Kora ​február (Midlife Crisis 1.) 3 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Kora február

Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen?

A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.

>!
Maxim, Szeged, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634991243

Kedvencelte 2

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
Szaszkó Gabriella: Kora február

Olvasóként imádtam ezt a felütést, az alapszituációt, mert ki ne képzelte volna már el, milyen lenne, ha hirtelen a jövőben találná magát, x évvel később? A szerző ezt megkavarta azzal, hogy a főhősei emlékei törlődtek, ijesztő szituációban találják magukat, idegen helyen. Áramkimaradások is növelik a feszültséget, hiszen a hóviharban a lakás is kihűlhet és nem számíthatnak segítségre a semmi közepén. Szóval számos elemmel erősíti az izgalmat a szerző, megteremtve egy zavarba ejtő, misztikus hangulatot, ahol tényleg fogalmad sincs, mi történhetett a szereplőkkel.
Ez a misztikusság fejezetről fejezetre halványul, hiszen visszatérnek lassan az emlékek, és nálam átment a történet egy valódi realista sztoriba, ahol a két főszereplő útkeresése került a középpontba, rengeteg mély érzelemmel átitatva.
Josh karakterét nagyon szerettem, mert felvállalja önmagát, pedig ez éket ver az apjával való viszonyába. Tipikus példája annak, hogy a szülő ráerőlteti a neki tetsző életutat a gyerekére, holott ő teljesen mást akar. Mindenki tapasztalhatta már ezt a saját környezetében is, fiam, lányom, neked orvosnak/ügyvédnek/mérnöknek kell lenned, mert ez a családi hagyomány. Különösen nehéz a művészlelkeknek megértetni a családdal, hogy ők mások, máshogy gondolkodnak, mást akarnak az élettől, bármi áron. Josh szereti Annát és kitart mellette, akármilyen akadályokon kell keresztülmenniük. Nagyon tetszett a regényben, hogy a szerkezete miatt nem lineáris az idővonal, máskor, máshogy kerülnek helyükre a kirakós darabkái. De egy valami állandó, és az Josh szerelme, ő hisz a kapcsolatuk létjogosultságában és mindent meg is tesz érte. Amikor Anna bizonytalan, akkor képes visszahúzódni, időt adni neki, még ha bele is szakad a szíve, de lemondani nem tud róla.
Anna már más kérdés volt a számomra, az ő érzelmei bonyolultabbak. spoiler
Szeretem Gabi írásaiban ezt, hogy sérülékeny lelkű emberekről ír, akik mi is lehetnénk, és pont így bizonytalankodnánk. Nagy dilemma egy szép, de amúgy átlagos lánynak feladni az addigi életét egy fiatalabb pasi kedvéért, aki mellesleg rocksztár. Folyvást motoszkál a fejében, miért pont én? Legszívesebben megráztam volna Annát: vedd már észre hol a boldogság! Meg kell próbálni, megéri, mert amíg nem teszed meg, sosem tudod meg, mi a pálya, csak álmodozol.
Meg kell említeni a regényben a Midlife Crisis zenészeit is, akik egyben Josh barátai. Ízig vérig rockzenészek, a fogalom pozitív és negatív oldalát nézve is. A banda az első, és minden ami ezzel jár, a lányok, a pia, a bulik. Nem tudom ki hogy van vele, de én imádok erről az életről olvasni. Persze mindig kiderül az örök igazság, ezek a srácok egytől egyig mély érzésű mackók.
Ki kell emelnem a regényben szereplő dalt, ami a banda világhírét meghozta, a Bukott angyalt. A szövegét Sütő Fanni írta, és valami csodálatosra sikeredett.
Én ezt a regényt háromszor is elolvastam. Még a kezdetekkor előolvasóként, később az új változatot, és most újra a blogturné kedvéért. Minden újrázásnál ugyanúgy elvarázsolt Josh (yeahh) és a történet elgondolkodtatott. Alig várom, hogy olvashassam a folytatást, aminek Késő március lesz a címe. Ajánlom szívből ezt a történetet, és fogadjatok meg egy jótanácsot: Egyetlen fesztivált se hagyjatok ki, amire lehetőségetek van elmenni!

>!
Fanni_Pumpkin I
Szaszkó Gabriella: Kora február

Eddigi kedvenc könyvem Gabitól, teljesen elvarázsolt :3

(És neeem vagyok elfogult a benne szereplő dalszövegem miatt, nem nem.)


Népszerű idézetek

>!
pveronika P

In a stolen tent in a mystery land
We kissed away a summer night
It was so sweet it was so wrong
But damn it felt so right.
I knew you’re the girl I wanna take home
But oh no you have a dirty secret
Because I can see the ring on you finger
Even if I choose not to know.
I sunk my teeth in forbidden fruit
So I got expelled from Eden
Your husband is a God, he caught you in the act
With the best kisser in Sweden.

>!
pveronika P

(…) arra gondoltam, hogy ennyire még sohase volt jó. Soha, senkivel, pedig az én életemben voltak izgalmak eddig is. De ez teljesen más volt, olyan, amit sohasem akartam elengedni.

>!
pveronika P

Kiszáradt a szám. A Mysterylandre gondoltam, arra a szépséges nyári éjszakára, ami életem egyik legszebb napja volt. Tudtam, hogy nélküle könnyebben folytatnám a házasságomat, de a torkom elszorult a gondolatra, hogy örökre elengedjem.

>!
pveronika P

Sohasem töltöttem még el hosszabb időt egy ennyire muzikális sráccal, aki a sörösüvegek koccanásában is kósza dallamokat talált. Az ő lelkében sohasem csendesedett el a zene.

>!
pveronika P

Josh hangja megtöltötte a fülemet. A kitartás hangja volt, azé, hogy az álmok valóra válhatnak.

>!
pveronika P

Mindenki jót akart nekem, de én egyedül akkor éreztem jól magam, amikor feloldódtam a zenében, amikor hullámzott előttem a tömeg, visszhangozva a saját szavaimat.

Akkor úgy éreztem, adok valamit. Valami olyat, ami kirepíti az embereket a hétköznapi szürkeségből.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brittainy C. Cherry: A szív ritmusa
Heidi McLaughlin: Forever My Girl – Örökké a csajom
Meghan March: Vágy és szerelem
Kim Karr: Kötődés
Anne L. Green: Eltitkolt múlt
Christine Anne Colman: Megsebzetten
Marie Lu: Champion – Bajnok
Katharine McGee: Az ezredik emelet