Duna 4 csillagozás

Mítoszok Dunája – a Duna mítosza
Száraz Miklós György: Duna Száraz Miklós György: Duna

A ​könyv alcímei magukért beszélnek: Mítoszok Dunája – a Duna mítosza, A vízen föl és alá. Ezt a szöveget ne a horgászok olvassák, mert a Duna ugyan víz is, és hozzátartoznak a parton türelmesen kapásra várók és a halak is, de a Duna ezen kívül nagyon sok minden.Mi a folyó? – kérdezi a szerző. – Az ácsorgó, csöndesen nyiszorgó uszályok? A hidak, kastélyok, vízimalmok? A történelem? Fosszíliák, kagylók, kavicsok? A hal és a halászlé is a Duna? A donaueschingeni forrásmedence fölé hajló rokokó dáma arcának sárga holdja a víz tükrében? És a gyékényvágó cigányé is, a delta csavargójáé, aki a kényes hölgytől háromezer kilométerrel távolabb bámulja füstös képét a süppedékes láp vizében? A delta ortodox népe, a lipován is a folyó volna? A dunai kozák, akinek ősei a XVII. században menekültek a deltába? A mokányok is a Duna volna? A móc pásztorok, akik az Erdélyi Érchegységből hajtották juhnyájaikat a deltáig, Dobrudzsa enyhe telébe, kövér mocsaraira? A mesék és babonák? Ez mind a Duna? A… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2022
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635095346
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2015
ISBN: 9789633770474

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Száraz Miklós György: Duna

Száraz Miklós György: Duna Mítoszok Dunája – a Duna mítosza

Csodálatos mű: gyönyörű képek, szépirodalmi szöveg és egyedi látásmód. A Duna teljes hosszán vezeti olvasóját a könyv és közben mesél magáról Dunáról. Időben, térben, valóságban és irodalmi szövegekben hogyan látták a Dunát, mi volt a szerepe egy-egy esemény során. Nagyszerű olvasmány volt.

Enzo314>!
Száraz Miklós György: Duna

Száraz Miklós György: Duna Mítoszok Dunája – a Duna mítosza

– Mit tudsz fiam, Petőfiről?
– Petőfi nagy költő volt, de Arany még nagyobb.

Ez a régi vicc és az jutott eszembe erről a könyvről, és az hogy amikor a diplomamunkámat írtam és éreztem, hogy már elmondtam mindent, amit akartam, de a kívánt terjedelemnek a közelében sem voltam, akkor mindent, aminek halványan is köze volt a témához, beépítettem a szövegbe. Meg is lett a terjedelem, több is lett, boruljon rá a felejtés fátyla.

De vissza a könyvhöz; a címe a Duna és ebbe aztán az égvilágon minden belefér és Száraz Miklós György bele is rakott a könyvbe mindent, ami csak eszébe jutott. Félreértés ne essék, klassz dolgok jutottak eszébe, egy nagy tudású, műveltségű ember írása ez, mondhatnám minden cseppje aranyat ér, de annyi minden került bele, ha csak említés szintjén is, hogy az egyik oldalon felbukkanó szereplők, a másik oldalon már sehol nincsenek, a gondolatok röpködnek ide-oda, az ember csak kapkodja a fejét…kusza lett, na. Ehhez a tartalomhoz legalább háromszor ekkora terjedelem lett volna jó, ahol tovább el lehetett volna időzni az érdekességeknél, amikből Dunát lehet rekeszteni;)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Katalin_V_Tóth P>!

…mert ha nem látjuk a kövek, falmaradványok, romok között a hajdan élt embert, nem éled meg a múlt.

12. oldal - Danuvio Sacrum (Scolar, 2022)

Száraz Miklós György: Duna Mítoszok Dunája – a Duna mítosza


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját
Várkonyi Nándor: Az elveszett Paradicsom
Földényi F. László: Melankólia
Földényi F. László: A melankólia dicsérete
Móra Ferenc: Szegedi tulipános láda
Hamvas Béla: Tabula Smaragdina / Mágia szutra
Tornai József: Az esztétikai nihilizmus
Szerb Antal: A királyné nyaklánca
Nacsinák Gergely András: A másik útvesztő
Ambrus Lajos: Lugas – Pomona Hungarica