Maradj ​velem (Pennington-testvérek 1.) 178 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Maradj velem

David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt.
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz…
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik?
Vajon David… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615264

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

David Pennington · Chris Pennington · Amy Forester


Kedvencelte 32

Most olvassa 12

Várólistára tette 277

Kívánságlistára tette 284

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
pveronika
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Vannak történetek, amelyek képesek úgy mellbe vágni, hogy napokkal később is nehezen találom a szavakat. Szaszkó Gabriella Maradj Velem című könyve is egy ezek közül. Fájdalmas, nehéz, apró darabkákra szakítja a szíved, ugyanakkor valami igazán jelentőségteljes.

A Pennington testvérek közül mindig is David volt a lázadóbb, a féktelenebb természet, akit, mint egy megrepedt üveget, csupán egyetlen óvatlan érintés választotta el attól, hogy apró darabkákban heverjen a földön. Mégis bátyja, Chris az, aki végül feladta, aki nem látott kiutat a múlt sötétjéből. A felfoghatatlan pillanatig, amikor végső nyugalomra helyezik, csupán egy hét van hátra. Egyetlen hét. 168 fájdalommal teli óra. Az óra mutatója szélsebességgel halad, az emlékek papírért kiáltanak, és David eldönti, hogy testvéréért újra megjárja a múlt poklát, és megírja gyerekkoruk fájdalmas emlékeit…

Hogyan engeded el a múltat, ami örök nyomokat hagyott rajtad nem csak kívül, de a lelked minden zugában? Mi történik, ha mindez nem sikerül? Milyen romokat hagysz hátra? Választhatsz-e a szerelem és egy emlékhez való hűség között?

A könyv két testvér története, akik olyan dolgokat éltek át, amelyek örök sebeket hagytak rajtuk, akik megjárták a poklot, és akik közül csak egyikük maradt állva. Ugyanakkor a Maradj velem válaszok kereséséről szól, egy olyan férfi szemszögén keresztül, akinek fájdalmát a könyv minden egyes sorában éreztem.

Ez nem egy könnyű történet, és számtalan nehéz témát érint. Szó volt benne családon belüli erőszakról, öngyilkosságról, drogokról és önbántalmazásról. Az egész könyv kicsit elkeseredett, nyers, fájdalmas és reménytelen hangulatú, főleg mivel bár párhuzamosan játszódik a történet a múltban és a jelenben, minkét idősík kifejezetten komor volt.

Nagyon tetszett a két testvér kontrasztja, és a közöttük lévő mély kötelék leírása. Az írónő igazán komplex karaktereket alkotott, egyedül talán Amy volt az, aki számomra még egy kicsit kibontásra várva maradt. A szerző kiváló stílussal ír, és egyáltalán nem érződött, hogy debütáló regényről van szó. Bevallom, mindig picit félve veszek a kezembe egy külföldön játszódó magyar regényt, de a New York-i helyszín igazán hitelesnek hatott, és egy pillanatra sem éreztem hamisnak a könyv hangulatát.

Fájdalom, veszteség, hibák és múltbéli démonok. Egy történet, amely sokáig velem fog maradni. Őszintén ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/szaszko-gabriella-mara…

15 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Chris 35 évesen eldobja magától az életét. Két évvel fiatalabb öccse döbbenten és mély fájdalommal áll a tragédia előtt, de ahogy a külvilág nem talál magyarázatot Chris tettére, David lelkében pontosan körvonalazódik, hogy ki az igazi oka a testvére halálának. David sikeres író, természetes, hogy azonnal leül a laptopja elé, és úgy dönt, megírja a történetüket, és ha magánkiadásban is, de mindenképp megjelenteti, ezzel állít emléket a bátyjának. Egy hetet szab magának, a temetésre kész akar lenni, úgy akar elbúcsúzni a testvérétől, hogy valamilyen belső igazságszolgáltatást tegyen.Vissza akar emlékezni a gyerekkorukra, hogy megtalálja azokat a pontokat, ahol hibázott, ahol a testvére bűnhődött helyette, valamit a múltban, amit akkor nem vett észre, ami mégis idáig vezette Christ.
A testvérek története mélyen megérintett, minden sorát átéreztem, erősen hatott rám, és az olvasás után sem tudtam elengedni a szereplőket. A szerző őszintén, hitelesen ír, gyönyörű fogalmazással, bátran ábrázolva az érzelmeket. A karakterek élnek, és egytől egyig valóságosak, szerethetőek. Gabi karakterábrázolását tanítani lehetne, olyan erősnek éreztem őket, eltalált minden apró részletet.
David meséli el a történetet, minden pillanatában őszintén, nem titkolva egyetlen részletet sem, a lelke mélyéig kitárulkozik a legvadabb korszakaiban is. A szerző itt is remekelt, ritkán olvasok ennyire jól eltalált pasi szemszöget egy női író tollából.
Nagyon sokan elmennek a lelki problémák mellett, kívülállók maradnak, akik pedig érzik magukban a bajt, azok befelé fordulnak, és megpróbálnak tudomást sem venni róla. Nem szabad! Orvoshoz kell fordulni, nincs más megoldás, ezek a dolgok nem jönnek maguktól helyre. Szaszkó Gabi otthon van a témában, hiszen szakmabeli, a történetben előforduló betegségek léteznek, élő problémákról van szó. Nincsenek száraz orvosi szövegek, érthetően fogalmazza meg a szerző a lélek bajait.
Nagyon tetszett nekem a regény felépítése. A visszaemlékezések időrendi sorrendben folynak, a legrégebbi emlékektől a legfrissebbekig. Közben zajlanak a jelenben is az események, felbukkan Amy, aki Chris menyasszonya volt, de David életében is jelentős szerepet játszott. Az ő hármasuknak volt múltja, de jelene és jövője már csak kettejüknek lehet. Ez nagy kérdése a regénynek, és megalapozza a folytatás szükségességét.
Még egy gondolat az anyáról. Magam is kétgyermekes anya vagyok, így még nehezebb megértenem ennek a nőnek a gondolatait. Mégis mit képzelt? Mire megoldás a bántalmazás? Őszintén szólva én nem vagyok megbocsátó típus, és szeretem, ha valaki megszenvedi a tettei következményeit. Több szenvedést kívántam az anyának, David helyében az én beszédem a temetésen nem lett volna visszafogott. Amit tett ez a nő, arra sosem lesz bocsánat.
Szaszkó Gabi könyve egy erősen érzelmekre ható történet a testvéri szeretetről és az elengedésről. Kevés az ilyen jól megírt sztori, olvassátok, megéri!

4 hozzászólás
>!
vikcs P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Bővebb értékelés a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/01/szaszko-gabri…

"Nagyon nehéz erről a könyvről írni, mert még mindig a hatása alatt vagyok. Lelkileg nagyon megterhelő történet, darabokra szaggatta a szívemet, de azért az írónő igyekezett valamelyest összeforrasztani. Amilyen komoly témával foglalkozik a könyv, annyira magához láncol a történet. Néha olvasás előtt rá kellett készülnöm a könyvre, de amikor már belemélyültem, elszakadni is alig bírtam tőle.

A legszörnyűbb az, hogy ez a történet a valóságban is megtörténhet és talán éppen most is történik valahol, talán a szomszédunkban, talán egy barátunknál, úgy, hogy közben mit sem sejtünk róla. Ez a könyv tökéletesen leírja, hogy ne szégyelljünk segítséget kérni, és akár orvoshoz fordulni a lelki problémák miatt, mielőtt túl késő lenne.

Nagyon megszerettem Szaszkó Gabi írásmódját, tökéletes volt, remekül fogalmaz, teljesen magunkba tudjuk fogadni a szöveget és átélni, ezzel együtt szenvedni, reménykedni és sírni rajta. Az elejétől a végéig nagyon jól fel van építve, és megírva a könyv, a karakterek szinte élnek, és mintha ismernénk is őket, mert hamar a szívünkbe zárjuk őket. És a borítója gyönyörű szép, a könyv pedig hat csillagos kedvenc lett! ❤"

2 hozzászólás
>!
Naiva P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Tudtam, éreztem. Milyen jó döntés volt leemelni a polcról és megsimogatni a könyvesboltban. Első látásra sikerült elcsábítania a szépséges borítónak és a fülszövegnek. Akkor nem gondoltam volna, hogy majd érzelmileg teljesen lenulláz.

Jobban szeretem a könnyed, vidám, szórakoztató történeteket, de azt is szeretem, amikor egy szomorú történet igazán megrengeti a világomat. Már néhány oldal éreztem, hogy ezt a könyvet szeretni fogom. Az ehhez hasonló történetek sokkal tovább bennem maradnak. Egészen biztos, hogy emlékezetes lesz. Azt sajnálom a legjobban, hogy ilyen könyvekről a legnehezebb írnom, mert bár hálát adhatok a sorsnak, magasságosnak, a szüleimnek hogy nem volt hasonlóban részem, mégis belsőleg éltem meg, mint olvasó.
Maga a könyv egyszerre több fájó témát dolgoz fel, hogy azokat külön-külön is fájó, borzalmas lehet átélni. spoiler Magam sem értem. „Hogy lehetett két ennyire remek fiú életét ennyire elrontani?”
Az írónő írói stílusa egyszerűen kifogástalan volt. Egyszer sem éreztem, hogy túlzásokba esett volna. Ahol kell érzelmes, ahol kell nyers, de mindvégig gördülékeny, érthető, átélhető. Gyakran úgy éreztem, mintha egy külföldi bestsellert olvasnék, mert ez simán lehetne az is. Bár keserédes, mégis nagyon szép testvéri kapcsolat volt Chris és David között. Ezen kívül tetszett a három szereplő közötti kapcsolat, amelyben Chris volt a fő kapocs, de ahogy egyre haladtam előre a könyvvel rájöttem, hogy sokkal inkább Amy volt. Rajta kicsit nehéz volt eligazodnom, de meg tudtam őt is érteni.
Ha nagyon kötekedni szeretnék, csak annyi lenne, hogy bár a borító nagyon szép és igazán illik a könyv hangulatához, de Amy szőke. A másik. 35 évesen valakit lánynak hívni már szerintem erős szépítés. Akkor is, ha tisztában vagyok vele, hogy „a nő” eléggé degradáló lenne. Ráadásul személytelen.
Mindez semmit nem vont le a könyvértékéből. Talán a legjobb könyv volt, amit idén magyar írónőtől olvastam.
Összességében egy komor hangulatú, nagyon megható, az érzelmekre erősen ható, de szépen megírt, jól átgondolt történet, amely sokkal több figyelmet érdemelne.

Ui: Előre is sok boldog születésnapot David Pennington-nak a közelgő születésnapjához!

10 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Én nem tudtam… Nem tudtam, hogy ilyen erővel fog a földbe döngölni, majd végül mégis felemelni.

5 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989 P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Szeretem, ha egy magyar író könyvéről jót írhatok.
@Gabriella_Szaszkó nagyon ügyesen fogalmaz, tetszik a stílusa. Mintha én is ott lettem volna a szereplőkkel!
Szomorú volt és szívettépő. Sok érzelem ütött át intenzíven a lapokon, összefacsarodott a szívem egyes jeleneteken…
Borzasztó dolog az alkoholizmus, a családon belüli erőszak és az öngyilkosság… Külön – külön is szörnyű, de így együtt… Lelkileg nagyon megviseli az ember lányát!
A Forbidden után csak lassan tudtam olvasni, kis adagokban, mert bár jó könyv, elképesztően nyomasztó atmoszféra lengi körül.
Egyedül a szerelmi szálat éreztem kicsit erőltetettnek, az Istennek nem tudtam megkedvelni Amy karakterét… Furcsán történtek köztük a dolgok Daviddel, nem igazán értettem.
A borító kellemesen szép, finoman romantikus… Kifejezetten tetszik!

7 hozzászólás
>!
K_A_Hikari P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

„Az írás volt az egyetlen, ami egyben tartott. Christ újra elővé és elevenné varázsolhattam, ha csak tünékeny napokra is.”

Egy szó, mint száz, ez a regény van olyan jó, mint a hasonló témájú külföldi társai.
Kell hozzá egy megfelelő hangulat és az is előny, ha nem olvasol előtte fülszöveget. Én szoktam, de most előnyömre vált, hogy nem tettem.
A testvéri kapcsolatot nagyon szerettem benne, mindenkinek kéne egy Chris. Vagy David.
A cselekmény nincs tele nagy meglepetésekkel, – inkább csak az a kérdés motoszkált a fejemben, hogy „mikor?” történik meg egyik-másik ötletem -,mègse untam egy percig sem.
Én magam is meglepődtem, hogy ennyire tetszett, remelém az irónő nem egykönyves szerző lesz, nagyon szivesen olvasnék még tőle.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/04/kozos-ertekel…

3 hozzászólás
>!
oldmoviegirl01 P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

A gyönyörű borító meglehetősen nyomasztó történetet rejt. Mélyen, részletesen kidolgozott regény a gyermeket bántalmazó családon belüli erőszakról. A gyermekkori emlékeket felidézve végigkövethetjük a bántalmazás lelki, viselkedésbeli következményeit a felnőttkorig. Hogyan alakulnak az áldozatok társas kapcsolatai; a gyermekként átélt egymásra utaltság hogyan alakítja az idősebbet önfeláldozóvá, védelmezővé, a végletekig zárkózottá; a kisebbet csapongóvá, veszélyesen élővé, nyíltan önpusztítóvá. A regény egyáltalán nem szépíti a trauma feldolgozhatatlanságát. Amy pedig különös kapocs a két testvér között, és kifejezetten örülök, hogy az ő történetét is elolvashatjuk a második részben.

2 hozzászólás
>!
Csoszi 
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Pár nappal ezelőtt egy olvasmányon kapcsán éppen azon keseregtem, hogy bizonyos témák spoiler úgy lettek megfogalmazva, hogy szinte semmilyen érzelmet nem váltottak ki belőlem. A stílusa meg túl cukormázas volt. Na, a Maradj velem-ben ezzel szemben megkaptam az ellenkezőjét, a feszültséget, a gyomorgörcsöt. Nem is tudtam haladni normál tempóban, mert bizony szüneteket kellett beiktatnom megnyugvás céljából. David visszaemlékezése a gyerekkorára brutális volt. A könyvben nem találtam egyetlen szereplőt sem, akit kedvelni tudtam volna. Ami nem baj, mert nem lehet mindenkit kedvelni. Azt hiszem, nem kell magyarázni, hogy az anyát miért nem bírtam spoiler. Az apát tehetetlennek tartottam spoiler. Chris sok mindent magára vállalt, de a végén önmagának okozott fájdalmat. David pedig sokáig önpusztító életmódot folytatott spoiler, hogy tompítsa a múlt démonait. Amyről meg inkább nem ejtenék szót, nem igazán tudtam őt hova tenni.

>!
Maxim, Szeged, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615264
>!
_Enii_ P
Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Szeretném, ha az élet igazságos lenne, de nem az.

Egyszerűen nem jutok szóhoz…
A közepén le akartam tenni,és elfelejteni ahogy van.
Aztán mégis végigolvastam.
A könyv ami egy mondattal zokogó csecsemőt csinált belőlem,és a lelkem vékony hálóját úgy szabdalta,hogy minden egyes vágást külön éreztem.
Ennek ellenére,kellenek az ilyen könyvek,mert nem csak a full rózsaszín,minden happy történetekből áll az élet…és ez a történet élt. Velem lélegzett az utolsó oldalig,ahol elvette a levegőből az oxigént,és hagyta,hogy a maradék nitrogénnel,szén-dioxiddal és egyéb gázokkal elégedjek meg.
Fájt,de minden egyes mondata annyira valóságos volt,hogy néha megfeledkeztem róla,hogy egy kitalált történetet olvasok…
Egy biztos: ezek után ha ránézek a borítójára,egy pillanatnyi levegőmet önkénytelenül is feláldozom…eközben megbecsülve a többi oxigénnel teli percet,amit olyan természetesnek veszünk.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mrsp

Szeretném, ha az élet igazságos lenne, de nem az.

Kapcsolódó szócikkek: élet · igazságosság
>!
vikcs P

Eddig a kocsim rejtekében egészen rendben voltak a dolgok, hiszen csak a visszapillantó tükörből kellett anyám szemébe néznem. A Harry Potter és a baziliszkusz jutott róla eszembe. Szemtől szemben kizárólag az ellenző menthetett meg anyám kővé dermesztő pillantásától.

353. oldal

Kapcsolódó szócikkek: David Pennington
>!
mrsp

Nagyon mélyen el kellett rejtenem a szobámban az olcsón vett rémregényeket, de a fantáziámat nem vehette el tőlem senki, magamnak bármikor kitalálhattam újakat. A belső világom mindig a rendelkezésemre állt, hogy elmeneküljek a valóság elől.

Kapcsolódó szócikkek: David Pennington
>!
mrsp

– Totál beteg vagy.
– Tudom, ezért haverkodsz velem!

>!
BarbyMalik0112 P

Beszélnem kellett volna vele, vagy legalább hagyni, hogy elmondja nekem, amit mélyen eltemet. Nem tettem. Mostanra biztos vagyok benne, hogy örökké bánni fogom.

339. oldal

Kapcsolódó szócikkek: David Pennington
>!
pveronika

Önkénytelenül simogattam az órám számlapját, és újra fiatalabb akartam lenni. Amy csendben mellém ült, és átkarolt.
Az idő eltávolodott, mi pedig ott maradtunk egymást ölelve a padlón.

255. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · David Pennington
>!
TiszlaviczMarcsi I

Nagy testvérnek lenni mindig nehezebb. Ezt a felelősséget én sohasem érezhettem meg. Mindig volt valaki mellettem, aki érzékelte helyettem tetteim súlyát. Aki utánam futott, hogyha éppen el akartam volna tűnni az esti tengerpart sötétjében.

399. oldal

Kapcsolódó szócikkek: David Pennington
>!
TiszlaviczMarcsi I

Nem volt sem energiám, sem kedvem a veszekedéshez. Egyetlen dolgot akartam: megenni a csokiszeletet, amit Chris rakott reggel az uzsonnás dobozomba, mellé pedig a pár centemből szereztem volna egy Pepsit is.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chris Pennington · David Pennington
>!
vikcs P

A kérések kiszolgáltatják az embert. Gyerekként, ha valamit nagyon szeretnénk, másokon múlik, hogy megkaphatjuk-e. Anyám nagyon jól tudta ezt, élt is a lehetőségével.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: David Pennington
>!
mrsp

Csodálkoztam, hogy ennyi fájdalmat elbír az emberi test.

Kapcsolódó szócikkek: David Pennington · fájdalom

A sorozat következő kötete

Pennington-testvérek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elisa J. Smith: Őrizd meg
Charles Bukowski: A kezdő
Lisa Heathfield: Papírpillangók
Laurelin Paige: Hudson
Nina Laurin: Megsebzett lelkek
Richard Paul Evans: Kegyelem
Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál
Francesca H. Nielk: Sose Engedj el!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz
Spirit Bliss: Kígyók sziszegése