Ők ​is boldogan éltek? 18 csillagozás

A férfi változat
Szederkényi Olga (szerk.): Ők is boldogan éltek?

Az És boldogan éltek? – Mesehősnők utóélete című nagy sikerű női antológia után most itt a férfiak válasza.

Gondoltak már arra, mi történt gyerekkorunk mesehőseivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi várt például Lúdas Matyira, miután háromszor megverte Döbrögit? Vagy milyen élete lett Hókuszpóknak, miután kibékült a hupikék törpikékkel? És mi történt a rendíthetetlen ólomkatonával, miután a tűzbe dobták?

13+1 neves kortárs író folytatja a történeteket. A kötetben olvashatjuk még János vitéz, a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a vérbanya, a sárkányölő vitéz, a titokzatos S. utóéletét, valamint a Piroska, a Hófehérke, a Jancsi és Juliska és az Óz, a csodák csodája egy-egy férfialakjának kalandjait. Meghökkentő meséket, amelyek nem gyerek kezébe valók.

A művek szerzői: Czinki Ferenc, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Fehér Béla, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Hartay Csaba, Háy János, Horváth Viktor, Kerékgyártó István, Maros András, Totth Benedek, Vámos Miklós, Zoltán Gábor

A következő kiadói sorozatban jelent meg: És boldogan éltek?

>!
Cser, Budapest, 2019
168 oldal · ISBN: 9789632786001 · Illusztrálta: Herbszt László
>!
Cser, Budapest, 2019
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785875 · Illusztrálta: Herbszt László

Most olvassa 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Szederkényi Olga (szerk.): Ők is boldogan éltek?

erre mondják: újszerű, eredeti megközelítés, miközben közönséges, alpári és durván nem szépirodalmi. nekem kiábrándító… a fülszöveg ez esetben igaz…"Meghökkentő mesék, amelyek nem gyerek kezébe valók." Úgy tűnik, ez most a menő trend. De akkor kinek írták mégis, mert felnőttként sem élveztem, nem volt sem szórakoztató, sem vicces… Talán kettőnél, háromnál tetszett a kivitelezés.

1 hozzászólás
>!
cseri P
Szederkényi Olga (szerk.): Ők is boldogan éltek?

Talán még rosszabb, mint az első kötet. Mostanában divat ez a fajta novelláskötet, trombitáljunk össze 10-20 írót, és adjunk meg egy témát. Általában érdekesnek tűnnek, egy-kettőt olvastam is, de ez a mesés tematika valahogy nem jött be. Nem tudom, miért, de borzasztóan erőltetettek ezek a sztorik. Ennyire nincs közünk a mesékhez?

4 hozzászólás
>!
mezei P
Szederkényi Olga (szerk.): Ők is boldogan éltek?

Úgy gondoltam, hogy a nők után a férfiaknak is adok egy esélyt. Kár volt.

>!
BBetti86 
Szederkényi Olga (szerk.): Ők is boldogan éltek?

Az egyik szemem sír, a másik nevet, hogy kicsit mesésen írjak.
A boldogságom oka: van ötlet ebben a kötetben. Az, ahogy a meséket maivá dolgozták át, ötletes. Szeretem az ilyesmit, és ötlet ebben a mesés könyvben is volt bőven. Az eszemmel azt is tudom értékelni, hogy modern, szépirodalmi szintű szövegeket olvashattam. Változatos formák, tele meglepetéssel.
A bánatom oka: mesekönyvhöz képest ez a kötet pusztító a hangulati világomra. Ok, a világunk sok tekintetben pocsék, és fürdünk a gondokban, de ez a kötet még a szokott világképemnél is sötétebb. Van ebben pár olyan fordulat, ami elkeserít, de legalább valósnak érzem: spoiler Van azonban olyan is benne, ami annyira mesétől idegen és durva, hogy még mindig nem tértem tőle magamhoz: spoiler
A stílusával is úgy vagyok, hogy tudom értékelni a modernségét, de nem szeretem. Miért kell egy mesének, ha modern is, káromkodással és nyelvi durvasággal tele lennie?
Úgyhogy, örülök is, nem is. Az ötlet és egyes történetek ok, de depressziós leszek tőlük és nem is szívesen olvastam sokat a nyelvezete miatt.

>!
Szencsike MP
Szederkényi Olga (szerk.): Ők is boldogan éltek?

Annak idején, mikor olvastam a női verziót, feltettem a kérdést, hogy mit írna egy férfi? Ebben a kötetben választ kapunk rá, de őszintén szólva, nem vagyok elégedett. Hogy mennyire tetszik vagy sem, az nagyban függ az olvasótól, lehet aki egy jobb pillanatában találkozik vele, simán adhat magasabb pontszámot is. A történetek kivétel nélkül mind szomorúak (mintha szinte kötelező lenne, hogy szomorú véget érjen a kitalált folyatás), néhol szinte tragikusak (pl. János vitéz története). Egy az egyben idemásolhatnám a női verzióról írt értékelésemet, mert szinte csak ugyanazokat tudom elmondani. Tisztességesen megírt történet mindegyik, de egyik sem igazán ad okot az elégedettségre. Egyedül a hupikék törpikék és S. története tetszett.

Értékelés a női verzióról: https://moly.hu/konyvek/szederkenyi-olga-szerk-es-boldogan-eltek/en-es-a-konyv/szencsike


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Ha nem fognám föl tréfásan az életet, most sírnék – mondta Tréfi.

34. oldal

>!
robinson P

Barbár időket élünk, már a gyerekek sincsenek biztonságban, gondolta Peto.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 5.
Napos mesék
Both Gabi (szerk.): Elveszett alvókák
Lovász Andrea (szerk.): Érik a nyár
Dóczy Emília – Csanádi Viktor (szerk.): Az Erdők Meséi
Karácsonyi csillagok
3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Feleki Ingrid (szerk.): Ámuel-Bámuel Sámuel
Kertész Edina (szerk.): Világvége alsó