Vigyázz ​rám (Pennington-testvérek 3.) 8 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Chris ​Pennington pszichiátere segítségével, egy évvel a halála után osztja meg terápiájának felvételeit testérével, Daviddel, akinek élete ezek nélkül is szétcsúszóban van. Napjait főleg drogokkal és nőkkel tengeti New Yorkban, amíg aztán váratlan események vissza nem űzik gyerekkori otthonába. Davidnek újra a súlyosan bántalmazó, alkoholista édesanyjával kell élnie, aki egy baleset kapcsán az ágyához lett láncolva. Ráadásul rá kell ébrednie, hogy korántsem ismeri teljesen a múltat: a felvételek olyan borzalmak felé nyitnak kaput, amelyekről eddig fogalma sem volt. Elhatározza, hogy újra elmélyül a fájdalomban, de ez az események olyan láncolatát indítja el, amelyek ellen drogok nélkül képtelen felvenni a harcot. David életébe hamarosan beköszönt a paranoia, miközben Amy újra felkeresi, és felforgatja az életét.
Vajon David győztesen kerül ki a múlt árnyai ellen folytatott küzdelemből? Mi rejtőzhet még a felszín alatt, amire sem David, sem Amy nincs felkészülve? Létezik még… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619798

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
pveronika P
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Ez a könyv olyan volt, mint amikor egyszer csak rendrakás közben megtalálod egy régi kirakós elveszett darabját. Chris, David és Amy történetében végre az összes elem a helyére került, és sok olyan dologra derült fény, amely új megvilágításba helyezett mindent, amit eddig tudtunk a Pennington testvérek életéről.

Az előző kötet végén Amy és David útjai különváltak, és ezzel David elindult egy olyan úton, ahol már nincs semmi vagy senki, akibe kapaszkodhatna. Depresszió és írói válság keríti hatalmába, amely a függőségének újabb szintjére kényszeríti, és amelyek miatt teljesen eltéved a sötétség labirintusában. Eközben David megkapja Chris terápiás anyagait is, amely egyre mélyebb és mélyebb sebeket tép fel, és egyre gonoszabb démonokat szabadít ki a csukott ajtó mögül. Amikor úgy alakul, hogy vissza kell térnie Glens Fallsba, a helyre, ahol minden elkezdődött, David lelkiállapota végleg mélyzuhanásnak indul, és ez alkalommal nincs ott a bátyja, hogy a szakadék alján elkapja őt.

Lelkileg eléggé megterhelő volt ez a könyv, amely az eddigieknél is felkavaróbb részleteket tartalmazott. A hallucinációk számomra nagyon sokat adtak a történet hangulatához, és néhány igencsak meredek fordulat is sötétebbé tette a történetet. Bár ebben a kötetben ismét David a narrátor, Chris orvosi anyagai segítségével az írónő nagyon ügyesen megoldotta, hogy a harmadik kötetre egy Chris szemszöget is kapjunk, ami valóban olyan volt, mint egy puzzle utolsó darabkája. Amellett, hogy igazán érdekesek is voltak a pszichológiai részek, rengeteg mindent megértettünk, ami az első két kötetből nem derült ki.

Szaszkó Gabriella stílusa lenyűgöző. Nem szépirodalmi körmondatokban fogalmaz, mégis a leírásai és hasonlatai által érzem az illatokat, látom a színeket, ott érzem magam New York zajos utcáin, vagy éppen a rémségek házában. Letaglózott ez a történet, amely nagyon mély érzelmeket volt képes előcsalogatni belőlem. Sokszor megrázó volt, mégis érződött benne egy nagyon mély szeretet is a szereplők között, ami bár talán nem a hagyományos módon, mégis nagyon szívmelengető volt. Úgy gondolom, hogy ilyen típusú mély érzelem átadására egy ennyire nehéz történetben nagyon kevés szerző lenne képes.

Könnyeimmel küszködve engedem el a szereplőket, akik életét három köteten keresztül kísérhettem végig ezen a göröngyös és fájdalmas utazáson. Egy biztos, hiányozni fognak a Pennington testvérek.

http://veronikasreaderfeeder.com/szaszko-gabriella-vigy…
★ Teaser: https://moly.hu/karcok/1201104

>!
kellyolvas P
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Pokoljárás. Ez az egyetlen szó illik arra, amin David keresztülmegy ebben a regényben. Első szám egyes személyben meséli a jelent, miközben Chris fejezetei a terápiás találkozók leírásai E/3-ban hangzanak el, lineáris időrendben.
Őszintén mondom, ezek a szereplők a szívemhez nőttek a történettel együtt, és végigmenni a múlton Chris gondolatait olvasva számomra is rettentő fájdalmas volt. Több év telik el a terápia közben, ismertem már ezeket az eseményeket, amikről végre Chris gondolatait is hallhattam, így lett teljes a kép. Elmondja, valójában mit gondolt Amy és David kapcsolatáról, a drogozásáról, miért vagdalta magát és miért döntött a szakítás mellett. Gabi csodásan tolmácsolta Chris érzéseit, a bekattanásait, azt a bizonyos testen kívüli élményt, ami mindig megragadott. Kiderülnek Margaret tettei is, és csak dicsérni tudom a szerzőt, hogy a legsúlyosabb bűnt is finoman meg tudta fogalmazni. Erre nincsenek szavak, hogy ezeket a tetteket véleményezzem.
Chris ebben a regényben nagyon közel került hozzám. Annyira meg akart felelni Amy-nek, a kapcsolatuknak, igyekezett mindent megtenni. Aztán amikor a hipnózisos kezelés során rájött az igazságra, tisztába került önmagával. Tudta, hogy ezen sosem fog túllépni.
Mialatt nézte a terápiás felvételeket, David kemény drogra váltott, kokainfüggő lett és ez nem tréfadolog. Kétségbeesve olvastam, hogy újabb és újabb adagokkal tudja csak elviselni a látottakat a múltból, és az anyját a jelenből. Hiteles volt a leírás az állapotáról, a fizikai és lelki hatásokról, átéreztem vele együtt mindent. Hallucinált, vegyesen a múltból, jelenből, felidézte a gyerekkori énjüket, beszélgetéseket képzelt. Van némi fogalmam a drogozásról, már amennyit filmeken lát az ember, de így még talán sosem szembesültem a jelenséggel, tényleg megrendítő, mibe sodorta bele magát David.
Sorra kerülnek az utolsó felvételek Chris öngyilkossága előttről {{és ha az eddigiek nem lettek volna eléggé kiakasztóak, kiderül az igazság a testvérek apjának halálával kapcsolatban is. David ezen a ponton pontosan tudja mi történt Chris fejében és miért hozta meg a végső döntését. Erős idegzetűeknek:
Chris nem volt elég erős, nem tudta leküzdeni az emlékeit, az anyja bűneit. Nem tudom, hogy a szerző mennyire van tisztában vele, mennyire tudatosan választotta ezt a módszert, vagy csak a vagdosás vezetett ide, az erek felvágása egy kád forró vízben az egyik legjobb öngyilkosság, ha lehet ezt mondani. A melegtől elbágyad a test, és az élet lassan, szinte teljesen fájdalommentesen szivárog el. Nyújt ez némi vigaszt? Nekem igen}}
Davidnek kellett egy fordulópont, ami ráveszi, hogy megváltozzon, hogy ne akarjon ő is meghalni. Szerintem egy gyakorlottabb olvasó már kitalálja az elején, hogy mi lesz ez.
A történet lezárása számomra megnyugvást hozott. Sajnáltam volna, ha a kapcsolat máshogy alakul, mert Chris pontosan kinyilvánította, hogy mi lenne a helyes. Őrület, hogy mennyire el tudta rendezni a dolgait a halála előtt, és gyakorlatilag gondoskodott róla, hogy idővel David is megtudjon mindent, amikor már kellő idő eltelt és valószínűleg jobban fel tudja dolgozni.
Számomra nagyon nehéz elengedni őket, ez a sorozat mélyen megérintett, és nem hiszem, hogy valaha elfelejteném. Amy-t tökéletesen megértem, mert lehet két pasit szeretni, főleg ezt a kettőt, akik valahogy kiegészítették egymást, ketten voltak igazán egyek. Chris meg akart bocsátani az anyjának, ezért tisztelem és felnézek rá, de David tetteivel tudtam azonosulni, lelkiekben ő áll közelebb. Fájó szívvel, viszlát Pennington-testvérek!

>!
vikcs P
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

2016 év végén figyeltem fel Szaszkó Gabriella legelső könyvére, a Maradj velem-re. Nem csak maga a borító, hanem a történet rövid váza is kellően piszkálta a fantáziámat, s nem sokáig tudtam arra várni, hogy olvashassam a könyvet. Azóta az egyik legtehetségesebb írónőnek tartom Gabit, hiszen az érzelmek széles skáláját hitelesen felvonultatva beírta magát és szereplőit a szívünkbe. Ide is elértünk, sajnos, a Pennington-testvérek történetének végéhez. Azt gondolnánk, hogy a befejező rész végre nyugodtabb lesz, lazíthatunk, nem fogja végig görcs szorítani a torkunkat, repkednek majd a pillangók… Persze, mi, előolvasók is ezt hittük, és kiderült, hogy eztán jön még a fekete leves.

David rendesen megszenvedett ebben a részben, amit teljesen átéreztem, sajnáltam őt, szerettem volna segíteni neki, de tudtam, hogy fel kell fednie az igazságot, az okot, amiért a testvére nem bírta tovább. De nem akartam, hogy ő is arra a sorsra jusson. Féltem, sőt rettegtem, akárhányszor csak injekciós tűt vett a kezébe, ahányszor rossz döntést hozott, ahányszor kezdett megőrülni.
Gabi képes volt fokozni az előző részek hangulatát is, apró információkat csepegtetett nekünk, amik lassan álltak össze egy képpé, ami csavart egyet az eddigi dolgokon. Nem egy olyan eseményt dobott be, amely rendesen megkavarta az amúgy is bonyolult vizet.

Talán nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a legsötétebb és legkomorabb rész a sorozatból, rendesen megviselt, az utolsó oldalakig gyomorgörccsel olvastam, valamint amikor nem volt a kezemben, akkor is kattogtam rajta.

Úgy gondolom, sokaknak figyelnie kellene az írónőre, hisz amit ő csinál, az nem mindennapi. Könyvről-könyvre érezni lehet a fejlődést, amire azt hinnénk, már nem mehet egy bizonyos határon túl, ám mégis képes újra és újra meglepni. Hamarosan érkezik tőle egy újabb történet, ami talán már nem lesz annyira lélekterhelő. Igazából mindegy is mit alkot, tudom, hogy imádni fogom. :)

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2018/12/blogturne-s…

4 hozzászólás
>!
Zizu P
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám

Imádtam ezt a részt is, akárcsak az előző két Pennington regényt. Fantasztikusnak találom, hogy újra képes volt visszavinni abba a hangulatba ami a korábbi köteteket is körüllengte. Ugyanúgy izgultam-idegeskedtem-aggódtam Chrissèrt és Davidért mint korábban. Imádtam mindhárom részt, és most nagyon szomorú vagyok, hogy a végére értem. Már most hiányoznak a tesók akik mindig a szívemben maradnak.
Boldog és hálàs vagyok, hogy megismerhettem őket.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
vikcs P

A hétfő nagyszerű nap ahhoz, hogy az embernek fenekestül felforduljon az élete.

>!
vikcs P

– Az élet néha úgy ad jeleket nekünk, hogy észre sem vesszük, David.

>!
vikcs P

Csak az a baj, hogy a múlt akkor is velünk marad. Mindig ott lesz, akkor is, ha teljesen rá akarjuk csukni az ajtót .

>!
vikcs P

– Rájöttem, hogy nem érezni semmit még rettenetesebb, mint a fájdalom. Mindenki, aki mást mond, az hazudik.

>!
pveronika

Születésem óta ott volt, mint az oxigén. Sohasem kellett egyedül boldogulnom, sohasem kellett elképzelnem, milyen lesz nélküle léteznem. Képtelen voltam elfogadni, hogy nincs, nem lélegzik mellettem, és nem kap el, amikor szükségem van rá.

David, 2013. szeptember 28.

>!
pveronika

A mai napig biztos vagyok abban, hogy nem változtatnék meg semmit a gyerekkoromban. Nem menthettem meg azokat, akiket a legjobban szerettem, de a boldogságot megtanultam egész életemben egy kólásdobozban rejtegetni, hogy akkor vegyem elő, amikor szükségem volt rá.

Chris & David, 1989. augusztus

>!
pveronika

Furcsán éreztem magam, a testvérem hiánya felerősödött. Ő volt az egyetlen, aki sohasem engedte, hogy elfelejtsem, hogy van családom. Aztán itt hagyta nekem Amyt. Azt mondta, hogy vigyázzak rá. De miközben Amyt néztem, ahogy gyermeki szemmel csodálta a fényes égőket, egyértelmű lett számomra, hogy inkább ő vigyáz rám.

David, 2013. december 24.

>!
pveronika

– Nem érdekel Amy – súgtam a fülébe, ami persze a világ legnagyobb hazugsága volt. Csak Amy érdekelt, Amy mozgatta minden egyes cselekedetemet, rosszabb volt, mint a kokain.

David, 2013. szeptember 6.

>!
pveronika

A régi emlékek fanyar illata a bútorok minden pórusából áradt. A ház nappalija groteszk kirakóst alkotott a testemen található hegekkel. Az összes rossz érzésem vastag porrétegként lepte el a bútorok felületét.

David, 2013. szeptember 17.

3 hozzászólás
>!
pveronika

A testvérem hiánya abban a pillanatban olyan fájdalmas lyukat égetett a lelkembe, amit tudtam, hogy egyetlen drog sem tud betölteni. Újra a lejátszás gombra nyomtam, és haladtam, hogy az élet lassan peregjen le a képzeletbeli homokórán.

David, 2013. szeptember 30.


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisa J. Smith: Őrizd meg
Charles Bukowski: A kezdő
Nina Laurin: Megsebzett lelkek
Stephen King: A ragyogás
Richard Paul Evans: Kegyelem
Lisa Heathfield: Papírpillangók
Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Sarah Waters: A szobalány
Emily Murdoch: Ha megtalálsz