Az ​ellopott troll (Varázslények ügyosztály 1.) 14 csillagozás

Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Az ​ellopott troll

Tóth Bercel hadnagy legnagyobb ellensége önmaga. A kissé nyers rendőrtisztnek ami a szívén, az a száján, s ez egyáltalán nem segíti a karrierjét: ezért esik meg vele, hogy egy elbaltázott rendőri intézkedés után a belügyminiszter a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára helyezi át büntetésből, ahol rajta kívül csak varázslények és varázstudók dolgoznak. A csoportot egy harmadik szintű mágus vezeti, de van a nyomozók között garabonciás, kőmorzsoló, sámán és még egy csordásfarkas is. Bercel itt sem örvend nagy népszerűségnek, és rendre a jelentéktelenebb ügyeket kapja: történetünk kezdetén például a Margit híd tövében csövező, ámde eltűnt troll nyomára kellene rábukkannia. Az ügyről azonban hamarosan kiderül, hogy egészen magas, felsőházi körökbe vezet, és a hadnagynak egy átgondolatlan húzásával sikerül az egész országot lázba hoznia lényegében pár óra alatt – ami az okostelefonok és az internet korában nem… (tovább)

>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
282 oldal · ISBN: 9786155859533

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
NewL P
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Mielőtt bármit hablatyolnék a történetről, mindenkinek csak annyit tudok mondani, olvassátok. Megvolt a történetben minden ami miatt szeretem az ilyen stílusú könyveket.
Jó humor, izgalmas krimi szál (persze a kitalálható fajtából, hogy a magamfajta is érezhesse a nyomozás örömeit).
Alternatív Magyarország, ami miatt olyan otthonosan érzem magam olvasás közben. Szerethető nyomozó – cinikus, helyén az esze (persze együtt nem élnék a drága nyomozó úrral, de mivel csak így a könyvön keresztül találkoztunk, egy kicsit rajongok a detektív hadnagyért).
A történetről nem árulok el semmit, mert ezt mindenkinek magának kell felfedeznie. És most kérem a következő részt, ha lehet minél gyorsabban.

>!
WerWolf 
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Az ellopott troll eredetileg mesekrimi besorolást kapott az írótól, de hamar kiderült, hogy ez igen megtévesztő, mert többen is azt hitték, hogy gyerekkönyvről van szó. A népmesei hagyományokra, magyar legendáriumra és népi mágikus elképzelésekre épülő történet, melynek a fő szálát egy nyomozás adja, legjobban az urban folk-fantasy krimi besorolás fedi le. De lépjünk egy kicsit túl a beskatulyázáson, és nézzük, hogy milyen történettel is akarja elszórakoztatni az író az olvasóit.
A bevezetőben már szó esett Tóth Bercel hadnagyról, és az ellopott trollról. Aki figyelmes, az észrevehette, hogy Bercel a Különleges Királyi Nyomozó Iroda (KKNyI) munkatársa. Igen, Magyarország királyság, melynek trónján az öreg és betegeskedő Ben király ül. De a történet nem a múltban játszódik, hanem napjainkban. Az országot az emberek mellett varázslények és varázstudók lakják, így a mágia mindennapos, és a rontások, bűvölések ellen mindenki úgy védekezik, ahogy tud. Persze, vannak szabályok, hogy mit, hol és mikor nem lehet, de ezt nem tartja be mindenki.
Az igazság az, hogy nem vagyok oda a krimikért. Engem valahogy nem kötnek le. Az fantasy már jobban érdekel, és többször is próbálkoztam a műfajjal, amik között voltak igazán kellemes élmények. Ami miatt mégis a könyv mellett döntöttem, az az, hogy a népi hiedelemvilágra és mesetörténetre alapoz, és Szélesi neve volt a garancia, hogy ez jó lesz. A kíváncsiság hajtott, de amit éjjel kettőkor tapasztaltam az megdöbbentett. Igen, este belekezdtem a regény olvasásába, gondolván, hogy elalvás előtt elolvasok pár fejezetet a nap lezárásaként. A regény felénél eszméltem, hogy ez nagyon behúzott és nem bírtam letenni. Erre azért nem számítottam
Száz szónak is egy a vége, ez a történet megbabonázott és rajongóvá tett. Kíváncsian várom a folytatásokat is, hiszen ki ne szeretné bebarangolni Budapestet és környékét, ami tele van varázslényekkel és varázstudókkal. Az plusz pont, hogy a főszereplő, Bercel is ember, így az olvasó jobban át tudja érezni a helyzetét ebben a mesevilágban, ami sokkal jobban hasonlít a valósághoz, mint azt bárki is gondolná.

Bővebben: http://www.letya.hu/2019/04/szelesi-sandor-az-ellopott-troll/

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Nem ismertem a szerzőt így nem tudtam mit is várhatok , de ennek ellenére gondoltam hogy adok neki egy esélyt. Előre szolok nem bántam meg .
Hogy miért érte meg elolvasnom ? hát lássuk.
Jó humor, izgalmas krimi, egy alternatív Magyarországon ahol király van, boszorkány/szépasszony, trollok, táltosok, sámánok stb.
Az előbb felsorolt szereplők ellenére semmi meseszerű nem volt benne ugyan úgy voltak kicsinyes csak magukra gondoló szereplők mint a mai világban, vagy ha rossz emberrel tolsz ki elintézi, hogy te szívd meg.
A szereplőkkel nem volt problémám a nyomozó, a boszi, stb egyik sem volt idegesítő, jó volt olvasni igaz nem voltak túl kibontva de van még rá idő elvileg sorozat lesz.
Ja és a legnagyobb pacsi és köszönet, hogy Panni nem egy …………………… tinédzser karakter lett akinek a halálát megváltásnak éreznéd , egy teljesen korrekt nem sok vizet zavaró mellék szereplő lett.

>!
zamil
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Mikor először szembetalálkoztam ezzel a regénnyel, tudtam, hogy el kell olvasnom, de sajnos többet vártam ettől a műtől.
Kezdem azzal, hogy nem az első regény, ami mint urban fantasyként épít a néphagyományokra, ezzel a részével nem is volt bajom. Ez jól működött, talán lehetett volna kicsit terjedelmesebb e tekintetbe, kidolgozottabb, mert nekem kevés volt megemlíteni, hogy xy egy csordásfarkas, akkor már többet is akarok róla tudni, ha ilyen különleges, valami kis történetet. Pont úgy mint a kis gömböcről.
A karakterekkel se volt igazán gondom, bár a főhős elég szuperhősre sikerült ebben a garabonciások, táltosok és mesebeli lények által uralt világban, aki maga egy egyszerű ember.
Sokkal esendőbb figurát vártam tőle, olyat, aki megszenved, aki a nagy jelenetben a vérét adja, sajnos ez nem így lett.
A másik problémám a történet, ami szög egyszerű volt, olyan népmesei, lehet ez is volt a cél, de azért nem ártott volna kicsit komolyabb sztorit kerekíteni, elbírta volna ez a világ, ami körülveszi.
A humorral nem volt gond, talán néha kicsit erőltettet volt, de ugye mindenkinek más az ízlése.
Végezetül a kiadás minősége, ami még zavart. Már a könyvfesztiválon is feltűnt, a sok könyv közt, hogy szegény kiadás a többitől eltérően mennyire megviselt, mennyire, megtépázott, gondoltam sokan forgatták azt az egy könyvet. Sajnos nem ez állt a háttérben. Én kifejezetten vigyázok a könyveimre, olvasás közben, de ez a kiadás mint kiderült igen silány borítóval lett ellátva. A fólia egy olvasás után már látszik a szélén, hogy szívesen külön életet élne, maga a borító is elkezdett vetemedni. Őszintén ezért a pénzért többet vár az ember.
Ettől független, ha jön folytatás biztos kezembe veszem, mert van potenciál a Meseőrségbe.

>!
Zsoofia
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Kedves, szórakoztató, kicsit oldalbakönyöklősen humoros, ártalmatlan fantasy krimi. Gyorsan pörög a cselekménye, talán túlontúl egyszerű nyomozós szál is (van egy olyan érzésem, hogy a folytatás egy-két poénját is kitaláltam, de most megpróbálom elfelejteni), mélyebb karakterdrámákat nagy ívben kerüli, és van egy olyan fejezet, amiben az egy oldalra jutó szóviccek száma meghaladta az ingerküszöbömet. Amit kifejzetten kedveltem benne, az a budapesti helyszín meg a felvázolt világ mosolyogtató magyarsága, jól sikerült átadni. Általánosságban tudom ajánlani, világot megváltani viszont nem fog.

>!
Urbánszki_László I
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Elvarázsolt ez a mai mesevilág. Üde, aranyos, ugyanakkor ott van az önző, egoista ember is. Kellően kevertek egymással, könnyed, szép történet lett belőle. Nem rágtam le a körmömet az izgalomtól, de megközelítettem az ujjbegyemet. Nagyon kellett már ez a sajátosan magyar fantasy! Gratulálok!

>!
BBetti86
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Kriminek is korrekt, de nem a körömrágó izgalmakkal teli. Lenyomozzák az embereket, nyomokat keresnek, elméleteket tesztelnek. A végére felpörög, de az eleje lassabb. Még az is idő, amíg a szereplők – velük mi olvasók is – egyáltalán elkezdik átlátni, hogy függenek össze az események.
Urban fantasyként viszont nagyon élveztem. Tetszik ez a világ, melyben megelevenednek a magyar népmesék. A kis gömböc itt ugyanúgy a mindennapok része, mint a boszorkányok, garabonciások és táltosok. Egy színes forgatag, amelyben nagyon sok lénynek van helye. Karakterük van, amelyben újszerűség, de a hagyományok őrzése is megtalálható.
A szereplőket is könnyű megkedvelni. Hiszen a szerző humorosan ír, és ezt a szereplői is megöröklik. Bercel beszólásait kifejezetten szerettem – Krisztával ütős kis páros lettek.
Ha lesz még Varázslények Ügyosztály kötet, olvasom azt is!

>!
Dudás_Gábor
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Szeretem a klasszikus krimiket. Nagy bánatom, hogy filmben nagyon kevés készül belőlük, s könyvben is túlgondolják az írók a krimi szerepét. Játszódhat a középkorban, a negyvenes évek Amerikájában, vagy napjainkban egy alternatív Budapesten. Számomra a lényeg, hogy jól legyen felépítve és legyen lehetőségem kitalálni, ki a bűnös és mi volt az indíték.
Ronald Arbuthnott Knox atya, az angol Nyomozó Klub egyik alapító tagja a huszas években megírta a krimi tízparancsolatát, amiből pár pont idejét múlt, van, ami a könyv alapötlete miatt azonnal érvényteleníteni kell, de a történetvezetés alapjait jól határozta meg. Még ha a nagyok is eltértek egyes pontjaitól. Az ellopott troll jól használja a szabályokat, és lehetőséget ad az olvasónak, hogy megfejtse a rejtvényt.
Szeretem Szélesi Sándor könyveit is. Nem mind áll közel hozzám, de a nyelvhasználata, történeteinek felépítése, sőt, maguk a történetek magába tudnak szippantani, legyen szó történelmi regényről, társadalmi novelláról vagy fantasyról. Krimit eddig nem olvastam tőle, s erős a gyanúm, hogy neki is új terep volt. Mégis tisztán látszik, hogy előre átgondolt történetet ír le egy alternatív Budapesten, ahol a varázslók, misztikus lények és az emberek jól megvannak egymás mellett, mégis a mai világban játszódik sárga villamosokkal, Brexittel, Teve utcai rendőrpalotával. A könyv mégsem megy át – a könnyebb utat választva – fantasyba vagy kalandregénybe, végig a bűneset van a középpontban. Remélem, a sorozat folytatódni fog, s nem egy újabb kiadói kalamajka miatt csak várhatjuk a következő részt!
Összegezve, egy olyan krimit sikerült írnia Szélesinek, ami a mai könyvpiacon hiány, s visszahozza azt az izgalmat, közös nyomozási élményt, amit megkaptunk többek között Agatha Christietől, Erle Stanley Gardnertől, Raymond Chandlertől.

>!
Nympha17
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Egy kihívás kapcsán úgy döntöttem, hogy idén megpróbálok több magyar szerzőtől olvasni, természetesen fantasyt spoiler. És ehhez Szélesi Sándor könyve tökéletes választás volt. Az ellopott troll igazi urban fantasy, és jó volt látni, hogy végre nem csak London/New York, hanem Budapest utcáin is szaladgálhatnak fantasztikus lények. :D Mert igenis a szépasszony, csordásfarkas, garabonciás és a táltos is van olyan menő, mint egy sima nyugati boszorkány, varázsló vagy egy csillogó vámpír.
A szerző jól kooperált a magyar népmesékkel, muszáj is volt neki, hisz olyan kimondott mitológiája nincs a magyarnak, nincs benne olyan tudatos rendszer, mint például a skandináv mitológiában, és amiket tudunk azok jórészt csak a szájhagyomány útján fenn maradt történeteinkből tudjuk. De következetesség azért ezekben is fellelhető és ezeket a szerző szépen fel is használta.
Ami a krimiszálat illeti, arról kevéssé tudok nyilatkozni. Krimit gyakorlatilag nem olvasok, nem tudom mi számít ütős csavarnak ebben az esetben, talán a nyomozós szálat azért nem is élveztem annyira. Kicsivel a vége előtt már gyanítottam ki a tettes, nem ért meglepetésként a személye, inkább, hogy miért történt az egész, az volt meglepetés.
Ami a szereplőket illeti, mindegyik elég tipikus karakter volt. Bercel hadnagy a tipikus elvált zsaru, aki azért harmincasként/negyvenesként is jól néz ki és van mit a tejbe aprítania, Kriszta pedig a gyönyörű szépasszony, aki cuki, kedves, humoros, de persze titkol valamit. Kedveltem őket, de minden lépésük kiszámítható volt.
A felépített világ nagyon tetszett, és kíváncsian várom mit tud még belőle mutatni a szerző.

3 hozzászólás
>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi 
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Ez valami SZEN-ZÁ.CI-ÓS:) később jön a hosszabb értékelés!


Népszerű idézetek

>!
NewL P

Hétfő. Konkrétan hétfő reggel. Utálom, de ki nem? Pedig a mai hétfőt szerethetném, hiszen ma hajnalban életbe lépett az a fővárosi rendelet, amely szerint sárkányok többé nem repülhetnek be Budapest légterébe.

Első fejezet, 7. oldal

>!
Nympha17

Vannak Budapestnek sötét kerületei, fénytelen utcái, rideg épületei, mágikus gödrei, régi és kegyetlen titkai, de ha az ember kilép a fénybe, nincs szebb európai főváros ennél.

45. oldal

>!
Nympha17

Néha kellenek olyan percek, amikor semmire nem gondolunk, nem erőltetjük az agyunkat, csak bámulunk ki a koponyánk mélyéről. Persze a jó öreg szürke agysejtek olyankor is dolgoznak, csak ennek nem vagyunk tudatában. Áldott állapot, olyan, mint egy nyaralás – önmagadtól minél távolabb.

98. oldal

>!
BBetti86

Ahogy mondják: nem elég alaposnak lenni, annak is kell látszani.

8. oldal

>!
Nympha17

– Meg foglak tartani – morogtam.
– A lányod vagyok, meg sem tudsz szabadulni tőlem – válaszolta.

111. oldal

>!
BBetti86

Egy ideig húzhatja-halaszthatja az ember a rá váró kellemetlenségeket, ám az örökkévalóságig van olyan hosszú időtáv, hogy szinte lehetetlen kibekkelni.

98. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
Rick Riordan: Neptunus fia
Kerstin Gier: Zafírkék
Derek Landy: Skrupulus Fondor
Hernád Péter: Pannónia Parancsnok
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…