Székács Vera (szerk.) · Réz Pál (szerk.)

Carmen, ​Švejk és az égi kártyaparti 2 csillagozás

Réz Ádám emlékezete
Székács Vera – Réz Pál (szerk.): Carmen, Švejk és az égi kártyaparti

Ki volt Réz Ádám? Nagyszerű műfordító, egyike a legjobbaknak, káprázatos nyelvtehetség, szikrázó szellem és elbűvölő egyéniség. Amellett nagy játékos, a kártyaasztalnál éppúgy, mint a televíziós barkochba, a „Kicsoda-micsoda” játékmestereként. Kivételesen sokoldalú is volt, a kötetlen élőbeszéd illúzióját éppúgy meg tudta teremteni Horatius szatíráinak hexametereiben, mint a huszadik század amerikai prózájának tolmácsaként, Mérimée Carmenjének szikáran ábrázolt szenvedélyét éppúgy, mint a Svejk vérbő humorát. Izgalmas és élvezetes kis világirodalmi antológia szemlélteti azt a hatalmas teljesítményt, amit fájdalmasan rövidre szabott életében véghezvitt (s amelynek méreteibe fordításainak válogatott bibliográfiája avat be a kötet végén). A második rész Réz Ádám egyéb irodalmi kirándulásait, tehetségének további lehetőségeit mutatja be, a harmadik pedig azt a képet, amelyet barátainak, kortársainak emlékezete őriz róla, egyöntetű csodálattal és egybehangzó szeretettel.

>!
Európa, Budapest, 2007
492 oldal · ISBN: 9789630782777

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ddani>!
Székács Vera – Réz Pál (szerk.): Carmen, Švejk és az égi kártyaparti

Változatos szövegek váltogatják egymást ebben a háromöntetű antológiában: egyrészt Réz Ádám műfordító három évtizedes munkaterméséből szemelvények Horáciusztól Updike-ig (és persze Svejk!); a második szekció a legkülönfélébb írásai: recenzió, bevezető, és ami legjobban tetszett, saját versek (az Ománi imám anakronisztikusan Varródanis és maradandó nyomokat hagy a rekeszizmon); végül búcsúztató és megemlékező szövegek a tragikus halálához (mely egyben életem első és meglehet utolsó Csurka István szövegét is tartalmazta); egy komplett retrospektív, ami első találkozásnak is beillett, örömet és elvarratlan szálak nyomán fakadt kíváncsiságot hagyott maga után.


Népszerű idézetek

ddani>!

A boldog szerelmes csaknem olyan unalmas, mint a boldogtalan szerelmes. Egy barátom, aki gyakran leledzett e két állapot egyikében, csak úgy tudott rávenni, hogy végighallgassam, ha egyúttal remek villásreggelikkel traktált; evés közben kedvére mesélhetett szerelmeiről, de amint felhörpintettük a kávét, okvetlenül más témát kellett választania.
Mivel nem hívhatom meg villásreggelire valamennyi olvasómat, megkímélem őket Saint-Claire szerelmes ábrándozásától.

127. oldal Prosper Meérimée: Az etruszk váza


Hasonló könyvek címkék alapján

Ortutay Gyula – Pamlényi Ervin (szerk.): Istenkereső, pokoljáró
Szigethy Gábor (szerk.): Október 23.
Pécsi Katalin (szerk.): Sós kávé
Simon Attila (szerk.): Csak álltunk és sírtunk
Kukorelly Endre (szerk.): Ismeretlen katona
Ruby Saw: Leah
Szaszkó Gabriella: Engedj el
B. E. Belle: Vallomások
K. M. Holmes: Mason
Kristin Hannah: Fülemüle