Gyertek ​este kilencre 2 csillagozás

Szász Imre: Gyertek este kilencre Szász Imre: Gyertek este kilencre

Szász Imre szüntelenül a felszabadulás utáni magyar értelmiség egy részének, a maga nemzedékének sorsát írja meg regényeiben. Azokét, akik a felszabadulás idején váltak felnőtté. Ez a nemzedék az indulás nagy reménykedései után sok válságon ment keresztül, társadalmi és magánéleti válságokon egyaránt. Ilyen, látszólag csak magánéleti válságok dúlják fel a Gyertek este kilencre (1959-1969) szereplőinek életét azon a vidám, italos, táncos, szertelen estén és éjszakán, amelyen a társaság tagjai szinte mind menekülni igyekeznek a sorsuktól, a múltjuktól, jelenüktől és jövőjüktől.

>!
Syllabux, Budapest, 2011
ISBN: 9786155153259
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1971
304 oldal
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1969
304 oldal

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Szédültnapraforgó>!
Szász Imre: Gyertek este kilencre

Szász Imréről eddig nem tudtam semmit. Egy kihívás kapcsán fogtam bele a könyv olvasásába. Kellemes kis regény, a felszabadulási időszak fiataljainak életét, életvitelét boncolgatja…elgondolkodtató.
A szereplők közül különösen nem voltam oda egyikért sem, de összességében tetszett.
A könyv végén még 3 kis elbeszélés található, az első egy horgásztörténet, a második egy pincebeli borozgatás története a harmadik pedig Anna és a szerető: Egy óra a délutánból c. mű, ami szintén tanulságos.

Egy érdekes idézetet hoztam kedvcsinálónak:
"Megaztán tudom, hogy a házasság nem jó intézmény.tapasztalatból. Nem is lehet jó, olyan nagy belső ellentmondást kellene megoldania. Az ember természeténél fogva nem monogám, mint ahogy az állatok sem monogámok. Mégis monogám házasságban kell élnie, mert nem tehet mást. Először is a gyerekek miatt. Csak így tudja felnevelni a gyerekeit. De még ha a gyerekek nevelését államilag meg is oldanák…
– Brr – mondta Mária-Magdolna.
– Ez most nem fontos. Még akkor is ott van bajnak a szerelem. Az állat létrehozza az utódokat, aztán előbb-utóbb elválik a pár. Az embernél ez a válás nem megy, mert ott a szerelem. Az egyik fél biztosan megsérülne, de lehet, hogy mind a kettő. Bár lehet, hogy ez is az ösztöneink csapdája. Így vesznek rá, hogy a gyerekek mellett maradjunk. Melyik állatnak kell tizenöt-húsz évig a kölyke mellett maradnia? Minden házasságban van egy kis csalás. Szép csalás, vagy csúnya csalás."

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

Jó, hogy sok pénzt keresel, de ne keress többet. Én csak annyit szeretnék, hogy örülni tudjak minden kis bigyónak, s ha egyszer-egyszer valami szépet és drágát akarok, hát megkapjam azt is, de úgy, hogy vágyjak rá, kiérdemeljem. És nem akarok a nagyfejűekkel illemkedni. Én jobb szeretek hülyéskedni és beszívni a Gézáékkal, mint hallgatni a süket, sznob dumákat, és mutogatni a nőknek, hogy a cipőm Indiából jött, a bugyim a Déli-sarkról, a táskám Argentínából, a melltartóm Dzsakartából.

209. oldal

Szédültnapraforgó>!

Az ember annyi mindent kíván, és mikor megkapja, úgy érzi, nem ezt kívánta, nem ezért gyötörte magát. Úgy elszomorodik az ember, mikor egyszerre megkapta azt, amit olyan gyötrődve kívánt.

174. oldal

Szédültnapraforgó>!

Beszélgess, kislányom, a mamával. Nem olyan tanult, mint te, de okos asszony, majd meglátod. És egy család sorsát mindig az asszony szabja meg, hidd el nekem.

69. oldal

Szédültnapraforgó>!

– Idegeneknek néha elmesélünk olyasmit, amit a barátainknak nem mesélnénk el – mondta a keramikus. – Néha kicsordul az emberből a titok. És akkor jobb, ha olyan hallja, akit nem látunk többé. Akit nem érdemes utálnunk sem, annyira idegen.

79. oldal

Szédültnapraforgó>!

Furcsa, hogy ha az ember megkap valamit, azt későn kapja, nem akkor, amikor a legnagyobb szüksége van rá, vagy legjobban tudna neki örülni. Lehet, hogy mindent meg kell érdemelni valami meghatározhatatlan érdemmel?

138. oldal

Szédültnapraforgó>!

– Milyen kevés elég a boldogsághoz – mondta. – Egy üres párnás fülke, két szalámis zsömle meg egy férj.
Zoltán nevetett.
– Meg az értékek devalválódása.

57. oldal

Szédültnapraforgó>!

Tudod, a fiúk húszéves korukban megbolondulnak minden szoknyáért. Aztán nincs tanulás, elköltik nőre még a tandíjat is, mást se akarnak, csak az ágyban fetrengeni. A férfi nagyon könnyen megbolondul ám.Hát én, drágám, elmagyaráztam Zolinak, mikor az egyetemre ment, hogyan segíthet magán. Pénzünk nekünk nincs, fiam, hogy nőt vegyél, időd meg neked nincs, hogy kiudvarold magadnak – mondtam neki. Mert nőhöz vagy pénz kell, vagy idő.

68. oldal

Szédültnapraforgó>!

– Szeretlek. De nem leszek a szeretőd. Összekuszálnánk mindkettőnk életét. Én nem osztozom, és nem szeretem a bujkálást. Ha mind a ketten szabadok lennénk…És te nem is szeretsz. Csak megkívántál.

105. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oravecz Imre: Ondrok gödre
Tar Sándor: A mi utcánk
Tóth Krisztina: Akvárium
Szabó Magda: A Danaida
Szabó Magda: Az őz
Szabó Magda: Freskó
Móricz Zsigmond: A boldog ember
Szabó Magda: Katalin utca
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár