Hengergő ​homok 37 csillagozás

Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

Széchenyi Zsigmond Hengergő homok című könyve a sivatag kietlen homokdűnéi közé vezeti az olvasót. Útitársai mindketten nevezetes emberek. Horthy Jenő szintén kiváló Afrikavadász, a kormányzó öccse, a hajdani Budapest lovaséletének meghatározó egyénisége. Almásy László pedig már a könyv megírása idején, 1935-ben is ismert sivatagkutató, az arabok „Abu Ramlája”, a sivatag atyja, akinek kalandos élete Az angol beteg című Oszkárdíjas film forgatókönyvéhez is alapul szolgált. Ezerötszáz kilométer járatlan sivatagi út áll a felfedezők előtt, melynek során a világon először szelik át autóval a Libiai-sivatagot. Útközben Széchenyi Zsigmondnak sikerül elejtenie máig világrekordnak számító addaxát!

Eredeti megjelenés éve: 1935

>!
M-érték, 2012
118 oldal · ISBN: 9786155113369
>!
Mérték, Budapest, 2005
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637304517
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635472633

2 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

Egy 1964-es kiadású Széchenyi Zsigmond könyv akadt a kezembe. Sivatagi útleírás és vadászélmények. Széchenyi együttes kalandja Almássyval – a már ismert Afrika kutatóval – és a kormányzó testvérével. Olvastatja magát a majd százéves leírás Egyiptomról. A szerző jó stílusban, kis iróniával, helyenként jó humorral is adja elő keserves kalandjaikat a Szaharában és a núbiai sivatagban. Számomra megejtő volt a nílusi hajóút, az összetalálkozás Isis Philae-templomával. A vadászsiker és annak izgalmai – még ha világbajnok is a trófea – számomra másodlagos…Sajátos viszonyai miatt nagyon ajánlom!

ervinke73>!
Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

Még a mutáláson túl de a felnőtt koron innen olvastam nagy magyar vadászok könyveit, magam is e pályán képzelve el a jövőmet. Mára ebből múlt lett, a pálya is más, a hangom pedig dohánytól bársonyos. És most újra fogom olvasni ezeket a könyveket, és élveztem ezt a leírást nagyon, szépirodalmi volt és megejtően, egyedien humoros. Igazi meglepetés.

Eszter01>!
Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

Egészen véletlen, hogy a könyv olvasása alatt adták le a tévében Az angol beteg című filmet. A könyv ugyanis egy olyan expedícióról szól, aminek keretében a Líbiai-sivatagot szelte át három autóval Széchenyi Zsigmond Horthy Jenővel (Horthy Miklós öccse), illetve Almásy Lászlóval (az "angol beteggel"). Próbálok visszaemlékezni, de talán sohasem olvastam még sivatagban játszódó könyvet, éppen ezért volt nagy élmény a Hengergő homok. Széchenyi érzékletesen írja le a több hónapnyi utat, ebbe a könyvbe tényleg bele lehet feledkezni. Leírja a homokviharok átvészelését, a benzinhiányt, a szárazságot, a ruházatot, a tevegelés nehézségeit, a rázós utakon történő autózást, majd az oázisokban való felfrissüléseket. Magáról a vadászatról nem sok szó esik, inkább magát az utat írja le. Mondhatni azt is, hogy a könyv szempontjából fontosabb maga az út, mint a megérkezés.
Látványos fekete-fehér képekkel van illusztrálva az útleírás, ami segíti elképzelni ezt az óriási teljesítményt, amit hihetetlen módon, az 1900-as évek elején, szinte technikai segítség nélkül vittek véghez.

6 hozzászólás
Lanti18>!
Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

A végére kapja el Széchenyi az igazi humoros hangulatot, ott nevettem fel többször is hangosan. A mű végig izgalmas és lebilincselő, nem csak azoknak akiket a vadászat vonz, hanem a történelem iránt érdeklődők számára is izgalmas lehet. A regény végéhez csatolt képek hozzák csak igazán közel a leírt kalandokat.

cisa>!
Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

1964-es kiadás van meg, a szépirodalmi sorozat részeként, s nagy meglepetésként, "kaptam még egy kis történetet a végén, a Két kecske-ből az egyiket :) – Núbiai vadkecske címmel.
Tetszet az Ahogy elkezdődött című műve után, a fiatalabb Zsigmondot olvasni !
A leírt körülmények viszont kegyetlenek voltak, nem, nem a sivatagira gondolok, hanem az ember által uralt világra…ott nemcsak a bőrük volt sötétebb, sok embernél a fejben is sötétség volt sajnos…

matthews>!
Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

Első olvasott könyvem a vadász-utazótól. Néha olyan érzésem volt, hogy nem vadásznaplót, hanem ifjúsági kalandregényt tartok a kezemben: felettébb tetszett Széchenyi előadásmódja, ahogyan szórakoztató, könnyed stílusban írja le az expedíció eseményeit, viszontagságait, finoman adagolt humorral tarkítva a történteket. Vélhetőleg ilyen írásokkal lehet megszerettetni az emberekkel a földrajzot – még akkor is, ha éppenséggel a kietlen, zord sivatagokról van szó. Egyébként érdekes, hogy egy szenvedélyes vadász mire nem képes: vállalva minden kockázatot, akár a világ végére is elutazik egy-egy értékes trófea reményében.
A vadásznapló egyes részei Germanus Gyula könyveit idézték (Allah Akbar!, Kelet varázsa), jóllehet azok elsődleges célja a mohamedán vallás, az arab világ bemutatása.
Élvezetes vadászkaland és útleírás (inkább az utóbbi), kifejezetten szerethető könyv.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635472633
Sünike>!
Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok

Ifjú koromban faltam Széchenyi Zsigmond könyveit. Azt hiszem, ezt csak egyszer olvastam, mert a sivatagi helyszíntől nem voltam elragadtatva.


Népszerű idézetek

Emerencia P>!

Minden apropó nélkül idegennel szóba elegyedni, nekem mindig probléma. Halogatom, mint a fogorvost.

9. oldal

Emerencia P>!

Nagy autós vagyok én, amíg működik a motor. De ha egyszer leáll, akkor javítsa meg más.

26. oldal

1 hozzászólás
Wiggin77 P>!

A sivatagért nem rajongok. Arról a költő emlegette ' sivatag varázsá'-ról nem sokat tartok. Kairóban, a Mena House ablakából vagy a piramisok tövéből szívesen végignézek a sivatag impozáns mozdulatlanságán. De nekem ennyi is elég a varázsból. Van akkora fantáziám, hogy el tudjam képzelni mindazt, ami ott, a láthatár mögött következik. Mindazt az újabb homokot.

26. oldal

Wiggin77 P>!

Almásy egyik feketénkkel járja a kunyhókat. Csak a negyedikből sikerül előcibálniuk egy töpörödött, fogatlan vénasszonyt, szakasztott olyat, amilyennel a babonás vadász nem szeret találkozni.
Ezúttal azonban megörülünk neki. Merem állítani, hogy így még boszorkánynak soha meg nem örültem.

59. oldal

Bla IP>!

Mindenkit megdicsérünk, mindenkivel leparolázunk, mindenkit megajándékozunk. Elosztogatjuk összes aprópénzünket. Még a szakácsunkét is, meg a kormányzósági katonáét is. De még az sem elég, papírpénzt kell elővennünk.
A bankót azonban gyanakvó fejcsóválással fogadja a wakil. Összehívja tanácsosait. Kézről -kézre adják, egyenkint tanulmányozzák a papírfontot, sehogy sem tetszik nekik.

91. oldal

Bla IP>!

…sípol a szél, nemcsak szemünket szánkat, nemcsak sátrunkat hordja tele homokkal, de elfújja A. tegnapi nyomát is, megszünteti köztünk az összeköttetést.
Piszkosan és tétlenül ülünk egész nap, várjuk a jó szerencsét, és átkozzuk a sivatagot. Most szeretném, ha valaki megmutatná a sivatag varázsát! Mert én ugyan hiába keresem.

47. oldal

Wiggin77 P>!

Néhány datolyapálma árnyékában, indulásra készen hűsölt három sötétkék teherautónk. Bizakodó gondolataim átrepültek Amerikába, az öreg Ford Henrikhez, talán csak jól megcsinálta ezt a három szekeret!

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: datolyapálma · Henry Ford
matthews>!

Egy angol őrnagy – fél lábát ellőtték a háborúban – Dél-Afrikába igyekszik; kisül, hogy tizennégy évvel ezelőtt találkoztunk Angliában, együtt laktunk három napig falusi vendégségben. Alig ismerünk egymásra. Ilyenkor a „kicsi a világ” a szokásos mondás, pedig hát dehogy az, dehogy! Túlságosan nagy. Reménytelenül nagy ahhoz, hogy egy élet folyamán meg lehessen ismerni.

18. oldal (Magyar Könyvklub, 2000)

Bla IP>!

…a kairói utcának ablakomba rámázott szakasza…
Szivárványszínű selyemkaftánokon kávébarna fejek. Civil ruhák felett vörös fezes fejek. Kacsajárású, nagyhasú elefántcsont színű arab nők, mandulaszemük alatt fátyol-Niagarával. Fehér turbánokon arany banánkoronák. Skót bakafejeken félrecsapott szalagos sapkák. Láncra vert néger rabok fekete biliárdgolyó fejei. Melankolikus tevefejek orrára kötött madzag…

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

May Károly: A feketék országában
Almásy László: Az ismeretlen Szahara
Michael Asher: A negyvennapos út
Barbara Toy: Sába nyomában
Gustav Nachtigal: Szahara és Szudán
Werner Legère: Timbuktuból jövök
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Charles Gibson: Az őrültek százada
Szalay Balázs – Bunkoczi László: A sivatag bűvöletében
Joachim Peiper: Rommel kutyái