Töredéklét 8 csillagozás

Szécsi Magda: Töredéklét

Szécsi Magda ebben a munkájában a magyar társadalmi lét peremén vegetáló embertársaink, a hajléktalanok világát tárja az olvasók elé. A szerző nagyon bátor asszony, hogy ezt a hihetetlenül kemény feladatot magára vállalta: a látleletet elkészítette, páratlan megfigyelő képességgel, emberi melegséggel.

>!
Ab Ovo, 2002
146 oldal · ISBN: 9639378089

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

n P>!
Szécsi Magda: Töredéklét

A könyvet megmutattam egy hajléktalan ismerősömnek, az ő véleményét is tolmácsolom.
Ha valaki látott már közelről hajléktalant, ha valaki adott már teát nekik amikor hideg van, ha valaki hívta már be Melegedőbe, ha valaki járt már hajléktalanszállón és próbált velük beszélgetni, ha valaki intézett már személyit, tb kártyát, munkát nekik, ha valaki adott már legalább egy zoknit nekik – amit kesztyűként a kezükre húznak ha mínusz van… az tudja, hogy ezt a könyvet egy hajléktalan nem szívesen olvasná el magukról. Én sem szeretném, ha ezt és így írnának rólam. A kevesebb néha több, sokkal több. Szomorú vagyok, ha ilyen egy igazi mai, fontos könyv! Ha tényleg ilyen szavakat kell a „valaha emberként élt” – és elnézést ezért – az egyébként értelmiségiből lett hajléktalan szájába adni/írni, mert így lesz hatása, akkor nagy baj van velünk. Nem a világgal, velünk!
Nem tudtam aludni ettől a könyvtől! Azért lett 1*, mert én a hajléktalan ember oldaláról próbáltam olvasni. Mit szólnék én ehhez, ha így írnának rólam, még akkor is, ha van benne igazság. Mert biztos van ilyen kivetett ember is. De az, akinek megmutattam, ő 20 éve él közöttük és neki nagy bánatot okozott.
Iványi Gábor szavaira, könyvére, a Menhelyeken végzett munkájára figyeljetek inkább.

19 hozzászólás
fülcimpa>!
Szécsi Magda: Töredéklét

Nehéz. A lét. Nekik. Főleg. De életben kell maradni. Az ösztön működik. Kaja kell. Cigi kell. Jó lenne megfürdeni. Jó lenne melegben lenni. Kellene egy kabát. Pia? Pia. Mert anélkül végképp nem megy.
Sorsok. Saját hibából (amit bevallanak, kimondják, nem takargatják) vagy mások miatt, de az utcán élnek. Küzdenek.
Ütős, kemény, könyörtelen. Főleg így a legszebb ünnep idején…
Mi a teendő? Hogyan menthetem meg az összes hajléktalant? Én? Egyedül? Aki a kuka mellé zacskóban rakja ki a maradék kaját, aki múlt karácsonykor is szaloncukor, sütemény adagot akasztott rá, és a lakása ablakából szurkolt, hogy tényleg az vigye el, aki megérdemli….
Fogalmam sincs mi lesz velük.
A könyv ráébreszt arra, hogy sürgős megoldás kell.

2 hozzászólás
zyzmut >!
Szécsi Magda: Töredéklét

Elvileg novelláskötet, mégis, majdnem ugyanazok a szereplők tűnnek fel mindben, ismerik egymást; a történetek kapcsolódnak egymáshoz, kiegészítik egymást.
Szeretek a társadalom rusnya bugyraiba lemerülni; több könyvet is olvastam már a hajléktalanságról. Mégis, ez az egyik legdurvább, amit ebben a szomorú sorsban élő emberekről olvastam.

Sárhelyi_Erika I>!
Szécsi Magda: Töredéklét

Ez nem igazán tetszett Szécsi Magdától :/ Olyan túl direkt történet a hajléktalanokról, és nem feltétlenül érzem hitelesnek. De lehet, hogy csak azért, mert 145 oldalba összezsúfolva ennyi nyomorúság, szörnyűség és borzalom, ami elvileg itt zajlik körülöttünk az utcán – évekre elosztva még csak-csak hihető, de így … :/
A könyv ezzel az ajánlással indul: „Zsigó Jenőnek, mert azt mondta: … írj valami mait, valami fontosat…. Jenő, ez elég mai, elég fontos?” Igen, mai, fontos, de nagyon megírt. Nem érzem rajta az ihletett állapotot, csak azt, hogy írni akart valami mait, valami fontosat. Az akarástól aztán nem is olyan lett, mint amilyen lehetne egy ilyen könyv.

Kisanna>!
Szécsi Magda: Töredéklét

Hajléktalanokat bemutató történetek, lazán kapcsolódnak egymáshoz. Szomorú, tragikus, kegyetlen világ, ahol szinte állati sorba süllyednek az emberek. Szécsi Magda nagyszerű írónő, ez a könyve is zseniális. Nem is értem miért nem népszerűbb.


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

A Mátyás tér olyan volt, mint mindig. Egy jó szívű, nagy kurva, aki befogadott mindenkit válogatás nélkül.

20. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

– Ne vedd már ilyen komolyan magad! Az életet nem lehet máshogy kibírni, csak röhögve. Te gyerek! Hát mit tanulsz az utcán? Nem mondta a Költő, hogyha beteg vagy, ha éhes vagy, ha beléd rúgnak, arra csak egy gyógyszer van, a röhögés?

114. oldal

zyzmut >!

Ha túléljük, jó. Ha beledöglünk, még jobb.

7. oldal

zyzmut >!

Az ember nem szokik rá a piára boldogságában.

53. oldal

zyzmut >!

Az éhség a legnagyobb kerítő a földön, rosszabb bárminél, amit ismerek.

54. oldal

zyzmut >!

Semmi olyat nem találunk ki vagy álmodunk meg, ami meg nem történhetne a világban.

102. oldal

zyzmut >!

…ma már a nyugdíjasok is látens hajléktalanok.

21. oldal

zyzmut >!

– Mert hihetetlen, hogy egy tanár…
– Egy alkoholista tanár – vágott Bandi szavába Ági –, aki hetekig nem tartotta meg az óráit, vagy éppen óra közben pisálta össze magát, aki elitta saját feje fölül a két és fél szobás lakását, aki botrányos módon lefeküdt egy tizenkilenc éves tanítványával. Ez volt. Ez van. Csak szex nincs. Baszás, az van. De csakis végszükségben, és csakis piáért. De mindig végszükség van annak, aki az utcára került.

40-41. oldal

zyzmut >!

KARESZ Karola, most már tuti, hogy nem férsz bele az imidzsembe.
KAROLA (kóstolgatja a szót) Imi dzsem. Ezt az új lekvármárkát nem ismerem.

72. oldal

zyzmut >!

– Nem voltak szépek ezek a dolgok, de legalább igazak voltak.
– Honnan tudtad, Zsóka mama, hogy tényleg igazak?
– Attól, hogy fájtak, De veszettül ám! Mert a valóságnál semmi sem fájhat jobban.

140. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Németh László: Társadalmi drámák
Rákosy Gergely: Az óriástök / Tigrisugrás / Novellák
Parti Nagy Lajos: Mi történt avagy sem
Mezei Balázs: Ezredvégi számvetés
Horkai Anita – Vingender István: Egészség és társadalom
Giró-Szász Magda: Telefonhírmondó
Gaál Zoltán: Tokió
Bíró Gáspár: Demokrácia és önrendelkezés a 21. század elején
Bárdosi Mónika: Kulturálódási szokásaink