Lenka 76 csillagozás

Szegedi Katalin: Lenka

Lenka, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, mindenhonnan elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette…

Kiadói ajánlás: 4 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tolerancia

>!
Csimota, Budapest, 2010
32 oldal · ISBN: 9789639768352 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Kedvencelte 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Véda MP
Szegedi Katalin: Lenka

Hát ez a Lenka…ez most a szívünk után nyúlt és beletalált.
Az úgy volt, hogy Beni már a könyvtár polcán rátalált és kijelentette: „Anya, ezt választom, mert ez nagyon szép!” Még az sem volt baj, hogy nem vonatos, nem fiús és nem verdás :)) Sem nem magyar népmese.
Itthon ma már kétszer elolvastuk és nem tudunk betelni vele. Látom, bent a szobájában lapozgatja, csak lapozgatja a könyvet…:)
„Anya, ha egyszer mégis lesz egy kistesó, és lány lesz, nevezzük Lenkának. Remélem jjjjjjjóóóóó dundi lesz, mert én nagyon, de nagyon szeretni fogom. Megvédem és kipártolom. Minél dundibb, annál jobb! Mert én is voltam dundi…hát nem egyszerű úgy felmászni a mászókára Anyuci, a sok gyerek között, még ha nem is csúfoltak érte…”
Én azt hiszem ez így szép. S így kerek. :)

5 hozzászólás
>!
ziara P
Szegedi Katalin: Lenka

Kicsit sokáig vártam ennek a könyvnek az értékelésével, de annyira a szívünkhöz nőtt, hogy nem is tudom, mi legyen. Asszem megveszem otthonra… Adélkának egyszer olvastam el, és utána kívülről tudta szinte. Imádom a könyvet az őszinteségével, a kedvességével, és hát a rajzok…

>!
krlany I+SMP
Szegedi Katalin: Lenka

Az illusztrációk gyönyörűek. A piros, barna és a fekete uralja a lapokat, miközben beleszeretsz egy szecessziós csíkos fotelbe, vagy egy kárómintás falba, és akkor leragadtam a részleteknél… mert részletek azok vannak, és aztán összeáll a nagy egész, és jó lenne abban a képben, képi világban élni…
Ehhez képest a történet kb. térdig ér… Testvérkötete a Palkó jobb… Valahogy a történetvarázs hiányzik belőle, vagy mert egyszerű és hétköznapi, mindannyiunkkal megtörtént már egy része, vagy mert a szöveg egyszerűsége és a illusztráció csodája idegenek kicsit egymásnak, mint a kinyúlt mackónadrág a báli forgatagban… Pedig a történetnek mondanivalója van, fontos mondanivalója, meg szomorúságban rejlő szépsége, amely szépségnek a végén sikerül is kibontakoznia a szomorúságból egy barátság születése által.
Szóval nekem a rajz és a szöveg harmóniájából is hiányzik valami, bár magam sem tudom, hogy mi… talán egy érzés.

>!
Csoszi
Szegedi Katalin: Lenka

Jobban tetszett, mint a párja, a Palkó című könyv. Ez a történet is szomorkás. Lenka imád rajzolni, de anyukája leküldi játszani, csakhogy nincs kivel. Szeretne ugróiskolázni a többiekkel, de nem veszik be. Szeretne karikázni, de cikizik, hogy bele sem férne. (A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni egymáshoz.) Talál néhány krétát és elkezd rajzolni az aszfaltra. Palkó megdicséri a szép rajzokat, és felajánlja, hogy Lenka rollerezhet, ha akar. És így kezdődik kettejük barátsága. A rajzok és a színek tetszetősek.

>!
anesz P
Szegedi Katalin: Lenka

Az egyik kedvenc könyvjelzőm egy Szegedi Katalin névjegy. Nagyon szeretem. Most pedig olvashattam egy ő által írt és rajzolt könyvet. Nem kérdés az 5 csillag!
A történet pedig nagyon tetszett, mert szomorú, ha az embert kiközösítik, és nem barátkoznak vele. Az is jó volt, hogy arra is felhívta a figyelmet, hogyha sok elutasításban van részünk, akkor már nem merünk kezdeményezni, és előítéletesen viselkedünk a másikkal szemben. Pedig kiderülhet, hogy ő tökéletes barát nekünk. Így happy endes a történet sok-sok tanulsággal a rövidsége ellenére is.
Most vettem csak észre, hogy milyen kreatív az oldalszámozás. :-)) Ezt a könyvet sokat kell nézegetni, hogy minden apró részletet és geget megleljünk benne.

>!
atalant I
Szegedi Katalin: Lenka

Az egyik legszebb mesekönyv, amit valaha a kezemben tartottam. Csoda-e, hogy 25 évesen, fiúként Szegedi Katalin-rajongó vagyok már évek óta? Szép lassan egyre több könyve figyel ott, a polcomon.

>!
Amrita I
Szegedi Katalin: Lenka

Kedves alapötlet, kedves a rajzok világa is. Mégis hiányérzetem van, mert ez a Lenka nekem nem igazi pufi. Keskeny a keze, vékony a lába, keskeny a válla csak az arca kerek. Kifejezetten csinos, vékony kislány egy lefele szélesedő ruhában. Igazi dundinak jobban tetszett volna, kicsit izzadós, dundi kacsókkal, hurkás lábacskákkal, gödrös arccal, hamar nevető, hamar síró szájjal. Ezzel nekem érzékelhetőbb lenne a mássága. Meg ha nem csak nem hagyják játszani, hanem mondjuk nem is ügyes benne mert hamar kifullad, nincs is jó mozgása (és van, aki mégis elfogadja).
Hát így vagyok ezzel. De bájos kis könyv ez, szerettem a rajzolós Lenkát, viszonyulását a rajzokhoz. A képi világ is helyes. Ez is ideális nyaralós könyv! :)

(Még az jutott rszembe h az anyu szava „parancs” nekem kicsit erős volt).

>!
Gyöngyi69
Szegedi Katalin: Lenka

Addig nincs veszve semmi, amíg vannak Palkók, akik – akár azért, mert a szüleik már kiskoruktól a nyíltszívűség és elfogadás útján terelgették, akár azért, mert egyszerűen ilyennek születtek – a másikban nem a külsőségeket látják, hanem a másik embert.
Szegedi Katalin csodálatosan illusztrált mesekönyve értéket közvetít, akár saját könyvespolcra, akár ajándéknak nagyszerű választás.

>!
nagara
Szegedi Katalin: Lenka

Egy kedvesen szomorú történet, mondanivalóval, mint a Palkó című könyv. Az nekem egy picit jobban tetszett, ez sem volt azért rossz, csak nem fogott meg annyira.
Lenka rajzolni szeret, s nincsenek nagyon barátai, és sehol sem tud becsatlakozni a játékokba. Megismerkedik Palkóval, majd együtt rollereznek, így kezdődik a barátságuk, s végre nincsenek egyedül.

>!
Dün SP
Szegedi Katalin: Lenka

Lenka egy tünemény a vörös hajával és a kedves teliholdságával – ez az egyik dolog, amit nagyon át tudtam érezni a mesében, volt már a becenevem teliholdképű… –, és bár kezdetben szokványos kis történetnek tűnt, aminek megjött a tanulsága és a jó vége is, azért a legvége, ahogyan Lenka leül a fotelba, hogy megigya a félig kihűlt kakaóját és elkezdje várni a másnapot, hogy újra találkozzon Palkóval… Nekem az volt sóhajt kipréselősen szép.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Belekucorodott a nagy, öblös fotelba, maga alá húzta didergő lábát, és miközben hosszasan szürcsölgette félig kihűlt kakaóját, várni kezdte a holnapot.

31. oldal

>!
dianna76 P

– (…) Te pont így vagy szép, ahogy vagy!

4. oldal

>!
dianna76 P

– Egy, kettő, három, négy,
Lenka, Lenka, merre mégy?

10. oldal

>!
dianna76 P

Egy szép májusi éjjelen, éppen teliholdkor született Lenka. Vajon ezért-e vagy másért, ki tudja, de éppen olyan szép kerek lett, mint maga a telihold.

3. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Harry Horse: Kisnyuszi világgá megy
Steiner Györgyi: Tanyasi világ
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék
Gerzsényi Melinda: Mézike okosodik
Farkas Nóra: Összeköt a szeretet
Brückner Judit: Lili és Berci – Jaj, de Cuki!
Bíró Erika Erna: Brúnó, a csodapiktor
Fanny Joly: Segítség! Dolit írunk!
Mark Twain – Maria Seidemann: Huckleberry Finn kalandjai
Jacky Davis: Katicalány