És ​boldogan éltek? 10 csillagozás

Mesehősnők utóélete
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Gondoltak már arra, mi történt gyerekkorunk mesehősnőivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi várt például Piroskára, miután kiszabadult a farkas gyomrából? Vagy milyen élete lett Hamupipőkének, miután férjhez ment a herceghez? És mi történt Pöttyös Pannival, miután kijárta az iskolát?
Most 15+1 neves, kortárs írónő folytatja ezeket a történeteket. A kötetben olvashatjuk Csipkerózsika, Hófehérke, Aranyhaj, Alice, Seherezádé, Holle anyó, Dorothy, Mulan, a Hókirálynő, a halász nagyravágyó felesége, a kis hableány és Sárbogárdi Jolán utóéletét. A novellák, vagyis felnőttmesék ott kezdődnek, ahol a gyerekmesék véget értek.

Eredeti megjelenés éve: 2018

A művek szerzői: Arany Lídia, Szvoren Edina, Szécsi Noémi, Selyem Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa, Sárbogárdi Jolán, Nina Yargekov, Molnár T. Eszter, Kiss Noémi, Kemény Zsófi, Karafiáth Orsolya, Hernyák Zsóka, Halász Rita, Boldizsár Ildikó, Berg Judit, Ugron Zsolna

>!
Cser, Budapest, 2018
184 oldal · ISBN: 9789632785684 · Illusztrálta: Szabó Imola Julianna
>!
Cser, Budapest, 2018
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785653 · Illusztrálta: Szabó Imola Julianna

Most olvassa 3

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mezei P
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Kicsit csalódott vagyok. A cím/alcím/fülszöveg alapján mást vártam. Valahogy úgy érzem magam, mint amikor a kedvenc könyvemből készült film megnézése után: ebből valami sokkal jobbat lehetett volna kihozni. Pedig az első novella, Rakovszky Zsuzsától A hazug tükör magasra tette a lécet, az egyik legütősebb novella volt. De utána egyre lehangolóbb illetve időnként idegesítő és számomra érthetetlen írások jöttek. A Rakovszky novellán kívül még Ugron Zsolna Hagyatéka volt figyelemre méltó, Berg Judit Ő és énje is nagyot ütött. Az egyetlen színfolt, amin mosolyogni is tudtam, Nina Yargekov Piroska története volt. Hiányoltam a humort. Mert hát értem én, hogy nem éltek boldogan…., node miért kell mindennek ennyire lehangolónak lennie? Az utolsó elbeszélés, Sárborgárdi Jolán írása, kicsit kakukktojás volt. Be kell látnom, hogy Parti Nagy Lajos nemcsak kib..ott fura verseket, hanem fura novellákat is ír. (https://moly.hu/karcok/1189850). Bevallom őszintén, hogy körülbelül annyit értettem belőle, mint amennyit kedves molytársunk @Paulie_jakja hozzászólásaiból. Summa summarum: személy szerint én maradnék a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” verziónál.

5 hozzászólás
>!
kisboszorka P
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Nagyon megörültem ennek a könyvnek, mert imádom a meséket, és gyakran én is továbbfűztem magamban, mi hogy folytatódhatott volna. Persze gyerekként máshogy pörög tovább a mozi, mint felnőttként, és máshogy más agyában, mint az enyémben. Ezért némelyik novella elég sokkoló volt, de a többség nagyon tetszett, tetszett a megfejtett mondanivaló, a mai hétköznapokba ültetése. Hiszen pont ez biztosítja a klasszikus mesék általános érvényűségét, hogy minden korban megállják a helyüket, segítségükkel könnyebben értelmezhető a világunk.
Nekem arra is jó volt ez a gyűjtemény, hogy megismerjek számomra még ismeretlen írónőket, akiktől még szívesen olvasnék.

>!
tizkicsikonyv P
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

A könyv gondolata, a koncepció azonnal megfogott: lehet, hogy létezik már hasonló (?), de számomra mindenképp hiánypótló. Bár én is az egyenjogúság nagy harcosaként szeretek magamra gondolni, bevallom, mégis szeretem a klasszikus meséket, amelyek sok esetben kifejezetten szexista módon ábrázolják a „hagyományos nemi szerepeket”. A könyvben található rövidke novellák többnyire – hol több, hol kevesebb sikerrel – erre igyekeznek rámutatni, amellett, hogy napjaink tipikus jelenségeire is reflektálnak: van itt minden a szexuális kizsákmányolástól elkezdve, a migráns kérdésen át, egészen a social media függésig. Hepiendet ne nagyon várjunk. Magát a könyvet nehéz értékelni, mert meglehetősen eltérő a novellák színvonala, de Hófehérke története azzal együtt, hogy rettenetesen morbid, számomra abszolút kedvenc.

>!
Utószó_blogger
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Nagyon nehéz értékelni ezt a könyvet, mert úgy érzem, hogy nagyon különböző novellák kerültek a könyvbe, különböző színvonalon. A könyv külső megjelenése azonban végig nagyon színvonalas, gyönyörű illusztrációk és feliratok kaptak helyet benne, így az egész kötet nagyon profi munkának látszik. Azonban meg kell említenem, hogy a fülszöveg, de különösen a Mesehősnők utóélete alcím nagyon félrevezető, mert nemcsak folytatásokat olvashatunk, hanem átiratokat, és a mese által inspirált, de ahhoz közvetlenül nem kapcsolódó novellákat is.
Bár sok történet tetszett, de a kedvencem mégis Karafiáth Orsolya novellája volt, a Nagyi. A történetben Pöttyös Panni és gyerekkori barátja, Péterke idézték fel a nagyi halála után a csodálatos dolgokat, amiket az idő hölgy tett értük. Meghatóra sikerült a történet, és szép a lezárása is, ezért ez a történet tette rám a legmélyebb benyomást. Volt néhány elég morbid szöveg is a könyvben, melyek tényleg csak a felnőtteknek szóltak. Ilyen például Berg Judit novellája, mely egy sötét, morbid csattanót ad a Hófehérkének. A végére még ki kell emelnem Selyem Zsuzsa novelláját Múról, a menekülő kis csillagról, mely nagyon aktuális témát dolgoz fel Sahrazád történetén keresztül. Egyszerre lett komoly és megható történet.
Bővebben: https://utoszo.wordpress.com/2018/10/31/es-boldogan-elt…


Népszerű idézetek

>!
mezei P

Kértem, meséljen Hófehérkéről. Elhúzta a száját, éreztem, hogy megsértettem. Hosszas unszolásra elmondta, soha nem ment volna hozzá egy olyan emberhez, aki akarata ellenére megcsókolja, és ezzel a történet le volt zárva.

40. oldal Halász Rita: A forgószél

>!
Utószó_blogger

Sahrazád nem tétovázott. Ha képes volt az ezer lányt módszeresen kivégző Sahrijának mesélni, annak tudatában, hogy a király, miután éjszaka kedvét töltötte rajta, reggel akár le is fejezheti, hát akkor ebben a kis sátorban is mesélni fog, ahová Aszad és Putyin bombái elől menekültek húgával és annak két gyermekével, miközben Sahrazád mindhárom fia a lázadók táborában van, híre róluk semmi, egyetlen reménye, hogy nem kerülnek élve sem az ISIS, sem a kormányerők kezébe.

167. oldal, Selyem Zsuzsa: Múról, a menekülő kis csillagról

>!
Utószó_blogger

Valahol messze, valahol nagyon-nagyon messze pedig még élt a Hókirálynő, és távolról figyelte Gerdát és Kait. Gerda és Kai pedig távolról, nagyon-nagyon távolról figyelték őt.

113., Kemény Zsófi: Lábnyomok a korai hóban

>!
ocimumBasilicum

Amikor Kai elindult a gyerekekkel az iskolába, utánuk köszönt, de szépek vagytok ott együtt, köszönjük, te is milyen szép vagy ott egyedül.

119. oldal, Kemény Zsófi: Lábnyomok a korai hóban


Hasonló könyvek címkék alapján

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom
Palotai Erzsi: Karambol
Szil Ágnes: Tangram
Szív Ernő: Összegyűjtött szerelmeim
Novák Éva: Játékok
Szabó T. Anna: Törésteszt
Karafiáth Orsolya: Szirén
Galgóczi Dóra: A nő millió arca
Alice Munro: A boldog árnyak tánca
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka