Basa 51 csillagozás

Egy kutyacsalád története
Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa Szász Imre: Basa

Szász Imre nagy természetismerettel megírt, szép regényének hőse Basa, a borjú nagyságú, gyönyörű kuvasz. Gazdáját megölik, a házat felégetik. Ő a nádasba menekül, s attól fogva a vadvilág ezer veszélye között farkasok módjára él. Erős, ügyes és eszes: sokat megtanul a vadon törvényeiből. Itt hozza világra kölykeit is, s az öt kutya egy idő után a környék juhászainak réme lesz.
Az író részletesen bemutatja a kis család életét, a kölykök első megnyilvánulásait, fejlődésük szakaszait, viszontagságaikat, izgalmas kalandjaikat és a megélhetésért vívott harcukat. A szerző az állatvilág pontos megfigyeléséről, a természet alapos ismeretéről tanúskodva, élethűen ábrázolja a nádas világát, emberközelbe hozza a kutyák, farkasok és az ott élő valamennyi állat életét, vonzó képekben, tájleírásokban eleveníti meg a nádast és az ingoványt.
A regény izgalmas cselekménye, magával ragadó stílusa miatt gyermekek és felnőttek számára egyaránt érdekes olvasmány.

Eredeti megjelenés éve: 1956

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek Móra · Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Felolvasta: Gépész
>!
Syllabux, Budapest, 2012
118 oldal · ISBN: 9786155153198
>!
Lazi, Szeged, 2009
166 oldal · ISBN: 9789632670454

3 további kiadás


Kedvencelte 4

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Utoljára talán kamasz koromban, esetleg egy kicsit később olvastam olyan könyvet, ami állatokról szól. Ezt a könyvet évekkel ezelőtt ajándékba kaptam és csak ide-oda rakosgattam a polcon, mégse nagyon kívánkozott a kezembe. Most így utólag el is gondolkodtam rajta, hogy vajon mi váltott ki belőlem ismeretlenül is ilyen vad ellenállást a könyvvel kapcsolatban. Talán féltem a hosszú tájleírásoktól, melyeket bevallom, korábban nem annyira kedveltem. Én magam is meglepdöm, hogy az évek során mennyit változik az ember érzelmi, gondolati világa. Mert most sem lassúnak, sem unalmasnak nem találtam ezeket a részeket. Basa és négy kölykének története belopta magát a szívembe egyszerűségével és tisztaságával. Az életükben leginkább meghatározó elem a természet, ami hol kegyes, máskor kegyetlen. A természethez, önmagukhoz és egymáshoz való viszonyuk, egymáshoz csiszolódásuk és minden harcuk tanulságos. Lényegében egész történetük a mi életünkre is rávetíthető. Kicsit szomorkás, de nagyon klassz kis olvasmány.

Roszka>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Egy kuvasz életéről szól a történet, aki kóborrá lesz, miután gazdáját megölik. Tényleg olyan, mintha a kutya gondolatait hallanánk, vagy ő mesélne, illetve tollba mondaná az életét.
Nagyon szerethető történet, igazi kutyamese.

pwz IP>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Hogy én ezt milyen régóta hajkurásztam! :D De végre sikerült beszerezni! :D
Vuk-szerű történet, csak éppen kutyákkal, kuvaszokkal, egészen pontosan egy kuvasz mamával és kölykeivel. Vigyázat!!!! Attól, hogy Vuk-szerűt írtam, ez nem feltétlenül kisgyerkőcök olvasmánya!

>!
Ifjúsági, Budapest, 1956
190 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Szántó Tibor
2 hozzászólás
nagy_anikó>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

A láp, a nádas, a fészkelő és költő madarak és a vadvilágba menekülő Basa kölykeivel.
A környék gazdái, állatai, vigyázó „házi” kutyái.
Hogyan is éli meg az egyik és a másik fél a történetet?
Hogyan éli túl a kuvasz az ember nélkül?
Vajon meg van még az ősi ösztön?
Nagyon szívszorító rövid kis könyv, de annál több könnyet csalt a szemembe.
Basa, Nagyvadász, Úszó, Rohanó és Kicsi mindnyájan a szívemhez nőttek.

Rodwen P>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Basa története nagyon kalandos, hacsak kölykei élete nem kalandosabb annál. Egy kedves kis történetet ismerhettem meg, viszont vannak bennem azért vegyes érzések is. Úszót nagyon szerettem még kölyökként, felnőttként pedig mindannyian belopták magukat a szívembe. A vége ennek ellenére nem tetszett, nekem túl szomorú volt.

ursus>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Gyerekfejjel találkoztunk. Akkoriban mindent elolvastam, ami kutyákról szólt, regényt, szakkönyvet, újságot. Ehhez a könyvhöz talán háromszor is volt szerencsém, elővettem, amikor hangulatom lett rá. A gyermekkori könyvtáram nem bővült oly mértékben, mint szerettem volna, ezt kölcsönkéréssel és újraolvasással ellensúlyoztam. De, persze, nem olvastam el minden könyvet többször is, amit igen, ahhoz nyilván jobban kötődtem. Basa története dobogós volt, erre tisztán emlékszem :)

Arturo>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Állatok, természet – bevallom, az első gondolatom az volt, hogy vajon mit adhat nekünk Szász Imre, amit nem olvastunk már Fekete Istvántól… Szerencsére nagyon sokat. A regény minden szaván érezni, hogy Szász ismeri és szereti a kutyákat, a természetet, a helyszínül választott nádas-mocsaras tájat. Egy elvadult kutya és kölykei életét kísérhetjük figyelemmel – hogyan sikerül egy merőben szokatlan, az ember melletti élettől gyökeresen eltérő környezetben túlélniük. Basa, Nagyvadász, Úszó, Rohanó és Kicsi sok kudarc után jön rá, mi a fennmaradás kulcsa.

Kiss_Andi P>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

A kuvaszok híresek a függetlenségükről. Kevés kutyafajta tudna a nádas zord világában élni emberi segítség nélkül. Basának sikerült. Ő nem volt megalkuvó, inkább vállalta a bizonytalanságot, mint behódoljon az ellenségnek. Ösztönei segítették felnevelni, tanítani a kölyköket, akik szintén egyéniségek voltak. Nagyvadász, Rohanó, Úszó és Kicsi néha saját kárán tanult, de mindannyian rájöttek, hogy együtt sikeresebbek, mint külön-külön.
Kedves történet, de a vége nekem sírós volt.

Lutza21>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Akkor olvastam először ezt a könyvet, amikor általános iskoláskènt beteg lettem és a tanító nènim kölcsön adta. Valószínűleg ez a könyv is segített a könyvmollyá válás útján elindulnom :) Nagyon szerettem ezt a könyvet akkor is, és még most is. Csodálatos leìrásokat kapunk az írótól a nádasról és az ott folyó életről. Külön élveztem azokat a szavakat, amelyeket ma már nem igazán használunk és szövegkörnyezet nélkül nem is tudnám mit jelentenek.

Gáborr_Nagy>!
Szász Imre: Basa

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Nagyon jó könyv, gyerekként nem tetszett volna ennyire, de most működött. Gyönyörű nyelven megírt, kellemes hangulatú regény, néha elég izgalmas, és sokat lehet belőle tanulni. Fekete István regényeinél kevésbé vontatott, nem annyira bőbeszédű, és sokkal feszesebb történet, szinte nincs semmi kitérő.
Basa, Úszó, Nagyvadász, Kicsi, Rohanó


Népszerű idézetek

nagy_anikó>!

Valami idegen, valami furcsa, sohase érzett pára, mely szinte kellemetlen volt, de olyan hívogató, szelídítő, régen ismert mégis, hogy Kicsi alázatos kutyaszíve sebesen dobogni kezdett. Félt az ismeretlen állattól, aki erőszakosan és parancsolóan meghirdeti létét az egész környéken, füvön, fán, virágon, hogy szinte ízlelni lehet növény- és hús- és verejtékszagát, amely minden más állatétól különbözik, s vastagabb is mindegyiknél.

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Fekete István: Kele
Jack London: A vadon szava
Kiss Dénes: Eb vagy kutya
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Fekete István: Kele / Vuk
Fekete István: Hú
Czifferszky István: A sete bárány és a kuvasz
Fekete István: Vuk
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön