Boldog ​Szindbád pokoljárásai 4 csillagozás

Szappanos Gábor: Boldog Szindbád pokoljárásai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​utazóregény a legnépszerűbb műfajok egyike az egész világirodalomban. Szerzőik nemcsak felfedezetlen tájakra, idegenségük miatt furcsa emberek közé és izgalmas kalandokba vezetik olvasóikat, de megnyitják az ember legbelső – szép, rút, csodálatos és hátborzongató – világának kapuját is. A belső menny és pokol kapuit. Az egyik legismertebb vándoralakot, Szindbádot sokan tollhegyre tűzték már, ám Krúdy alaposan átformálta az Ezeregyéjszakában született figurát: a bohém, léha, óvatos nőfaló a múltjába, az emlékeihez, a szerelemeihez utazott vissza újra meg újra. Szappanos Gábor regényében azonban ismét új életre kel, szürreális, groteszk, a realizmuson inneni és túli, csodákkal teli világ mezsgyéjén egyensúlyoz – és legizgalmasabb utazásai nem a „koponyája körül”, hanem azon belül történnek vele… „A Boldog Szindbád pokoljárásai önállóságot, ihletettséget, hagyományainkhoz való (valló!) hűséget egyképp mutat. A klasszikusokat tovább kell fejleszteni! Krúdy büszke lenne ilyetén… (tovább)

>!
Tarandus, 2012
208 oldal · ISBN: 9786155180521 · Illusztrálta: Papp Norbert
>!
Tarandus, 2012
208 oldal · ISBN: 9786155180361 · Illusztrálta: Papp Norbert
>!
Tarandus, 2012
208 oldal · ISBN: 9786155180538 · Illusztrálta: Papp Norbert

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molu P>!
Szappanos Gábor: Boldog Szindbád pokoljárásai

Nagyon kreatív írás ez, élet/halál kérdései keverednek egy szürreális történetben, ahol semmi sem lehetetlen – a fantasy, a horror, a vámpíros világokat is túlmúlja. Mindemellett Magyarországon mennek végbe az események, keveredik a múlt és a „jelen”, a történelmi és a hétköznapi, a mennyei és a pokoli, a szex és érzelmek. Humorral megspékelt csodával bővelkedő világba tévedünk. A 4 csillag csak azért, mert még soha nem találkoztam ilyen utazóregénynek nevezett műfajjal. Nem tudom hova tenni.

bgea>!
Szappanos Gábor: Boldog Szindbád pokoljárásai

Bátor vállalkozás a klasszikus hős történeteinek továbbgondolása. Bízva a borítón lévő Tandori Dezső ajánlásban, nagy elvárásokkal kezdtem olvasni a nívós rajzokkal illusztrált kötetet. Izgalmas olvasmányélmény, egyszerre tud modern és varázslatos, az ősi tradícióban gyökerező és a 21. századi létkérdések megoldását kereső, humoros és szívszorító is lenni.


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

…kiderült, hogy a Szindbád csupán felvett név, a becsületes neve Kandúr Gyula volt

19. oldal

cassiesdream>!

Sokan mondják Szindbádról, hogy hűtlen természet, pedig ez nem igaz: régi kedveseihez ragaszkodott leghűségesebben, az újakhoz kevésbé.

113-114. oldal

cassiesdream>!

A két deci kékfrankost a pince előtti padon üldögélve költötte el a hajós, magánya leplébe burkolózva, és azon elmélkedve, hogy az írás helyett miből fog hamarosan meggazdagodni: kiadja Eger, majd pedig az összes fontos város vécétérképét, és a vasútállomásokon meg a központban fogja árulni őket.

115. oldal

Molu P>!

A mindentudás képességét újra elnyert lélek azonnal tudta, hogy nincsenek véletlenek.

15. oldal

cassiesdream>!

…annak idején úgy szerette az életet, hogy pisiltek utána a nők

29. oldal

Molu P>!

Annyiszor támasztották föl, annyiszor hegyezte a pennáját rajta ez a Szalai, hogy Szindbádnak megfordult a fejében, egyszer megszökik az egyik novellából, és beadványt nyújt be a Nemzeti Kegyeleti Bizottságnak, hogy törvényileg tiltassák el az írókat attól, hogy állandóan föltámasszák, hiszen mindenkinek alkotmányos joga, hogy holta után békében nyugodhasson.

36. oldal

Molu P>!

Néha azonban a hajós, amikor senki se látta, csak az órát működtető szellemek, az álom és a halál mezsgyéjén gondolt egyet, és bármilyen gyönge volt is, magától kikélt a koporsójából, eligazgatta a szemfedőt, a selyempárnát…
Kikélt, és a sírkövek között bóklászott a csillagporos vagy holdfényes éjszakában.

37. oldal

Molu P>!

…előhúzott egy kézzel írott táblát, s kiakasztotta a fadarabbal kitámasztott koporsó fogantyújára: „Rögtön jövök”.
– Nehogy valami temetői csavargó betelepedjen a helyemre – magyarázta Szindbád – ebben a mai elfajzott világban minden elképzelhető…

50. oldal

Molu P>!

…frissítő élmény volt az évtizedekig tartó, bogarakkal és kukacokkal teli, állndóan nyirkos föld után. De hiába érezte jól magát, a nők, akiket sétálni látott, csak nem bírták felvidítani. Akárha bordélyokból özönlöttek volna ki az utcára. Szindbád a hosszú selyemszoknyák alól elővillanó hófehér bokák rabja és csodálója volt egykor, fátylakhoz és csipkefodrokhoz, virágos-szalagos kalapokhoz szokott, ezek a céda nőszemélyek viszont majdnem az ülepükig érő, apró, feszes szoknyákban parádéztak. Lábukon, amely lábfejüktől a comtövükig pőre volt, nem veseltek harisnyát sem, cipőjük pedig valami egészen idomtalan jószág: leginkább a görög színészek koturnuszára emlékeztetett. Ezen egyensúlyoztak olyan ügyetlenül, hogy Szindbád azt hitte, menten orra bukanak.

27. oldal

Bartos_Barna>!

-Hát, ezt jól kifundáltad, te… te galád! – szidta az írót. – Ide hoztál ebbe az ellenséges világba!
Bizonytalanul folytatta útját, nem tudta, mi okozhatna örömet neki. Neki, aki annak idején úgy szerette az élete, hogy pisiltek utána a nők, álmodtak róla teliholdas éjszakákon, és ő volt minden vágyuk beteljesülése.

29. oldal, Dicstelen feltámadás


Hasonló könyvek címkék alapján

B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék
Vámos Miklós: Anya csak egy van
Kőrösi Zoltán: Romkert
Jókai Anna: Ne féljetek
Lengyel Péter: Macskakő
Kelecsényi László: Szivárványgömb
Bálint Béla: Emberiskola
V. Molnár Ferenc: Akit sose kaptak el