Az ​ellopott troll (Varázslények ügyosztály 1.) 119 csillagozás

Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Az ​ellopott troll

Tóth Bercel hadnagy legnagyobb ellensége önmaga. A kissé nyers rendőrtisztnek ami a szívén, az a száján, s ez egyáltalán nem segíti a karrierjét: ezért esik meg vele, hogy egy elbaltázott rendőri intézkedés után a belügyminiszter a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára helyezi át büntetésből, ahol rajta kívül csak varázslények és varázstudók dolgoznak. A csoportot egy harmadik szintű mágus vezeti, de van a nyomozók között garabonciás, kőmorzsoló, sámán és még egy csordásfarkas is. Bercel itt sem örvend nagy népszerűségnek, és rendre a jelentéktelenebb ügyeket kapja: történetünk kezdetén például a Margit híd tövében csövező, ámde eltűnt troll nyomára kellene rábukkannia. Az ügyről azonban hamarosan kiderül, hogy egészen magas, felsőházi körökbe vezet, és a hadnagynak egy átgondolatlan húzásával sikerül az egész országot lázba hoznia lényegében pár óra alatt – ami az okostelefonok és az internet korában nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek Metropolis Media

>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155859533
>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
282 oldal · ISBN: 9786155859588

Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 14

Most olvassa 1

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Igaz, hogy maga a szerző opponál a regény előszavában Az ellopott troll mesekrimiként való besorolása ellen, azért én most mégis kicsit erőltetném ezt a meghatározást. Hiszen végül is egy könnyed nyomvonalon futó bűnügyi szál adja a fő csapásirányt, míg a szereplők leginkább a hazai folklór, csodálatos, ezerszínű mesevilágunk regéiből, mondáiból, népköltéséből és műirodalmából lépnek elő. Való igaz, hogy a háttérben húzódó politikai szál és a néhol vagány módra szabados, de még ízléses beszédforma, nem kifejezett gyermekmesére vall, azonban semmi nem tiltja, hogy a mese felnőtteknek szóljon. Hiszen valahol, tágabb értelemben, maga az irodalom, mint a művészi közlés egyik fennkölt eszköze, pont ezt a célt szolgálja. Talán a jelen vészterhes napjaiban én magam is túlhúzom kissé ennek a jelentőségét, de úgy vélem, hogy legtöbbünk életében talán még soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy kikapcsoljunk, felhőtlenül szórakozzunk, miközben a külvilágról néhány órára megfeledkezve drukkolunk egy kőfejű, de szerethető magyar zsarunak, hogy felleljen egy elrabolt, de nem kevésbé kőfejű trollt.
Amúgy, ha mégis komolyan akarnánk besorolni ezt a regényt, én valahol az urban fantasy és az alternatív történelmi fikció körül keresgélnék, felütve rengeteg hagyományos magyar mágikus képességgel és természetesen a krimi szállal.
Maga a történet egyszerű, mint a „Riga-lánc”, a karakterek sincsenek túlbonyolítva, viszont a teljesen patentre összegründolt magyar királyi főváros 21. század eleji forgatagában az egész olyan szépen gördül, hogy az olvasás élményéhez semmiféle extra fordulat, rendhagyó mellékszál nem hiányzik. Világépítésből tehát jeles, ami valószínűleg nagyban köszönhető Szélesi több évtizedes írói tapasztalatának.
Roppant ötletes a számos magyarföldi varázstudó (táltosok, sámánok, garabonciások, csordásfarkasok) szerepeltetése, a hazai politikai-társadalmi viszonyokba illesztése, ahogy a francia vendégszereplő (szépasszony/boszi) is igen a helyén van.

Számomra tökéletesen átjött, hogy Szélesi milyen jól szórakozhatott írás közben, szerencsémre pedig rám is sikeresen átragadt ez az érzés. A regény kiforrott stílusa, a professzionális írásmód egyben kíváncsivá tett a szerző valamely komolyabb darabja iránt is.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy kedvenc mágikus karakterem a pörtmandli/kobold volt.)
És persze sokáig éljen I. Benedek király! Ben király for president :)

Gyula_Böszörményi IP>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Igazi irodalmi ínyencség ez a regény, mely az urban fantasyt most magyar népmesei elemekkel keveri. Fura katyvasz lett belőle, ami inkább röhögtető, mint komolyan vehető. Aki szereti a különlegességeket, annak nagyon ajánlom.

marschlako>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Hát ez most nagyon jól esett. Talán mert amúgy nem olvasok krimit, általában kifejezetten tetszenek a sci-fi-be, illetve jelen esetben fantasy-be oltott nyomozások. Ez utóbbiból ez volt az első, s bár különösen a világa ragadott nagyon magával, a történet is végig szórakoztató maradt, s a szereplők is kellően színesek voltak egy jó kis kikapcsolódáshoz.

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Fanyűvő, kőmorzsoló, szépasszony? Nem a Fehérlófiát olvastam, hanem egy felnőtteknek írt mesét, a mai modern Budapestről. Hangulatában kicsit a Boriverzum és az Álomfogók világa köszönt vissza ( by Gaura Ágnes és Böszörményi Gyula), hiszen volt humor, nyomozás és magyar mondavilág rendesen. Érdekes elképzelés, amit a szerző elénk tár, egymás mellett élnek a mai világban a varázstalan emberizinkek ( muglik :)) és a magyar népmesékből ismert varázslények. Meghát némi külföldi, mert a troll sem őshonos. Az államforma királyság ( alkotmányos monarchia?), és tele van a parlament táltos bárókkal és garabonciásokkal. Mindenesetre én nagyon jól szórakoztam a regényen, és várom a folytatatást is Tóth Bercel legújabb kalandjaival.

pat P>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Hát nem tudom, mit szól a szerző, ha olvassa ezt esetleg, de meg kell mondanom, hogy (eddigi, azért annyira nem bőséges tapasztalataim szerint) Szélesi Sándornak jobban fekszik a vicces fantasy, mint a komoly sci-fi.

Mert ez a vicces, magyar varázslényes, minden porcikájában, ízig és vérig budapesti urban fantasy nagyon egyben volt. És nagyon örültem, hogy előzetes és némiképp maliciózus elvárásaimmal ellentétben nem egy Éjszakaiőrség-koppintás volt, hát nagyon nem! Rosszindulattal, ellenfényben és kis túlzással sem.
Pilinkóval, szépasszonnyal és garabonciással (meg sajnos csak említés szintjén megjelenő lidérccsirkével) is le lehet engem venni a lábamról valamennyire – de Szerájjal, Süsüvel, Teve utcával, a Csikágóval meg a Macskafogóval spoiler meg aztán főleg. Így lekenyerezve a nyomozati tevés-vevést is tetszéssel olvastam, meg a(z egyébként azért itt-ott határeset) humorával is ki voltam békülve. Az kicsit zavart, hogy a főhőst fejben egy az egyben megfeleltettem az íróval valami miatt, és hát bizonyos akciójeleneteknél ez… érdekes volt. :)
A vége természetesen béna volt szerintem, de szerintem a könyvek vége gyakran béna – főleg ha izgalmas, akciódús cselekményre végződnek.
A folytatásokra nyitott vagyok. Meg a feltételezhető spoiler alakulására is, de komolyan!

16 hozzászólás
nope P>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Jó darabig kerülgettem ezt a könyvet, mire rászántam magam, hogy beszerezzem. Volt egy olyan érzésem, hogy szeretni fogom és végül igazam is lett.
Kaptam egy könnyed, szórakoztató fantasztikus krimit, amivel sikerült kellemesen kikapcsolódnom. A karakterek szerethetők voltak, a történet jól felépített, izgalmas.

Kicsit hiányoltam a mágikus elemek részletesebb kifejtését. Nagyon jó ötletnek tartom a magyar népmesékre és hiedelmekre építeni, viszont ezen a téren akadnak hiányosságok a tudásomban. Egyrészt pl csak halványan dereng az Üssed, üssed botocskám meséje, másrészt a garabonciásokról, csordásfarkasokról eddig nem is hallottam még. Legalább a kötet végén lehetett volna valami fogalomjegyzék-szerűség, kicsit részletezni a fent említetteket. Azt el kell ismerni, hogy a történetnek nem képezték szerves részét, de kis kedveskedésként az olvasók számára, részletesebb leírás is lehetett volna róluk.
A másik, amivel nem tudtam maradéktalanul azonosulni, az a szerző humora. Többször megmosolyogtatott a könyv, de úgy érzem, hogy ha jobban rá tudtam volna hangolódni, akkor még jobban élvezhető lett volna.

Összességében egy érdekes, szórakoztató könyv volt, amit mindenképpen megérte elolvasni és kíváncsian várom a folytatást.

3 hozzászólás
NewL P>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Mielőtt bármit hablatyolnék a történetről, mindenkinek csak annyit tudok mondani, olvassátok. Megvolt a történetben minden ami miatt szeretem az ilyen stílusú könyveket.
Jó humor, izgalmas krimi szál (persze a kitalálható fajtából, hogy a magamfajta is érezhesse a nyomozás örömeit).
Alternatív Magyarország, ami miatt olyan otthonosan érzem magam olvasás közben. Szerethető nyomozó – cinikus, helyén az esze (persze együtt nem élnék a drága nyomozó úrral, de mivel csak így a könyvön keresztül találkoztunk, egy kicsit rajongok a detektív hadnagyért).
A történetről nem árulok el semmit, mert ezt mindenkinek magának kell felfedeznie. És most kérem a következő részt, ha lehet minél gyorsabban.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Varázslények ügyosztály 1

Ez rendkívül jó könyv volt, nagyon tetszett.
Kicsit félve kezdtem neki, mert ez az első könyvem a szerzőtől, de nagyon jól szórakoztam olvasás közben, jókat derültem, mert tele volt humorral.
A szereplőt alkottak. Ügyesen nyomoztak, miközben Bercelnek sok kellemetlen helyzetet kellett elviselnie, mivel a nyomozás a legnagyobb varázstudókhoz vezetett és ezen személyek az ország felső vezetésébe tartoztak.
Emellett nagyon otthonosan éreztem magam olvasás közben, született budapestiként, az összes helyszínen jártam életem során, akár többször is.
A könyv fantasy mivolta ellenére annyira valóságosnak tűnt, hogy kedvem lett volna a szereplőkkel együtt magam is nyomába eredni Loninak az ellopott trollnak.
Igen kellemes meglepetés volt ez a történet, csak gratulálni tudok hozzá a hazai alkotónak és alig várom a folytatást és az újabb kalandokat.

ViraMors P>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

”- Maga jó nyomozó, de kezelhetetlen. Én meg nem vagyok hülye, tehát feltételezem, hogy a parancsom ellenére nem fogja annyiban hagyni, ugye?”

Tóth Bercel hadnagy kicsit szókimondó, kicsit tapló, de a miénk. Ő az ember a sárkányok között. A végére egészen megkedveltem, akkor is, ha menet közben időnként szerettem volna megtépni azért, amikor a triviálist magyarázta.
A könyvre viszont nem tudok őszintén mosolyogni: Az ellopott trollt egyértelműen a világ viszi el a hátán, mert a történet… hát az nem valami nagy szám, ha valaki látott/olvasott egy-két krimit, a lényeget elég hamar összerakja, legfeljebb a megfelelő mágikus összetevők megfejtése/megsejtése okozhat kihívást, ami világspecifikus – mint az közismert.
Mivel is állunk szemben? Adott egy olyan világ, ahol mindaz, amit mi mitológiának tekintünk, valós. Léteznek tehát sámánok, táltosok, garabonciásoka, boszorká… ohh, bocsánat, politikailag korrektek vagyunk, tehát szépasszonyok, sárkányok, óriások, trollok etc… Ez utóbbiakból épp létszámhiány adódott, a Margit híd lábától ugyanis eltűnt Loni, az abszolút békés troll, őt kellene Tóth hadnagynak meglelni, és mi sem természetesebb, hogy valami egészen nagyon büdösbe tenyerelt…
Felbukkan még továbbá egy spoiler szépasszony egyenesen Franciaországból, pár hulla, Bp utcahálózatának komoly hányada spoiler, egy térképészeti tévedés, némi Macskafogó utalás, Bercel lánya és exfelesége, spoiler egy kisgömböc, egy kismacska, pár politikai nagyság, a regnáló magyar király és rengeteg kávé.
Néha eléggé fel tudott bosszantani a könyv, és sajnálom, hogy a történet ennyire hidegen hagyott. A világban – és Bercelben – azért látok potenciált, kíváncsi leszek majd a folytatás(ok)ra is.

gyuszi64>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

2021/61, könyvtár, 49/81 eddigi értékelés

Könnyed, nagyon szórakoztató, kedves mesekrimi. A szerző betartotta az előszóban tett ígéreteit, Bogdán István: Őfelsége magánnyomozója a nagy előd, csak most erőteljesebbek a fantasy-elemek és (természetesen) hangsúlyozott a magyar kötődés (helyszínek, szereplők). Nagyon tetszettek a történelmi utalások a nevekkel, történetekkel, tettekkel.

És mi volt az első dolgom, miután elolvastam? Hát rögtön megnéztem, megjelent-e már a folytatás. spoiler

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

NewL P>!

Hétfő. Konkrétan hétfő reggel. Utálom, de ki nem? Pedig a mai hétfőt szerethetném, hiszen ma hajnalban életbe lépett az a fővárosi rendelet, amely szerint sárkányok többé nem repülhetnek be Budapest légterébe.

Első fejezet, 7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hétfő
ViraMors P>!

– És hol van most a szépasszony?
– Koffeinfüggő. Szerintem kávét csinál a teakonyhában.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!

A zsebébe nyúlt, és elővett egy aprócska, könnyű láncon lógó sípot, majd felém nyújtotta.
– Mi ez? – kérdeztem.
– Egy síp.
– Azt látom.
– Ez egy varázstárgy, amit én is úgy kaptam… valakitől, akinek gyerekkoromban segítettem. Vedd el!
– Nem szeretem a varázstárgyakat – morogtam. – Egyszer az egyik ismerősöm kapott egy tarisznyát, amiből sosem fogyott ki a pogácsa. Most ez a barátom olyan kövér, hogy alig tud felkelni az ágyból.

190. oldal

BBetti86>!

Ahogy mondják: nem elég alaposnak lenni, annak is kell látszani.

8. oldal

Nympha17 IP>!

Vannak Budapestnek sötét kerületei, fénytelen utcái, rideg épületei, mágikus gödrei, régi és kegyetlen titkai, de ha az ember kilép a fénybe, nincs szebb európai főváros ennél.

45. oldal

altagi P>!

– Itt szabadna egyáltalán lennie? Nem kellene az orvosoknak vigyázni önre?
Megvillant a tekintete.
– Én vagyok a király!
– Sajnos ebben a kártyapartiban az orvos üti a királyt – feleltem komolyan.

furacs>!

Lehet, hogy a varázstudók egyszer majd átveszik a hatalmat a világ fölött, de ez nem most és nem Piliscsabán fog elkezdődni.

33. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

– Szükségünk van egy trollológusra – így ő.
– Nem hiszem, hogy van ilyen szó – morogtam magam elé elgondolkodva.

mezei P>!

– Gondolod? – kérdezte, és ebben a „gondolod”-ban minden benne volt, sőt még az ellentéte is.

71. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Kard által
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Laurell K. Hamilton: Gyilkos tánc
Karen Chance: Árnyak vonzásában
Kim Harrison: Dead Witch Walking – Boszorkányfutam
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Keiran Rowley: Hanyatlás
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia