Egyedül ​a halál ellen 9 csillagozás

Semmelweis Ignác élete
Száva István: Egyedül a halál ellen Száva István: Egyedül a halál ellen Száva István: Egyedül a halál ellen

Semmelweis Ignác nevét a világon mindenütt ismerik. Magyarországon is, külföldön is kórházakat neveztek el róla. Budapesten szobrot emeltek neki, az emberiség jótevőjének, az anyák megmentőjének nevezik. Írtak róla regényt, készítettek filmet, tanulmányok, cikkek foglalkoztak munkásságával. Az olvasó mégis érdeklődéssel forgatja majd Száva István regényes életrajzát hazánk dicső orvosáról, Semmelweisről. A fordulatokban gazdag, érdekes könyv mindvégig hiteles adatokra épül, s így nemcsak szórakoztató, hanem hasznos olvasmányt is nyújt.

Róla szól: Semmelweis Ignác

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy emberek élete Móra

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
162 oldal · ISBN: 9789632996653
>!
Móra, Budapest, 1966
200 oldal
>!
Móra, Budapest, 1963
200 oldal

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Wiggin77 P>!
Száva István: Egyedül a halál ellen

A Menlo-parki varázsló után ez a második könyv, amit Száva Istvántól olvastam. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagy jól ír életrajzot.
Semmelweis egy rendkívül szimpatikus, lelkiismeretes orvos volt, aki méltón viselheti az anyák megmentője címet. Felismerte, hogy a gyermekágyi lázat maguk az orvosok és medikusok okozták, még ha akaratlanul is. Volt, hogy boncolás után mentek közvetlenül terhes anyákat vizsgálni… Felismerése után bevezette a kötelező klórmeszes kézmosást, az orvosi eszközök, mindennemű felszerelés és ágynemű fertőtlenítését. Persze ezek a változások nem mindenkinek tetszettek ,még nyilvánvaló hatásosságuk ellenére sem.. Hosszú küzdelem várt még Semmelweisre…

Méltatlan körülmények között, a döblingi elmegyógyintézetben halt meg, két hetes ottlét után. Halálának körülményei máig is vitatottak. A könyv még tényként állítja, hogy vérmégezésben halt meg. Azóta ezt cáfolták. Van, aki azt állítja, hogy az ápolók verték agyon…

Semmelweis szobra a Rókus kórház főbejárata mellett áll, Stróbl Alajos alkotás. Stróbl feleségének nehéz szülése volt, nagyon nagy volt a baba. Amikor az izgatott férj aggódva fagatta a szülészt, az ennyit mondott:

„- Legyen nyugodt! -biztatta Tóth professzor a szobrászművészt. – Semmelweis megtanított bennünket arra, hogy megóvhassuk az anyák életét.”

Valóban egészséges kicsi született a nehéz szülésből.
Stróbl Semmelweis iránt érzett hálából a szobor két mellékalakjának a feleségét és gyermekét mintázta meg.

faulteto>!
Száva István: Egyedül a halál ellen

Szerintem helytálló, és időtálló olvasmány.. és a Jelen 21 században is sajnos sokan halnak meg kórházi fertőzésekben, vagy válnak visszavonhatatlanul nyomorulttá!

És sajnos a mártírhalált halt Orvos történetét kevesen ismerik, és még kevesebben tanulnak belőle. És kívánom hogy tanai elterjedjenek..

Az Ősi civilizációk tisztasága mutatkozik meg rendelőjében..
A műtőjében.. és ráadásul a tekintete, az ami az orvost mutatja, aki a beteggel szemben egy angyal, a személyzettel és az alantasabb kollégáival szigorú..
Nincs megalkuvás, nincs bűnözés, nincs különbségtétel, csak az orvosi hivatás.

Kooczka>!
Száva István: Egyedül a halál ellen

Részletes, tényszerű, ezzel együtt érdekfeszítő és izgalmas, némi szépiaszínű árnyalattal bevonva.

Edoka>!
Száva István: Egyedül a halál ellen

Csodálatos írás Semmelweis életéről és munkásságáról.


Népszerű idézetek

Wiggin77 P>!

Egyre és egyre újabb, mind erősebb fertőzést próbált ki. Oszladozó hullák beleiben, belső részeiben vájkált, hogy a klórvíz hatásfokát megállapíthassa.

70. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Pomogáts Béla: Radnóti Miklós
Szini Gyula: Jókai
Lengyel Dénes: Így élt Jókai Mór
Harsányi Zsolt: Magyar rapszódia
Vezér Erzsébet: Ady Endre
Bakcsi György: Dosztojevszkij világa
Benedek István: Benedek Marcell
Fábián László – Feledy Balázs: Rényi Katalin
Vezér Erzsébet: Lesznai Anna élete
Szendrey Júlia – Gyimesi Emese: Szendrey Júlia összes verse