Beszélj ​hozzám (Pennington-testvérek 2.) 29 csillagozás

Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Amy ​Forester élete nem könnyű; úgy tűnik, senki sem érti meg tetteinek mozgatórugóit. Amy a híres íróval, David Penningtonnal él párkapcsolatban. A férfi nem olyan régen publikálta gyerekkori memoárját, amiből ország-világ számára kiderül, hogy Amy korábban az író bátyjával, Chrisszel járt jegyben. David testvére öngyilkosságát követően határozza el, hogy megosztja mindenkivel gyermekkora borzalmait, alkoholista édesanyjuk bántalmazásait és zűrös kapcsolatát Amyvel.
Amy a rágalmazások után dönt úgy, hogy megírja a saját történetét, és elmélyed a múlt eseményeiben. Emlékeit a Pennington fiúkról egészen a megismerkedésüktől kezdi, majd elmeséli Chrisszel való kapcsolatát, és azt, hogy milyen is volt egy súlyosan önbántalmazó fiú és drogfüggő testvére mellett élni. Bár az írás ad némi megkönnyebbülést neki, de a visszaemlékezés és Chris halálának közelgő évfordulója feltépi a fájó sebeket. Vajon sikerül majd Amynek a felszín felett tartania Davidet? Túlélheti szerelmük a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Maxim, 2017
418 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618715

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Chris Pennington · David Pennington · Amy Forester


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
pveronika P
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Szaszkó Gabriella ismét képes volt szavak nélkül hagyni. Az írónő nyers, fájdalmas, de igencsak kiemelkedő debütáló regénye, a Maradj velem után, Beszélj hozzám című könyvével ismét egy érzelmekkel teli utazásra invitálja az olvasóit. Amikor késő éjszaka könnyekkel a szemeben fejeztem be ezt a könyvet, sokáig nem jött még álom a szememre, és hiába próbáltam megfékezni csapongó gondolataimat. Ez egy olyan típusú könyv, ami elgondolkoztat, ami olykor megmelengeti, majd néhány oldallal később összetöri a szívedet. Egy történet, amely nyomot hagy benned.

Bár a Maradj velem önmagában is olvasható történet, befejezését követően maradt egy kisebb hiányérzetem Amy Forester személyével kapcsolatban, amit anno az értékelésemben is megfogalmaztam. Éppen ezért nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy Amy kap egy külön könyvet, amely által sok olyan dologra derülhetett fény, amely az első kötet során homályban maradt.

A történet az előző kötet befejezését követően fél évvel veszi fel a fonalat. Ekkorra David Maradj velem című regénye – amelyben elmeséli gyerekkora történetét – bestsellerré válik. Azonban a férfi korábban nem is sejtette, hogy életének apró titkainak felfedése mekkora terhet fog rá róni. Sokan ismernek magukra a sorok között, és próbálnak segítségre találni David szavaiban, amely hatalmas nyomásként nehezedik rá. A másik probléma, hogy bár a könyv az igazságot írja le, Amy személyére nem vet igazán jó fényt, így a lányt a könyv megjelenése után folyamatos támadások érik, amely szintén árnyékot vet alig fél éve tartó kapcsolatukra. Amy végül úgy dönt, hogy elmeséli a történteket úgy, ahogy ő látta, minden boldog vagy éppen fájdalmas pillanattal, az első találkozástól, az utolsóig…

Ez a kötet is, akárcsak az előző, két idő síkon játszódik. A múlt és a jelen váltakozása kiváló dinamikát adott a könyvnek, és bár a legtöbbször igencsak fájdalmas volt, szerettem a múltbeli fejezeteket olvasni, különösen, mert nagyon szerettem Christ, aki ebben a kötetben ismét elrabolt egy darabot a szívemből. A két fiú kontrasztja, és hasonlósága talán még inkább megmutatkozott Amy szemszögén keresztül, és pont emiatt tudott újat mutatni ez a könyv. Annyira érdekes volt Christ és Davidet egy másik oldalról látni, egy oldalról, amelyben találkozik a szerelem és vágy, amiben egyszerre voltak tökéletesek és töröttek.

Amy Forester az egész történetben talán a legmegosztóbb szereplő. Hogy őszinte legyek, még most sem tudom igazán, hogy mit gondoljak róla, de azt határozottan kijelenthetem, hogy sokkal jobban megértem őt, és jobban is kedvelem, mióta olvastam ezt a könyvet. Nagyon sajnálom, hogy életének egy jelentős részét úgy töltötte el, hogy nem lehetett teljesen boldog. Hogy valójában nem lehetett igazán önmaga, mert mindig másokat igyekezett előtérbe helyezni. De vajon meddig képes az ember feladni önmagát és a saját maga boldogsága helyett valaki másét tenni első helyre? Meddig élhetünk úgy valakivel, hogy folyamatosan tojáshéjon járunk körülötte, és a saját problémáinkat elnyomjuk annak érdekében, hogy ne okozzunk több gondot neki? És igen, volt, hogy Amy-nek voltak önző gondolatai, és volt, hogy nem értettem vele egyet, de úgy érzem, hogy igazságtalan volt vele sors, és mindenki megérdemli a lehetőséget a hibázásra.

Szaszkó Gabriella lebilincselő stílusával és sokrétű karaktereivel ismét egy merész és érzelmekkel teli történetet hozott el nekünk. Bízom benne, hogy a jövőben olvashatok még a szereplőkről, mert több szál is nyitott maradt a történetben, amelyekre szeretném megtudni a választ. De addig is mindkét eddig megjelent kötetet a legőszintébben ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/szaszko-gabriella-besz…

★ Teaser: https://moly.hu/karcok/1017993

>!
kellyolvas P
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

A Beszélj hozzám nem az első rész újramesélése Amy szemszögéből! De nem ismered a történetet, amíg nem olvasod el a Beszélj hozzám-ot is. Nagyon sokat hozzátesz Chris megismeréséhez Amy visszaemlékezése, az a bizonyos első találkozás és a kialakuló első szerelem meghatározó volt Chris életében és Davidre is alapvetően hatott, ezt nem elég csak egy oldalról látni, David akkor még egy sérült, lázadó kiskamasz volt. Később is számtalan részletet tesz hozzá Amy, az ő női szeme, a megérzései és a David által nem ismert mozzanatok alakítják teljessé a képet.
Ahogy Davidnek is egyfajta terápia volt megírni a történetüket, Amy is hasonlóképpen érez, ehhez hozzájönnek még David rajongóinak támadásai, ami egyértelművé teszi számára, hogy az embereknek meg kell ismerniük az ő verzióját is.
Az első harmada a könyvnek 1992-től indul, itt még csak 15 évesek, ebben a young adult korszakban a legtisztábbak ugyanakkor a legzavarosabbak az érzelmek és az ember nagyon de nagyon szerelmes tud lenni. Tündéri is lehetne ez a kapcsolat, de Amy már ekkor szembesül a gondokkal, megismeri a srácok anyját, Chris pedig elárul neki néhány részletet az életükről. Már ekkor érződik, hogy David hibáit is magáénak érzi, és próbálja maximálisan védeni az öccsét minden bajtól. Közben gyűlik benne az önvád, amit az anyja sulykol belé, hogy mindenért ő a hibás, csupán azzal, hogy megszületett.
A regény második harmadában a 1997-be ugrunk, amikor néhány év után újra találkozik Amy és Chris New Yorkban, ahol mindketten egyetemre járnak. Elkezdenek újra találkozgatni és kibontakozik köztük a szerelem és a remény, hogy a kapcsolatuknak lehet jövője. Ennek az időszaknak már javában részese David is, aki sokáig egy lakásban élt velük, durcásan, ellenségesen viselkedve Amy-vel, felnőttként is éreztem a féltékenységét. Amy-nek durva váltás volt ismét találkozni Daviddel, immár majdnem felnőtt férfiként. Chris visszafogott, szinte félénk természete, ami a szex terén is uralta, éles ellentétben állt David vad, élvhajhász viselkedésével. Ez a kettősség megijesztette Amyt, aki Chris mellett a biztonságra vágyott, ugyanakkor csodálta David habitusát.
Két év után kezdődtek az igazi bajok, spoiler
Ezeknek az éveknek a részletei engem megtörtek. Többször is abba kellett hagynom az olvasást, mert egyszerűen fájt. Mélyen átéreztem a két srác kétségbeejtő helyzetét, a múlt démonainak súlyát, ami szinte minden éjjel rájuk telepedett. Mindkettőjük másként éli meg, de az alváshiány és a pszichikai sérülés fizikailag is kikészíti őket. Olvasóként is szinte lehetetlen feldolgozni ezeket az eseményeket, megérteni sem lehet, csak legfeljebb tudomásul venni Chris szavait, amikor időnként kitárulkozik. Amy évekig mellettük állt, a jobb és a rosszabb időszakokban is végigasszisztálta a kiborulásaikat. Őszintén szólva nem sok nő bírta volna el ezt a terhelést, ezért Amy elismerést érdemel. Mindig is azt akarta, hogy Chris beszéljen hozzá, mondja el a bajait, fogadja el a segítséget. Meg akarta őket gyógyítani a szeretetével, de eljött az a pont, amikor már ő sem bírta tovább.
A történet utolsó harmadában gyülemlik fel minden ki nem mondott sérelem és még tovább fokozódik a fájdalom ami a múltra és a jelenre is igaz. Erről nem tudok indulatok nélkül beszélni, Amy többször is meglepett a lépéseivel, de nem csak ő. Végül összetalálkozik a múlt és a jelen, és David előtt is feltárulnak a részletek, amikről sosem tudott.
Amy végül mindent elmesél, arról a bizonyos utolsó találkozásról is. Zokogni fogsz.
Most is könnyezem, miközben újraolvasom és újra átérzem ezt a történetet. Igen, lehet szeretni két embert, és igen, van olyan, amikor nem megy az elengedés. Van, amikor annyira fáj, hogy megsemmisülsz.
Nagyon várom, hogy olvashassam a befejező részt. Tudnom kell, hogyan alakul Amy és David története, és kíváncsi vagyok, vajon Margaret megkapja-e amit megérdemel. Nehéz várakozás lesz!

3 hozzászólás
>!
vikcs P
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

"Azt kell mondjam, hogy úgy hittem, a Maradj velem kellően összetörte a szívem. Ezidáig tartott a hitem, mivel a Beszélj hozzám még alaposabban szétzúzta a lelkem, és még párszor rá is taposott. Viszont hihetetlenül szerencsésnek mondhatom magam, hogy elsők között olvashattam a könyvet, emiatt elmondhatatlanul hálás is vagyok. Bár így még többet kell várnom a folytatásra, ami ha már most lenne a kezemben is késő lenne, hiszen a befejezés a következő részért kiált, és én is lerágom a karom, annyira izgulok, hogy mi fog történni még.

Úgy gondolom, Szaszkó Gabriella egy fantasztikus tehetség, és megérdemli a hírnevet, a
népszerűséget és az elismeréseket. Lehengerlő írásmódja van, gyönyörűen fogalmaz, és teljesen átadja a sorokon keresztül a legmélyebb érzelmeket is. Engem teljesen lenyűgöz az, amit ő csinál, és már az első könyve után eldöntöttem, hogy figyelni fogok rá. A történetei szinte élnek, bevonnak a sajátos világukba, és nem eresztenek.

A történet ott folytatódik, ahol abbamaradt. David, az öcs története után a volt barátnő története is napvilágra kerül. David kiadja az eddig írt könyvét a bátyjáról, ami nagy sikert arat a könyvpiacon. A történet miatt azonban támadások és zaklatások érik Amy-t, úgy gondolják, hogy undorító, hogy mindkét Penningtonnal kikezdett. David tanácsára Amy úgymond terápiás célból, kiírja magából a saját szemszögét, hogy ő milyennek látta a fiúkat, valamint, hogy milyen volt a kapcsolata Chrissel. Igazából ebből a szempontból sokkal több mindent megtudtunk Chrisről, mint az előző részben, akkor főleg a gyerekkori történetek voltak porondon, itt pedig inkább a felnőtt férfiról szólók.

A szereplők és az egész történet annyira valósághű, hogy úgy érezzük, mi is ott ülünk Amy és David mellett, hogy átérezzük a fájdalmukat és mindent, amit ők átélnek. Szívbemarkoló. Azt hiszem, ezzel az összefoglaló szóval tudnám jellemezni. Valamint elgondolkodtató is, hiszen ez a történet lehetne valós esemény is, és esélyes, hogy ilyen történik a mindennapjainkban is, csak mi nem tudunk róla. Néha kell az élet sötét oldaláról is olvasnunk, hogy sokkal jobban értékeljük az apró, de annál jobb dolgokat, amiket kapunk.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/12/blogturne-sza…

>!
MyMoonlightLibrary_Steph P
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Vége. Elolvastam. 23:30 van. Holnap dolgozni megyek. Nem értem, miért engedtem meg magamnak, hogy ennyire padlóra kerüljek. Szaszkó Gabriella, hogy tehetted ezt velem? Én erre nem voltam felkészülve. Most nem tudom, mihez kezdjek magammal. Csak nézek ki a fejemből. Aludnom kéne, hogy fel tudjak kelni reggel. De nem megy. Végre vége ennek a könyvnek. Nincs több érzés. De folyton rájuk gondolok és hiányoznak.
Még nem sírtam könyvön. Ez idáig.

http://mymoonlightlibrary.blogspot.hu/2018/01/szaszko-g…

2 hozzászólás
>!
K_A_Hikari P
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

„Van, ami nem pótolható, van, ami nem megjavítható. Ilyenek vagyunk mi. Örök gyártáshibásak.”

Szaszkó Gabriella megint megcsinálta! Képes volt még egyet taposni a szívemen, pedig azt hittem, azt már megtette a nyitó kötetben.
Nem mászott ugyan annyira bele a gondolataimba, mint az első kötet, de azért nem olyan írás, ami felvidítja az embert. Inkább elgondolkodtatja: tényleg mindig van rosszabb? Meddig lehet még lejjebb? Ha egyszer valaki elindul a lejtőn, van vajon megállás? Kaphatunk-e feloldozást a múltban elkövetett hibáinkért?
Ez a regény egy nagyon fontos gondolatot is felvet a kérdések mellett: beszélni kell a problémáinkról, a fájdalmunkról, mert a hallgatás olyan, mint a lassan ölő méreg.

Bővebben: https://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/02/szaszko-gabr…

1 hozzászólás
>!
Sz_Flóra
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Lehetséges ennyire szeretni egy könyvet, ami ripityára hasította a szívemet?
Miután befejeztem, órákig csak szenvtelen arccal kóvályogtam, szüntelenül a szereplőkön morfondírozva. A tetteik és a szavaik súlya nem hagyta nyugodni a lelkemet, és ezt a súlyt a regény befejezése se enyhítette. Sokként legyintett arcul. Eddig azt hittem, ismerem Chris, Amy és David történetét, a beavatottak nyugalmával kezdtem neki az olvasásnak, erre rádöbbenek, hogy nem is tévedhettem volna nagyobbat.
Hiába rendült meg kissé a bizalmam a regényírási módszerben, ami alapján a korábbi történetet más szemszögből olvashatjuk, itt ennél milliószor többről van szó. Merész lépés volt az írónő részéről, hogy felkarolta Amyt, és megosztotta olvasóival a Pennington testvérekkel együtt töltött éveket, a lány legtitkosabb, legfájóbb gondolataival, a lehető legőszintébben. Míg az első rész főként Chris és David összetartására, testvéri szeretetükre éleződik ki, itt annyi minden kap más színezetet. Amy nem véletlenül megosztó karakter, ám az ő szavait olvasva sikerül őt is megértenünk. Lelket emésztő azonosulni a lány kétségbeesett gondoskodásával, amit időről időre újabb kételyek tüzdelnek meg, miközben Chris és David előtte épülnek fel és hullnak szét. Testileg és lelkileg egyaránt. És én… tényleg megértem Amyt, amiért mindig el kellett számolnia a lelkiismeretével. Szerette ezt a két csodálatos, ám testi és lelki sebekkel szabdalt férfit, követett el hibákat velük és nélkülük, és bárhová is vezetett hármójuk útja, egyiküket se tudom elítélni érte.
Talán mazochista vagyok, hogy így imádtam a könyvet a fejezetekből áramló fájdalom ellenére. De basszus… ez a könyv maga a nagybetűs Valóság! Kíméletlen és nyers, a szereplők hol őszinték, hol hazudnak, néha szárnyalnak, néha saját magukat és egymást rántják a mélybe. Mi ugyanilyenek vagyunk. Azokat bántjuk, akiket a legjobban szeretünk, azok bántanak, akik a legjobban szeretnek, és a fájdalom hiába marcangol szanaszét, a szeretet nem szűnik meg. Csak nem segíthet minden esetben. Végre itt a könyv, ami nem félt az olvasókra zúdítani a valóságot… És pontosan ez az oka annak, hogy hiába bántott, mégsem fogom kevésbé szeretni!

>!
Fanni_Pumpkin I
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Csodálatos történet. Két nap alatt befaltam úgy, hogy közben dolgoztam, családi látogatás van folyamatban, kijött a Stranger Things 2… Az ember felolvad benne és elfelejti, hogy ezek „csak” papírra vetett szavak, és nem valódi emberek, valódi élete.
Én puhalelkű vagyok, az elso kötettel sokat szenvedtem, és nem azért mert nem jó, hanem mert túl jól van megírva, túl valóságos, én meg nem bírok Maggie Penningtonnal egy légtérben lenni…
Amy hangja friss és oszinte, én mondjuk sosem utáltam ot, de remélem ezután az olvasók kicsit jobban megértik az o tetteit is.
Az olvasást péntek este ajánlott elkezdeni egy olyan hétvége elott, amire semmi programot nem szerveztunk.

>!
Mpattus P
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

A Beszélj hozzám folytatta katartikus útját. A Maradj velem olvasása óta eltelt csaknem egy év mit sem számított: az első pillanattól kezdve beszippantott, és mintha csak előző nap csuktam volna be David történetét. Nálam ezt eddig kevés szerző tudta elérni. A könyv külön színfoltja a női nézőpont, ami egy-egy epizódot egészen más megvilágításba helyezett. Amy története folyamatos mérlegelésre és megértésre késztetett, próbára tette az empátiámat, nem hagyott nyugodni – és még most sem hagy. Érdekes kettősség uralkodott bennem olvasás közben mindvégig: nyomasztott a történet hangulata, néha úgy éreztem, megfulladok, mégis hihetetlen felszabadító volt haladni a történettel. Mintha fokozatosan megkönnyebbülnék. Mint Amy.

Teljes értékelés:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/11/szaszko-gabriella…

>!
Anita_Szerencsi
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

Imádtam. Nehezen fogom kibírni, mire megjelenik Cris szemszöge. Könnyeket csalt a szemembe, de nem csak a történet, hanem a tény, hogy vége lett. :) :(

>!
sznorr88
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

fantasztikus olvasmány, ezek után még jobban várom a Chris szemszögéből szóló 3. részt, mint az első után!!!!


Népszerű idézetek

>!
kellyolvas P

A fájdalom nem szűnik meg, csak eltávolodik. Elfeledkezünk róla, eltereljük róla a figyelmünket, mint a kellemetlen gyomorégésről. Hamis mosolyt varázsolunk az űr helyére, amit senki sem képes kitölteni. Az élet néha a legvadabb meglepetéseket produkálja. Későn jövünk rá, hogy túl sokat sírtunk jelentéktelen dolgok felett. De akkor már nem hozható vissza semmi.

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
>!
pveronika P

Újra megcsókolt, és már sokkal magabiztosabban tette. Abban a pillanatban biztos voltam abban, hogy szerelmes lettem. Mindenkinek el akartam mondani, hogy találtam egy csodálatos fiút, akit örökre magam mellett akarok tartani. Akkor még nem sejtettem: egész életemben azért fogok harcolni, hogy tényleg mellettem is maradjon.

>!
pveronika P

A két fiúval való kapcsolatom tökéletes ellentéte volt egymásnak. Chris egy biztonságos, gyengéd őszi napra emlékeztetett, David ezzel szemben szenvedélyes és izzasztó volt, mint a forró nyár.

2 hozzászólás
>!
pveronika P

– Miért jössz fel mindig, hogyha rettegsz? –nevettem fel. Chris először a távolba nézett, majd lassan újra megcsóválta a fejét. Megköszörülte a torkát, és visszafordult felém. Zöld szeme még szebb volt a lemenő nap fényében. – Azt hiszem, hogy van, amiért megéri rettegni. Van, amiért érdemes legyőzni a félelmet. Visszamosolyogtam rá, majd megsimítottam a kezét. Természetesnek tűnt együtt lenni vele az óriáskerék tetején. Mintha megállt volna az idő, és újra huszonkét évesek lettünk volna.

Chris hosszú ideig birkózott a félelmeivel. Ezek közül csak egy volt az óriáskerék. Az árnyak végül győztek, de ő ettől nem lett gyengébb. A legerősebb ember volt, akit valaha ismertem.

2 hozzászólás
>!
vikcs P

A gyászunk összetartott és egyben el is taszított bennünket egymástól.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester
>!
pveronika P

Percekig néztem a testvéreket, ahogy az üres udvaron ültek, hosszasan hallgatva a csendet. Akkor még nem gondoltam volna, hogy ők fogják felépíteni a világomat, és az életemre rá- nyomja a bélyegét kettejük szenvedése és igazságtalan büntetése.

>!
vikcs P

– Az én történetemet senki sem ismeri. Emiatt sokan félreértenek mindent.
– Írd le! – mondta egyszerűen David. – Ha nem tudsz megszabadulni tőle, akkor ez a legegyszerűbb módja. Hidd el, sokkal tisztábban látod majd tőle a dolgokat.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Forester · David Pennington
>!
pveronika P

– Jobb lenne, ha gyűlölném? David gyűlöli. Ő szembeszállt vele. Most drogfüggő. Van, ami nem pótolható, van, ami nem megjavítható. Ilyenek vagyunk mi. Örök gyártáshibásak.

>!
vikcs P

Lassan peregtek a homokórán a felesleges órák. Az életnek nem lehet minden percét értelemmel töltve leélni. De közben nagy a nyomás, születésünktől kezdve elvárások között élünk, és hagyjuk, hogy az élet kifusson az ujjaink közül.


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisa J. Smith: Őrizd meg
Charles Bukowski: A kezdő
Lisa Heathfield: Papírpillangók
Francesca H. Nielk: Sose Engedj el!
Jasinda Wilder: Falling Into Us – Zuhanunk egymásba
Laurelin Paige: Hudson
Nina Laurin: Megsebzett lelkek
Richard Paul Evans: Kegyelem
Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál
Emily Murdoch: Ha megtalálsz