Andalúziai ​kutyák 36 csillagozás

Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Emberekről, tájakról, állatokról, múló hangulatokról, a jelenbe szivárgó múltról és a családról szólnak a szerző tárcanovellái. Ezek a rövid, tűnődésre késztető vagy épp hangos kacagásra fakasztó írások akkor is rólunk, közép-kelet-európai emberről mesélnek, ha éppen nem Erdélyben vagy a poros Alföldön, hanem Krétán vagy Andalúziában játszódnak.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2014
ISBN: 9789633770023
>!
M-érték, Budapest, 2012
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155113383

Enciklopédia 25

Helyszínek népszerűség szerint

Róma · Granada


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
fióka P
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Az első benyomásom, ahogy olvastam a tramontanát, a hegyeket, hidakat és csavargókat, az volt, hogy képeket nézegetek. Merthogy ezek azok. Képek. Gyönyörűek. Nincs cselekményük sok, konklúziójuk szerencsére még annyi sem, de cserébe tiéd a világ. Továbbgondolhatod, lezárhatod, újra elkezdheted, folytathatod, amit csak akarsz. Tiéd a végtelen – nézegetés és továbbjátszás közben is –, és ennél többet kevesen adhatnak neked.
Aztán jönnek a nagy nevetések, ami szintén roppant fontos és komoly dolog, hiszen nevetni, jót és jól, létszükséglet.
Majd a többiek és a kutyák. Istenem, a kutyák! Ki tud még ilyen szerelmetesen szépen írni róluk? Az utóbbi időben olvasottak közül talán Bächer Iván, de ő mégis más – szerencsére. A kutyák mennybe mennek, én pedig döntöttem és döntésem végleges: kutya szeretnék lenni, Andalúziában.
Majd megint útra kelünk, és ez jó, mert az út maga az élet. Megint hidak, sikátorok, olajfaligetek, kabócák, kocsmák és evészetek. Történetek útközben.
Majd hazaérünk, de nem maradunk sokáig, mert vár a család és vár a nekem oly kedves Erdély. A család, amelyiknek egy része már csak bennünk van, másik része messze tőlünk, a mag szerencsére közel hozzánk, a család, amelyikkel szavakat ízlelgethetünk, kimondhatunk elkésett dolgokat, bevallhatjuk, hogy szerettünk, tényleg, igazán. És közben megint utazunk. Képletesen és valóságosan.
Ódák ezek. Ódák az úthoz, a gyönyörűségekhez, a kutyákhoz és egyéb állatfajtákhoz, folyókhoz, hangulatokhoz, ízekhez, illatokhoz, csavargókhoz, avokádókhoz, Rómához, Sevillához, Granadához, szerelemhez, élethez, íráshoz.
Szerelmes lettem. Újból.

23 hozzászólás
>!
Turms P
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Száraz Miklós Györgytől második könyvem és első novelláskötetem. Az már a Lovak a ködben után egyértelmű volt, hogy nekem az író stílusa nagyon bejön, és most sem kellett csalódnom. Azokat a novelláit élveztem leginkább, amelyek egy-egy hangulatot ragadtak meg, közülük is kiemelném a mediterrán vidékeken tett utazásait feldolgozó írásokat, ezek teljesen elvarázsoltak.
Ami kevésbé tetszett: Száraz Miklós György humora. A viccesnek szánt írásai határozottan idegesítettek, valószínűleg teljesen más elképzeléseink vannak a humorról; hála az égnek ezekből az írásokból kevés került be a kötetbe.

>!
M-érték, Budapest, 2012
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155113383
>!
Zálog
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Annyi minden van belezsúfolva ebbe a buja kis kötetbe, mintha SZMGYnek mindenből rögtön ízelítőt kellene adnia, mintegy rezümét az életéről, honnan jött, hol járt, mi érdekli, milyen a humora*. A stílus nagyon eltalált, de mindenképp egyedi – egyszerre hadaró, vicces és szenvedélyes, néhol már-már lírai**. Az viszont egészen nyilvánvaló, hogy drága írónk szerelmes az életbe, fülig.
Én egészen hosszú ideig olvastam, de semmi gond nincs is ezzel, sőt – egy alkalommal háromnál többet nem is érdemes befalni – émelyít, mint a 99%os étcsokoládé. Tökéletes amúgy elalvás előtt, lehet tőle színeset álmodni.

*Nálam itt vesztett egy csillagot: a Milyen a magyal? fejezet humorforrása ugyanaz volt mindenütt, ami egyszer vicces, talán még kétszer, ha igazán jó, de ennyiszer már nem. (Viszont az Árpád nálam a csúcs, ami a humort illeti, így itt visszakap egy felet)

**Hogy lehet az olyan hasonlatot nem szeretni, hogy pl. Emma nem szép volt, hanem mint egy vajas kenyér, sóval, rajta csíkokra vágott zöldpaprikával, két karika vöröslő paradicsommal. Igéző és illatos.

5 hozzászólás
>!
Goofry P
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

„Mesevilág volt. Nem azért, mert mesés volt, hanem mert nagyon is valóságos. Olyan erős színekkel és kontúrokkal, amilyen a csoda. A valóság csodája.”
248-249.o. Csucsa

Akkor most legyen úgy, hogy summázattal kezdek:
Mi mást is tehetnék?, minthogy ezen írói-emlékek röpke történeteit meglatolgatom azon az irodalmi-mérlegen, amelynek átellenes serpenyőjében aztán már könnyeden emelkedik fel a múlt, és ezzel jut érvényre a hétköznapi emlékek ünnepi csodája. (Jó volt, nekem sokat nyom(t)atott.)

Múltba révedő nagy büszkeséggel állítjuk – már ami a irodalmi hagyományainkat ápoló szépírói újságírásunkat illeti –, mennyire szerencsés nemzet is vagyunk mi magyarok. Ahogy Szerb Antal írja egyik esszéjében: „Annyira irodalmiak a mi lapjaink, hogy szinte már veszedelmesek is a könyvirodalom számára.” ( úgyvolt.-ígyvan?-legyenúgy!) Nem baj az, mondom, amíg a könyvkiadás AD a manapság már (és általam is) keveset forgatott, a nyomtatott sajtó remekeinek könyv formában való megjelenésére. Jó műfaj az aktualitást zsenírozó tárcanovellás megjelenés az író számára, különösen az, ha üdítően maradandó élményt nyújthat nekem olvasónak is, ahogyan például eme szóban forgó novellagyűjtemény, amely az emléknyomokat próbálja meg elkonzerválni a mulandóság ellenében… – jó'van ezt a fonalam tovább már nem gombolyítom.

Ahogy mondom: jó novellák ezek, mert mesélősek, színesek, személyesek, eléggé árulkodóak SZ. életrajzát és még személyiségét illetően is. A tematikusan fejezetekben rendezett írásokat valahogy így címkézném fel:
1. Utazás, mediterrán táj, idegenvezetés
2. Karinthys humoreszkek, krokik
3. Nagyon állat
4. Portrék, emlékképek
5. Rokonok, család
Címkézném persze, ha lehetne. De nem lehet, mert az egyes fenn felvázolt témakörök nem válnak el ilyen könnyedén egymástól, hanem összefolynak, felduzzadnak, áradnak és magával ragadnak…- na, vesszen ez a szál is.

Vezérfonál:
Ha lehetek csöppet törleszkedő, akkor azt mondom, hogy Száraz Miklós György személyében egy rendkívül rokonszenves íróval ismerkedtem meg, amiért külön köszönet jár @olvasóbarát szelíd unszolásának is (óhaa, egy mondaton belül duplikált hízelgés!). Ha tehát, végezetül lehetek egy kissé kitárulkozóan és túlburján bratyizós a széllelbélelt Mikigyurinkkal, akkor azt mondhatom: Van ám kettőnkben valami ami a szemlélődés-vágyunkon túl is közös, valami, ami a legkisebb közös mindent elosztó, vagyis amolyan közös nevező: mégpedig az hogy mindketten szeressük a szelet! … … …
Kell ennél több? Nem? – ejtem a cerkát cérnát.

5 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Szeretek Száraz Miklós Györggyel utazni.
Mindegy, hogy hová, Andalúziába, Krétára, Rómába, Erdélybe, vagy akár a poros Alföldre röpít el történeteivel, minden érzékszervemmel megtapasztalhatom azt a helyet, látom, hallom, orrontom, tapintom. És szeretem. Szeretem, mert ez az ÍRÓ a begyűjtött érzeteit átfuttatja a szívén, lelkén, utazásai egy belső utazásban folytatódnak benne, majd bennem az Olvasóban.
Ennek az ÍRÓnak tel(v)e van a tárcája, és én boldogan járulok minden megosztott kincséhez.
Szeretnék Száraz Miklós Györggyel utazni.

7 hozzászólás
>!
AeS P
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Olyan jókat olvastam SzMGy-ről már, és ezért fájdalommal eltelve kell bejelentenem, hogy ezek nagyon gyenge írások ebben a kötetben.
Ha csoportosítani szeretném őket: A) kategórián belül találhatók a táj- és hangulatleírások, amikkel nem nagyon tudtam mit kezdeni, pontosabban egyszer igen, amikor egyszer elmeséli Rómát, vagy Spanyolországot, az rendben van. Az ötödiknél már csak lapozgattam. A B) kategóriába az erőltetetten vicceskedő, jópofáskodó sztorizások tartoznak, ennek súlyosabb alkategóriája a Beképzelt budai kisfiú panaszai ("milyen kár, hogy pórázt kell kötnöm a kutyámra azért, mert a gyerekek félnek tőle, mert nem tanították meg neki – ti. a gyereknek –, hogy ne féljen" – na jó, itt volt elég.) A C) csoportba pedig a családtörténetekbe oltott érzelgős édeserdélyes sirámokat sorolnám, és erről több szót nem is ejtenék.
Azt mondjátok, hogy vannak jó könyvei is?

1 hozzászólás
>!
clarisssa P
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Érdekes kötet ez! Voltak benne napfényes hegycsúcsok, ahol nagyon élveztem a sütkérezést és a gyönyörű panorámát, de sajnos voltak meglepően egyhangú, ingoványos-süppedős mélységek is, ahonnan alig vártam, hogy végre kiszabadulhassak…
A benne szereplő tárcanovellák kisebb csoportokra vannak osztva, nézzük végig ezeket!
Az elsüllyedt falu írásai Kréta, Róma és Andalúzia vidékére röpítettek és nagyon-nagyon gyorsan levettek a lábamról. Mindhárom helyen jártam, mindhármat szerettem, mindháromra visszamennék bármikor. Hihetetlenül élveztem SzMGy meséit, megfigyeléseit, barangolásait az eldugott kis falvakban és a nyüzsgő nagyváros hétköznapjait ráérősen szemlélve írt feljegyzéseit. Szerettem vele ücsörögni és hegyet mászni, inni és enni, elveszni, sodródni, célba érni, ismerkedni, nézelődni, beszélgetni, hangulatokat átélni. Számomra is ilyen az igazi utazás, szívem csücskei voltak például ezek a sorok: https://moly.hu/idezetek/831021 https://moly.hu/idezetek/831020
A következő, Mi a magyal? című rész éles váltást hozott. Hazaértünk Magyarországra, és itt humorosnak szánt, de számomra kissé erőltetett novellák fogadtak. A harmadik után már rettenetesen fárasztott a jópofáskodni akarás. Alig győztem kivárni a végét ennek a ciklusnak.
Az Andalúziai kutyák szerencsére hozott egy kis változást. Ezúttal állatok kerültek a történetek középpontjába, sokszor egész jól eltalált írásokkal. Sokszor újra szemlélődtünk, újra távoli tájakon jártunk. Ismét jó kedvvel vettem kezembe a kötetet.
Az Alef című rész emberekről, míg az utolsó, az Utazás a vízözönnel című a szerző családjáról, erdélyi rokonairól, gyermekkoráról, gyökereiről szól. Vegyes hatással voltak rám ezek az írások: némelyiket nagyon szerettem, nagyon közel éreztem magamhoz, de az erdélyi szál, a sok locsogás (elnézést), ismeretlen rokonokról való sztorizgatás engem nem tudott lekötni. Ez utóbbi kísértetiesen emlékeztetett az Anyám könnyű álmot ígér-re, amit szintén nem sikerült igazán megszeretnem. Az viszont biztos, hogy Sütő Andráshoz hasonlóan Száraz Miklós Györgynek is adok majd még egy esélyt, ebből a könyvből pedig igyekszem a szép emlékeket megőrizni.

>!
M-érték, Budapest, 2012
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155113383
>!
bagie P
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Nem 5*, de kedvenc.
Nagyon bejött SzMGy stílusa: hihetetlen volt, hogy minden, amit olvastam, az megelevenedett előttem, mintha ott lettem volna: akár Andalúziában, akár Rómában vagy Erdélyben… és az érzések, minden átjött.
Teljes csillagsor csak azért nincs, mert voltak rossz pillanataim, amikor nem annyira tudtam beengedni…és akkor nem volt meg az ÉRZÉS. … de ez az én hibám és nem a könyvé…

>!
olvasóbarát P
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Váratlan öröm volt az az újabb Száraz Miklós György kötet, véletlenül bukkantam rá, először a címe volt gyanús, hogy lehet, hogy nem ismerem? Kiderült, hogy ez egy új kötet. Szeretem a tárcanovellákat, Darvasi Lászlótól is, szeretem Száraz Miklós György írásait. A véget nem érő mondatokat, az ezernyi szó zuhatagát egy-egy fogalom körbejárására (a szinonimákat) és nagyon kedvelem a nézőpontos felsorakoztatását, ahogyan elemez egy helyzetet, több oldalról is megközelítve a lehetséges kérdéseket és válaszokat. Remekül ötvözi közeli és távoli világunk jellemzőit, érdekességeit.

>!
korkata
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Rövid történetek. Melyekbe sok minden belefér. Sokfelé elkalauzolja az olvasót. Tájakat, embereket, érzéseket ismerhetünk meg. Jó volt olvasni ezeket az írásokat.
Többször megnevetettek. A megjelenített tájakat könnyen maga elé képzeli az ember. Rövidek ezek a történeketek, mégis sokat adnak. Szívesen olvassa őket az ember, mert hangulatuk van, kiszakít a mindennapokból.
Az utolsó fejezet komolyabbra sikeredett. Itt már jelen van az elmúlás, a halál.
Összességében csak ajánlani tudom ezt a kötetet.


Népszerű idézetek

>!
Uzsonna 

Kedvenc könyv, kedvenc szín, legkedvesebb évszak. Ha megnevezel egyet, az olyan, mintha lemondanál a többiről. Cervantest válasszam Gogol helyett? A korsó habos Dreherért felejtsem el a forró fűszeres bort? Nekem nem egy könyv, hanem a könyv a kedvencem. Nem egy szín, hanem a színek. Az évszakok. A fák. Ma az eukaliptusz, holnap a dió. Tegnap a gránátalma volt. Meg a szil. Kedvenc ételem pedig nincs.

197. oldal Árpád

3 hozzászólás
>!
Uzsonna 

Mer’ humor nélkül az intelligencia semmi. Csak zizeg, mint haraszt a fűben.

101. oldal, Aszkorbinsav

Kapcsolódó szócikkek: humor · intelligencia
>!
olvasóbarát P

Más érdekes szokásuk is van még a granadai kutyáknak. Például sosem futnak. Nem bénák, csak nem futnak. Korzóznak vagy heverésznek. Ha véletlenül sürgős dolguk akad, akkor sem szaladnak. Legfeljebb baktatnak. De ez igen ritka. Általában slattyognak, grasszálnak, flangálnak. Lézengenek vagy lötyörésznek. Az andalúz kutyák leginkább andalognak. Esetleg kódorognak vagy őgyelegnek. Olykor talán csellengenek, kószálnak vagy őgyelegnek. Olykor talán csellengenek, kószálnak vagy csatangolnak.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Granada · kutya
1 hozzászólás
>!
Uzsonna 

A boldogság különben is nehéz ügy. Az egyik ember akkor boldog, ha boldogtalan lehet, a másik belepusztul a nyugalomba, de kivirágzik, ha tornyosulnak a megoldásra váró feladatok, a harmadik a putriban is élvezi, hersegve zabálja az életet, míg van olyan is, aki tengerparti villája cédrusos hűvösében úgy tenyészik, mint üvegházban az orchidea. Vagyis a boldogság mindenkinek más.

168. oldal, Tíz kívánság

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Uzsonna 

A szél maga az élet. Frissesség. Mozgás. Felhők futása, ágak hajladozása, árnyékok rebbenése, levelek rezgése, a fű hullámzása, a víz fodrozódása. A szél hang, illat, érintés.

7. oldal, Tramontana

Kapcsolódó szócikkek: szél
>!
Uzsonna 

Ebben a házban soha meg nem maradhat egy kis csoki! Itt mindenkit zavar a megbontott csokoládé. Mondjuk nem esztétikus. Ahogy a tépett csokipapír meredezik.

80. oldal, Nincs ambícióm

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé
2 hozzászólás
>!
Chöpp 

A macska olyan nesztelenül közelít, hogy csak akkor veszed észre, amikor már a fotelban ül.

138. oldal, Macskajaj

Kapcsolódó szócikkek: macska
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

A macska nagyon ijesztő lény: tulajdonképpen nem eldöntött kérdés, hogy a macskából lesz a boszorkány, vagy a boszorkányból a macska. Az viszont tény, hogy minden magára valamit adó macskának van legalább egy banyája. Budapesten. Magyarország fővárosában nem ritka az sem, hogy tíz, sőt olykor húsz macska tart egyetlen boszorkányt a hatodik emeleti lakásban. Ezeket a banyákat fertelmes szagukról messziről felismerni az utcán.

138. oldal, Macskajaj

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Budapest · macska
>!
fióka P

Falak, fák, házak tűntek el, de a fejemben minden épen áll: a kölyke is rég elporladt már, mégis ott sétál a hízott hold felé a macska, és érzem a jázmin illatát.

Pécsi éjszaka (utolsó mondat)

Kapcsolódó szócikkek: jázmin · macska

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánffy Miklós: Fortéjos Deák Boldizsár Memoriáléja
Magyari Tivadar: Megszokás első látásra
Nyirő József: Jézusfaragó ember
Kós Károly: Kidőlt a kereszt
Molter Károly: Bolond kisváros
Hunyadi Csaba (szerk.): Erdélyi karácsony
Molnár Vilmos: Az olvasó fizetéséről
Demény Péter: Garantált pihenés
Tamási Áron: Tamási Áron összegyűjtött novellái I.
Sánta Ferenc: Kicsik és nagyok