Az ​első aranykor 4 csillagozás

A magyar foci 1945-ig
Szegedi Péter: Az első aranykor

Az ​Aranycsapat emlékezete, sőt egyenesen legendája mélyen beépült a magyar köztudatba, a focin jóval túlmutató módon. Az 1960-as évek nagy sikereinek és nagy személyiségeinek emléke is sokakat lelkesít. Az 1945 előtti elképesztően izgalmas, színes és sikeres focivilágról viszont, ahonnan mindez kinőtt, meglepő módon szinte semmit sem tudunk. Egy elsüllyedt, kincsekkel teli, csodás kontinens ez – a magyar fociatlantisz.

A magyar foci már a kezdetektől az európai élmezőnybe tartozott az MTK és a Ferencváros, illetve a magyar és osztrák válogatott versenyfutásának köszönhetően. 1901-től bajnokságot rendeztek, 1902-ben pedig – Európában elsőként – nemzetek közötti válogatott mérkőzésen mérte össze erejét Ausztria és Magyarország. A gyors fejlődés eredményeképp a tízes évek elején Skócia és Anglia után Magyarországon jártak legtöbben a válogatott mérkőzéseire. Az első világháború alatt az MTK csapatát az angol Jimmy Hogan edzette. Hogan forradalmasította a futball stratégiáját,… (tovább)

>!
Akadémiai, Budapest, 2016
keménytáblás · ISBN: 9789630596145

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
barathkatalin I
Szegedi Péter: Az első aranykor

Szegedi Péter: Az első aranykor A magyar foci 1945-ig

Informatív, adatgazdag, többnyire olvasmányos történészmunka, nem ám csak a szokásos, sporttörténelemnek álcázott újságírói anekdotázás (annak is megvan a helye persze). Különösen izgalmas az első fele, az első világháborúig tartó aranykor, az úri amatörizmusból kinövő kispolgár-melós tömegsport létrejöttének a bemutatása.

A második részre néhol rátelepednek az adatok, az Európát elárasztó magyar légiósok névtömegében többször is elvesztem, a végén viszont, amikor a növekvő állami szerepvállalás elbeszélésére és következményeinek az elemzésére kerül sor, visszatér az extrém tanulságosság. Külön elismerés jár a gazdag képanyagért, amiből kiderül, hogy már egészen korán milyen kiválóan fényképezték a mozgalmas sportjeleneteket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Béla: Fradi futballévszázad
Zsolt István: A pálya közepén
Hoppe László: Labdarúgó-bajnokságaink, 1901–1969
Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások
Fűrész Attila: Az utolsó nagy Fradi
Surányi András – Hernádi Miklós (szerk.): Aranycsapat
Varga Béla: Vidi-sztori
Zuber Ferenc (szerk.): Magyar Sport-almanach 1925
Nagy Zoltán (szerk.): Magyarország futballtörténete 1.
Zsolt Róbert: Labdarúgók, sportolók