Rés ​a valóság szürke szövetén 3 csillagozás

Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

Mennyire vehetjük valóságosnak a minket körülvevő világot? Egy magunknak teremtett illúzióban élünk, vagy ha nem is abban, akkor az érzékelésünk nem elégséges a mindenség valódi természetének felderítéséhez? Esetleg nem is ismerhetjük meg a tér és anyag titkait, mert valaki vagy valakik szándékosan becsapnak bennünket mindezek káprázatával?

Tizenkét sci-fi novellát tartalmaz a Főnix Astra Rés a valóság szürke szövetén című válogatása. Ezek az írások kalandosak vagy éppen elgondolkodtatóak, romantikusak vagy filozofikusak – egy a közös bennük: a tudományos háttér. Időben nem visznek messzire, a térben viszont némelyik a valóság határain túlra tekint, és arra keresi a választ, kik is vagyunk és mit is keresünk a világban

A művek szerzői: Bukros Zsolt, Jobbágy Tibor, Toochee, Szilágyi Zoltán, Somogyi György, Hegedűs András, Czinkóczi Krisztina, Márki István, Antal József, Fedina Lídia, Demjén Zsófia, Valyon Tamás

>!
Főnix Astra, Hajdúböszörmény, 2018
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632716

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Molymacska P
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

A kötetről

Bukros Zsolt: Lány a dobozban
Talán nem lesz meglepő, hogy ezt a novellát én már vagy ezerféleképpen is olvastam. Nem volt rossz így a befejezése, sőt, valami újat is adott hozzá, így nagyon örültem, hogy végül is ez került be a kötetbe.

Valyon Tamás: És tényleg léteznek
Hát k*rva menő volt! (elnézést a formáért, de így lehet tényleg leírni)
Nagyon ötletes volt, ilyen sci-fit ÉN még nem olvastam, de kellett a lelkemnek egy ilyen, ami újító és más, és különleges. Valami ami megbabonáz és amiben annyi minden van egyszerre, és mind a sci-fire jellemző. Imádtam! (ami miatt furcsa volt, hogy női főszereplő volt benne. Nem volt rossz, de kizökkentett picit, és ezzel csak színesebb lett a novella, de nem indokolt annyira.)

Demjén Zsófia: Utazó helyőrség
Mire elértem a novella végére, egy apró mosoly született, mert rájöttem, mit akart az író. Ellenben a novella többi része dögunalmas volt számomra. Nem is azért, mert military sci-fi, hanem egyszerűen a leírások voltak unalmasak. Biztosan lehetett volna valahogy izgalmasabbá is tenni (nem tudom, hogyan, de az ötlet iszonyatosan jó, nem lehet, hogy ennek csak ilyen uncsi „vége” legyen)

Fedina Lídia: A teljesség felé
Vártam a novellát, mert az írónő mindenhol ott van, és kíváncsi voltam, mit tud. És elszomorodtam, hogy csak ennyit…
Nagy spoilert nem árulok el, ha azt mondom, az alapja a novellának a kutatás. Ellenben engem borzasztóan bosszantott, hogy ez a kutatás és a valós kutatás között szakadék van. Például: spoiler spoiler spoiler Alapvetően a gondolat itt se volt rossz. Láttam benne fantáziát, főleg a végében, de valahogy sokkal inkább kizökkentett hogy logikátlan a kutatás, mint hogy gyönyörködjek a fantázia szép részében.
(Emellett probléma volt, míg az eddigi novellákkal nem, hogy szóköz problémák voltak. Viszonylag sok egy novellához képest :( )

Antal József: A lélek mérnöke
Elég erős novella volt. A koncepció nagyon jó volt, tetszett az egész, ahogy felépítette, de hiányoltam a végén az életutak jobb (hosszabb) kifejtését, hogy lássuk miből lett az egész. Ha ezt az apróságot nem nézzük, nagyon tetszett.

Márki István: A mindenség elmélete
Avagy Sheldon Cooper egy párhuzamos univerzumban (biztos vagyok benne, hogy az író legalább egy Agymenők részt látott már!)
Az ötlet zseniális, főleg mert egy nagyon komoly téma köré épül az egész: a hit és a tudomány kérdését sokan boncolgatják, és érdekes vele még mindig foglalkozni. A novella emiatt nagyon ütős (na meg a vége miatt is) de a témában olvastam már jobbat is (ettől még ez a novella is nagyon erős)

Szilágyi Zoltán: A lándzsa hegye
Akármennyire is imádom Szilágyi Zoltán munkáját, azért az a novella elején egy elég erős ellenérzéssel indulunk spoiler ellenben ezt fel tudta húzni az MI szállal (ami a lényege a történetnek) Mondjuk kicsit furcsa volt, hogy az elképzelést mintha olvastam volna a könyveiben is (nagyon hasonló a világ, de itt inkább sci-fisebb ott meg inkább fantasysebb) és viszonylagos hasonlóság volt a A teljesség felé című novellához is (de ez jobban volt megírva) Tetszett a viszonylagos pozitív vég (vagy nem pozitív? de, én azt hiszem pozitív… :D )

Folyt. Köv.

>!
Izolde I
Szélesi Sándor (szerk.): Rés a valóság szürke szövetén

A valóság szürke szövete… amit mindannyian viselünk. Ami alól oly szívesen előbújunk, hogy megmutassuk színes önmagukat. De mi van, ha a szürke szövet egy másik világ elől libben félre?
Tizenkét író mutatja be azt a másik világot. Bevallom, saját közegem a háborgó tenger, fele annyira sem vészjósló és feltáratlan, mint ez a párhuzamos valóság. Mindkettő elnyeli az embert vagy igen nagy szerencsével öklendezi ki újra a biztonságos partra.
Kedves olvasó! Hajtsd félre a szürke szövetet és kukucskálj mögé! Fantasztikus utazás s ki tudja mire bukkansz az út végén… ha ugyan van vége…


Népszerű idézetek

>!
Molymacska P

– El kéne fogadni, hogy nem az ember a világegyetem közepe, és hogy tudásunk nem az abszolút tudás.

33. oldal Valyon Tamás: És tényleg léteznek

>!
Molymacska P

Hisz a titkok azért vannak, hogy felfedje őket valaki, nemde? Akkor már a legjobb, ha maga titok hordozója teszi.

81. oldal Antal József: A lélek mérnöke

>!
Molymacska P

Ahol a Holdnak kellett volna lennie, ott lebegett az a sárgásfehér fénnyel világító kocka. (…) Életemben nem ijedtem meg annyira, pedig egyszer egy kis kabinban szembetalálkoztam egy lódarázzsal.

29. oldal Valyon Tamás: És tényleg léteznek

>!
Molymacska P

A másik rémisztő intézkedést az övünkre csatolt, speciálisan a világűrbe történő használtra kifejlesztett AK-030-as kísérleti impulzusfegyverek jelentették. Puszi Kalasnyikov hasára! A ruszkik már azelőtt az űrháborúra készültek, hogy az idegenek megjelentek. Előrelátó népség, na.

41. oldal Valyon Tamás: És tényleg léteznek


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Jobbágy Tibor (szerk.): Új Galaxis 17.
Novák Csanád (szerk.): Rúna 29.
Burger István (szerk.): Galaktika 293.
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Pintér Bence (szerk.): A magyar fantasztikum helyzete
Képes Gábor – Vancsó Éva (szerk.): Nemere 70
Nemes István (szerk.): Feketecsuklyások
Nemes István (szerk.): Amnézia
Ifj. Veress István (szerk.): A seholsincs bolygó