Beszélj ​hozzám (Pennington-testvérek 2.) 192 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Amy ​Forester élete nem könnyű; úgy tűnik, senki sem érti meg tetteinek mozgatórugóit. Amy a híres íróval, David Penningtonnal él párkapcsolatban. A férfi nem olyan régen publikálta gyerekkori memoárját, amiből ország-világ számára kiderül, hogy Amy korábban az író bátyjával, Chrisszel járt jegyben. David testvére öngyilkosságát követően határozza el, hogy megosztja mindenkivel gyermekkora borzalmait, alkoholista édesanyjuk bántalmazásait és zűrös kapcsolatát Amyvel.
Amy a rágalmazások után dönt úgy, hogy megírja a saját történetét, és elmélyed a múlt eseményeiben. Emlékeit a Pennington fiúkról egészen a megismerkedésüktől kezdi, majd elmeséli Chrisszel való kapcsolatát, és azt, hogy milyen is volt egy súlyosan önbántalmazó fiú és drogfüggő testvére mellett élni. Bár az írás ad némi megkönnyebbülést neki, de a visszaemlékezés és Chris halálának közelgő évfordulója feltépi a fájó sebeket. Vajon sikerül majd Amynek a felszín felett tartania Davidet? Túlélheti szerelmük a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618715
>!
Maxim, Szeged, 2017
416 oldal · ISBN: 9789634990734

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

David Pennington · Chris Pennington · Amy Forester


Kedvencelte 31

Most olvassa 10

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 120


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Szaszkó Gabriella ismét képes volt szavak nélkül hagyni. Az írónő nyers, fájdalmas, de igencsak kiemelkedő debütáló regénye, a Maradj velem után, Beszélj hozzám című könyvével ismét egy érzelmekkel teli utazásra invitálja az olvasóit. Amikor késő éjszaka könnyekkel a szemeben fejeztem be ezt a könyvet, sokáig nem jött még álom a szememre, és hiába próbáltam megfékezni csapongó gondolataimat. Ez egy olyan típusú könyv, ami elgondolkoztat, ami olykor megmelengeti, majd néhány oldallal később összetöri a szívedet. Egy történet, amely nyomot hagy benned.

Bár a Maradj velem önmagában is olvasható történet, befejezését követően maradt egy kisebb hiányérzetem Amy Forester személyével kapcsolatban, amit anno az értékelésemben is megfogalmaztam. Éppen ezért nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy Amy kap egy külön könyvet, amely által sok olyan dologra derülhetett fény, amely az első kötet során homályban maradt.

A történet az előző kötet befejezését követően fél évvel veszi fel a fonalat. Ekkorra David Maradj velem című regénye – amelyben elmeséli gyerekkora történetét – bestsellerré válik. Azonban a férfi korábban nem is sejtette, hogy életének apró titkainak felfedése mekkora terhet fog rá róni. Sokan ismernek magukra a sorok között, és próbálnak segítségre találni David szavaiban, amely hatalmas nyomásként nehezedik rá. A másik probléma, hogy bár a könyv az igazságot írja le, Amy személyére nem vet igazán jó fényt, így a lányt a könyv megjelenése után folyamatos támadások érik, amely szintén árnyékot vet alig fél éve tartó kapcsolatukra. Amy végül úgy dönt, hogy elmeséli a történteket úgy, ahogy ő látta, minden boldog vagy éppen fájdalmas pillanattal, az első találkozástól, az utolsóig…

Ez a kötet is, akárcsak az előző, két idő síkon játszódik. A múlt és a jelen váltakozása kiváló dinamikát adott a könyvnek, és bár a legtöbbször igencsak fájdalmas volt, szerettem a múltbeli fejezeteket olvasni, különösen, mert nagyon szerettem Christ, aki ebben a kötetben ismét elrabolt egy darabot a szívemből. A két fiú kontrasztja, és hasonlósága talán még inkább megmutatkozott Amy szemszögén keresztül, és pont emiatt tudott újat mutatni ez a könyv. Annyira érdekes volt Christ és Davidet egy másik oldalról látni, egy oldalról, amelyben találkozik a szerelem és vágy, amiben egyszerre voltak tökéletesek és töröttek.

Amy Forester az egész történetben talán a legmegosztóbb szereplő. Hogy őszinte legyek, még most sem tudom igazán, hogy mit gondoljak róla, de azt határozottan kijelenthetem, hogy sokkal jobban megértem őt, és jobban is kedvelem, mióta olvastam ezt a könyvet. Nagyon sajnálom, hogy életének egy jelentős részét úgy töltötte el, hogy nem lehetett teljesen boldog. Hogy valójában nem lehetett igazán önmaga, mert mindig másokat igyekezett előtérbe helyezni. De vajon meddig képes az ember feladni önmagát és a saját maga boldogsága helyett valaki másét tenni első helyre? Meddig élhetünk úgy valakivel, hogy folyamatosan tojáshéjon járunk körülötte, és a saját problémáinkat elnyomjuk annak érdekében, hogy ne okozzunk több gondot neki? És igen, volt, hogy Amy-nek voltak önző gondolatai, és volt, hogy nem értettem vele egyet, de úgy érzem, hogy igazságtalan volt vele sors, és mindenki megérdemli a lehetőséget a hibázásra.

Szaszkó Gabriella lebilincselő stílusával és sokrétű karaktereivel ismét egy merész és érzelmekkel teli történetet hozott el nekünk. Bízom benne, hogy a jövőben olvashatok még a szereplőkről, mert több szál is nyitott maradt a történetben, amelyekre szeretném megtudni a választ. De addig is mindkét eddig megjelent kötetet a legőszintébben ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/szaszko-gabriella-besz…

★ Teaser: https://moly.hu/karcok/1017993

Kriszta_89 P>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Alig vártam, hogy folytassam a Pennington-testvérek sorozatot. Az előző részt mikor befejeztem Amy karaktere, hagyott bennem kérdőjeleket. Nem tudtam, hogy őt szeressem e vagy esetleg ne kedveljem. Nos már az első oldalak úgy indultak, hogy ezt a rész Amy szemszögén keresztül fogjuk látni. Ennél jobban még egy könyv sem adott választ a kérdéseimre. Hogy megkedveltem e őt? Nem árulom el, helyette olvassátok ezt a remek sorozatot.
Az írónő most is teljes katarzisba hozott, végig feszülten olvastam, és együtt izgultam a szereplőkkel. Ismét sikerült könnyeket csalnia a szemembe, amin mostmár meg sem tudok lepődni. Remekbe szabott történet, ami hiába szomorú és dühöt táplál belém, de falni tudom az oldalait.

Naiva P>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Nem volt egy könnyű olvasmány. Nem is olyan egyszerű szavakat találni. A Maradj velem után nem volt kérdés, hogy mennyire várom a folytatást. Érzelmileg taccsra tett, mégis nagyon szerettem.
Most valamiért én is úgy éreztem, hogy nem sokat adott hozzá az előző részhez és az élmény is másabb volt. A testvérpár magyarázata sokkal hitelesebb és kézenfekvőbb, hogy miért lettek olyanok, amilyenek, és mi vezetett a tragédiához.
Szerettem és tetszett, mert az írásmód és a regény szerkezete továbbra is nagyon tetszetős, de a főhősnőt, Amyt most nehezebb volt megértenem, mint az előző kötetnél, ahol nem is ő volt a történet mesélője. Vagyis az okokat még igen, inkább a tettei mögötti motivációkat nem tudtam megérteni. Most, hogy jobban megismerhettem Chris-t, megint csak azt kérdezem, miért? Miért éppen őt?!
A könyv vége nagyon meglepett. Éppen ezért még jobban várom a következő részt. Hadd kapják már meg végre a szereplők a saját és a remélt, közös happy endjüket!

5 hozzászólás
kellyolvas P>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

A Beszélj hozzám nem az első rész újramesélése Amy szemszögéből! De nem ismered a történetet, amíg nem olvasod el a Beszélj hozzám-ot is. Nagyon sokat hozzátesz Chris megismeréséhez Amy visszaemlékezése, az a bizonyos első találkozás és a kialakuló első szerelem meghatározó volt Chris életében és Davidre is alapvetően hatott, ezt nem elég csak egy oldalról látni, David akkor még egy sérült, lázadó kiskamasz volt. Később is számtalan részletet tesz hozzá Amy, az ő női szeme, a megérzései és a David által nem ismert mozzanatok alakítják teljessé a képet.
Ahogy Davidnek is egyfajta terápia volt megírni a történetüket, Amy is hasonlóképpen érez, ehhez hozzájönnek még David rajongóinak támadásai, ami egyértelművé teszi számára, hogy az embereknek meg kell ismerniük az ő verzióját is.
Az első harmada a könyvnek 1992-től indul, itt még csak 15 évesek, ebben a young adult korszakban a legtisztábbak ugyanakkor a legzavarosabbak az érzelmek és az ember nagyon de nagyon szerelmes tud lenni. Tündéri is lehetne ez a kapcsolat, de Amy már ekkor szembesül a gondokkal, megismeri a srácok anyját, Chris pedig elárul neki néhány részletet az életükről. Már ekkor érződik, hogy David hibáit is magáénak érzi, és próbálja maximálisan védeni az öccsét minden bajtól. Közben gyűlik benne az önvád, amit az anyja sulykol belé, hogy mindenért ő a hibás, csupán azzal, hogy megszületett.
A regény második harmadában a 1997-be ugrunk, amikor néhány év után újra találkozik Amy és Chris New Yorkban, ahol mindketten egyetemre járnak. Elkezdenek újra találkozgatni és kibontakozik köztük a szerelem és a remény, hogy a kapcsolatuknak lehet jövője. Ennek az időszaknak már javában részese David is, aki sokáig egy lakásban élt velük, durcásan, ellenségesen viselkedve Amy-vel, felnőttként is éreztem a féltékenységét. Amy-nek durva váltás volt ismét találkozni Daviddel, immár majdnem felnőtt férfiként. Chris visszafogott, szinte félénk természete, ami a szex terén is uralta, éles ellentétben állt David vad, élvhajhász viselkedésével. Ez a kettősség megijesztette Amyt, aki Chris mellett a biztonságra vágyott, ugyanakkor csodálta David habitusát.
Két év után kezdődtek az igazi bajok, spoiler
Ezeknek az éveknek a részletei engem megtörtek. Többször is abba kellett hagynom az olvasást, mert egyszerűen fájt. Mélyen átéreztem a két srác kétségbeejtő helyzetét, a múlt démonainak súlyát, ami szinte minden éjjel rájuk telepedett. Mindkettőjük másként éli meg, de az alváshiány és a pszichikai sérülés fizikailag is kikészíti őket. Olvasóként is szinte lehetetlen feldolgozni ezeket az eseményeket, megérteni sem lehet, csak legfeljebb tudomásul venni Chris szavait, amikor időnként kitárulkozik. Amy évekig mellettük állt, a jobb és a rosszabb időszakokban is végigasszisztálta a kiborulásaikat. Őszintén szólva nem sok nő bírta volna el ezt a terhelést, ezért Amy elismerést érdemel. Mindig is azt akarta, hogy Chris beszéljen hozzá, mondja el a bajait, fogadja el a segítséget. Meg akarta őket gyógyítani a szeretetével, de eljött az a pont, amikor már ő sem bírta tovább.
A történet utolsó harmadában gyülemlik fel minden ki nem mondott sérelem és még tovább fokozódik a fájdalom ami a múltra és a jelenre is igaz. Erről nem tudok indulatok nélkül beszélni, Amy többször is meglepett a lépéseivel, de nem csak ő. Végül összetalálkozik a múlt és a jelen, és David előtt is feltárulnak a részletek, amikről sosem tudott.
Amy végül mindent elmesél, arról a bizonyos utolsó találkozásról is. Zokogni fogsz.
Most is könnyezem, miközben újraolvasom és újra átérzem ezt a történetet. Igen, lehet szeretni két embert, és igen, van olyan, amikor nem megy az elengedés. Van, amikor annyira fáj, hogy megsemmisülsz.
Nagyon várom, hogy olvashassam a befejező részt. Tudnom kell, hogyan alakul Amy és David története, és kíváncsi vagyok, vajon Margaret megkapja-e amit megérdemel. Nehéz várakozás lesz!

3 hozzászólás
vikcs>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

"Azt kell mondjam, hogy úgy hittem, a Maradj velem kellően összetörte a szívem. Ezidáig tartott a hitem, mivel a Beszélj hozzám még alaposabban szétzúzta a lelkem, és még párszor rá is taposott. Viszont hihetetlenül szerencsésnek mondhatom magam, hogy elsők között olvashattam a könyvet, emiatt elmondhatatlanul hálás is vagyok. Bár így még többet kell várnom a folytatásra, ami ha már most lenne a kezemben is késő lenne, hiszen a befejezés a következő részért kiált, és én is lerágom a karom, annyira izgulok, hogy mi fog történni még.

Úgy gondolom, Szaszkó Gabriella egy fantasztikus tehetség, és megérdemli a hírnevet, a
népszerűséget és az elismeréseket. Lehengerlő írásmódja van, gyönyörűen fogalmaz, és teljesen átadja a sorokon keresztül a legmélyebb érzelmeket is. Engem teljesen lenyűgöz az, amit ő csinál, és már az első könyve után eldöntöttem, hogy figyelni fogok rá. A történetei szinte élnek, bevonnak a sajátos világukba, és nem eresztenek.

A történet ott folytatódik, ahol abbamaradt. David, az öcs története után a volt barátnő története is napvilágra kerül. David kiadja az eddig írt könyvét a bátyjáról, ami nagy sikert arat a könyvpiacon. A történet miatt azonban támadások és zaklatások érik Amy-t, úgy gondolják, hogy undorító, hogy mindkét Penningtonnal kikezdett. David tanácsára Amy úgymond terápiás célból, kiírja magából a saját szemszögét, hogy ő milyennek látta a fiúkat, valamint, hogy milyen volt a kapcsolata Chrissel. Igazából ebből a szempontból sokkal több mindent megtudtunk Chrisről, mint az előző részben, akkor főleg a gyerekkori történetek voltak porondon, itt pedig inkább a felnőtt férfiról szólók.

A szereplők és az egész történet annyira valósághű, hogy úgy érezzük, mi is ott ülünk Amy és David mellett, hogy átérezzük a fájdalmukat és mindent, amit ők átélnek. Szívbemarkoló. Azt hiszem, ezzel az összefoglaló szóval tudnám jellemezni. Valamint elgondolkodtató is, hiszen ez a történet lehetne valós esemény is, és esélyes, hogy ilyen történik a mindennapjainkban is, csak mi nem tudunk róla. Néha kell az élet sötét oldaláról is olvasnunk, hogy sokkal jobban értékeljük az apró, de annál jobb dolgokat, amiket kapunk.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/12/blogturne-sza…

gabiica P>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Jó élmény volt Amy szemszögéből is megismerni a történetet, hogyan is élte át ő ezt az egész kálváriát. Nehéz olvasmány, hiszen kevésszer éli meg az olvasó, és kevésszer élik meg a szereplők a boldogság érzetét.
Már a Maradj velem!-et is nagyon szerettem, de ez a kötet kicsit talán jobban belopta magát a szívembe. Közelebbről is megismerhettük Amy-t, akinek egyáltalán nem volt egyszerű a helyzet, amibe belekerült. Itt nem csak Chris és David szenvedett. Amy itta meg talán a legjobban a levét ennek az egész helyzetnek.
Én megértem őt. Lehet, hogy sokan utálnák, ahogy a könyvben is, de én megértem őt.
Amy és David párosa szerintem nem tudott teljesen kibontakozni, de ez talán így volt jó. Ezáltal kapott igazán értelmet minden, ami történt.

Bár azt mondom, megterhelő élmény volt az olvasása, de ez pont azért van, mert jó volt. Mert igazán visszaadta azt a szenvedést, ami lezajlott a könyvben. Szeretem Szaszkó Gabriella munkásságát, hiszen számomra eddig mindig bizonyította, hogy megéri a kezembe venni, amit ő írt.

Sippancs P>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Én nem tudom, hogy az írónő hogyan képes szavakba önteni ezt a történetet, hogy hogy nem zuhan össze írás közben, miközben nekem annyira rányomja a bélyegét a hangulatomra és a mindennapjaimra, hogy az hihetetlen…
Nem mondom azt, hogy ezzel a könyvvel közelebb kerültem Amy-hez, azt viszont igen, hogy sikerült kicsit jobban megértenem. Továbbra sem vagyok boldog a szerelmi háromszögtől, sokszor dühítő volt olvasni, hogy Chris mellett Amy-nek milyen gondolatai és érzései támadtak David iránt, ugyanakkor azért nem tudom hibáztatni, amiért a folytonos rettegés, a véres zsebkendők és pengék megmérgezték a kapcsolatukat. Talán mint orvos(tanhallgató), tehetett volna többet Chrisért, felléphetett volna keményebben ellene és a betegség ellen, de azt is megértem, amiért sokszor csak a homokba dugta a fejét.
David ellenben teljesen kifordult magából ebben a részben. Oké, hogy sok igazság volt abban, amit Amy fejéhez vágott, de muszáj volt újra Clayton társaságát keresnie?! Félek, hogy ugyanott fog kikötni, ahol huszonévesen, csak most nincs ott mögötte egy báty, hogy mindentől megvédje.
Az utolsó sorokat és oldalakat fájdalmas volt olvasni, szinte én is éreztem azt a rettenetes űrt, amit Chris hagyott maga után. Viszont bármennyire is fájdalmas, szerelmese lettem ennek a sorozatnak és a Pennington-testvéreknek.

pribrgre P>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Nagyon örültem, hogy ez a rész Amy szemszögéből íródott. Én már az előző rész olvasása közben is kíváncsi voltam Amy szempontjából a dolgokra. Érdekes volt a lány szemével látni a múlt eseményeit, hiába nem őt bántalmazták gyermekkorában, legalább annyit szenvedett a Pennington testvérekkel, mint ők maguk. Az előző könyv olvasása közben sem ítéltem el Amyt, úgy éreztem, hármuk kapcsolatában semmi sem csak fekete vagy fehér. Hihetetlenül sajnáltam a lányt, nagyon nehéz lehetett neki úgy élni, hogy miközben Chris és David szenvednek, ő nem tehet értük semmit. Abszolút megértettem őt, és együtt éreztem vele, sőt abban sem látok semmi meglepőt, hogy spoiler után Amy és David egymásban találtak vigaszra.
A Pennington fivérekért pedig most sem sajgott kevésbé a szívem.
Ezt a részt is imádtam. :)

BarbyMalik0112 P>!
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

A Beszélj hozzám sokkal több egy átlagos tükörregénynél. Attól, hogy más perspektívába került a történet, újabb elemeket tudott az írónő beleszőni a könyvbe, amelyek megleptek és igazán szíven ütöttek. Imádtam minden szavát, egyszerűen a kezembe ragadt, nem akartam letenni. Atmoszférateremtő ereje van ennek a könyvnek! Olyan trilógia, amit mindenkinek el kell olvasnia! Kellő lelkierő kell hozzá, de minden vele töltött perc megéri.

Bővebb értékelés a blogomon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/11/szaszko-ga…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

TiszlaviczMarcsi I>!

Az élet néha a legvadabb meglepetéseket produkálja.

410. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester
kellyolvas P>!

A fájdalom nem szűnik meg, csak eltávolodik. Elfeledkezünk róla, eltereljük róla a figyelmünket, mint a kellemetlen gyomorégésről. Hamis mosolyt varázsolunk az űr helyére, amit senki sem képes kitölteni. Az élet néha a legvadabb meglepetéseket produkálja. Későn jövünk rá, hogy túl sokat sírtunk jelentéktelen dolgok felett. De akkor már nem hozható vissza semmi.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · fájdalom
pveronika>!

– Miért jössz fel mindig, hogyha rettegsz? –nevettem fel. Chris először a távolba nézett, majd lassan újra megcsóválta a fejét. Megköszörülte a torkát, és visszafordult felém. Zöld szeme még szebb volt a lemenő nap fényében. – Azt hiszem, hogy van, amiért megéri rettegni. Van, amiért érdemes legyőzni a félelmet. Visszamosolyogtam rá, majd megsimítottam a kezét. Természetesnek tűnt együtt lenni vele az óriáskerék tetején. Mintha megállt volna az idő, és újra huszonkét évesek lettünk volna.

Chris hosszú ideig birkózott a félelmeivel. Ezek közül csak egy volt az óriáskerék. Az árnyak végül győztek, de ő ettől nem lett gyengébb. A legerősebb ember volt, akit valaha ismertem.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · Chris Pennington
2 hozzászólás
vikcs>!

A gyászunk összetartott és egyben el is taszított bennünket egymástól.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · gyász
pveronika>!

A két fiúval való kapcsolatom tökéletes ellentéte volt egymásnak. Chris egy biztonságos, gyengéd őszi napra emlékeztetett, David ezzel szemben szenvedélyes és izzasztó volt, mint a forró nyár.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · Chris Pennington · David Pennington
2 hozzászólás
vikcs>!

Lassan peregtek a homokórán a felesleges órák. Az életnek nem lehet minden percét értelemmel töltve leélni. De közben nagy a nyomás, születésünktől kezdve elvárások között élünk, és hagyjuk, hogy az élet kifusson az ujjaink közül.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester
pveronika>!

Újra megcsókolt, és már sokkal magabiztosabban tette. Abban a pillanatban biztos voltam abban, hogy szerelmes lettem. Mindenkinek el akartam mondani, hogy találtam egy csodálatos fiút, akit örökre magam mellett akarok tartani. Akkor még nem sejtettem: egész életemben azért fogok harcolni, hogy tényleg mellettem is maradjon.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · Chris Pennington · csók · szerelem
pveronika>!

Percekig néztem a testvéreket, ahogy az üres udvaron ültek, hosszasan hallgatva a csendet. Akkor még nem gondoltam volna, hogy ők fogják felépíteni a világomat, és az életemre rá- nyomja a bélyegét kettejük szenvedése és igazságtalan büntetése.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · Chris Pennington · David Pennington

A sorozat következő kötete

Pennington-testvérek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Ella Steel: Érzéki rabság
Lucinda Riley: Napnővér
Karina Halle: Éjszaka a tiéd leszek
Barbara O'Neal: Amikor még hittünk a sellőkben
B. N. Toler: Lélekvesztők
L. J. Shen: Vagány
Kevin Brooks: Lucas
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király