Kora ​február (Midlife Crisis 1.) 118 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Kora február

Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen?

A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.

>!
Maxim, Szeged, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634991243
>!
Maxim, Szeged, 2019
384 oldal · ISBN: 9789634993476

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Anna (Brooks) Thompson · Josh Westberg


Kedvencelte 19

Most olvassa 11

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

”Senki sem ítélhet el azért, hogyha jobb életet szeretnél magadnak.”

Szaszkó Gabriella új megjelenése az útkeresés regénye, amelyet egy speciális rejtéllyel tesz sajátossá. Anna és Josh egy hóval körülzárt, ismeretlen házban ébrednek, és nem elég, hogy egymást sem ismerik, de 5 évvel idősebbek, mint legutolsó emlékeik szerint voltak. A különleges helyzetben álmok segítségével térnek vissza az emlékeik, miközben a két rokonszenvesnek tűnő szereplőt is egyre árnyaltabban ismerhetjük meg. Anna egész eddigi életében biztonsági játékos volt, ám unalmas munkája, biztonságot nyújtó magánélete és jövőjének sivár ígérete egyáltalán nem teszi őt boldoggá. Josh ezzel szemben bátran a saját útját járja, a zenének szentelve az életét, ám mindenki azt várja tőle, hogy “rendes” munkát keressen, és megállapodjon egy nő mellett. A visszatérő emlékek során kiderül, hogy több közük van egymáshoz, mint sejtették, és nem minden úgy alakult 2025-re, ahogy azt 5 évvel ezelőtt tervezték. Közben a feltörekvő MidLife Crisis banda útját is végigkövethetjük, amely igen beszédes nevet kapott. A regény nagyon olvasmányos, az információk pedig kifejezetten jó tempóban kerülnek adagolásra, így végig fenntartják az érdeklődést. Összes gyarlóságukkal együtt minden szereplővel könnyű azonosulni, hiszen valamilyen formában mindannyian keressük az utunkat, a célt az életünkben. A mások és a társadalmi elvárások által előírt út pedig nagy valószínűséggel zsákutcához, hiányérzethez és boldogtalansághoz vezet. A romantikus önkeresésről és zenéről szóló regény izgalmas kikapcsolódást nyújt, remélem nem kell sokat várni a folytatásra.

4 hozzászólás
Mariann_ P>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Érdekes kezdet, rögtön bele a közepébe…
Aztán kiderül, hogy ez egy szerelmi háromszög, tele vívódással, lelkiismeret-furdalással.
Az, hogy ugrálva az időben , hol a jelenlegi eseményeknél, hol az egyes évek különböző időszakában járunk, ez feszültté tette, de zavaró is volt, mert hiába jegyeztem fel magamnak, hogy hol járunk éppen, nem igazodtam ki rajta.
Ez volt ami zavart benne.
Ugyanakkor ez tette különlegessé, olyan volt, mint egy kirakós játék.
Kronológiai sorrendben ez nem lett volna ennyire jó, tehát mégis jó ez a megoldás.
Egy zenészt isteníteni, rajongni érte, ez olyan tinis viselkedés, de ezen túllépve éppen egy idősebb nő vonzódása egy kicsit elgondolkodtatott, hogy vajon korfüggő -e ez a dolog.
Ez a vonzerő itt leginkább a szexben nyilvánult meg. Ami valószínűleg a világmindenség egyik mozgatórugója, így nem ítélem el , kíváncsian várom a folytatást.
Azért azt megjegyzem, hogy az írónő nem szokványosan ír le nem szokványos történetet.
Tetszett.

8 hozzászólás
kellyolvas P>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Olvasóként imádtam ezt a felütést, az alapszituációt, mert ki ne képzelte volna már el, milyen lenne, ha hirtelen a jövőben találná magát, x évvel később? A szerző ezt megkavarta azzal, hogy a főhősei emlékei törlődtek, ijesztő szituációban találják magukat, idegen helyen. Áramkimaradások is növelik a feszültséget, hiszen a hóviharban a lakás is kihűlhet és nem számíthatnak segítségre a semmi közepén. Szóval számos elemmel erősíti az izgalmat a szerző, megteremtve egy zavarba ejtő, misztikus hangulatot, ahol tényleg fogalmad sincs, mi történhetett a szereplőkkel.
Ez a misztikusság fejezetről fejezetre halványul, hiszen visszatérnek lassan az emlékek, és nálam átment a történet egy valódi realista sztoriba, ahol a két főszereplő útkeresése került a középpontba, rengeteg mély érzelemmel átitatva.
Josh karakterét nagyon szerettem, mert felvállalja önmagát, pedig ez éket ver az apjával való viszonyába. Tipikus példája annak, hogy a szülő ráerőlteti a neki tetsző életutat a gyerekére, holott ő teljesen mást akar. Mindenki tapasztalhatta már ezt a saját környezetében is, fiam, lányom, neked orvosnak/ügyvédnek/mérnöknek kell lenned, mert ez a családi hagyomány. Különösen nehéz a művészlelkeknek megértetni a családdal, hogy ők mások, máshogy gondolkodnak, mást akarnak az élettől, bármi áron. Josh szereti Annát és kitart mellette, akármilyen akadályokon kell keresztülmenniük. Nagyon tetszett a regényben, hogy a szerkezete miatt nem lineáris az idővonal, máskor, máshogy kerülnek helyükre a kirakós darabkái. De egy valami állandó, és az Josh szerelme, ő hisz a kapcsolatuk létjogosultságában és mindent meg is tesz érte. Amikor Anna bizonytalan, akkor képes visszahúzódni, időt adni neki, még ha bele is szakad a szíve, de lemondani nem tud róla.
Anna már más kérdés volt a számomra, az ő érzelmei bonyolultabbak. spoiler
Szeretem Gabi írásaiban ezt, hogy sérülékeny lelkű emberekről ír, akik mi is lehetnénk, és pont így bizonytalankodnánk. Nagy dilemma egy szép, de amúgy átlagos lánynak feladni az addigi életét egy fiatalabb pasi kedvéért, aki mellesleg rocksztár. Folyvást motoszkál a fejében, miért pont én? Legszívesebben megráztam volna Annát: vedd már észre hol a boldogság! Meg kell próbálni, megéri, mert amíg nem teszed meg, sosem tudod meg, mi a pálya, csak álmodozol.
Meg kell említeni a regényben a Midlife Crisis zenészeit is, akik egyben Josh barátai. Ízig vérig rockzenészek, a fogalom pozitív és negatív oldalát nézve is. A banda az első, és minden ami ezzel jár, a lányok, a pia, a bulik. Nem tudom ki hogy van vele, de én imádok erről az életről olvasni. Persze mindig kiderül az örök igazság, ezek a srácok egytől egyig mély érzésű mackók.
Ki kell emelnem a regényben szereplő dalt, ami a banda világhírét meghozta, a Bukott angyalt. A szövegét Sütő Fanni írta, és valami csodálatosra sikeredett.
Én ezt a regényt háromszor is elolvastam. Még a kezdetekkor előolvasóként, később az új változatot, és most újra a blogturné kedvéért. Minden újrázásnál ugyanúgy elvarázsolt Josh (yeahh) és a történet elgondolkodtatott. Alig várom, hogy olvashassam a folytatást, aminek Késő március lesz a címe. Ajánlom szívből ezt a történetet, és fogadjatok meg egy jótanácsot: Egyetlen fesztivált se hagyjatok ki, amire lehetőségetek van elmenni!

vikcs>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Tudtam róla, hogy ezúttal egy Pennington-fivérektől mentes, egészen más történet érkezik és már alig vártam, hogy találkozhassam Gabi más oldalával is.

Nagyon tetszett, hogy fejezetenként változott a múlt és a jelen, ebből a kettőből pedig lassan összeállt a kép, valamint, hogy Josh és Anna is kapott külön fejezeteket, láthattuk az álmaikat (amik a múltat idézik) valamint a jelenüket is és az adott érzelmeiket, gondolataikat. Joshról kiderül, hogy 2024-ben futott be igazán a bandájuk, valamint hogy a producerük történetesen Anna férje…

Annát nem igazán sikerült megkedvelnem, hiszen szerintem mindkét sráccal csak játszadozott. Egyikükkel sem volt igazán, egyszer egyikhez, egyszer másikhoz ment…
Josht ellenben nagyon szerettem és a bandáját is. Mindhárom srác nagyon lelkiismeretes volt, odafigyeltek és törődtek egymással. Imádtam belelátni a banda mindennapi életébe.
Josh szétesése teljesen érthető volt, hiszen elég rövid idő alatt omlott rá az élet összes fájdalma, teljesen odáig volt Annáért és törött szívvel is csak szeretni tudta.

Nagyon tetszett ez a misztikus-titokzatos és egyben hátborzongató hangulat is, ami körbelengte a könyvet, ám ez később természetesen halványult, ahogy egyre több mindenre derült fény.

Imádom az írónő stílusát, mert olvasmányos és annyira igazi, élethű karakterekkel, amelyek akár mi is lehetnénk, hiszen a hétköznapi élet problémáiból kerülnek oda, ahol most vannak.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2020/02/szaszko-gab…

pveronika>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Szaszkó Gabriella Pennington-testvérek sorozata mély nyomokat hagyott bennem, és az elmúlt évek egy igazán meghatározó könyvélménye volt számomra. Éppen ezért nagyon vártam már, hogy a kezembe vehessem az írónő legújabb regényét, ami ismét számos meglepetést tartogatott.

A könyv egy igencsak izgalmas szituációval kezdődik. Anna és Josh idegenekként ébrednek fel egy hóvihar közepén egy vermonti házban, úgy hogy nem tudják, hogyan kerültek oda, hogy mi történt velük, sőt, hamar kiderül, hogy az elmúlt öt év teljesen kitörlődött az emlékeikből. Aztán lassan-lassan elkezdenek visszajönni az emlékeik, és rájönnek, hogy bár most nem emlékeznek rá, de a múltban nagyon is jól ismerték egymást…

A könyv első fele nagyon tetszett. Igazán lebilincselő és izgalmas volt az, ahogy a szereplők felébredtek a semmi közepén, ahogy próbálták összerakni egy hiányos kirakós darabkáit azzal kapcsolatban, hogy vajon mi történhetett velük, és ha kívülálló személy keze van a dologban, akkor vajon ki tette és miért? Ezekben a fejezetekben voltak egészen hidegrázós jelentek is, és őszintén imádtam olvasni ezt a részt.

Sajnos azonban a „múlt” fejezetei kevésbé nyerték el a tetszésemet, leginkább, mert egyáltalán nem tudtam azonosulni Anna-val, és nem is tudtam megkedvelni őt. spoiler

Én el tudom képzelni, hogy főleg a mai trendben vannak olyanok, akik tényleg átélik ezt a fajta “midlife crisis”-t, de én nem hiszem, hogy ennek igazságot kellene szolgáltatni.

Nem szeretem a szerelmi háromszöges történeteket, de azért ritkán előfordulnak kivételek, amikor el tudom fogadni az okokat. A Pennington-testvérek sorozat például egy ilyen kivétel volt, hiszen az egy egészen különleges szerelmi háromszöget dolgozott fel. Bármennyire fáj is ezt kimondani, de sajnos ez közel sem az a szituáció volt. Én őszintén szólva sajnáltam Josh-t, és sajnáltam Anna férjét is, mert szerintem mindketten többet érdemelnek Anna-nál. Őrület, hogy mindketten mi mindent megtettek ezért a lányért, aki egyiküket sem becsülte igazán, önmagát meg főleg nem. Egyébként azt hiszem, hogy egy kicsit emészthetőbb lett volna számomra ez a történet, ha egy igazán rossz házasság az alapja, de így egyszerűen nem tudtam megérteni a szereplőket és drukkolni nekik. Szintén kicsit szívfájdalmam volt, hogy bár nagyon egyedinek indult a történet, úgy éreztem, hogy visszaköszönnek olyan elemek, amik a szerző előző könyveiben is szerepeltek már. (Szerelmi háromszög, önpusztítás, alkoholhoz fordulás.)

Szeretném leszögezni, hogy mindannyian mások vagyunk, mások az értékrendjeink és más az, ami még belefér számunkra, főleg ha egy fikcióról van szó, így senkit nem szeretnék lebeszélni a könyvről. Az írónő tehetsége ez alkalommal is sugárzott az oldalakról, és minden ellenére egy egészen különleges könyvélményben volt részem. Aki szereti a szerelmi háromszöges történeteket, az garantáltan imádni fogja ezt a történetet.

A könyvben szereplő dalok nagyon tetszettek, és Josh-t is nagyon megszerettem. A kötet feléig biztos voltam benne, hogy ez ismét egy 5 csillagos olvasmány lesz számomra, hiszen ahogy említettem, a történet alapfelütése nagyon egyedi és izgalmas volt, és az írónő stílusa is magával ragadott, azonban a könyv második fele és főleg Anna miatt számomra ez a történet sajnos most csak egy jóindulatú 4 csillagra volt elég.

http://veronikasreaderfeeder.com/szaszko-gabriella-kora…

Wandamaci>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Hiszek benne, hogy a könyv választ engem és nem fordítva. Nem véletlen, hogy miért akkor, miért az a könyv akad a kezembe, valamit el akar nekem mondani. Most is határozottan ez történt.

Ránézésre nem számítottam többre, mint egy limonádé szerelmi történetre, amivel majd elleszek, ennél nagyobbat viszont nem is tévedhettem volna.

A történet alapötlete hihetetlenül zseniális, már csak ezért is imádnám, de a legjobban a könyv mondanivalója fogott meg. Számomra ez volt az első könyv, ami ezt a problémát feszegette és ennyire jól kibontotta.
Ahogy telnek a húszas éveink egyre inkább ránehezedhet az életünkre egyfajta nyomás. Ezt én leginkább társadalmi nyomásként tudnám megfogni, az iskola befejezése után mindenki elkezdi firtatni az életed, hogy na most mi lesz? Erre a legelfogadottabb válasz, hogy jó munkahely, házasság, gyerek vagy még több gyerek, ebben a sorrendben. Mint egy bevásárlólista és pipálgatjuk hol tartunk. Azonban, aki ettől eltérően gondolkozik, nem a jól megszokott lépcsőket koptatja élete során könnyen ítélkezéssel, címkézéssel vagy értetlenkedéssel találhatja szemben magát.

Még órákig képes lennék írni erről a témáról és erről a könyvről, nagyon megfogott minden egyes mondanivaló, lélekbonbonoknak éreztem, ami sokat töltött rajtam és megerősített, hogy érdemes mindazt követnem, amiben hiszek.

Remélem, hogy mindenki kezébe el fog jutni ez a történet, akinek szüksége van rá. Ha egy kicsit is elgyengültél olvasd el, nem fogod megbánni! Köszönöm, ezt a könyvet! ❤

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2020/07/szaszko-gabriella…

pribrgre P>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Nem olvastam még az írónőtől, úgyhogy nem igazán tudtam mire számítsak. Egy kedves barátnőm ajánlotta, azt mondta nekem biztos tetszeni fog, és milyen jól gondolta. :) ( Köszi @Niki_Salamon ;) :* )
Nagyon tetszett, ahogy kezdődött a történet, elég egyedi volt, ennek örültem, mindjárt felkeltette az érdeklődésem. Nagyon jókat nevettem, jól szórakoztam olvasás közben. Tetszett a váltott szemszög, a több idősík, nagyon bírtam a szereplőket is. Izgalmas, pont megfelelő arányban van benne a romantika, az erotika, a dráma és a humor.
Szaszkó Gabriella eszméletlen jól ír, egyszerűen imádtam.
Ha jól láttam a dalszöveget nem ő írta, de azért megemlíteném, hogy a Fallen Angel szövege zseniális. :)

5 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Ez volt az első könyvem az írónőtől, ezért nem tudtam, mire számíthatok, viszont a fülszöveg ígéretesnek tűnt, így mindenképpen el szerettem volna olvasni. Nem bántam meg, sőt, a kötet beváltotta a beharangozó által előrevetített írói ígéretet, és még rá is tudott tenni egy lapáttal. Egy szimpla, könnyed romantikus történetre számítottam némi misztikus extrával, ezzel szemben egy rétegelt, érzelemdús regényt kaptam, ahol megfelelő arányban van jelen a humor, a dráma, a romantika és az erotika.

Az írónő kitűnő hangulatteremtő. Főleg az elején, amikor még a szereplőknek kevés emlékük tért vissza, nem egy jelenetben hátborzongató légkört kreál, amit a bizonytalanság és a bezártság tesz ijesztővé. De képes szívszorító, kaotikus, érzéki és energikus atmoszférát is alkotni. Ez a sokféle hangulat adja a Kora február esszenciáját. Mindegyik jelen van és mindegyik fontos szerepet játszik a regényben. Úgy éreztem, mintha ezek a szerző lelkének darabjai lennének. Nem tudom megmagyarázni, de benne volt ezekben a hangulatokban, a kapcsolódó jelenetekben és a köréjük szőtt mondatokban. Közhelyesnek tűnhet, mert valahol minden szerző benne van a művében, de ezt itt, Szaszkó Gabriellánál hatványozottan éreztem. Ami maximálisan az előnyére vált, mert még élőbbé tette a szöveget.

Összességében kellemeset csalódtam, és kíváncsi vagyok a folytatásra, bár fogalmam sincs, hogy egy ilyen kiváló kezdés után hová fejlődhet még Josh és Anna története. Szerencsére nem kell sokat várni a duológia befejező részére.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/09/23/konyvkritika_…

7 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

Ismerős barátként köszönt rám a stílus, amit én már megszoktam és szeretek Gabitól. Gyorsan és gördülékenyen tudtam haladni az olvasásával, és engem ez az olvasás abszolút feltöltött nem pedig levitt az életről. Persze azért itt is voltak apróbb részek, ahol picit belesajdul az ember szíve, de azért természetesen nem annyira, mint az előző köteteiben. Lehet megsajnált minket, és azért kaptunk most egy picit lágyabb történetet. Gabi ezzel is bebizonyította, hogy milyen sokszínű tehetség, hiszen ezek szerint ugyanolyan jól tudja összetörni egy könyvmoly szívét, mint meglágyítani !

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/12/h…

_Nikki>!
Szaszkó Gabriella: Kora február

„Számomra egy igazán váratlan élmény volt ez a könyv, aminél egyáltalán nem tudtam, hogy mire számítsak, s amely végül még napok múltán a gondolataim peremén motoszkált. Imádtam ezt az izgalmas utazást a jövőből a múltba az újrakezdés lehetőségével és azzal a kérdéssel, hogy a sorsunk vajon újra ugyanarra az útra sodorna-e bennünket, mint amin elindultunk és amin jelenleg is tartózkodunk?”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/11/szasz…


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Senki sem ítélhet el azért, hogyha jobb életet szeretnél magadnak.

234. oldal

Málnika P>!

A zene elvitte oda, ahol nem léteztek a gondjai.

126. oldal

Málnika P>!

Érezted már úgy, hogy nem élsz igazán? Hogy csak vegetálsz?

83. oldal

Málnika P>!

El akartam tüntetni a szeméből a szomorúságot, vágytam rá, hogy olyan dolgokat mutathassak neki ebből a világból, amit még nem fedezett fel.

119. oldal

pveronika>!

In a stolen tent in a mystery land
We kissed away a summer night
It was so sweet it was so wrong
But damn it felt so right.
I knew you’re the girl I wanna take home
But oh no you have a dirty secret
Because I can see the ring on you finger
Even if I choose not to know.
I sunk my teeth in forbidden fruit
So I got expelled from Eden
Your husband is a God, he caught you in the act
With the best kisser in Sweden.

pveronika>!

Sohasem töltöttem még el hosszabb időt egy ennyire muzikális sráccal, aki a sörösüvegek koccanásában is kósza dallamokat talált. Az ő lelkében sohasem csendesedett el a zene.

K_A_Hikari>!

Josh a szabadságot jelképezte, a másik oldalon meg ott állt a megszokott életem, és szinte láttam magam előtt, hogy boldogtalanul öregszem meg, ha így maradok. Idősnek éreztem magam tőle, olyannak, aki nem élt egyetlen pillanatot sem.

60. oldal

pveronika>!

Kiszáradt a szám. A Mysterylandre gondoltam, arra a szépséges nyári éjszakára, ami életem egyik legszebb napja volt. Tudtam, hogy nélküle könnyebben folytatnám a házasságomat, de a torkom elszorult a gondolatra, hogy örökre elengedjem.

vikcs>!

– Az nem mindig számít, ha az ember tudja, mit akar.

43. oldal

pveronika>!

Josh hangja megtöltötte a fülemet. A kitartás hangja volt, azé, hogy az álmok valóra válhatnak.


A sorozat következő kötete

Midlife Crisis sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Renée Carlino: Sweet Thing – Te édes
Kim Karr: Kötődés
Julia Lewis Thomson: Többek között
Meghan March: Vágy és szerelem
Christine Anne Colman: Megsebzetten
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Rachel Cohn – David Levithan: Nick és Norah végtelen éjszakája
Sárközi Erika: Három akkord az élet
Maggie Stiefvater: Sinner – A bűnös
S. C. Stephens: Esztelen