Lenka 91 csillagozás

Szegedi Katalin: Lenka

Lenka, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, mindenhonnan elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette…

Kiadói ajánlás: 4 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tolerancia Csimota

>!
Csimota, Budapest, 2010
32 oldal · ISBN: 9789639768352 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Véda P>!
Szegedi Katalin: Lenka

Hát ez a Lenka…ez most a szívünk után nyúlt és beletalált.
Az úgy volt, hogy Beni már a könyvtár polcán rátalált és kijelentette: „Anya, ezt választom, mert ez nagyon szép!” Még az sem volt baj, hogy nem vonatos, nem fiús és nem verdás :)) Sem nem magyar népmese.
Itthon ma már kétszer elolvastuk és nem tudunk betelni vele. Látom, bent a szobájában lapozgatja, csak lapozgatja a könyvet…:)
„Anya, ha egyszer mégis lesz egy kistesó, és lány lesz, nevezzük Lenkának. Remélem jjjjjjjóóóóó dundi lesz, mert én nagyon, de nagyon szeretni fogom. Megvédem és kipártolom. Minél dundibb, annál jobb! Mert én is voltam dundi…hát nem egyszerű úgy felmászni a mászókára Anyuci, a sok gyerek között, még ha nem is csúfoltak érte…”
Én azt hiszem ez így szép. S így kerek. :)

5 hozzászólás
Ibanez P>!
Szegedi Katalin: Lenka

Nagyon szépen megrajzolt, rövid, de mégis velős kis mese. A történetben egy mások által – csupán külseje alapján – elutasított kislány áll, aki sajnos még esélyt sem kap arra, hogy a többi kislány tényleg megismerhesse őt. Szerencsére nem nagyon kesergős, pozitívan áll a dolgokhoz, elvan ő magában is, s végül befut Palkó, aki nem a kislány külsejére, hanem alkotásaira figyel fel. Az egyetlen, számomra picit zavaró tényező maga Palkó, illetve a külseje volt, nem akarok gonosz lenni, de a másik „tipikus” külseje által bántott gyereket jeleníti meg: vékonyka, csúnyácska és szemüveges. Jobban tetszett volna, ha a végén egy teljesen „átlagos” (most itt értsd: nem szemüveges, szép) kislány figyel fel Lenkére, mert így nekem egy picit az az üzenet jött át, hogy egy kövér kislánynak csak „hasonszőrűek” társaságában van esélye. (Azért is tettem időzőjelbe bizonyos szavakat, hogy ne értsétek félre, egy szemüveges kisgyerek is tök átlagos, csak most ebből a szemszögből nézve a dolgokat próbáltam leírni a dolgot. :-D). Összességében azonban egy szuper kis történet, biztos, hogy sűrűn elővenném a gyerkőcömnek, akár ilyen-akár olyan külsővel rendelkezik.

ziara>!
Szegedi Katalin: Lenka

Kicsit sokáig vártam ennek a könyvnek az értékelésével, de annyira a szívünkhöz nőtt, hogy nem is tudom, mi legyen. Asszem megveszem otthonra… Adélkának egyszer olvastam el, és utána kívülről tudta szinte. Imádom a könyvet az őszinteségével, a kedvességével, és hát a rajzok…

krlany IP>!
Szegedi Katalin: Lenka

Az illusztrációk gyönyörűek. A piros, barna és a fekete uralja a lapokat, miközben beleszeretsz egy szecessziós csíkos fotelbe, vagy egy kárómintás falba, és akkor leragadtam a részleteknél… mert részletek azok vannak, és aztán összeáll a nagy egész, és jó lenne abban a képben, képi világban élni…
Ehhez képest a történet kb. térdig ér… Testvérkötete a Palkó jobb… Valahogy a történetvarázs hiányzik belőle, vagy mert egyszerű és hétköznapi, mindannyiunkkal megtörtént már egy része, vagy mert a szöveg egyszerűsége és a illusztráció csodája idegenek kicsit egymásnak, mint a kinyúlt mackónadrág a báli forgatagban… Pedig a történetnek mondanivalója van, fontos mondanivalója, meg szomorúságban rejlő szépsége, amely szépségnek a végén sikerül is kibontakoznia a szomorúságból egy barátság születése által.
Szóval nekem a rajz és a szöveg harmóniájából is hiányzik valami, bár magam sem tudom, hogy mi… talán egy érzés.

AeS P>!
Szegedi Katalin: Lenka

Ez egy nagyon kedves történet, nem rovom fel neki azt, hogy mennyire kiszámítható az alapképletből már a megoldás, hiszen nem is cél az, hogy máshogy végződjön, mint ahogy ebbe a harminckét oldalba belefért – azért szerintem utána érdemes beszélgetni a többi gyerekről is, nem csak örülni annak, hogy Lenka és Palkó megtalálták egymást.

Csoszi>!
Szegedi Katalin: Lenka

Jobban tetszett, mint a párja, a Palkó című könyv. Ez a történet is szomorkás. Lenka imád rajzolni, de anyukája leküldi játszani, csakhogy nincs kivel. Szeretne ugróiskolázni a többiekkel, de nem veszik be. Szeretne karikázni, de cikizik, hogy bele sem férne. (A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni egymáshoz.) Talál néhány krétát és elkezd rajzolni az aszfaltra. Palkó megdicséri a szép rajzokat, és felajánlja, hogy Lenka rollerezhet, ha akar. És így kezdődik kettejük barátsága. A rajzok és a színek tetszetősek.

anesz P>!
Szegedi Katalin: Lenka

Az egyik kedvenc könyvjelzőm egy Szegedi Katalin névjegy. Nagyon szeretem. Most pedig olvashattam egy ő által írt és rajzolt könyvet. Nem kérdés az 5 csillag!
A történet pedig nagyon tetszett, mert szomorú, ha az embert kiközösítik, és nem barátkoznak vele. Az is jó volt, hogy arra is felhívta a figyelmet, hogyha sok elutasításban van részünk, akkor már nem merünk kezdeményezni, és előítéletesen viselkedünk a másikkal szemben. Pedig kiderülhet, hogy ő tökéletes barát nekünk. Így happy endes a történet sok-sok tanulsággal a rövidsége ellenére is.
Most vettem csak észre, hogy milyen kreatív az oldalszámozás. :-)) Ezt a könyvet sokat kell nézegetni, hogy minden apró részletet és geget megleljünk benne.

atalant I>!
Szegedi Katalin: Lenka

Az egyik legszebb mesekönyv, amit valaha a kezemben tartottam. Csoda-e, hogy 25 évesen, fiúként Szegedi Katalin-rajongó vagyok már évek óta? Szép lassan egyre több könyve figyel ott, a polcomon.

Amrita IP>!
Szegedi Katalin: Lenka

Kedves alapötlet, kedves a rajzok világa is. Mégis hiányérzetem van, mert ez a Lenka nekem nem igazi pufi. Keskeny a keze, vékony a lába, keskeny a válla csak az arca kerek. Kifejezetten csinos, vékony kislány egy lefele szélesedő ruhában. Igazi dundinak jobban tetszett volna, kicsit izzadós, dundi kacsókkal, hurkás lábacskákkal, gödrös arccal, hamar nevető, hamar síró szájjal. Ezzel nekem érzékelhetőbb lenne a mássága. Meg ha nem csak nem hagyják játszani, hanem mondjuk nem is ügyes benne mert hamar kifullad, nincs is jó mozgása (és van, aki mégis elfogadja).
Hát így vagyok ezzel. De bájos kis könyv ez, szerettem a rajzolós Lenkát, viszonyulását a rajzokhoz. A képi világ is helyes. Ez is ideális nyaralós könyv! :)

(Még az jutott rszembe h az anyu szava „parancs” nekem kicsit erős volt).

KBCsilla P>!
Szegedi Katalin: Lenka

Csak annyi, hogy bájos és aranyos, viszont az illusztrációk nem az én világomba illenek.
A színek viszont erősen javítottak a véleményem kialakításában.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Belekucorodott a nagy, öblös fotelba, maga alá húzta didergő lábát, és miközben hosszasan szürcsölgette félig kihűlt kakaóját, várni kezdte a holnapot.

31. oldal

dianna76 P>!

– (…) Te pont így vagy szép, ahogy vagy!

4. oldal

dianna76 P>!

Egy szép májusi éjjelen, éppen teliholdkor született Lenka. Vajon ezért-e vagy másért, ki tudja, de éppen olyan szép kerek lett, mint maga a telihold.

3. oldal

dianna76 P>!

– Egy, kettő, három, négy,
Lenka, Lenka, merre mégy?

10. oldal

Bede_Mariann>!

Lenka legjobb barátai ugyanis a ceruzák voltak. Meg a papírok, a tollak, a zsírkréták, a festékek, az ecsetek, és minden, amivel csak rajzolni lehetett.

4. oldal

Bede_Mariann>!

– Beállhatok? – ágaskodott a kerítésbe kapaszkodva, de abban a pillanatban meg is bánta a kérdést.
– Teee? – nyerített föl az egyik fiú. – Na, gurulj csak odébb, mielőtt még bajod esik!

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Paulon Viktória: Kisrigók
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Csukás István: Sün Balázs
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Marék Veronika: A Csúnya Kislány
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!