Egy ​előítélet nyomában 5 csillagozás

Száraz György: Egy előítélet nyomában Száraz György: Egy előítélet nyomában

Száraz ​György (1930-1987) vallomásos történelmi nagyesszéje ma is éppen olyan eleven, mint első megjelenésekor volt. Az elmúlt két évtizedben, a demokrácia esztendeiben rengeteg könyv, cikk és tanulmány látott napvilágot a magyar-zsidó közös múlt témakörében. Ezek közt találunk jó, rossz és közepes szakmunkákat, unalmas és érdekfeszítő dokumentumköteteteket, tudományos és áltudományos műveket vagy éppen szélsőséges nézeteket megformázó füzeteket. Száraz György írásának nagyságát az is mutatja, hogy az elmúlt évek során semmit sem fakult, ebből a szabad világban született, hatalmas anyagból is kimagaslik emberségével, tiszta logikájával.
     „Minden esetben nehezemre esett leírni: »mi és ők«, »itt és ott«. De hát muszáj volt: e nélkül képtelen lettem volna megértetni magam. Csakis azért használtam ezt a viszolyogtató ellentétpárt, hogy kimondva megsemmisítsem. Primitív néphit és modern pszichoterápia: ki kell mondani a démon nevét, beszélni kell a neurózis… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gyorsuló idő Magvető

>!
Kelet, Budapest, 2012
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155041068
>!
Magvető, Budapest, 1976
288 oldal · ISBN: 9632704010

Enciklopédia 2


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek

rudischf>!

A távlat – idő- és térbeli egyaránt – kegyetlen dolog. Közömbösségre tanít, és felmentést biztosít. Tragikus hőssé emelheti Caligulát, romantikus hérosszá Dzsingisz kánt. A távlat nem objektív. A távlat torzít.

rudischf>!

Hogyan történhetett? Hogyan jutott e „konszolidált” ország a rideg-elegáns, okos Bethlen Istvántól a korlátolt, paranoiás Szálasi Ferencig?

Kapcsolódó szócikkek: Bethlen István · Szálasi Ferenc
rudischf>!

A Jézust harminc ezüstért eladó Júdás népét a keresztény fanatizmus bűvös körbe zárja: kereskedniök muszáj, mert gonoszok, és gonoszok, mert kereskednek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sebestyén Mihály: Nyúlgát az idő ellen
Mályusz Elemér: A középkori magyarság település- és nemzetiségpolitikája
Sándor Iván: Leperegnek a nyolcvanas évek / A kilencvenes évek és Bibó hagyatéka
Lily Ebert – Dov Forman: Lily fogadalma
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós művei
Bernáth István: Skandináv mitológia
Edith Eva Eger: Az ajándék
Ráth-Végh István: Az emberi butaság
Nyáry Krisztián: Merész magyarok
Bibó István: A kelet-európai kisállamok nyomorúsága