Megbélyegzettek 2 csillagozás

Széchenyi Kinga: Megbélyegzettek Széchenyi Kinga: Megbélyegzettek

Hogy kik is ők? A szerző, Széchenyi Kinga szavaival: a Megbélyegzettek. Az 1951-es budapesti kitelepítésekkel kapcsolatosan ez idáig számottevő dokumentáció nem született, úgy látszik, az eltelt fél évszázad kevés volt e trauma objektív feldolgozásához. Széchenyi Kinga mégis megtette, pedig maga is érintett volt. Hatalmas kutatómunkával állította össze e kivételes történeti dokumentumot, mely nem vád- vagy perirat a szörnykorszak ellen, hanem „élő történelem": a rendszer kényszerintézkedéseinek és mozgatórugóinak bemutatásán túl mintegy három tucat visszaemlékezés és interjú teszi igazán olvasmányossá és hitelessé a Megbélyegzettek elhallgatott tragédiáját.

>!
Helikon, Budapest, 2015
700 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632272740
>!
Kráter, Pomáz, 2008
614 oldal · ISBN: 9789639735569

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Széchenyi Kinga: Megbélyegzettek

Tiszteletreméltó törekvés, hatalmas gyűjtő- és kutatómunka eredménye ez a könyv. A személyes érintettség még nehezebbé tehette a feldolgozást.
A kötet második fele – a kitelepítettek visszaemlékezései – sokkal közelebb állt hozzám, az első felében – ez volt a történelmi háttér, általános áttekintés – zavart, hogy rengeteg volt az ismételgetés. Mintha az egyes fejezetek előzőleg külön cikkek lettek volna.
A rengeteg sajtóhiba pedig az egész könyvben nagyon zavaró.


Népszerű idézetek

Nickelback89>!

Nem ritkán még zsidókat is elért a Párt keze.Az egyetlen különbség a zsidó áldozatok és a kommunizmus üldözöttjei között,hogy utólag,mind a mai napig,csak és kizálólag a nácizmus áldozatairól szabad csak megemlékezni

Nickelback89>!

A kitelepítés vagy annak különböző válfajai,egyes társadalmi osztályok,rétegek kiiktatását,tönkretételét jelentették,és az osztályidegenek elleni bosszú vezérelte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hantó Zsuzsa: Kitaszítottak III.
Jaap Scholten: Báró elvtárs
Csoma Mózes: Koreaiak Magyarországon az 1950-es években
Turnovszky Éva: Az óvoda réme
Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
Pátkai Ilona (szerk.): Édes Api! Drága Anyu!
Cserényi-Zsitnyányi Ildikó: Aknamunka
Pentelényi László (szerk.): Arcok iskolája
Rózsás János: Keserű ifjúság / Éltető reménység
Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások