A ​Cézanne-akció (A BANDA 2.) 6 csillagozás

Székely Anikó: A Cézanne-akció

Ugyan ki ez a lófarkas fickó és miért futott el a rendőrök elől? Mit rejthet különös, óriási fényképezőgépe? Balázst, Anitát, Norbit, Dórit és Andrást, a BANDA tagjait majd szétveti a kíváncsiság, és újabb nyomozásba kezdenek. Ám valakik nagyon nem akarják, hogy a titkukra fény derüljön, és üldözőbe veszik Anitát a francia tengerparton. De hiába: sérülés, kórház, a szülők és a tanárok aggodalma sem tudja eltántorítani a gyerekeket. Pedig Balázsnak később szoborrá kell merevednie, hogy egy titkos raktárra rábukkanjon, Dóriék pedig a színház zsinórpadlásáról csak egy kötélen lemászva tudnak elmenekülni. és persze most sem veszik észre, hogy két zöld köpenyes, karcsú alak kíséri minden lépésüket. De mi köze mindennek Paul Cézanne francia festőhöz?

>!
Ciceró, Budapest, 2016
120 oldal · ISBN: 9789635399949 · Illusztrálta: Igor Lazin

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Székely Anikó: A Cézanne-akció

Kedves és kellemes nyomozós történet. Bár az előző részeket nem ismerem, amikor eljön az ideje szívesen fogom a gyerekem kezébe nyomni.
Egyébként először megijedtem, a földönkívüliektől, mert általában ilyenkor szokott kicsit félrecsúszni a történet, de itt ilyesmiről szó sincs! Lendületesen pereg előre az érdekes történet, jó a szöveg, kedveltem a szereplőket is, mi kell még?
Bár szerepel rajta a gyermek- és ifjúsági és az ifjúsági cimke is, úgy gondolom az ifjúsági kevésbé állja meg a helyét. Szerintem egy 12 év feletti olvasót kevésbé kötne le.

5 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Székely Anikó: A Cézanne-akció

Jól olvasható, kellemes így a második kötet után is ez a sorozat. Nem igazán ifjúsági szerintem, pont annak a korosztálynak való, mint Mészöly Ágnes Hanga és Várkony sorozata, de az nekem egy picivel jobban tetszik.

>!
Gelso P
Székely Anikó: A Cézanne-akció

Elsőnek értékelni egy újonnan megjelent könyvet nem egyszerű és nem is biztos, hogy szerencsés dolog. Sajnos, nem ismerem a sorozat első darabját, de azt hiszem, nem rossz választás, ha ezt is hozzá-, mellé-, elé- vagy utána olvassuk.
Szimpatikusak a szereplők, egy kis csapat, akik között mindenféle viszony, kapcsolat, érzés (barátság, haverság, szeretet, versengés, verseny, inspiráció, bátorság, stb.) létezik.
Szerepelnek még benne földönkívüliek – egészen pontosan kettő: egy fiú (Daris) és egy lány (Loren), akiket eleinte feleslegesnek tartottam, mégis amennyire idegenkedtem tőlük a regény elején, annyira odavalónak és könyvbe-és kalandbavalónak ítéltem meg a végén. Helyes kis kamaszlények, akik rejtélyesek, segítenek ahol tudnak és ahol szükséges. Helyes tulajdonságuk a nyitottságuk az emberi lények megismeréséhez, és főleg az érzések feltérképezésében. Jó dolog, hogy eredménye is van türelmes kutatómunkájuknak.
A nyomozósdi mostanság nem újkeletű dolog, most eléggé divatos a téma, de azt hiszem a témaválasztás szerencsés: ismert festő, ismert történelmi vonal, kapcsolat az egyik szereplővel: hozzánk közelivé hozza és miékké is teszi a témát és a gyerekek vállalkozását. Kedvenc részem a Dóri és A fekete óra, megmosolyogtam a földönkívüliek főnökét, és végigizgultam az utolsó fejezeteket, jó ötletnek tartom egy tudós megnyilatkoztatását ügyükben..
Izgalmas olvasás volt, kellően veszélyes – néha azért már többet nem is viseltem volna el, sőt pár veszélyt csakis a földönkívüliek tettek megnyugtatóvá… Aranyosak, nyitottak.
Jó lenne még hasonlóan agyatdolgoztató, izgalmas, lendületes, fiatalok közt játszódó könyv az ifjúsági irodalomban.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Ajánlom kb. 4-5-6. osztályosaknak.

>!
dianna76 P
Székely Anikó: A Cézanne-akció

Kellemesen csalódtam ebben a könyvben. Csak újabban jöttek divatba ezek a nyomozós gyermekkönyvek, vagy régen is voltak ilyenek? Először arra gondoltam, hogy ez nagyon hajaz a Holden könyvekre, aztán elült bennem ez az érzés. Gyerekek, bűneset, nyomozás… de valahogy mégis más. Az elején még olyan átlagos regénynek éreztem, aztán onnantól, hogy fény derült rá mit is takar spoiler, izgalomban tartott. Élveztem ezt a kis fantázia elemekkel tarkított, a maurai lényeknek köszönhetően néhol poénos, laza krimit.
Jól jött a BANDA tagjainak a bemutatása, mert az előző kötet nem került a kezembe. Persze egymástól függetlenül is olvashatóak a részek. A könyv hátulját nem olvastam, így meglepetésként ért a BANDA kifejezés eredete. Nagyon ötletes! Az külön tetszett, hogy ismeretet is szolgáltat a regény a festészetről, festményekről-festőkről, kiállításról, aukcióról. Paul Cézanne és A fekete óra. Ennek utána is néztem, mert nem hallottam erről a mutatók nélkül megfestett óráról. A kocka el van vetve mondás eredetét, jelentését is megtudhatja az olvasó.
Szerintem nem volt ezzel a regénnyel semmi baj, hacsak nem annyi, hogy az egyik rajz nem áll szinkronban a szöveggel: spoiler

>!
Ciceró, Budapest, 2016
120 oldal · ISBN: 9789635399949 · Illusztrálta: Igor Lazin

Népszerű idézetek

>!
dianna76 P

Irtó nehéz kimondani valamit, ha tudjuk, hogy azzal fájdalmat okozunk a másik embernek."

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Ciprián
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Kiss Ottó: A terepasztal lovagjai
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Nemere István: A nádas titka
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet
Molnár T. Eszter: Stand up!