Osztozkodók 21 csillagozás

Száraz Miklós György: Osztozkodók

Kettőezer-valahányban ​két fiatal férfi betör egy negyedik emeleti, budai lakásba. A tetőről ereszkednek alá hegymászó kötélen. Nem aggódnak, nyugodtan teszik a „dolgukat”, hisz tudják, a lakás tulajdonosai, egy házaspár és az öt gyerek, néhány napig külföldön tartózkodnak. Nem törnek-zúznak, összeszedik az ékszereket, a mozdítható elektronikai holmikat, a készpénzt, aztán amerről jöttek, kéményseprőjáratokon, tetőkön át elillannak. Egyikük elteszi a hűtőszekrény-mágnes alól a kitöltött lottószelvényt is, amely, mint néhány nap múlva kiderül, nyertes szelvény: az évtized egyik legnagyobb nyereménye az övék. Mi lesz a pénzzel? Mi lesz a kifosztott családdal? Mi lesz a betörőkkel? Ki járt jobban, a rablók vagy a kiraboltak? A történet csavaros, és a közhely ezúttal is bebizonyosodni látszik: a jó nem feltétlenül és kizárólag jó, a rossz nem feltétlenül és kizárólag rossz. Minden ember jó és rossz elegye, és nem csak a belső küzdelemben, a gyöngeség és erő, a megalkuvás és tartás… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2018
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632448725

Enciklopédia 9


Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Két tolvaj bemászik éjjel egy felső középosztálybeli család házába, és sok egyéb mellett eltiedel egy lottószelvényt is, ami mit ad Isten, nyerőnek bizonyul. (Ez már annyira hihetetlenül hangzik, hogy szinte hihető.) Aztán egyszer csak mi történik? Kap a felső középosztálybeli család egy cipősdobozt, tele pénzzel. Találjátok ki, ki küldte. És találjátok ki, miért.

Száraz legkevésbé sem száraz (bocs) erkölcsi tanmeséje különböző életsorsok egymással való párbeszédéről szól, miközben a háttérben kirajzolódik a hegyoldalban a Hollywood felirat. A megírás mikéntjéről nem beszélnék sokat – egyszerűen profi munka, az író tudja, mit akar kifejezni, és meg is van hozzá a képessége, hogy kifejezze. Igaz ugyan, hogy a szereplők úgy tesznek-vesznek, mintha titkon azt remélnék, maholnap leigazolja őket a Paulo Coelho FC, de hát ez van, ettől még adtam volna akár négy csillagot is. Ami miatt nem adok, az az, hogy a végén a tanulságot olyan félreérthetetenül hajítja arcomba a szerző, hogy alig bírtam elhajolni előle. És a túl direkten kifejezett tanulság bennem mindig azt az érzést kelti, hogy az író lenéz engem – azt hiszi, magamtól nem tudom, mennyi a kétszer kettő. Pedig: de. Négy.

17 hozzászólás
>!
giggs85 P
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Számomra többek között a hallatlanul szimpatikus személyisége miatt is Száraz Miklós György az egyik legkedvesebb kortárs íróm, így könyveivel néha egy kicsit elfogult vagyok, de aki letette az asztalra például a Lovak a ködbent, az ezredforduló környékének egyik legszerethetőbb, legotthonosabb, ám ezek mellett az egyik legfontosabb regényét, azzal talán lehetek is. Így, amint időm engedi, mindig elolvasom az épp aktuális SzMGy-kötetet, és még sosem kellett igazán csalódnom. Most sem tettem másként, és pár óra leforgása alatt magamévá tettem a legújabbat, az Osztozkodókat. És hogy tetszett-e? Mindjárt kiderül.

Ez a karcsú kötet sok szempontból hasonlít az előzőre, Az álomvadászra. Ezúttal is egy gyors, pörgős, elgondolkodtató kisregényt kaptunk, amiben minden egyes elem a helyén van, és minden működik zökkenőmentesen. Egy profi író profi alkotása. Ugyanakkor egy olyan alkotás is, aminek nem titkoltan van mondanivalója (manapság azért ez nem túl gyakori), ám ami némileg keserűbb szájízt adott, az az, hogy ezt túl explicit módon, szerintem egy cseppet szájbarágósan tálalja, és így csak viszonylag keveset bíz a szöveg befogadójára.

De hogy miről is van itt szó voltaképpen? Különösebben nem akarok a cselekménybe belemenni, ugyanis annak alakulása mindenképpen tartogat izgalmat az olvasók számára, így csak annyit mondok, hogy ezen a 120 oldalon két botcsinálta rabló és egy átlagos, középosztálybeli család sorsa kereszteződik egymással, némi betöréssel és lottónyereménnyel megbolondítva. A szerző gyorsan váltogatja a szálakat, mindenki nézőpontjából enged betekintést az eseményekre, és teszi ezt olyan tökéletes ritmusban, és olyan jól átgondolt építkezéssel, hogy a történet egy percre sem ül le, egy pillanatig sem válik unalmassá.

Ahogy az eddigi SzMGy-köteteknél, úgy itt is gondosan megrajzolt alakok (mindenkinek megvan a saját személyes élettörténete és motivációja) gondosan megrajzolt, élettel teli környezetben csetlenek-botlanak, és ahogy halad előre a cselekmény, a címbeli osztozkodás egyszerre több módon is értelmet nyer. Az Osztozkodók számomra szólt a sorsról, az élet értelmének kereséséről, a bűntudatról, a megbocsátásról és a szeretet végtelen hatalmáról. Csak az egész eléggé elment egy kicsit giccses, hatásvadász, coelhó-i vadászmezőkre, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni.

Száraz Miklós György kisregényében életre kelnek a színek, a szagok, a benyomások; életteli karakterek kergetik ábrándjaikat vagy éppen próbálnak elfutni sorsuk elől, miközben ezalatt az egy-két óra alatt kapunk egy gondosan megkomponált történetet is – és bár igaz az, hogy az Osztozkodók nem váltja meg a világot, de nem is igazán akarja. Nekem mindenesetre tetszett.

2 hozzászólás
>!
fióka P
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Ismét fáradtan sóhajtottam, amikor befejeztem ezt. SzMGy tud írni, ezt megint bebizonyította, de én erre nem voltam kíváncsi, azaz nem erre voltam kíváncsi, ugyanis ezt tudom, tudjuk. Én arra vagyok kíváncsi, amikor rövidprózát ír. Arra, amikor ír valami olyan kaliberűt, mint a Lovak a ködben. Vagy amikor az Ezüst Macskával játszik, de most már csak a saját hangján. De ez? Ez nem. Ez ujjgyakorlat, hogy ne rozsdásodjunk. Noha sokkal jobb, mint a névadó, de Coelhós, ez tagadhatatlan, és ezt nem kellett volna. Coelho többek között arról is hírhedt, hogy aforizmák formájában (ah, mily csodálatosan idézhető) le-nyom-ja azt a rohadék tanulságot a nyavalyás olvasó torkán, hogy biztos legyen, célba ért. Hát itt is ez történt.
(Azt már csak itt, zárójelben, hogy a tavaly valamiféle hegyi járvány ütközött ki íróink között. Mindenki elvágyik valahová, a magasba. Haza a magasban?)

2 hozzászólás
>!
ppeva P
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Abszolút életidegen szereplők, történetek. Minden annyira megkonstruált és megszerkesztett, hogy már fáj. A szereplők válogatottan különcök. A dőlt betűs gondol! gondol! mondókák kifejezetten mesterkéltek. Főként akkor húzkodtam a szám, mikor a 8-10-12 éves kislány szájába adott fura okosságokat. A sok különös sors meg a szánkba rágott erkölcsi tanulságok pedig megfeküdték a gyomromat.
Nem nekem való ez. Sokkal többet vártam volna tőle.
Szerencsére rövid az egész, 120 oldal, pár óra alatt végére lehet érni. Csak az a kérdés, minek.

3 hozzászólás
>!
Chöpp 
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Engem nagyon jókor kapott el ez a kis regényecske. Nem varázslatos, nem bűbájos, de nem is túl keményen torkon ragadó. Szerettem a stílusát, a történet mesélését, az egyéni látásmódok üdítő variációit. Két kedvenc szereplőm is volt benne, ami különösen kedvessé teszi a számomra. Igazság szerint nem ezt vártam, de örülök neki, hogy Ezt kaptam.

2 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Kiszámítottan összerakosgatott szereplőgárda, sokféle sorssal, egy feloldhatatlan élethelyzettel. A történet, ami ebből kikerekedik mégis szórakoztató olvasmány.

>!
virezma P
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Az alapötlet egész érdekes: a betörő, aki pénzt csempész a meglopott család otthonába. Kapargassuk meg a felszínt, miféle ember az ilyen, ki a jó és ki a rossz, minden relatív, vándorvágy, halálvágy… Jó nagy betűmérettel és másfeles sorközzel szedték, de attól ez még kisregény, viszonylag sematikus figurákkal. Hogy szerethetőek-e vagy sem, nos, ehhez többet kellene tudni róluk. Szépen fokozatosan Tim, a tolvaj kerül a fókuszba, és az ő nihilista, száguldás és bourbon központú életmódja. Aztán el lehet merengeni, hogy te mit kezdenél ennyi pénzzel, mit kezdenél az életeddel. Nos, ez utóbbi kérdést most is feltehetjük magunknak, kezdve azzal, hogy belefér-e, hiányzik-e nekünk, hogy elolvassuk ezt a művet. Az én válaszom az, hogy szódával elmegy.

>!
Goofry P
Száraz Miklós György: Osztozkodók

Szimpla történet, uszkve száz oldal.
Cselekménye hozzávetőlegesen egyetlenegy kerek mondattal összefoglalható.
A rövid-prózában érvényre jutó horderők: a karma-szerűségben egymásra játszó sorsok, csipetnyi egzotikum, méltányos irgalom és pozitív energia, szemernyi misztikum, valamint e mindenségen megtelepedő Idő kísértése. – Egyszóval az auktori kézügyesség teljeskörű megnyilvánulása, ezúttal (is!) kompakt metódusban.

>!
Video
Száraz Miklós György: Osztozkodók

3,5-4 csillag között gondolkodtam, de végül az előbbit kapta. Pedig két pozitívuma is van a könyvnek: szokatlan és amúgy jó stílusban van megírva, valamint rövid. Az előbbiben a fő különlegesség az, hogy egy-egy fejezet elején sokszor nem tudni, hogy kiről ír, és a teljes kép is csak lassan alakul ki, a rövidsége pedig azért jó, mert egy hosszabb buszúton el lehet olvasni, és tovább talán nem is szeretném.

A pontlevonás azért jár, mert a mondanivalója elég közhelyes, és az átadásához a szerző már-már kifigurázásnak beillő módon valószerűtlen viselkedésű embereket használt. Persze az is lehet, hogy ez is valamilyen írói eszköz, csak nekem nem jött be…


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Anyám vallásos volt, de engem nem nevelt hívőnek. A hitet nem lehet tanulni, mondta, csak a képmutatást. „Aki képes hinni, az magától és magában fedezi fel az Istent.”

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hit · hívő
>!
Chöpp 

A megbocsátás varázslat. Fordítva működik. Először azon segít, aki kínálja.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
>!
Chöpp 

A pénz unalmas. Mindenütt ott van. Leginkább ott, ahol nincs. Nem szabad törődni vele. Ha van, élj úgy, mintha nem lenne. Ha nincs, élj úgy, mintha lenne. Ez a törvény. Én későn tudtam meg.

81. oldal (Scolar, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: pénz
>!
Chöpp 

Szeretnék csupa olyan dolgot csinálni, amit valóban csinálni szeretnék.

54. oldal

>!
Chöpp 

Az igazán nagy pénz olyan, mint a nagy szerelem. Összenősz vele. Mindegy, hogy jutottál hozzá, azt hiszed, a részeddé lett. Ha elveszíted, és túléled, megérted, hogy nem ő volt a tied, hanem te az övé.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pénz
>!
Chöpp 

(…) mert az igazi együttérzés nem érzelem, hanem cselekvés, gyógyszer és kenyér, de legfőképpen figyelem és odafordulás.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés
>!
Annamarie P

Eszébe jutott egy régi éjszaka. Vaddisznó éjszaka. Iskolás volt. Egy lánnyal járt ott, a hegyen, a kilátó alatti erdőben. Nem emlékezett a lány nevére. Az arcára sem, csak a szerelem szagára emlékezett. Fekete fatörzsekre, zörgő avarra, száraz ágak barna roppanására.

7. oldal

>!
Chöpp 

A Greensleeves-dal, valamikor régen, a zárda előtt, talán még az általános iskolában a kedvence volt Ha súg, ha búg a kósza szél a szívnek húrja mond mesét: / Hogy élt egy herceg, hős király, ki csókkal várta kedvesét. / Greensleeves, te árva nő, Greensleeves, te drágakő…

73. oldal

>!
Chöpp 

Istenre gondolt, de csak mint elvont fogalomra, a jóság és hatalom megtestesülésére, és zavarban volt, mert nem a gondoskodó figyelem, hanem az örökké készenlétben álló gonosz az, aminek a létezéséről kétségbevonhatatlan bizonyítékai voltak.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gonosz · Isten

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Leiner Laura: Egyszer
Békés Pál: Csikágó
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Bartis Attila: A vége
Rojik Tamás: Befogad és kitaszít
Mira Sabo: Amíg kijutunk a fényre
Szabó Tünde: Rácsok