Tetűmese 42 csillagozás

Szécsi Noémi: Tetűmese

Itt van végre egy nagyon vicces könyv az óvodások és az iskolások (és legfőképp a szülők) rémálmáról, a tetűről. A humoros szöveg és a vagány képi világ a tetűk nagymesterével, Mocsok bácsival mesélteti el, hogyan tudjuk felvenni ellenük a harcot. A legfőbb fegyver pedig nem más, minthogy ne szégyelljük és titkoljuk őket!

„– Tyű, én még kicsi voltam, csak egy milliméter, amikor mindenki arról beszélt, hogy tanévkezdetkor egyszerre három iskolában tört ki a tetűjárvány. Mocskos bácsiból sztár lett!
– Ugyan már, hagyjuk, csak magamat hoztam. Ráadásul ez már nagyon régen volt, a múlt héten.”

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Könyvtárs

>!
Kolibri, Budapest, 2015
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155501739 · Illusztrálta: P. Szathmáry István

Enciklopédia 1


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Ninácska P>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Pár Szécsi Noémi könyv megvan nálunk a könyvtárban, több került már a kezembe. A Tetűmesét többen dicsérték már nekem, és bevallom őszintén, a kifejező cím eléggé felkeltette az érdeklődésemet. Azt tapasztalom mostanában, hogy elég sok olyan könyvet adnak ki – és milyen jól teszik! –, ami valamilyen tabunak számító témát boncolgat, dolgoz fel viccesen. Ez a könyv is ilyen. Sajnos bárkivel megtörténhet, hogy tetves lesz, de ezt elég nehéz „feldolgozni”, pedig manapság már azonnal kiírhatóak a csúcs szuper szerekkel. Ez a kedves írás megmutatja nekünk, hogy nem kell aggódnunk, ha esetleg ez bekövetkezne.
Az illusztrációk nem tetszettek, de a történet nagyon bájos volt és humoros.
Csak én sajnáltam a végén már a kis tetveket? :D

Citrompor>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Végre! Már vártam a megjelenést. Ezúttal is furcsán néztek rám a könyvesboltban, amikor érdeklődtem, meg lehet-e már nézni a Tetűmesét. A múltkoriban fejcsóválásokat és „manapság mikről nem írnak meséket” megjegyzést kaptam, de ma egy cinkosan mosolygó eladó közölte velem, hogy pont ma érkezett, fenn van az emeleten a gyerekkönyvek és az ifjúsági irodalom szintjén.

Felmentem, furcsán néztek rám. Kiderült, még nem csomagolták ki, de már ott volt, éppen pakolták. A fenti eladók és a biztonsági őr újfent csodálkozott, nahát, de furcsa mese, hogy miről is szól?!, meg is tanakodták, hogy majd az orrfújós mellé pakolják.

Előtörténet vége. Vágjunk bele, lapozzuk fel! Jópofa, egyedi, kicsit bizarr, de mégis vagány, az illusztrációk furcsák, már-már csúnyák, de nagyon lazák és igencsak mókásak, szóval összességében mégiscsak szuper! Különösen az tetszett, hogy a borítón is látható stílusban ábrázolva, egy nagyítóval a fejtetőhöz közelítve a nagyító alatt precíz és pontos bilológiai ábrát láttunk a Pediculus humanus capitis-ról, lánykori nevén a fejtetűről. (Azta!) A szöveg is kellően pimasz, szórakoztató és figyelemfelkeltő, humorban pedig egyáltalán nem szűkölködik. A sokszor ismételgetett „felnőtt” frázisok, mint minden fejben dől el (vagy inkább a fejen! haha!), vagy minden nagy férfi mögött áll egy erős nő (például Para Zita!) a történet és a rajzok ismeretében más jelentéstartalommal telnek meg. Mókás volt, egyszer a számra kellett szorítanom a kezem, nehogy hangosan felkacagjak. Egy tabutéma sziporkázó előadása.

8 hozzászólás
Futóhomok>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

1. Stílusosabb lett volna a böngésző „műfajban” feldolgozni a témát;)
2. Szöveg és illusztráció harmonikus illeszkedését értékeltem a csillagozásban.
3. Valamiféle trendkövetést vélek felfedezni hazánk gyerekirodalmában – egyszerűen muszáj mindenről mesét írni. Ám legyen. Amit komolyan nem értek: vajon ezt a tetűs mesét ki fogja megvásárolni? Legtöbbször ajándékba veszünk könyvet (a saját gyerekeinknél igyekszünk több alkalmat is találni spórolni e jó szokásunk kiélésére) és akkor már alaposan megfontolja az ember, mit is választ …

Molymacska P>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Hát ez elég furcsa volt.
Mármint egyrészről biztosan hasznos, hogy a tetűkről beszélünk, és elmondjuk, hogy az csak rossz, ha nem szólsz róla, viszont az is furcsa, hogy egy tetű szemszögéből mesélik el a problémákat. Érthető, de furcsa. Ellenben látszik, mennyire eljárt a kor felettem, elektromos tetűfésűről én még nem is hallottam! (pedig biztos hatékonyabb, mint a sima fésű :D )

9 hozzászólás
Gelso P>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Tanulságos, de undorító.
Ill. visszataszító. Amilyenek számomra a tetvek.
Amíg olvastam, végighúzódott a gondolataimban: Ez a Mocsok bácsi, mekkora egy Tetű, na, meg persze mocskos állat!

„Mindenki tudja, hogy ezen a fejen Mocsok bácsi a legnagyobb tetű…”

„A mai fiatalságnak ma már mindent tálcán kínál az élet. Bezzeg az én serkekoromban sokkal nehezebb volt minden.”

„egy tetű élete is fejben dől el”

„Az áldozatok megválasztása egyfajta művészet.”

„…minden tetű nagy álma: egy komplett tetvesfejű óvódáscsoport”

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

(UI: Miért is bízhatnak a tetvek az agykontrollban meg az aromaterápiában?)

P. Szathmáry István illusztrálását még szokogatom, de nincs vele sok bajom…

Sicc>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Értem én, hogy fontos tudatosítani, hogy ez nem tabu téma, és beszélni kell róla, hogy mielőbb kezeljék, ha felüti a fejét, de…nem igazán tetszett a megvalósítás. Az illusztráció sem jön be (bár valamilyen fura módon mégis vonz, ezt nem tudom hová tenni magamban:)

Judyt IP>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Nem kell félni a tetvektől. Emlékszem, amikor gyerekkoromban az én fejemet is kezelték. Hamar túl voltam a dolgon. :-)

>!
Kolibri, Budapest, 2015
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155501739 · Illusztrálta: P. Szathmáry István
2 hozzászólás
gab001 P>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Elsőre nagyon elutasító voltam ezzel a könyvvel kapcsolatban, a cím teljesen megdöbbentett. Az illusztrációk pedig belül még kevésbé nyerték el a tetszésemet. Az előítéleteket félretéve azonban be kell ismernem, hogy szükség van ilyen könyvekre. Sajnos hajlamosak vagyunk a tabu témákat kerülni még az otthoni, védett közösségünkben is, így a kicsik sokszor olyan helyzetben találják magukat, amivel nem tudnak megbirkózni, s ezért akár hosszabb távon is kihathat rájuk ez az élmény. Nálam ez történt. A szülőknek nyitottnak kell lenniük, hogy ezt elkerüljék. Ha pedig maguktól nem sikerül, akkor például ez a könyv segítség lehet. A tetvesség egyenlő az én fogalmai szerint a szégyennel, márpedig a tetvek nem válogatnak és a kicsiknél ez még komoly gond. A mese arról szól, ahogy Mocsok úr okítja fiatalabb tetűtársát az élet tetű dolgaira. Sok benne az ismeret, ráadásul olyan formán, ami a gyerekek számára is befogadható. Örülök, hogy megvettem és elolvastam. Biztosan elő fog kerülni, amikor szükség lesz rá.

>!
Kolibri, Budapest, 2015
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155501739 · Illusztrálta: P. Szathmáry István
Juci P>!
Szécsi Noémi: Tetűmese

Ez nagyon vicces! :D Kicsit inkább felnőtt humor, mint gyerek, de nagyobbacska gyerekek értékelni fogják (elvégre 8+-os). Klasszikusan „elég lesz kivenni könyvtárból” típusú könyv, otthonra azért túlzás :)


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

– Te kis tetű, gyere csak ide!
– Hozzám beszél a bácsi?
– Igen, hozzád. Hová valósi vagy?
– Odalenn, a jobb fültövön gyerekeskedtem.
– És már a középválasztékig jutottál? Ügyes gyerek vagy!

Kapcsolódó szócikkek: tetű
5 hozzászólás
Kuszma P>!

Éreztem, hogy egy tetű élete is fejben dől el.

Kapcsolódó szócikkek: tetű
1 hozzászólás
sztimi53>!

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Az én életemben ez Para Zita volt, a legtetűbb nő, akivel valaha találkoztam.

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi Kubacska András: Hangyácska
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
Bezerédj Amália: Flóri könyve
Katharina Brenner: Tanyán
Émilie Beaumont – Nathalie Bélineau: Tündérmesék királykisasszonyai
Hana Doskočilová: Diogenész hordója
L. A. Levinova – K. A. Szapgir: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai
Kyrima Trapp: A lovagvár
Vlagyimir Ljovsin: Nullácska a tengeren
Nagy Franciska: Zsófi kertje