A ​japán művészet 19 csillagozás

Szató Tomoko: A japán művészet

A Scolar Art-sorozatban megjelenő kötet egyedi módon tárja fel a történelmileg és társadalmilag különleges Edo-kor vizuális kultúrájának gazdagságát. A függő tekercsképektől a színes ukijo-e nyomatokon át a textíliákig és a díszített kerámiákig sokféle műalkotásról olvashatunk a könyvben. Szató Tomoko húsz fontos művön keresztül mutatja be a japán művészetet. A válogatásba vagy a téma alapján vagy a művész hagyományokhoz való újfajta megközelítésmódja révén kerültek be a műremekek. A szerző az alkotások történeti és társadalmi jelentősége mellett megismerteti az olvasót a művészeti technikákkal, színekkel és stílusokkal is. Hokuszai ikonikus Nagy Hullám című műve vagy Ninszei díszes teaedénye révén az Edo-kor fontos jellemzőiről és motívumairól kapunk áttekintést.

>!
Scolar, Budapest, 2009
128 oldal · ISBN: 9789632440842 · Fordította: Mecsi Beatrix

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Szató Tomoko: A japán művészet

A képek gyönyörűek és számos érdekességet megtudhat az olvasó a japán társadalomról, szokásokról, történelemről. A képek elemzése kevésbé tetszett, de akit ez érdekel, annak ajánlom. :)

>!
kkata76
Szató Tomoko: A japán művészet

Szép kiállítású könyv, mely egy-egy alkotás (festmény, váza, fametszet) részletes elemzésének segítségével tekinti át a japán művészet legfontosabb korszakát.
Érdekes olvasmány, hiszen a művek elemzése szerteágazó: nemcsak a művészi eszközök, különleges eljárások, stílusok bemutatására törekszik, de leírja a történelmi-társadalmi hátteret is, melyben az adott alkotás elhelyezhető.
Tudományos igényességű, mégis szórakoztató könyv.

>!
Bori_L P
Szató Tomoko: A japán művészet

Nagyon szép, és majdnem ugyanennyire unalmas is. Viszont egy csomó új színről tudtam meg, hogy létezik (pl. égetett umbrabarna). És tényleg nagyon-nagyon szép.

1 hozzászólás
>!
gigi777
Szató Tomoko: A japán művészet

Gyönyörű kiállítású könyv, amely 20 japán festményt vesz górcső alá. Elemzi a műt alkotó korát és a japán eseményeket abban az időben. Kiváló minőségben a részleteket külön megjelenítve hívja fel a figyelmet a képzőművészeti alkotások különlegességeire. Elemez kimonókat, tea tartó edényt, paravánt és sokminden mást. Az európai összefüggésekre is rámutat alkalmanként. Nagyon színvonalas olvasmány, mely nem csupán a művészettörténész szemével láttatja az 1600-as évtől kezdve 1900-ig a jelentősebb alkotókat.

>!
Corvus_CoRex P
Szató Tomoko: A japán művészet

Tetszett, mert nem ömlengett sokat az adott témáról. Érintette a japán művészet minden fontosabb ágát röviden, velősen, lényegre törően. Tudom ajánlani azoknak, akik bár érdeklődnek a japán művészetek iránt, de nem kívánnak belőle kisdoktorit írni.

>!
Bellatrissa
Szató Tomoko: A japán művészet

Nagyon szép kis könyv ez, érdekes alkotásokat mutat be. Engem mondjuk sokszor jobban érdekelt a történelmi vagy egyéb vonatkozás, mint az, hogy milyen irányban húzta az adott művész az ecsetét, és hányféle vöröset használt, de ez csak az én problémám. A kedvenceim a Tájkép és kínai alakok, a Tigris és a sárkány, és A Fudzsi képe a kanagawai nagy hullámmal voltak.

>!
ppayter
Szató Tomoko: A japán művészet

Elég szép lenne a négy és fél csillaghoz, de az egyik lap két oldalán fölcserélték az infókat, ami fél pont levonást „ér”.


Népszerű idézetek

>!
kkata76

1641 után kizárólag a Holland Kelet-Indiai Társaság kereskedhetett Dedzsimán, a Nagaszaki kikötőjében létesített mesterséges szigeten, de ők is csak azzal a feltétellel, hogy hittérítő tevékenységet nem folytatnak Japánban.

9. oldal

>!
kkata76

Miután Francis Xavier baszk jezsuita szerzetes, vagyis Xavéri Szent Ferenc 1549-ben megismertette a japánokkal a kereszténységet, ők a namban elnevezéssel illették a délkelet-ázsiai országokon, mint például Burmán, Malajzián, Indián, Indonézián és Makaón át Japánba érkező külföldi embereket és árukat. E megnevezést elsősorban a portugálokkal hozták összefüggésbe, akik akkoriban délkelet-ázsiai kereskedelemben uralkodó szerepet töltöttek be. A japán kikötőkbe érkező namban hajók a paravánképek népszerű témáivá váltak.

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakshmi Bhaskaran: A forma művészete
Alison Cole: Reneszánsz
Ibos Éva – Sipos Norbert: A művészet atlasza
Németh Attila: Művészek és pszichopatológia
Ferenczy László: Hó, hold, cseresznyevirág
Lerner János: Óvárosok
Tim Forrest: Antik porcelán és ezüst
P. Brestyánszky Ilona: Kovács Margit
Beke Veronika Rita (szerk.): Szeretettel vár a Kovács Margit Kerámia Múzeum
Kormos Emese – Steve Mattison (szerk.): II. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé