És ​boldogan éltek? 132 csillagozás

Mesehősnők utóélete
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Gondoltak már arra, mi történt gyerekkorunk mesehősnőivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi várt például Piroskára, miután kiszabadult a farkas gyomrából? Vagy milyen élete lett Hamupipőkének, miután férjhez ment a herceghez? És mi történt Pöttyös Pannival, miután kijárta az iskolát?
Most 15+1 neves, kortárs írónő folytatja ezeket a történeteket. A kötetben olvashatjuk Csipkerózsika, Hófehérke, Aranyhaj, Alice, Seherezádé, Holle anyó, Dorothy, Mulan, a Hókirálynő, a halász nagyravágyó felesége, a kis hableány és Sárbogárdi Jolán utóéletét. A novellák, vagyis felnőttmesék ott kezdődnek, ahol a gyerekmesék véget értek.

Eredeti megjelenés éve: 2018

A művek szerzői: Arany Lídia, Szvoren Edina, Szécsi Noémi, Selyem Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa, Sárbogárdi Jolán, Nina Yargekov, Molnár T. Eszter, Kiss Noémi, Kemény Zsófi, Karafiáth Orsolya, Hernyák Zsóka, Halász Rita, Boldizsár Ildikó, Berg Judit, Ugron Zsolna

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: És boldogan éltek? Cser

>!
Cser, Budapest, 2018
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785653 · Illusztrálta: Szabó Imola Julianna
>!
Cser, Budapest, 2018
184 oldal · ISBN: 9789632785684 · Illusztrálta: Szabó Imola Julianna

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Ariel


Kedvencelte 1

Most olvassa 11

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 103

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Gyerekként nagyon szerettem volna tudni, hogy miután Holle anyótól eljött a szorgos és a csúnya lány is, ki segített neki, ki rázta a párnákat és ki takarított, szorgoskodott nála, hogyan folyt tovább az élete. Vagy nagyon érdekelt még az is, hogy miután a királylányt feleségül veszi a királyfi, mit csinál a kastélyban a királylány egész nap. Ha minden munkát szolgálók végeznek, még a haját is a szobalánya fésüli meg, akkor azt gondoltam, hogy szegény királylány nagyon unatkozhat, és elképzeltem, hogy én biztos kiszöknék a rétre olvasni, de akkor meg azon gondolkodtam, hogy vannak-e könyvek a mesében.

Szóval egy rakás ilyen bugyutaság járt a fejemben, ám most rájöttem, hogy nem voltak ezek annyira mégsem bugyutaságok, hiszen ez a könyv éppen erről szól. A mesehősök utóéletéről, arról, hogy mi történt a „boldogan éltek, míg meg nem haltak után.”

Voltak írások, melyek nagyon tetszettek és voltak, amelyek kevésbé. Nyilván ez így van jól, hiszen a mesék sem mind a kedvenceim, tehát a folytatásukat sem érzem át annyira.
Bátran ajánlom a könyvet, mert sokszínűek ezek a történetek, modernek és régiek, a jelenkori problémákat jelenítik meg, meghökkentőek és humorosak is helyenként. Emésztgetni kell egy-egy történetet, de senkit nem hagy gondolatok és érzelmek nélkül. Nagyon jó kezdeményezés, szívesen olvasnék további mesehősökről is.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/01/szederkenyi-olga-…

cseri>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Vegyes, mint minden ilyen gyűjtemény. Ki hogyan értelmezte a feladatot. Van, amelyik egész jó (Rakovszky, Szvoren, Berg J.), van, amelyik túl didaktikus (Boldizsár I., Karafiáth, Selyem), és van olyan is, ami nem üt meg semmiféle mértéket (Kemény Zs., Hernyák Zs.). Parti Nagy Lajosnak ezt az írását meg végképp kár volt belerakni, bírom, meg minden, de ha ezt szánták slusszpoénnak, az nagyon nem jött be.

1 hozzászólás
mezei P>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Kicsit csalódott vagyok. A cím/alcím/fülszöveg alapján mást vártam. Valahogy úgy érzem magam, mint amikor a kedvenc könyvemből készült film megnézése után: ebből valami sokkal jobbat lehetett volna kihozni. Pedig az első novella, Rakovszky Zsuzsától A hazug tükör magasra tette a lécet, az egyik legütősebb novella volt. De utána egyre lehangolóbb illetve időnként idegesítő és számomra érthetetlen írások jöttek. A Rakovszky novellán kívül még Ugron Zsolna Hagyatéka volt figyelemre méltó, Berg Judit Ő és énje is nagyot ütött. Az egyetlen színfolt, amin mosolyogni is tudtam, Nina Yargekov Piroska története volt. Hiányoltam a humort. Mert hát értem én, hogy nem éltek boldogan…., node miért kell mindennek ennyire lehangolónak lennie? Az utolsó elbeszélés, Sárborgárdi Jolán írása, kicsit kakukktojás volt. Be kell látnom, hogy Parti Nagy Lajos nemcsak kib..ott fura verseket, hanem fura novellákat is ír. (https://moly.hu/karcok/1189850). Bevallom őszintén, hogy körülbelül annyit értettem belőle, mint amennyit kedves molytársunk @Paulie_jakja hozzászólásaiból. Summa summarum: személy szerint én maradnék a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” verziónál.

5 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Remek történetek voltak, tetszett a könyv.
A szerző különböző népszerű mesék alapján írták meg a történeteket. Nagyon ötletesek voltak.
Egyes történetek az eredeti mese továbbmesélése volt. Mi is történzetett a nagy egymásra találás után.
Más történeteknél meg kellett találni a párhuzamot az eredeti mesével. Meg kell mondanom nekem ezek tetszettek a legjobban.
Szeretem a novellás köteteket, bár a sok rövid történet végén sokszor szívesen továbbolvasnám őket.

anesz P>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

borító + ill.: 4
tartalom: 4
stílus: 4
szereplők: 4
élmény: 4
mondanivaló: 4

Miután kihoztam a könyvtárból, és megláttam a molyon, hogy milyen alacsony százalékon áll, kicsit elbizonytalanodtam. Aztán elolvasva elmondhatom: nekem alapvetően tetszett. Mondjuk én eleve díjazom a parafrázisokat és az újrameséléseket is, úgyhogy ezen nem lepődtem meg. Persze mint minden antológia, ez sem egyenletes színvonalú. Mindenki másképp értelmezte a feladatot: volt, aki csak modern köntösbe öltöztette a mesét (Holle anyó), volt aki tényleg az utóélettel foglalkozott (Dorothy), esetleg egy mellékszereplő szemszögét karolta fel (Hamupipőke), és volt, amit nem ismertem, így nem tudok hozzászólni (Sárbogárdi Jolán). Talán a legsötétebb, de a legkreatívabb Berg Judit Hófehérkéje volt, éppen ezért ez maradt meg a legjobban a kötetből.

Gólyanéni>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Nekem nagyon tetszett. Már maga a mesék folytatásának ötlet is egyedi. Kíváncsian vártam, hogy melyik szerző mit fog kihozni a „kapott feladatból”. Mint egy iskolai dolgozat, ahány diák, annyi féle megoldás. Néhol valóban az eredeti történet lett tovább írva, némely írásnál azonban meg kellett keresnem a párhuzamot. Ez a kötet igazán egyedi szerzemények gyűjteménye. Jó volt, hogy egy-egy történet előtt fel lehetett eleveníteni gyermekkorom meséit. Az utolsó írásnál viszont , amint befejeztem a történetet, újból el kellett olvasnom a bevezetést, hogy értsek is valamit(hiába, a szerző Parti Nagy Lajos).
Ha készülne még ehhez hasonló kötet, szívesen kézbe venném.

Párduc50 P>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Nem ezt vártam a könyv fülszövege alapján. Azt lehetett sejteni, hogy a mese folytatódik, nem pedig azt, ami valójában történt, az elbeszélések a mesék mai korba ültetett folytatásai. Némelyik egész otromba. Szinte egyik sem tetszett, üdítő kivételt csak Kiss Noémi novellája jelentett. De ez pedig nem a történet továbbfűzése, hanem mai korba helyezett megismétlése volt. Mindegy, ez volt a legjobb, ki is próbálom az írónő egyik könyvét. Nem szerencsés szerintem, hogy az összes mesefolytatást női szerzők írták (a folytatásként megjelent Ők is boldogan éltek?-ben pedig férfiak). Jobb lett volna inkább vegyesen,

kacago_Morfinista I>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

A Cser Kiadó 2016-ban az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójának tematikája köré rendeződő antológiát adott ki. Ez a mostani kiadvány ugyanezt a megkezdett sort igyekszik erősíteni, vagyis a kortárs magyar irodalomból verbuvál csapatot, akik a megadott szempontok alapján írnak egy novellát. Ezzel gesztussal az irodalom főbb iránya mer nyitni olyan műfajok felé, amelyek nem tartoznak a szélesebb közönségre számító kiadványok közé. És bár az elkészült szövegek kifogástalanul vannak megírva, a döntő részükből pontosan az hiányzik, ami a tündérmeséket fontossá teszi, vagyis az a lehetőség, hogy a karakterek a fennálló renddel valamilyen módon szembeszegüljenek.

Továbbiakban » https://revizoronline.com/hu/cikk/7683/es-boldogan-elte…

BlueDeath IP>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

16-ból 2,5. Ennyinél gondoltam úgy, hogy igen, itt az író megértette a feladatot, tovább vitte a mesét. Lássuk be, ez nem túl jó arány. Egyáltalán nem azt kaptam, amit vártam, és amit elvártam volna. Ahelyett, hogy tovább mesélték volna a történeteket, a többség vagy átemelte az egészet a XXI. századba, esetleg már nem is az eredeti főhősről szólt, vagy ébben kiderült, hogy valami betegség miatt (öregség, baleset stb) hitte azt, hogy megtörtént az eredeti meséje. Szóval igen, ez most egy csúnya, nagy csalódás, megyek is, keresek valamit, ami pozitívabb végkifejlettel kecsegtet.

2 hozzászólás
Horváth_Hollósi_Csilla P>!
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Az alap elgondolás nagyon tetszik, ám aki a mesék folytatására számít, az csalódni fog. Sajnos az írók a mesevilágból kiléptek, át a valóságba. Ráadásul az ő valóságuk valahogy sokkal ridegebb, zordabb, mint az enyém. Nem így képzelem el ezeknek a történeteknek a folytatását, ezáltal nem is tudok túl magas értékelést adni a kötetnek. Mindenképpen elolvasom viszont a második kötetet is, remélve, hogy legalább egy kicsit derűsebbek, hozzám közelebb állóak lesznek a történetek.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

[…] ne légy elvből szófogadó, ne légy gépiesen alkalmazkodó, gondolkozz kritikusan, és ha a legkisebb kétely is felmerül benned, mondj nemet!

153. oldal, A szófogadó kislány · Nina Yargekov

6 hozzászólás
Uzsonna>!

    az ember belülről ember és nem fordítva!

178. oldal, Mese · Sárbogárdi Jolán

mezei P>!

Kértem, meséljen Hófehérkéről. Elhúzta a száját, éreztem, hogy megsértettem. Hosszas unszolásra elmondta, soha nem ment volna hozzá egy olyan emberhez, aki akarata ellenére megcsókolja, és ezzel a történet le volt zárva.

40. oldal, A forgószél · Halász Rita

Citrompor>!

Az emberek sokkal humánusabbak lennének véleményem szerint, ha emlékeznének saját gyerekkori ábrándjaikra, nem gondolja?

76. oldal, Hagyaték · Ugron Zsolna

Bea_Könyvutca P>!

Anyám mindenre azt mondja, hogy szürke. Szürke a táj, szürke a fű, az ég, a ház, a kutya, és kislányom, te is olyan szürke vagy. Az arcod sápadt, csipkedd meg! A bőröd fakó, süsse a nap! Hordjál színes ruhát, színes cipőt, és ne ilyen halvány szalagot köss a seszínű hajadba. Biztos színvak szegény, gondoltam, ahogy álltam előtte piros ruhában, piros cipőmben, a hajamban sárga szalaggal.

39. oldal, A forgószél · Halász Rita

Uzsonna>!

… a pasik az elérhetetlen nőkre buknak, a megnyerhetetlen trófeákra pályáznak, ne feledd, olyan versenytársaid vannak, mint a Szent Grál, a győzedelmes haditettek, egy-egy trón elfoglalása, sőt, a jó győzedelme a gonosz felett – tehát az a minimum, hogy a te meghódításod egy erőpróbával egyenértékű legyen.

148. oldal, A szófogadó kislány · Nina Yargekov

Uzsonna>!

    „szemafóros málnatorta”

181. oldal, Mese · Sárbogárdi Jolán

Vius06>!

Talán mégis okosabb lenne, ha bezárkóznék reggelig, mert ha herceg még az éjjel rájönne, hogy kilestem Őt, akkor ki tudja, mit tenne első dühében! Még az is elképzelhető, hogy hirtelen haragjában véget vetni az éle

108. oldal, Ő és én · Berg Judit

BlueDeath IP>!

Megtöltöttem vízzel egy tálat, és a párnája mellé raktam, mert rólam aztán igazán nem lehet mondani, hogy rossz vendéglátó lennék.

124. oldal, Vonalak · Hernyák Zsóka

Kapcsolódó szócikkek: Ariel
4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bodnár Alexandra – Monos Anett – M. Z. Chapelle (szerk.): Sssh!
Tisza Kata: Pesti kínálat
Narine Abgarjan: Égből hullott három alma
Koós Patrícia (szerk.): Jégvirágok
Ronnie W. A. (szerk.): Csillagtalan
Álmodnak-e a normális emberek könyvesboltokkal?
Zsoldos Árpád – Zsoldos Adrienn (szerk.): A tavaszi szél titkai
Bodor Ádám: A részleg
Király Levente (szerk.): Körkép 2015
Bazsányi Sándor (szerk.): Szivárványbaleset