Engedj ​el (Glens Falls 1.) 25 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Engedj el

James ​Penningtonnak két kamaszfiát és önmagát is a felszínen kell tartania bántalmazó, alkoholista felesége mellett. James mindent megpróbál megtenni, hogy kikerüljön felesége karmai közül, és megvédje a fiait. Az őrület közepén úgy határoz, hogy naplóban rögzíti a múltat, elmeséli, hogyan is került számító felesége csapdájába. Visszarepül az időben a hetvenes évek New York Cityjébe, ahol az egyetemisták felhőtlen életét élve csak az apja általi elvárásokkal kell megküzdenie. Azonban egy bulizós este során megismerkedik egy gyönyörű tizenhét éves lánnyal, és az egyéjszakás kaland örökre összeköti a sorsukat. Maggie hamarosan visszatér James életébe, és közli, hogy gyereket vár. James úgy dönt, hogy felelősséget vállal, és miután apja kitagadja, az északi Glens Fallsba költözik, és teljesen új életet kezd tinédzser feleségével, ezzel örökre szakítva gazdag városi életével. Azzal csak később szembesül, hogy Maggie súlyos pszichés gondokkal küzd. Vajon Jamesnek hogyan sikerül az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Maxim, Szeged, 2021
464 oldal · ISBN: 9789634994954
>!
Maxim, Szeged, 2021
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634995845

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Chris Pennington


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/09/szaszko-gabriel…

"Mikor kézbe vettem ezt az Engedj el című könyvet és szemrevételeztem a hajtott borítón lévő ajánlásokat, kissé megszeppentem. Tartottam tőle, hogy végül nem jó regényt választottam ki az író munkásságának megismerésére, hiszen van itt már három regény, amely az adott univerzumban játszódik. Aztán mégis belevágtam és egyáltalán nem bántam meg. Lehet, hogy a Glenn Falls sorozat első kötete elmélyíti a Pennington fivérek történetét, ám a későbbi események ismerete nélkül is abszolút teljeskörű képet fest fel. Az olvasót nem nyomasztja a hiányérzet, minden érthető, kerek egésznek bizonyul. Mindösszesen az epilógusban adódnak olyan aspektusok, amelyek néhány félmondattal elintézésre kerültek, mivel azok kifejtésére a trilógiában került sor, így felesleges lenne a szerzőnek ismételnie önmagát. Ezt képes vagyok elfogadni.
James története közel került hozzám. Fiatal kora ellenére sok mindenen kellett már keresztül mennie és ezen tapasztalatok bizony kitörölhetetlen nyomot hagytak a lelkén. Az ő megismerése által az én személyiségem is fejlődhetett. Azzal, hogy betekinthettem a mindennapjaiba még inkább becsülöm a családomat és a köztünk lévő kapcsolat mérhetetlen erejét. Nem mondom, hogy James tökéletes lenne, közel sem az. Rengeteg hibát vét, amiért folytonosan ostorozza is önmagát, de pont ettől válik emberivé. Esendő, tiszta szívű halandó, aki a saját korlátain belül igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből. A története tele van mély érzéssel, melyek az olvasó részére sokáig biztosít gondolkodni valót, amelyet csendben, önmagában megforgatva kamatoztathat.
Az Engedj el című regény elérte a célját. Olyannyira a hatalmába kerített, hogy az utolsó harmadának olvasása során már meg is rendeltem a teljes Pennington-testvérek sorozatot. Úgy érzem, egy igazán tehetséges írónőre bukkantam Szaszkó Gabriella személyében, így a további ismerkedés a könyveivel elengedhetetlen."

kellyolvas P>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

Gabi szomorkás, lírai hangvételű nyelvezetét nagyon szeretem, ebben a regényben sem kellett más stílust megszokni. Az idősíkok közötti váltások is kedvenc eszköze, ebben a regényben 1994 augusztusától indul a jelen, és 1977-től emlékezik a múltra, aztán 1995 februárjában ér össze a két idővonal.
Maggie karaktere számomra visszataszító. Nem volt őbenne különösebb számítás a legelején, sodródott az árral, és igazából akkor döbbent rá a szerencséjére, amikor megtörtént ténylegesen az esküvő. Nem erőszakolta rá magát Jamesre, én nem láttam Maggie-ben az első pillanattól az ármánykodást és számítást. Az esküvő után viszont foggal körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy na lám, megcsinálta, kiszabadult az apja árnyékából és sikerülhet „normálisan” élni, felfelé kapaszkodni. Csakhogy a múlt sebei nem gyógyulnak olyan könnyen, főleg, ha a zsigerekig érnek. Sok mindent megmagyaráz, ami kiskorától érte őt az apja révén, ami csak ebben a regényben derül ki. Nálam ott vágta el magát, ahogy nem törődött a gyerekekkel, nem alakult ki az anyaság, csak alig minimális szinten. Ezt fel sem tudom fogni. A másik fura dolog vele kapcsolatban, hogy sosem hibázott. Pedig nincs olyan széria, ami mindig egy oldalnak kedvez. Egy olyan országban, ahol erős a szociális háló, tele van a környék otthonülő, figyelő szomszédokkal, soha de soha nem lepleződött le ez a nő, ez hihetetlen.
James. Az ég szerelmére, annyira másnak akartam látni. Annyira vártam, minden egyes oldalon, hogy segítséget kérjen, hogy belássa, hogy nem bírja egyedül végigcsinálni. Annyi rossz döntést hozott, meggyőzve magát arról, hogy a gyerekek érdekében teszi, és nem látta be, hogy csak egyre lejjebb jut. Voltak lehetőségek, csak be kellett volna látnia, hogy ha átmenetileg el is szakadna a fiúktól, be tudná bizonyítani az igazságot. Soha nem jutott eszébe, hogy esetleg a gyerekeket is meghallgatná a hatóság? spoiler
A vége tökéletes. Többször is elolvastam, és pont olyan zavaros, mint ahogy James érezte magát abban az állapotban, spoiler
Adja magát a kérdés, mindenképp kell ismerni a Pennington-fiúk sorozatot az előzményekhez? Nem feltétlenül szükséges, sőt, szerintem sokkal nagyobbat üt, ha nem ismeri az olvasó a végét, ugyanis pont spoiler
Azt hiszem a fentieken látszik, hogy mennyi érzelmet váltott ki belőlem ez a könyv. Ezért jó. Ezért szeretem és gyűlölöm egyszerre.
link

Niki_Salamon P>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

Szaszkó Gabriella neve nálam garancia arra, hogy egy nagyon jó könyvet kapok, amiben nem csalódok! Minden pénzt megér! Persze, ízlések és pofonok, viszont nekem az egyik kedvenc magyar íróm! A Pennington-testvérek trilógiát imádtam! Darabokra tép, sokat sírsz rajta, elég nehéz a téma is, de mégis a legnagyobb favorit nálam ♥ így hát nem volt kérdés a vásárlás!
Az Engedj el az egyik könyvheti beszerzésem, bár én magam nem tudtam ott lenni sajnos, mégis egy kis segítséggel sikerült dedikáltan beszerezni ezt a szépséget☺️
Nagyon, de nagyon vártam a megjelenését, hiszen kapcsolódik a fivérek történetéhez! Jobban bele akartam merülni Chris és David családi hátterébe,még ha túl fájdalmas is a történetük.
Ebben a sorozatkezdő könyvben James, a fiúk apja van a középpontban, őt ismerhetjük meg közelebbről, de persze a bántalmazó, az anya is nagy szerepet kap az egész benne. Elég küzdelmes életet tudhat maga mögött a családfő és annak ellenére, hogy apja milyen szigorban nevelte és a bajban teljesen mást várt el tőle, ő mégis vállalta a felelősséget. Habár tudta, hogy nem lesz könnyű, nagyon nagy szeretetben akarta nevelni először Christ aztán pedig Davidet, megadni nekik mindent. Ő maga sem egy tökéletes apa, sokszor hibázik és egyes esetekben fülét,farkát behúzza, de mindig a fiait tartja a szem előtt, megakarja menteni őket az anyjuktól és saját maguktól is, egy jobb jövőt, egy jobb életet szán nekik. Fájdalmas volt a múltat olvasni és azt, hogy csak pár nap választotta el a testvéreket attól, hogy teljesen máshogy alakuljon az életük.
Nagyon sok pluszt adott a trilógiához, de senki ne ijedjen meg, teljesen különálló könyvként is lehet olvasni a Glens Falls trilógia első részét!

Zizu P>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

Huh. Könyves berkekben van az a mondás, hogy amikor befejezel egy igazán jó könyvet, akkor van benned egy érzés, hogy most mit kezdj az életeddel. Szerintem én eddig még nem éltem át ilyesmit, vagy ha mégis, nem emlékszem, hogy milyen könyv tett rám ilyen hatást. Ez viszont most igen. Most pont ezt érzem. Olvasás közben végig azon gondolkodtam, hogy hogy fogok én erről a kötetről spoilermentes értékelést írni. Megpróbálom ….

Ami a borítót illeti, már a molyos adatlap megjelenése előtt láttam, és már akkor elállt tőle a lélegzetem. Láttam már gyönyörű borítókat, de meg merem kockáztatni, hogy ez a legszebb amit életemben láttam.

A történetet illetően, aki olvasta a Pennington tesók trilógiát, az nagyjából már ismerte a körülményeket. Én is így álltam hozzá. A már jól ismert történet jön egy új szemszögből. Hát nem … James szemszögéből olvasva egy egészen más sztorit kaptam mint amit vártam. Az ő „elmesélése” bizonyos pontokon érintette a fiúk által korábban „említett” eseményeket off így helyenként összeértek a szálak ami még érdekesebbé tette az amúgy is letehetetlennek bizonyuló regényt. Volt ebben minden ami egy jó regényhez kell. Borzongás, feszültség, dráma, félelem, önfeláldozás, humor, öröm, szerelem, szeretet, fordulatok garmadája.

Bevallom, én az utolsó fejezet előtti oldalon szinte lassított felvételként „láttam” magam előtt az eseményeket és az utolsó fejezetnél egy kicsit be is párásodott a szemem, meg „beindult a nem létező allergiám”.

Ez a kötet már a hivatalos megjelenése előtt belopta magát a szívembe, és ott is marad amíg csak élek. Nemcsak a sztori off hanem a dedikációs élményem miatt is. Már a dedikálásról hazajövet leültem és nekiálltam, mert imádom az írónő „meséit”. Elhalasztottam miatta egy kisebb nyaralást, szabadságoltam magam az itthoni teendőim alól és nem bántam meg egy pillanatra sem, hogy így tettem.

Fantasztikus lett ez a regény minden szempontból. Már a második napon megadtam neki az 5 csillagot, és az olvasás után is azt mondom, hogy ennél nem érdemel kevesebbet.

Elég sok könyvet elolvastam már életem során, elég sokat meg is szerettem nagyon. Kicsit több mint két éve beleszaladtam egy könyvbe ami annyira megtetszett, hogy úgy éreztem életem könyvét találtam meg benne. Egészen eddig a percig. Még mindig hihetetlenül imádom azt a könyvet, de úgy érzem, hogy ezt a titulust ha szabad így fogalmaznom, az Engedj el most ellopta.

Ez. Életem. Könyve.

Csak annyit mondok, köszönöm neked @Gabriella_Szaszkó !
Te vagy a legjobb mese nincs !!! ♥

4 hozzászólás
Anita_Juhász>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

Imádtam ezt a könyvet, bár lelkileg padlóra is küldött egy kicsit.
Annyi érzelmet váltott ki belőlem, hogy voltak olyan napok, amikor inkább nem vettem elő, mert nem éreztem hozzá elég erősnek magamat. Bár olvastam az eredeti trilógiát, mégis fájdalmasan mellbevágott Maggie kegyetlensége, főleg, hogy már egész piciként is úgy bánt a fiúkkal. Chris mindig hatalmas kedvencem, ez itt sem volt másként. Most David is közelebb került hozzám. Jamesre kíváncsi voltam nagyon, nem csalódtam, attól eltekintve, hogy voltak rossz döntései, de ettől lett igazán emberi. Hiába tudtam, hogy mi lesz a vége, mégis nagyon sajnáltam, hogy így alakult, főleg mikor már felcsillant a fény az alagút végén. Mélyen megérintett, várom a folytatást!

lilo2003>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

Egy újabb remekművet olvashattunk az írőnőtől. Egyszerre sírtam és nevettem ezen a könyvön. Furcsa volt elolvasni az apa szemszögéből ezt az egészet, de így megérthetjük a fiúkat mégjobban.
Sok olyan szereplő volt benne, akik nélkül ez a történet teljesen máshogy alakult volna.. Madison, Susan, Alexandra…
És most elgondolkodtam, hogy mi lett volna ha… nincs Alexandra, hogy folyamatos segítséget nyújtson Jamesnek a kicsikkel.
Vagy éppenséggel nem jön össze Susannal…
Hálás vagyok @Gabriella_Szaszkó -nak, hogy megírta ezt a könyvet és ilyen zseniálisan. Talán ez az eddigiek közül a kedvencem…talán addig míg meg nem jelenik egy másik kötet.

1 hozzászólás
Fanni_Pumpkin I>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

A fene akarta a péntek estét bőgicséléssel tölteni… köszi, Gabi…
Nagyon szerettem ezt a könyvet, azt hiszem, ez a kedvencem az összes Pennington közül, pedig ez sem kevésbé keserédes, mint a többi.
A borító csodaszép és az egész könyv illik az őszi melankóliához.

gizmo6 I>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

Összességében az Engedj el egy újabb nagyszerű, megrázó, mélyen elgondolkodtató regény Szaszkó Gabriellától. Nagyon komoly családon belüli problémákat feszeget, így nem egy könnyed, hamar felejthető olvasmány, ezért csak azoknak ajánlom, akik kellően felkészültek egy érzelmileg megviselő olvasmányhoz. A Pennington-testvérek rajongói biztosan nem fognak csalódni, és akik újonnan ismerkednének a családdal azok is bátran belevághatnak, mivel egy minden fájdalma ellenére magával ragadó családtörténettel fognak megismerkedni.
Bővebben: http://cornandsoda.com/szaszko-gabriella-engedj-el-krit…

unhappymeals>!
Szaszkó Gabriella: Engedj el

Az 5* szerintem önmagáért beszél. :) Már most olvasnám a következő részt.


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

– Nem kell a másik álmait a földbe tiporni, csak mert nem egyezik a tiéddel.

74. oldal

pribrgre P>!

Lassan kezdtem megérteni, miért ivott mindenki ebben a családban. Valahogy el kellett viselni a másikat.

Niitaa P>!

A múltidézés olyan volt, mint a pókháló: ha egyszer belesétálsz, akkor hiába szedegeted magadról a darabokat, nem tudsz könnyen megszabadulni tőlük.

69. oldal

pribrgre P>!

Akármennyire is nehéz sorsot adtam neki, a világnak szüksége volt Chris Penningtonra.

313. oldal

Niki_Salamon P>!

Nehéz volt a jelenben élni, ha a múlt ólomsúllyal szögezett a padlóhoz.

Maxim_Kiadó KU>!

Talán nem javítható meg valami, ami sosem volt jó.

Niki_Salamon P>!

Életem összes döntése fájdalmas lemondással járt együtt.

Maxim_Kiadó KU>!

Nem ismertem. Hibát követtem el. Olyan hibát, amit emberek ezrei elkövetnek nap mint nap, mégis gond nélkül, sebesülések nélkül szabadultak fel.
Velem nem így történt. Én a lehető legnagyobb árat fizettem azért az éjszakáért. Tizenkilenc évesen fogalmam sem volt, hogy életekkel játszottam.

Maxim_Kiadó KU>!

– Anya lábtörlőnek használ még mindig – nézett fel rám újra, de kissé megremegtek a szavai. – Kérlek, vigyél el innen! – tette hozzá halkan. – Félek, hogy késő lesz, apa.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Sophie Jackson: Egy csepp remény
Guillaume Musso: Most!
Borsa Brown: A végzet
Marilyn Miller: A felejtés útján
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Lucinda Riley: Napnővér
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Luca Di Fulvio: Álmok bandája
Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert