A ​beavatás szertartása 51 csillagozás

Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Húszezer fényévnyire a Földtől David Whist és fia az első telepesek magányos életét éli egy paradicsomi bolygón. Annak idején többen érkeztek ide, ám a törékeny idill egyszer csak megbomlott. Volt, aki hazatért, David felesége pedig hirtelen, megmagyarázhatatlan módon életét vesztette. Halálának okára azóta sem derült fény, pedig most már sürget az idő, mert tizennégyezer újabb telepes közeledik, akiknek biztonsága, sőt élete múlik azon, hogy megfejtik-e a bolygó titkait. Vajon a primitív őslakóké valóban csak egy egyszerű természeti nép? És mi rejtőzhet a beavatás szertartása mögött? Az egyre feszültebb helyzetben félő, hogy előbb-utóbb előkerülnek a fegyverek, és e távoli gyarmaton megismétli magát a cseppet sem dicső földi történelem.
A háromszoros Zsoldos Péter-díjas szerző, 2007 legjobb európai SF-írója érzelmekkel teli, drámai mesét sző két, éles ellentétben álló világ találkozásáról, és a közöttük rekedt mindennapi emberekről.

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2009
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639866430

Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

kriszet_Paulinusz P>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

„Bányákat nyitunk meg és felszántjuk a földeket. Űrreptereket építünk és bolygóról bolygóra ugrálunk. A legagresszívabb faj vagyunk az egész galaxisban.”

Ahogy Szélesi előző könyve a Szörnyeteg a hajtóműben, úgy ez a könyve is nagyon tetszett nekem. Szélesi jól ír, jó a társadalmi és politikai megfigyelése.
Egy idegen bolygón járunk, ahol David egyedül él fiával és az őslakosokkal, de van előzmény is. Ezt az idillt zavarja meg az emberek megérkezése. Furcsa volt olvasni, mert David érzéseit a sajátomként éltem meg. Mindig is zavart, hogy az ember (az emberiség) mennyire izgága, mennyire igába hajtó, agresszív, rosszindulatú és gonosz. Egy szakajtónyi dráma zajlik ezen a gyönyörűséges „új” bolygón és én szégyelltem magam. Ahová az ember beteszi a lábát, ott előbb-utóbb megjelenik a felsőbbrendűség, persze mindez az emberek védelmében. Jön a „meg kell tennem” duma, hogy jobban aludjunk, és igazoljuk magunkat, bármilyen szörnyűséget is csinálunk. Borzasztó! Szégyen, amit az ember tesz. Leigáz, sorsára hagy, nem gondoskodik… csak kihasznál és elveszi minden áron amit akar.

„ [..] A jelentések alapján ez a hely maga a paradicsom. De mindennek ára van, amit egyszer meg kell fizetnünk. Vagy most, vagy később, de megfizetjük.”

Ebben a könyvben mindez benne van, és Szélesi írói stílusa nekem nagyon tetszik. Gördülékeny, szépen fogalmaz és elénk tár minden fontos dolgot, akár egyetlen párbeszéd alatt. Szélesi könyve szerintem az a sci-fi, ami még 20-30 év múlva is aktuális lesz, sőt. Volt, hogy megilletődve olvastam, vagy felháborodva, bosszúsan, dühösen, mert hatott rám. Érzelmileg kapcsolódott hozzám. Erős atmoszférája van a könyvnek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

WerWolf>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Egy emberközeli sci-fi, ami nem csak két világ találkozását és összeütközését meséli el, hanem egy családi drámát is. Itt a két világ alatt az emberi „társadalom” és a magányos, vidéki élet összeütközését értem.
Szélesi Sándor annyira jól meg tudta fogni a vidék hangulatát, benne az emberrel. Ráadásul, már az elejétől érezni lehetett a feszültséget, ami a telepesek megjelenése okoz, ami véget vet egy idilli életnek.
Olvasás közbe, szinte elvágyódtam egy tanyára, messze az emberi, pusztító és kompromisszumokat kikényszerítő világtól.
Ez a regény egy dráma az első sorától az utolsóig! Hiába történnek az események húszezer fényévre a Földtől, minden pillanata valóságos és közeli.
Egyes sci-fi alkotások felett eljár az idő, de ez nem tartozik közéjük! Ez 10,20 vagy akár 50 év múlva is friss és aktuális lesz!
Röviden: kedvenc lett!

3 hozzászólás
Roszka>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Kicsit még összeszorult torokkal írok…..
Ez a könyv nem semmi!!!
Egy sci-fibe ágyazott, érzelmekkel túlfűtött történet.Egy apa és fia kapcsolata, ahol a fiúnak az apa a minden és viszont. Ez szó szerint így van, hisz ketten élnek nyolc évig egy bolygón.
A háttértörténet is nagyon jó, de ami érzelem és hatalmas szeretet van ebben a történetben az valami lenyűgöző!!
Ami már az első oldalon feltűnt, a köszönetnyilvánításoknál, az az exének szólt és nagyon szokatlan számomra, mert ritka. Szeretet van benne….

Jávori_István I>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Ha van lélektani sci-fi, akkor ez a történet bizony az. Ráadásul olyan kérdéseket is feszeget, amelyekre nincs egyértelműen jó válasz. Mivel az írótól a misztikum sem áll távol, bőven „belecsempészte” ebbe a tudományos-fantasztikus regényébe.
Egy apa és az idegen bolygón született fia sorsa döntően megváltozik, amikor Földről érkezett telepesek hódítóként lépnek fel az őslakókkal (más életformákkal) szemben. A férfi és a gyermek bizalmas kapcsolata, egymás iránt érzett szeretete, felelőssége a cselekmény központi magja.
Rengeteg a talányos ebben a regényben (számomra leginkább a befejezése), ahány olvasó, annyiképpen értelmezheti.

snowwolf P>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

A címe sokatmondó: „A beavatás szertartása”.
Szerettem ezt a könyvet.
Szerintem „beavatóregény” kiskamaszoknak: lásd, ilyen az ember. De íme másmilyen is lehet. Szó van az ember kapzsiságáról, hatalomvágyáról, a multinacik uralmáról, a csőcselékről, az irgalomról és az együttérzésről, a másság elfogadásáról és elutasításáról, a szeretetről és a pszichopatákról, a gyávaságról, az állatokról, meg sok mindenről ami emberi és ami nem emberi:egyszerűen más.

Jó, én értem az értékelésekben kifogásoltakat: hogy a karakterek és a cselekmény viszonylag egysíkú, de úgy tekintek erre a könyvre, mint egy felelős felnőtt tükrére az emberről kiskamaszoknak (és nagyobbaknak is, de azok nem fogják már esetleg elolvasni), mélységes szeretettel írva, és igen: néhol sarkítva és egyszerűsítve – mert egy kamasz a bonyolult lélektani fejlődésregényt a sarokba vágja – mégis ez a „fapadosság” nem von le a regény értékéből, sőt.
A befejezés megrázó volt, a felelősség és a személyes döntés szabadságáról, értékéről, és felvállalt kockázatáról.
És igen, felnőtteknek is való, persze, de ha a weird, dark, hard scifi – esetleg az űroperák – kedvelője vagy, jó sok cselekménnyel, akkor olvass mást. De ha tetszett például https://moly.hu/konyvek/ray-bradbury-marsbeli-kronikak, akkor neked is szól ez a könyv.

Ananiila>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Érdekes, de számomra ez nem egy apa-fiú kapcsolatról szóló dráma, hanem sokkal inkább a természetet semmibevevő emberiség pusztulásának víziója, a nagy cégek kapzsiságának mindent elsöprő története.
És mennyire aktuális most így 9 évvel a megjelenése után (is)!
A világfelépítés és a karakterek is hiányosak, emiatt nem igazán komplex az egész. Nekem összességében olyan érzésem van, mintha ez a regény inkább lenne egy vázlat, egy igazán nagyszabású történet előszele.
Nagyon kár érte, mert amúgy egészen zseniális (lehetne). Persze lehet, hogy azért érzem így, mert olvastam volna még tovább.

Tom_mester>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Nem is tudom hol kezdjem.
Talán ott, hogy ez a könyv számomra olyan volt mint egy festmény. Egy nem teljesen részletes, de mégis réteges festmény.
Mikor nekiálltam furcsállottam, hogy kevés a leírás úgy általánosságban mindenről.
Ezen túllépve picit zavart a történet elejének eseménytelensége. Természetesen ez a földiek belépésével megváltozott és felpörgött minden.

A könyv atmoszférája először picit Avatar érzést keltett, de rájöttem,. hogy jobb annál sokkal, sokkal jobb.
A szörnyeteg a hajtóműbenhez írták kritikákban itt páran, hogy lassan már szépirodalomnak minősül. Nos véleményem szerint ez is minősíthető annak. A könyv gyönyörűen mutatja be az apa-fiú kapcsolatot, az emberek viszonyát az idegen világ lényeihez és egymáshoz is, hogy mennyire kapzsik és kihasználóak vagyunk. Ez leginkább Guilden kormányzó és a „vezérkara” cselekvésein keresztül.
A karakterek a két főszereplőtől eltekintve kevéssé árnyaltak, de látszik hogy nem is ez volt a cél és őszintén szólva itt most nem nagyon hiányzott.

Hangulatilag azt kell mondanom, hogy a könyv olyan mint manapság az időjárás, reggel süt a Nap de aztán szép lassan beborul. Itt is ez volt, a kezdeti idill lassan rémálommá változott, amit a végső események tetőztek be igazán. Illetve volt egy esemény amely igaz csak flashback formában tűnt fel a vége felé, de az engem teljesen lesokkolt, maga alá gyűrt. Könyvben ritkán volt részem ilyen élményben és talán pont emiatt, de azt kell mondjam Szélesi megérdemli mindazon díjakat amelyeket kapott. Emelem kalapom előtte.

Összegzésként azt mondhatom, hogy a Dűne és Asimov mellett ez az a sci-fi ami nagyon mély nyomot hagyott bennem. Köszönet érte, hogy elolvashattam!

Losthris>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Érdekes témát feszeget a könyv. A valószínűsíthető jövőt tárja elénk, de egyben a múltunkat is beleszövi a történetbe. Apa és fia kötödésének ábrázolása szinte lelkünket érinti. Tetszett, hogy nem volt sok felesleges körülírás, csak a lényegre hagyatkozott. Jó kis sci-fi volt.

Szentinel>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Ez a regény lenyűgöző. A szörnyeteg a hajtóműben után kezdett érdekelni Szélesi Sándor bibliográfiája, ez a regény pedig minden elvárásomat kielégítette. Minden benne van, amit elvárok egy SF regénytől: érdekes világ, mondanivaló, szerethető szereplők és remek történet.

NNDavid>!
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Nem tudom, hogy egyeseknek mi bajuk a könyvvel… . Szerintem ez egy eszméletlenül jó SF és jelenleg a kedvenc könyvem. Fantasztikus


Népszerű idézetek

Hanna_01>!

Az építés rombolással kezdődik.

48. oldal, 2. fejezet 9. rész

trombitang>!

Én nem tudok érvényesülni, mert nem tudok kompromisszumokat kötni, te nem tudsz érvényesülni, mert túl jó ember vagy, és hagyod, hogy átgázoljanak rajtad. Ugyanakkor mindketten veszett jól értünk ahhoz, amit csinálunk.

Margarita>!

…a nő, aki olyan volt számára, mint egy angyal, ki fényből sző otthont, és testével melegíti…

35. oldal

Inmelius_Mudri_Jolcsi>!

Az emberséget nem adják ingyen. Patriciától hallotta még a Földön, amikor felrótta neki, hogy miért vonul ki az utcára tüntetni két meghurcolt nő miatt, akikhez semmi köze. A tüntetéskor Patrícia börtönbe került, teljes másfél hónapot eltöltött ott, és David minden egyes nappal tucatnyi ősz hajszálat szerzett. Ügyvédtől ügyvédig járt, látszólag reménytelenül. Ha nincs szerencséjük, Pat hároméves börtönbüntetést is kaphatott volna. De szerencséjük volt. Az emberséget nem adják ingyen, mondta akkor a lány, ha nem állsz ki az igazad mellett, akkor senki vagy.

trombitang>!

Az emberséget nem adják ingyen, mondta akkor a lány, ha nem állsz ki az igazad mellett, akkor senki vagy.

trombitang>!

– Hatalom? – Justin zavartan próbálta meg tisztázni a fogalmat a jelen összefüggésben. – Az, hogy irányítok másokat?
– Több annál! Vegyünk itt is egy példát: neked hatalmad van az állataid felett, ugye? Hiszen bezárva tartod őket. Te
simogatod, eteted mind, de megvonhatnád tőlük az ételt vagy verhetnéd őket, mert megvan hozzá a hatalmad.
– De miért tenném? David felsóhajtott.
– Mert mondjuk munkára akarnád fogni őket. A múltkor Ramónával húzattad el a szánodat. Simogatás helyett használhattál volna az ösztönzésére verést is.
Nem akarnál rendes lenni vele, csak az eredményt nézed, hogy elhúzza a szánodat. És az eredmény szempontjából a verés is ugyanolyan jó motiváló tényező.
– Ennek nincs értelme – rázta meg a fejét Justin. -Először is, miért verjem, ha elég megkérnem a szánhúzásra, másrészt megharaphat. A rendesség szerintem jobb.
– Iiigen. – David elhúzta a szót. Hátán veríték csurgott végig. Kényelmetlenül érezte magát, de nem azért, mert olyan dolgokat kellett megmagyaráznia, amiket nehéz megfogni, hanem mert ezt meg kellett volna tennie évekkel ezelőtt. – Néha nem az értelem irányit bennünket. Például azért is verhetnéd az állatokat, hogy kimutasd, te megteheted.
– Szóval a Földön a hatalmasak megverik az embereket?
– Nem, ezt csak átvitt értelemben mondtam. A hatalomról beszéltem. Nem verik, de mivel hatalmukban áll, rákényszeríthetik több munkára, alantasabb munkára vagy bármire. Máskülönben nem adnak pénzt, szállást, élelmet… olyan dolgokat, amikre mindenkinek szüksége van…


Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Hazatérők
Karin Tidbeck: Amatka
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
R. J. Hendon: Korcsok