28. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
52. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Vigyázz ​rám (Pennington-testvérek 3.) 153 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Chris ​Pennington pszichiátere segítségével, egy évvel a halála után osztja meg terápiájának felvételeit testérével, Daviddel, akinek élete ezek nélkül is szétcsúszóban van. Napjait főleg drogokkal és nőkkel tengeti New Yorkban, amíg aztán váratlan események vissza nem űzik gyerekkori otthonába. Davidnek újra a súlyosan bántalmazó, alkoholista édesanyjával kell élnie, aki egy baleset kapcsán az ágyához lett láncolva. Ráadásul rá kell ébrednie, hogy korántsem ismeri teljesen a múltat: a felvételek olyan borzalmak felé nyitnak kaput, amelyekről eddig fogalma sem volt. Elhatározza, hogy újra elmélyül a fájdalomban, de ez az események olyan láncolatát indítja el, amelyek ellen drogok nélkül képtelen felvenni a harcot. David életébe hamarosan beköszönt a paranoia, miközben Amy újra felkeresi, és felforgatja az életét.
Vajon David győztesen kerül ki a múlt árnyai ellen folytatott küzdelemből? Mi rejtőzhet még a felszín alatt, amire sem David, sem Amy nincs felkészülve? Létezik még… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
496 oldal · ISBN: 9789634990741
>!
Maxim, Szeged, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619798

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

David Pennington · Christopher Pennington


Kedvencelte 31

Most olvassa 6

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kriszta_89 P>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Bátran kijelenthetem, hogy idei évem kedvenc sorozata lett a Pennington-testvérek!

Ezzel a harmadik résszel méltó befejezést kapott. Annyira összeért az egész, a szereplők a sorsok, a szálak, egyszóval minden. Így kell sorozatot írni, nem fárad el a történet közbe, végig fenntartja az olvasó érdeklődését, remekül fel van építve. Érzelmileg teljesen megmozgatott, minden szélsőséges határon keresztül és kasul, a szívem összetört Davidért.
A pszichológusos részekkel személyesebbé vált az egész, teljesen berántja az olvasót a szereplők magánszférájába. Ez nekem különösen tetszett!
Úgy érzem Chris és David története örökre velem marad, nálam újraolvasós lesz majd :)

pveronika>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Ez a könyv olyan volt, mint amikor egyszer csak rendrakás közben megtalálod egy régi kirakós elveszett darabját. Chris, David és Amy történetében végre az összes elem a helyére került, és sok olyan dologra derült fény, amely új megvilágításba helyezett mindent, amit eddig tudtunk a Pennington testvérek életéről.

Az előző kötet végén Amy és David útjai különváltak, és ezzel David elindult egy olyan úton, ahol már nincs semmi vagy senki, akibe kapaszkodhatna. Depresszió és írói válság keríti hatalmába, amely a függőségének újabb szintjére kényszeríti, és amelyek miatt teljesen eltéved a sötétség labirintusában. Eközben David megkapja Chris terápiás anyagait is, amely egyre mélyebb és mélyebb sebeket tép fel, és egyre gonoszabb démonokat szabadít ki a csukott ajtó mögül. Amikor úgy alakul, hogy vissza kell térnie Glens Fallsba, a helyre, ahol minden elkezdődött, David lelkiállapota végleg mélyzuhanásnak indul, és ez alkalommal nincs ott a bátyja, hogy a szakadék alján elkapja őt.

Lelkileg eléggé megterhelő volt ez a könyv, amely az eddigieknél is felkavaróbb részleteket tartalmazott. A hallucinációk számomra nagyon sokat adtak a történet hangulatához, és néhány igencsak meredek fordulat is sötétebbé tette a történetet. Bár ebben a kötetben ismét David a narrátor, Chris orvosi anyagai segítségével az írónő nagyon ügyesen megoldotta, hogy a harmadik kötetre egy Chris szemszöget is kapjunk, ami valóban olyan volt, mint egy puzzle utolsó darabkája. Amellett, hogy igazán érdekesek is voltak a pszichológiai részek, rengeteg mindent megértettünk, ami az első két kötetből nem derült ki.

Szaszkó Gabriella stílusa lenyűgöző. Nem szépirodalmi körmondatokban fogalmaz, mégis a leírásai és hasonlatai által érzem az illatokat, látom a színeket, ott érzem magam New York zajos utcáin, vagy éppen a rémségek házában. Letaglózott ez a történet, amely nagyon mély érzelmeket volt képes előcsalogatni belőlem. Sokszor megrázó volt, mégis érződött benne egy nagyon mély szeretet is a szereplők között, ami bár talán nem a hagyományos módon, mégis nagyon szívmelengető volt. Úgy gondolom, hogy ilyen típusú mély érzelem átadására egy ennyire nehéz történetben nagyon kevés szerző lenne képes.

Könnyeimmel küszködve engedem el a szereplőket, akik életét három köteten keresztül kísérhettem végig ezen a göröngyös és fájdalmas utazáson. Egy biztos, hiányozni fognak a Pennington testvérek.

http://veronikasreaderfeeder.com/szaszko-gabriella-vigy…
★ Teaser: https://moly.hu/karcok/1201104

vikcs>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

2016 év végén figyeltem fel Szaszkó Gabriella legelső könyvére, a Maradj velem-re. Nem csak maga a borító, hanem a történet rövid váza is kellően piszkálta a fantáziámat, s nem sokáig tudtam arra várni, hogy olvashassam a könyvet. Azóta az egyik legtehetségesebb írónőnek tartom Gabit, hiszen az érzelmek széles skáláját hitelesen felvonultatva beírta magát és szereplőit a szívünkbe. Ide is elértünk, sajnos, a Pennington-testvérek történetének végéhez. Azt gondolnánk, hogy a befejező rész végre nyugodtabb lesz, lazíthatunk, nem fogja végig görcs szorítani a torkunkat, repkednek majd a pillangók… Persze, mi, előolvasók is ezt hittük, és kiderült, hogy eztán jön még a fekete leves.

David rendesen megszenvedett ebben a részben, amit teljesen átéreztem, sajnáltam őt, szerettem volna segíteni neki, de tudtam, hogy fel kell fednie az igazságot, az okot, amiért a testvére nem bírta tovább. De nem akartam, hogy ő is arra a sorsra jusson. Féltem, sőt rettegtem, akárhányszor csak injekciós tűt vett a kezébe, ahányszor rossz döntést hozott, ahányszor kezdett megőrülni.
Gabi képes volt fokozni az előző részek hangulatát is, apró információkat csepegtetett nekünk, amik lassan álltak össze egy képpé, ami csavart egyet az eddigi dolgokon. Nem egy olyan eseményt dobott be, amely rendesen megkavarta az amúgy is bonyolult vizet.

Talán nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a legsötétebb és legkomorabb rész a sorozatból, rendesen megviselt, az utolsó oldalakig gyomorgörccsel olvastam, valamint amikor nem volt a kezemben, akkor is kattogtam rajta.

Úgy gondolom, sokaknak figyelnie kellene az írónőre, hisz amit ő csinál, az nem mindennapi. Könyvről-könyvre érezni lehet a fejlődést, amire azt hinnénk, már nem mehet egy bizonyos határon túl, ám mégis képes újra és újra meglepni. Hamarosan érkezik tőle egy újabb történet, ami talán már nem lesz annyira lélekterhelő. Igazából mindegy is mit alkot, tudom, hogy imádni fogom. :)

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2018/12/blogturne-s…

4 hozzászólás
Tünde_JLT I>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

A csontomig hatolt a Pennington testvérek fájdalma, és pont emiatt képtelen vagyok normális mederbe terelni a csapongó gondolataimat. spoiler Ez a sorozat egy terápia kezdete volt, rengeteg kérdéssel, amiket magamnak kell megválaszolnom.
Örülök, hogy megvártam a megfelelő pillanatot, és nem kezdtem bele korábban, mert rengeteg erő kell hozzá, és talán egy mostaninál is erősebb lélek.
Chris és David története örökre velem marad.

kellyolvas P>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Pokoljárás. Ez az egyetlen szó illik arra, amin David keresztülmegy ebben a regényben. Első szám egyes személyben meséli a jelent, miközben Chris fejezetei a terápiás találkozók leírásai E/3-ban hangzanak el, lineáris időrendben.
Őszintén mondom, ezek a szereplők a szívemhez nőttek a történettel együtt, és végigmenni a múlton Chris gondolatait olvasva számomra is rettentő fájdalmas volt. Több év telik el a terápia közben, ismertem már ezeket az eseményeket, amikről végre Chris gondolatait is hallhattam, így lett teljes a kép. Elmondja, valójában mit gondolt Amy és David kapcsolatáról, a drogozásáról, miért vagdalta magát és miért döntött a szakítás mellett. Gabi csodásan tolmácsolta Chris érzéseit, a bekattanásait, azt a bizonyos testen kívüli élményt, ami mindig megragadott. Kiderülnek Margaret tettei is, és csak dicsérni tudom a szerzőt, hogy a legsúlyosabb bűnt is finoman meg tudta fogalmazni. Erre nincsenek szavak, hogy ezeket a tetteket véleményezzem.
Chris ebben a regényben nagyon közel került hozzám. Annyira meg akart felelni Amy-nek, a kapcsolatuknak, igyekezett mindent megtenni. Aztán amikor a hipnózisos kezelés során rájött az igazságra, tisztába került önmagával. Tudta, hogy ezen sosem fog túllépni.
Mialatt nézte a terápiás felvételeket, David kemény drogra váltott, kokainfüggő lett és ez nem tréfadolog. Kétségbeesve olvastam, hogy újabb és újabb adagokkal tudja csak elviselni a látottakat a múltból, és az anyját a jelenből. Hiteles volt a leírás az állapotáról, a fizikai és lelki hatásokról, átéreztem vele együtt mindent. Hallucinált, vegyesen a múltból, jelenből, felidézte a gyerekkori énjüket, beszélgetéseket képzelt. Van némi fogalmam a drogozásról, már amennyit filmeken lát az ember, de így még talán sosem szembesültem a jelenséggel, tényleg megrendítő, mibe sodorta bele magát David.
Sorra kerülnek az utolsó felvételek Chris öngyilkossága előttről {{és ha az eddigiek nem lettek volna eléggé kiakasztóak, kiderül az igazság a testvérek apjának halálával kapcsolatban is. David ezen a ponton pontosan tudja mi történt Chris fejében és miért hozta meg a végső döntését. Erős idegzetűeknek:
Chris nem volt elég erős, nem tudta leküzdeni az emlékeit, az anyja bűneit. Nem tudom, hogy a szerző mennyire van tisztában vele, mennyire tudatosan választotta ezt a módszert, vagy csak a vagdosás vezetett ide, az erek felvágása egy kád forró vízben az egyik legjobb öngyilkosság, ha lehet ezt mondani. A melegtől elbágyad a test, és az élet lassan, szinte teljesen fájdalommentesen szivárog el. Nyújt ez némi vigaszt? Nekem igen}}
Davidnek kellett egy fordulópont, ami ráveszi, hogy megváltozzon, hogy ne akarjon ő is meghalni. Szerintem egy gyakorlottabb olvasó már kitalálja az elején, hogy mi lesz ez.
A történet lezárása számomra megnyugvást hozott. Sajnáltam volna, ha a kapcsolat máshogy alakul, mert Chris pontosan kinyilvánította, hogy mi lenne a helyes. Őrület, hogy mennyire el tudta rendezni a dolgait a halála előtt, és gyakorlatilag gondoskodott róla, hogy idővel David is megtudjon mindent, amikor már kellő idő eltelt és valószínűleg jobban fel tudja dolgozni.
Számomra nagyon nehéz elengedni őket, ez a sorozat mélyen megérintett, és nem hiszem, hogy valaha elfelejteném. Amy-t tökéletesen megértem, mert lehet két pasit szeretni, főleg ezt a kettőt, akik valahogy kiegészítették egymást, ketten voltak igazán egyek. Chris meg akart bocsátani az anyjának, ezért tisztelem és felnézek rá, de David tetteivel tudtam azonosulni, lelkiekben ő áll közelebb. Fájó szívvel, viszlát Pennington-testvérek!

pribrgre P>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Volt egy sejtésem, hogy ez a rész fogja a legjobban megviselni a lelkemet, így is lett. Örülök, hogy megkaptam Chris “verzióját” is a múltról, így lett kerek az egész történet.
Bevallom párszor eltörött a mécses olvasás közben. Amy spoiler abszolút nem lepődtem meg, várható volt szerintem. Chris egyik titkán sem lepődtem meg, már az előző részek olvasása közben is megfordult a fejemben, de azt kívántam ne legyen igazam… Ami az apjukat illeti, azzal kapcsolatban is sejtettem valamit, mégis szíven ütött.
Csak magamat tudom ismételni: imádtam. :)
Nagyon sajnálom, hogy vége a sorozatnak, (a Kora februárt pedig már szintén olvastam), remélem még sok-sok könyvet olvashatok az írónőtől. Biztos, hogy nem fogok kihagyni egyet sem. :)

Sippancs P>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Azt hittem, hogy az első és második rész során már minden gyűlöletemet odaadtam Margaret Penningtonnak, de úgy tűnik, hogy volt ott még tartalék, egy egész rakatnyi. Annyira mélységesen undorodom ettől a nőtől! Ő nem csupán egy boszorka, a szó legnegatívabb értelmében, hanem egy undorító féreg, akinek a természetes élőhelyén, a földben kellene roh@dnia. Brrr, ilyen mély utálatot szerintem még soha nem váltott ki belőlem könyvszereplő!
Ami viszont a történetet illeti, úgy voltam ezzel a résszel, mint David a hang- és videofelvételekkel: nem tudtam letenni vagy abbahagyni. Engem is hajszolt valami, tudni akartam, hogy mik a hiányzó darabok a kirakóshoz, hogy mi az, ami igazán Chris halálához vezetett, aztán amikor megkaptam, csak ültem döbbenten…
Rettenetesen sajnáltam Davidet, de haragudtam is rá. Ez az önpusztító élet, amit ebben a pár hónapban folytatott, semmi jóra nem vezetett. Nagyon sokáig abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán nem jut-e a bátyja sorsára, de ahogy Amy újra képbe került, onnantól már sokkal nyugodtabb voltam.
Ha előtte nem is, de a történet végét nagyon megsirattam, a kis spoiler remélhetőleg bezárul ez az oltári kör.
Bár lelkileg nem volt egy álom olvasni ezt a sorozatot, annyira mélyen belém égette magát, hogy biztos, hogy nem fogom egyhamar elfelejteni. Örök kedvenc marad.

BarbyMalik0112 P>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Szaszkó Gabriella megszólította a lelkemet a Vigyázz rám minden ólomsúlyú betűjével. Sokkoló, fájdalmas lezárása lett egy mély, lélektani utazásnak. Nehéz volt elengedni végleg a Pennington fivérek kezét, de úgy érzem, megkapták a méltó befejezést, már amennyire ezt a történet engedte.

Könnyfakasztó, valóságos és lebilincselő történet, mely megtanítja értékelni azt, ami nekünk adatott, mely ösztönöz a küzdésre, még akkor is, ha az egész világ, és látszólag az élet is ellenünk van.

Azoknak ajánlom a Pennington testvérek trilógiáját, akik egy érzelemdús, könnyfakasztó történetre vágynak, mely megmutatja, hogyan jut el az élet sötét oldalára is el a fény.

Bővebb értékelés a blogon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2020/04/szaszko-ga…

Papírra_vetett_gondolataim>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Oh te jó ég! Ez a könyv zseniális! Egyszerűen áh, imádtam ♥ sokkal sötétebb mint az előző két rész, de nekem mégis ez lett a kedvencem a három kötet közül! Köszönöm Szaszkó Gabriella ezt a hatalmas élményt! ♥
https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/01/e…

1 hozzászólás
klaratakacs P>!
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Egy trilógia, ami annyi fájdalmat, annyi küszködést, annyi kegyetlenséget vonultat fel, hogy nehezen lehet róla értékelést írni. Tetszett? Igen. De nem a kegyetlenség, nem azok a gyönyörűen, színesre-szagosra megírt jelenetek, amiknél dühömben ökölbe szorul a kezem, mint az anya alkoholizmusa és annak következményei a függőség eredményei, Jeff (jajj, de gyűlöltem). Ami igazán magával vitt, az a szembenézés, hogyan lehet a halott testvéredet látni, hallani beszélni arról, amit átéltetek.
David megjárja a pokol legalsó bugyrát, kissé túl patetikus befejezéssel, de azt hiszem megérdemli ezt a sorsot. Szépen helyre került minden, a történet lezáródott.

Nem a könyvtől vontam le csillagot, hanem a kiadót minősíti lefelé, hogy mennyi gépelési hiba van a könyvben, és egy olyan ordító j-ly keveréses helyesírási hiba, ami nagyon felháborított. spoiler


Népszerű idézetek

vikcs>!

Csak az a baj, hogy a múlt akkor is velünk marad. Mindig ott lesz, akkor is, ha teljesen rá akarjuk csukni az ajtót�.

93. oldal

vikcs>!

– Rájöttem, hogy nem érezni semmit még rettenetesebb, mint a fájdalom. Mindenki, aki mást mond, az hazudik.

256. oldal

K_A_Hikari>!

Egyszer mindenkinek meg kell bocsájtania saját magának.

452. oldal

vikcs>!

A hétfő nagyszerű nap ahhoz, hogy az embernek fenekestül felforduljon az élete.

vikcs>!

– Az élet néha úgy ad jeleket nekünk, hogy észre sem vesszük, David.

Nórcsy08>!

Hiába gyötört meg bennünket teljesen az élet, a boldogság akkor is a miénk volt.

493. oldal

K_A_Hikari>!

Talán a lélek képes meggyógyulni, ahogy a csontok is összeforrnak a testben.

163. oldal

K_A_Hikari>!

Amikor írtam, akkor átalakítottam a fájdalmamat valami elfogadhatóvá, valami emészthetővé. […] Úgy éreztem, ha ezt nem kapom vissza, akkor képtelen leszek élni.

404. oldal

BarbyMalik0112 P>!

– Attól félek, nem tudom, hogy kell szeretni. Honnan is tudnám, hogyan kell?

409. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ella Steel: Érzéki rabság
Kevin Brooks: Lucas
Colleen Hoover: November 9.
Lucinda Riley: Napnővér
L. J. Shen: Vagány
Laurelin Paige: Hudson
Shea Ernshaw: The Wicked Deep – Gonosz mélység
B. E. Belle: Megtörtek
K. M. Holmes: Miénk a pillanat