Basa 44 csillagozás

Egy kutyacsalád története
Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa

Szász Imre nagy természetismerettel megírt, szép regényének hőse Basa, a borjú nagyságú, gyönyörű kuvasz. Gazdáját megölik, a házat felégetik. Ő a nádasba menekül, s attól fogva a vadvilág ezer veszélye között farkasok módjára él. Erős, ügyes és eszes: sokat megtanul a vadon törvényeiből. Itt hozza világra kölykeit is, s az öt kutya egy idő után a környék juhászainak réme lesz.
Az író részletesen bemutatja a kis család életét, a kölykök első megnyilvánulásait, fejlődésük szakaszait, viszontagságaikat, izgalmas kalandjaikat és a megélhetésért vívott harcukat. A szerző az állatvilág pontos megfigyeléséről, a természet alapos ismeretéről tanúskodva, élethűen ábrázolja a nádas világát, emberközelbe hozza a kutyák, farkasok és az ott élő valamennyi állat életét, vonzó képekben, tájleírásokban eleveníti meg a nádast és az ingoványt.
A regény izgalmas cselekménye, magával ragadó stílusa miatt gyermekek és felnőttek számára egyaránt érdekes olvasmány.

Eredeti megjelenés éve: 1956

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek, Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Felolvasta: Gépész
>!
Syllabux, Budapest, 2012
118 oldal · ISBN: 9786155153198
>!
Lazi, Szeged, 2009
166 oldal · ISBN: 9789632670454

3 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Roszka 
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Egy kuvasz életéről szól a történet, aki kóborrá lesz, miután gazdáját megölik. Tényleg olyan, mintha a kutya gondolatait hallanánk, vagy ő mesélne, illetve tollba mondaná az életét.
Nagyon szerethető történet, igazi kutyamese.

>!
pwz ISP
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Hogy én ezt milyen régóta hajkurásztam! :D De végre sikerült beszerezni! :D
Vuk-szerű történet, csak éppen kutyákkal, kuvaszokkal, egészen pontosan egy kuvasz mamával és kölykeivel. Vigyázat!!!! Attól, hogy Vuk-szerűt írtam, ez nem feltétlenül kisgyerkőcök olvasmánya!

>!
Ifjúsági, Budapest, 1956
190 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Szántó Tibor
2 hozzászólás
>!
nagy_anikó
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

A láp, a nádas, a fészkelő és költő madarak és a vadvilágba menekülő Basa kölykeivel.
A környék gazdái, állatai, vigyázó „házi” kutyái.
Hogyan is éli meg az egyik és a másik fél a történetet?
Hogyan éli túl a kuvasz az ember nélkül?
Vajon meg van még az ősi ösztön?
Nagyon szívszorító rövid kis könyv, de annál több könnyet csalt a szemembe.
Basa, Nagyvadász, Úszó, Rohanó és Kicsi mindnyájan a szívemhez nőttek.

>!
Rodwen P
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Basa története nagyon kalandos, hacsak kölykei élete nem kalandosabb annál. Egy kedves kis történetet ismerhettem meg, viszont vannak bennem azért vegyes érzések is. Úszót nagyon szerettem még kölyökként, felnőttként pedig mindannyian belopták magukat a szívembe. A vége ennek ellenére nem tetszett, nekem túl szomorú volt.

>!
ursus MP
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Gyerekfejjel találkoztunk. Akkoriban mindent elolvastam, ami kutyákról szólt, regényt, szakkönyvet, újságot. Ehhez a könyvhöz talán háromszor is volt szerencsém, elővettem, amikor hangulatom lett rá. A gyermekkori könyvtáram nem bővült oly mértékben, mint szerettem volna, ezt kölcsönkéréssel és újraolvasással ellensúlyoztam. De, persze, nem olvastam el minden könyvet többször is, amit igen, ahhoz nyilván jobban kötődtem. Basa története dobogós volt, erre tisztán emlékszem :)

>!
Arturo P
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Állatok, természet – bevallom, az első gondolatom az volt, hogy vajon mit adhat nekünk Szász Imre, amit nem olvastunk már Fekete Istvántól… Szerencsére nagyon sokat. A regény minden szaván érezni, hogy Szász ismeri és szereti a kutyákat, a természetet, a helyszínül választott nádas-mocsaras tájat. Egy elvadult kutya és kölykei életét kísérhetjük figyelemmel – hogyan sikerül egy merőben szokatlan, az ember melletti élettől gyökeresen eltérő környezetben túlélniük. Basa, Nagyvadász, Úszó, Rohanó és Kicsi sok kudarc után jön rá, mi a fennmaradás kulcsa.

>!
Gáborr_Nagy
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Nagyon jó könyv, gyerekként nem tetszett volna ennyire, de most működött. Gyönyörű nyelven megírt, kellemes hangulatú regény, néha elég izgalmas, és sokat lehet belőle tanulni. Fekete István regényeinél kevésbé vontatott, nem annyira bőbeszédű, és sokkal feszesebb történet, szinte nincs semmi kitérő.
Basa, Úszó, Nagyvadász, Kicsi, Rohanó

>!
Lahara ISP
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Nem kedves kutyamese, hanem realista történet egy végtelen nádtengerbe szabadult, elvadult kuvaszkutyáról és fiairól.
Tetszetős a tájleírás, a sokféle állat bemutatása és a még a vízi ember, a juhászember hidelemvilága, a táltosé, ami fehér kutya vagy farkas képében jelenik meg. Az is kiderül, hogy mekkora pusztítást visz véghez a madárvilágban, vadállományban egy aktívan vadászó, nagytestű eb. Hát még öt.
Hogy tetszett-e? Az elején félbe akartam hagyni, mert igen szomorú volt, de mégis folytattam, és akármilyen is a vége, bizony nagyon szépen megírt történet ez.

>!
NewL P
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Gyönyörűen, szeretettel megírt könyv ez egy kutyáról és a kölykeiről, a lápról, a természetről.

>!
aszor
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Gyermekkoromban kimaradt ez a regény, aminek most nagyon örülök. Biztos, hogy nem tudtam volna végigolvasni. Csodálatosan megírt történet egy kuvaszmamáról, és a négy kutyakölyökről. Hihetetlen, ahogy Basa, a mama vezérli a négy kutyakölyök életét. Felnőttek a kutyák, de akkor sem oszlik szét a család, együtt maradnak jóban-rosszban. Nagyon szépen megírt történet, a természet szeretete árad minden sorából. Csak hát a vége…..


Népszerű idézetek

>!
nagy_anikó

Valami idegen, valami furcsa, sohase érzett pára, mely szinte kellemetlen volt, de olyan hívogató, szelídítő, régen ismert mégis, hogy Kicsi alázatos kutyaszíve sebesen dobogni kezdett. Félt az ismeretlen állattól, aki erőszakosan és parancsolóan meghirdeti létét az egész környéken, füvön, fán, virágon, hogy szinte ízlelni lehet növény- és hús- és verejtékszagát, amely minden más állatétól különbözik, s vastagabb is mindegyiknél.

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Fekete István: Kele
Jack London: A vadon szava
Kiss Dénes: Eb vagy kutya
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Fekete István: Kele / Vuk
Fekete István: Hú
Czifferszky István: A sete bárány és a kuvasz
Fekete István: Vuk
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön