olvasni Jobbágy Tibor írásában azt a jellemzést, miszerint az egymásra találó, intelligens nő és a NASA-nak dolgozó, farmernadrágos tudós szerelme egy meglehetősen tirpák/tapló/paraszt viselkedés után kezdett bimbózni. „Cecília mókásnak találta, ahogy lépésenként arrébb vonulva mindenbe beleesznek, kacarászva vett részt a játékban. […]aztán az ötödik pezsgő, harmadik vodka és negyedik wshisky után […] hatalmasat hánytak egy bokor tövében, majd jó viccnek tartva a hirtelen ötlettől vezérelt házasságot, egy útszéli kápolnában azonmód összekötötték az életüket” – olvasható a történet elején. Bár ez szubjektív, de az efféle jelenetekre semmi szükség egy tudományos-fantasztikus kötetben, ahogy a Somogyi György által elkövetett hasonlatra sem, miszerint „az ötven fok olyan hétköznapivá vált, mint a szarás.”

Akadtak szerzők, akik nagyon egyedien álltak hozzá a kiadott feladathoz. A már említett Jobbágy Tibor Űrlift című írása viszont teljesen figyelmen kívül hagyta a kötet tematikáját, így teljesen kilóg a novellafüzérből. Sokkal inkább akció-sci-fi ez, semmint tudományos problémára adott fantáziaválasz, a világok közötti kapcsolat, avagy rés pedig nyomokban sem fedezhető fel benne, cserébe legalább izgalmas mű. Demjén Zsófia Utazó helyőrsége viszont a legeredetibb írás a válogatásban, amely úgy foglalja össze védők és támadók végtelen, örökkévaló harcát, hogy csupán az utolsó néhány sorból jövünk rá, miről is szólt tulajdonképpen a történet. A végső bekezdésben átértelmeződik minden, és homlokon csap az aha-élmény.
https://roboraptor.24.hu/2018/08/15/isten-meg-mindig-od…

1 hozzászólás
Morhen P>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Érdekes volt olvasni, ki hogy értelmezte az antológia központi témáját és milyen történetet írt köré. Mivel több írótól érkeztek novellák, ezért nem egységes a minőség szerintem. Voltak olyan írások, amiket nagyon szerettem és amiket kevésbé, de összességében mindenképp megéri olvasni. Voltak olyan szerzők, kikről még nem hallottam, de ez után az antológia után jobban oda fogok figyelni a nevükre és munkásságukra.
Részletesebben az egyes novellákról majd külön blogposztban fogok írni. :)

Dorka50 P>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Csúcsszuper!! Magát a könyvet a könyvhéten szúrtam ki borító alapján. Amikor kézbe vettem és kiderült, hogy sci-fi antológia, ráadásul magyar írókkal nem volt kérdés, hogy megveszem. Nekem tetszett az összes történet, de párat kiemelnék, amik nagyon tetszettek :)
Bukros Zsolt – Lány a dobozban: Nagyon szuper volt. Végig izgalmas okfejtések és a végén a csavar… nem kicsit fejbe vágott. :)
Valyon Tamás – És tényleg léteznek: Bazi jó volt! Egy igazi sci-fi humoros köntösben. Többször felnevettem az olvasása közben. Nagyon jó stílusa van az írónak. Kár hogy „csak” novella, még olvastam volna, hogy pontosan mi és hova…
Szilágyi Zoltán – A lándzsa hegye: Erről a novelláról nekem az Upgrade című film jutott eszembe. Nagyon tetszett az ötlet és a megvalósítás is. Élvezet volt olvasni, nem is raktam le amíg nem értem a novella végére. (Pedig munkahelyen olvastam :) )
Toochee – Síkaland: Ez a novella nekem inkább krimi volt pici sci-fi beütéssel. Ettől függetlenül ez is nagyon tetszett. Őszinte leszek én kis naiv nem erre a befejezésre számítottam, de így még jobb volt!

Csak ajánlani tudom a sci-fi kedvelőknek!!! :)

11 hozzászólás
Izolde I>!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

A valóság szürke szövete… amit mindannyian viselünk. Ami alól oly szívesen előbújunk, hogy megmutassuk színes önmagukat. De mi van, ha a szürke szövet egy másik világ elől libben félre?
Tizenkét író mutatja be azt a másik világot. Bevallom, saját közegem a háborgó tenger, fele annyira sem vészjósló és feltáratlan, mint ez a párhuzamos valóság. Mindkettő elnyeli az embert vagy igen nagy szerencsével öklendezi ki újra a biztonságos partra.
Kedves olvasó! Hajtsd félre a szürke szövetet és kukucskálj mögé! Fantasztikus utazás s ki tudja mire bukkansz az út végén… ha ugyan van vége…

Agicica >!
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Annak ellenére, hogy csupán 250 oldalas a könyv, egy hónap alatt jutottam a végére. Nem azért, mert nem tetszett, hanem mert inkább „lyukas percek” kitöltésére használtam. Ha volt pár percem, de nem olyan hosszú idő, hogy bármibe bele tudnék fogni, akkor elolvastam egy novellát. Utólag visszanézve, ez tökéletes metódusnak bizonyult.
Különböző szerzők novelláit tartalmazza a kötet, ezért mindegyik egy külön világba kalauzolja el az olvasót. Volt amelyik világ megfogott (Valyon Tamás: És tényleg léteznek; Szilágyi Zoltán: A lándzsa hegye), volt ahol a történet csattanója volt váratlan és lenyűgöző (Demjén Zsófia: Utazó helyőrség). Ellenben volt olyan is amelyiket elolvasva fogalmam sem volt, hogy tulajdonképpen miről is akart szólni ez a történet – bár ez utóbbi valószínűleg az én hibám, nem az írásé (Márki istván: A mindenség elmélete).
Mivel időben széthúzódtak az olvasások, nem folytak össze a fejemben, így több mű után is azon kaptam magam másnap-harmadnap, hogy az utoljára olvasott történeten morfondírozok.
Kölön pozitívum volt, hogy minden novella előtt pár sort olvashattunk az írójáról is. Nem szoktam sci-fi novellákat olvasni, így számomra eddig ismeretlen szerzők szerepeltek benne.


Népszerű idézetek

Molymacska P>!

– El kéne fogadni, hogy nem az ember a világegyetem közepe, és hogy tudásunk nem az abszolút tudás.

33. oldal Valyon Tamás: És tényleg léteznek

gyuszi64>!

Mike a NASA-nak dolgozott, amolyan egyszerű, farmernadrágos-pólós tudósember volt, míg Cecília a felső tízezer estélyi ruhás partijain mozgott otthonosan. A férfi akár egy hétig elélt fánkon és pizzán, a lány mediterrán étrendjének fő alkotóelemét a homár képezte. Mike autósmoziba járt szórakozni, felesége az operát tüntette ki figyelmével. Annyira illettek össze, mint az egér és a pillangó, mégis egymás mellé sodorta őket az élet.

149. oldal, Jobbágy Tibor: Űrlift

Molymacska P>!

Ahol a Holdnak kellett volna lennie, ott lebegett az a sárgásfehér fénnyel világító kocka. (…) Életemben nem ijedtem meg annyira, pedig egyszer egy kis kabinban szembetalálkoztam egy lódarázzsal.

29. oldal Valyon Tamás: És tényleg léteznek

Molymacska P>!

A másik rémisztő intézkedést az övünkre csatolt, speciálisan a világűrbe történő használtra kifejlesztett AK-030-as kísérleti impulzusfegyverek jelentették. Puszi Kalasnyikov hasára! A ruszkik már azelőtt az űrháborúra készültek, hogy az idegenek megjelentek. Előrelátó népség, na.

41. oldal Valyon Tamás: És tényleg léteznek

Molymacska P>!

Hisz a titkok azért vannak, hogy felfedje őket valaki, nemde? Akkor már a legjobb, ha maga titok hordozója teszi.

81. oldal Antal József: A lélek mérnöke

Dorka50 P>!

Ez a felismerés halálra rémített. Életemben nem ijedtem meg annyira, pedig egyszer egy kis kabinban szembetalálkoztam egy lódarázzsal.

Agicica >!

Nem is tudom, miként feledkezhettek meg róla, hogy az emberek ugyanúgy nem szeretik az igazságot, ahogy a békét sem. Bár elméletileg mindkettőre vágynak, az utóbbit unják, az előbbitől boldogtalanok leszenk.

Hegedűs András: Gaia


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Jobbágy Tibor (szerk.): Ellenpont
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/2 (3.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/8 (9.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/3 (4.)
Amíg felkel a nap
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin III/1 (14.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/9 (10.)