A ​beavatás szertartása 42 csillagozás

Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Húszezer fényévnyire a Földtől David Whist és fia az első telepesek magányos életét éli egy paradicsomi bolygón. Annak idején többen érkeztek ide, ám a törékeny idill egyszer csak megbomlott. Volt, aki hazatért, David felesége pedig hirtelen, megmagyarázhatatlan módon életét vesztette. Halálának okára azóta sem derült fény, pedig most már sürget az idő, mert tizennégyezer újabb telepes közeledik, akiknek biztonsága, sőt élete múlik azon, hogy megfejtik-e a bolygó titkait. Vajon a primitív őslakóké valóban csak egy egyszerű természeti nép? És mi rejtőzhet a beavatás szertartása mögött? Az egyre feszültebb helyzetben félő, hogy előbb-utóbb előkerülnek a fegyverek, és e távoli gyarmaton megismétli magát a cseppet sem dicső földi történelem.
A háromszoros Zsoldos Péter-díjas szerző, 2007 legjobb európai SF-írója érzelmekkel teli, drámai mesét sző két, éles ellentétben álló világ találkozásáról, és a közöttük rekedt mindennapi emberekről.

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2009
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639866430

Kedvencelte 8

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
WerWolf
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Egy emberközeli sci-fi, ami nem csak két világ találkozását és összeütközését meséli el, hanem egy családi drámát is. Itt a két világ alatt az emberi „társadalom” és a magányos, vidéki élet összeütközését értem.
Szélesi Sándor annyira jól meg tudta fogni a vidék hangulatát, benne az emberrel. Ráadásul, már az elejétől érezni lehetett a feszültséget, ami a telepesek megjelenése okoz, ami véget vet egy idilli életnek.
Olvasás közbe, szinte elvágyódtam egy tanyára, messze az emberi, pusztító és kompromisszumokat kikényszerítő világtól.
Ez a regény egy dráma az első sorától az utolsóig! Hiába történnek az események húszezer fényévre a Földtől, minden pillanata valóságos és közeli.
Egyes sci-fi alkotások felett eljár az idő, de ez nem tartozik közéjük! Ez 10,20 vagy akár 50 év múlva is friss és aktuális lesz!
Röviden: kedvenc lett!

3 hozzászólás
>!
Roszka 
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Kicsit még összeszorult torokkal írok…..
Ez a könyv nem semmi!!!
Egy sci-fibe ágyazott, érzelmekkel túlfűtött történet.Egy apa és fia kapcsolata, ahol a fiúnak az apa a minden és viszont. Ez szó szerint így van, hisz ketten élnek nyolc évig egy bolygón.
A háttértörténet is nagyon jó, de ami érzelem és hatalmas szeretet van ebben a történetben az valami lenyűgöző!!
Ami már az első oldalon feltűnt, a köszönetnyilvánításoknál, az az exének szólt és nagyon szokatlan számomra, mert ritka. Szeretet van benne….

>!
Jávori_István I
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Ha van lélektani sci-fi, akkor ez a történet bizony az. Ráadásul olyan kérdéseket is feszeget, amelyekre nincs egyértelműen jó válasz. Mivel az írótól a misztikum sem áll távol, bőven „belecsempészte” ebbe a tudományos-fantasztikus regényébe.
Egy apa és az idegen bolygón született fia sorsa döntően megváltozik, amikor Földről érkezett telepesek hódítóként lépnek fel az őslakókkal (más életformákkal) szemben. A férfi és a gyermek bizalmas kapcsolata, egymás iránt érzett szeretete, felelőssége a cselekmény központi magja.
Rengeteg a talányos ebben a regényben (számomra leginkább a befejezése), ahány olvasó, annyiképpen értelmezheti.

>!
Ananiila
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Érdekes, de számomra ez nem egy apa-fiú kapcsolatról szóló dráma, hanem sokkal inkább a természetet semmibevevő emberiség pusztulásának víziója, a nagy cégek kapzsiságának mindent elsöprő története.
És mennyire aktuális most így 9 évvel a megjelenése után (is)!
A világfelépítés és a karakterek is hiányosak, emiatt nem igazán komplex az egész. Nekem összességében olyan érzésem van, mintha ez a regény inkább lenne egy vázlat, egy igazán nagyszabású történet előszele.
Nagyon kár érte, mert amúgy egészen zseniális (lehetne). Persze lehet, hogy azért érzem így, mert olvastam volna még tovább.

>!
Tom_mester
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Nem is tudom hol kezdjem.
Talán ott, hogy ez a könyv számomra olyan volt mint egy festmény. Egy nem teljesen részletes, de mégis réteges festmény.
Mikor nekiálltam furcsállottam, hogy kevés a leírás úgy általánosságban mindenről.
Ezen túllépve picit zavart a történet elejének eseménytelensége. Természetesen ez a földiek belépésével megváltozott és felpörgött minden.

A könyv atmoszférája először picit Avatar érzést keltett, de rájöttem,. hogy jobb annál sokkal, sokkal jobb.
A szörnyeteg a hajtóműbenhez írták kritikákban itt páran, hogy lassan már szépirodalomnak minősül. Nos véleményem szerint ez is minősíthető annak. A könyv gyönyörűen mutatja be az apa-fiú kapcsolatot, az emberek viszonyát az idegen világ lényeihez és egymáshoz is, hogy mennyire kapzsik és kihasználóak vagyunk. Ez leginkább Guilden kormányzó és a „vezérkara” cselekvésein keresztül.
A karakterek a két főszereplőtől eltekintve kevéssé árnyaltak, de látszik hogy nem is ez volt a cél és őszintén szólva itt most nem nagyon hiányzott.

Hangulatilag azt kell mondanom, hogy a könyv olyan mint manapság az időjárás, reggel süt a Nap de aztán szép lassan beborul. Itt is ez volt, a kezdeti idill lassan rémálommá változott, amit a végső események tetőztek be igazán. Illetve volt egy esemény amely igaz csak flashback formában tűnt fel a vége felé, de az engem teljesen lesokkolt, maga alá gyűrt. Könyvben ritkán volt részem ilyen élményben és talán pont emiatt, de azt kell mondjam Szélesi megérdemli mindazon díjakat amelyeket kapott. Emelem kalapom előtte.

Összegzésként azt mondhatom, hogy a Dűne és Asimov mellett ez az a sci-fi ami nagyon mély nyomot hagyott bennem. Köszönet érte, hogy elolvashattam!

>!
Losthris
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Érdekes témát feszeget a könyv. A valószínűsíthető jövőt tárja elénk, de egyben a múltunkat is beleszövi a történetbe. Apa és fia kötödésének ábrázolása szinte lelkünket érinti. Tetszett, hogy nem volt sok felesleges körülírás, csak a lényegre hagyatkozott. Jó kis sci-fi volt.

>!
Szentinel
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Ez a regény lenyűgöző. A szörnyeteg a hajtóműben után kezdett érdekelni Szélesi Sándor bibliográfiája, ez a regény pedig minden elvárásomat kielégítette. Minden benne van, amit elvárok egy SF regénytől: érdekes világ, mondanivaló, szerethető szereplők és remek történet.

>!
NNDavid
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Nem tudom, hogy egyeseknek mi bajuk a könyvvel… . Szerintem ez egy eszméletlenül jó SF és jelenleg a kedvenc könyvem. Fantasztikus

>!
zsan32
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Imádtam! Voltak olyan részek, amiket nem értettem, de ettől függetlenül nekem tetszett, szerintem megéri elolvasni.:)

>!
Mezzanine
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása

Valami édenien naiv létbe vágyás ütközik a profitorientált multik gyalázatos terjeszkedési politikájával. Mi lesz a meccs vége? Az elsőszülött fiú talán meglepi az olvasót valamivel? Vagy amolyan seízű langyosság marad nekünk, mint amit már a könyv elejétől könnyen eldönthetően érzünk? Bátran olvassa el mindenki, aki már ismeri, vagy csak most kívánja megismerni Szélesit. Nekem még az egy hónapos kisfiúnk mellett is elég hamar ment. Nem hiszem, hogy utólag muszáj túl nagyot sóhajtani az elégedetlenségtől, és a könyvre pazarolt időt sajnálva vakarni a fejeket. Bár a Szörnyeteg a hajtóműben (amit még olvastam tőle) nagyobb elvárást támasztott az író felé, én – talán a David-el rokonlélek féleség okán – nem sorolom a nagyon rossz könyvek közé a regényt.

Párhuzamot vélek felfedezni az Avatár c. filmmel: túl az öko-tudat jelentőségén és az óriási fákon, ez esetben is több jó maradt a szándékban, mint a kész alkotásban. Nem kicsivel.


Népszerű idézetek

>!
Margarita

…a nő, aki olyan volt számára, mint egy angyal, ki fényből sző otthont, és testével melegíti…

35. oldal

>!
Hanna_01

Az építés rombolással kezdődik.

48. oldal, 2. fejezet 9. rész


Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Hazatérők
Karin Tidbeck: Amatka
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
R. J. Hendon: Korcsok